• 9.376.609 stemmen

De Schippers van de Kameleon (2003)

Avontuur / Familie | 100 minuten

Genre: Avontuur / Familie

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Steven de Jong en Marc Willard

Met onder meer: Jos van der Donk, Koen van der Donk en Maarten Spanjer

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 26 juni 2003

Plot De Schippers van de Kameleon

1958. In het Friese dorpje Lenten, aan een groot meer, woont de tweeling Sietse en Hielke. De twee deugnieten staren vaak urenlang naar de schepen die voorbij varen. Wanneer hun vader, smid Klinkhamer, een boot op de kop kan tikken, komt de droom van de twee jongens uit. De sloep heeft echter nog geen motor. Wanneer Sietse en Hielke bij een verschrikkelijk onweer het leven van de dokter redden, krijgen ze een motor cadeau. Ze noemen hun nieuwe trots 'De Kameleon' en in hun speedboot vaart de tweeling allerlei avonturen tegemoet.

De schippers van de Kameleon heeft in zijn openingsweekend al een record gebroken; het boxoffice record van de Nederlandse familiefilm.

De film trok in het eerste weekend meer bezoekers dan eerdere successen als Abeltje, Kruimeltje, Minoes en Pietje Bell. Vanaf de premièredatum 25 juni hebben nu al ruim 80.000 mensen de film bezocht.

bron: NOS tt

titan

Ik kan me wel redelijk vinden in het betoog van Gotti, behalve het deel over de slechte acteerprestaties en het miscasten. Wie zegt dat de regisseur zich exact moet houden aan de boeken? Als dat zo was had heel feministisch Nederland geprobeerd de release van de film te verbieden.

Maarten Spanjer en Steven de Jong voldeden prima in hun rol. Verder is het een hele degelijke film. Een typisch geval van 3* dus

Beoordelingen hier vallen me erg mee.

titan

Want je hebt alleen maar slechte recensies gelezen ?

Niet alleen maar, maar wel veel.

Oene Kummer heeft de negatieve en positieve recensies geteld:

Recensies: 26

Positief: 10

Negatief: 10

Gemiddeld: 6

Score: 50%

Consensus: Rotte Vis

titan

Kortom: men is nogal verdeeld.

avatar van Rolfsma

Rolfsma

Ik vond het wel een coole film, ik heb bijna alle boeken gelezen, dus ik vond dat ik er ook wel heen kon. Ik vond hem erg leuk

avatar van Treht

Treht

Zo deze film vond ik wel zeer goed weg te kijken De sfeer was lekker losjes je weet 100% zeker dat alles goed gaat komen, gewoon vet. En een geile chick van 15 3.5* omdat het zo fijn wegkijkt

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

Appelsap drinkt een stuk gemakkelijker weg dan Coca Cola, maar ik kies toch voor dat laatste!

Asjemenou, de film trok reeds 700.000 bezoekers!

Dat had ik niet verwacht van de film.

avatar van neo

neo

De film heeft nogal een traag tempo (wat waarschijnlijk bedoeld is om je rustig kennis te laten maken met de karakters), maar was voor mij een enorm nadeel. Leuke cast, een goeie speedboat achtervolging, maar voor de rest niet veel soeps naar mijn mening. 2 sterren

(En al die kinderen die in de zaal hun troep achterlieten en ik alles maar opruimen, dat is pas een schrof schandaal )

avatar van homerjay

homerjay

Heb de boeken vroeger ook gelezen en daarom heb ik ook maar de film bekeken (met echte friezen nog wel). Ik vond het erg grappige film, vol met Friese - en Kameleon cliché's. Ook erg humoristisch waren die brave scheldwoorden en die nozems. En Gerben vond ik juist heel goed gecast.

Ik geef toe dat mijn oordeel vertroebeld is door jeugdsentinement, maar 3,5 * krijgt ie van me

Quido

Leuke jeugdfilm die wat langzaam op gang komt doordat iedereen even netjes aan de kijker wordt voorgesteld. Je hoort vaak dat men vindt dat de kinderen vroeger zo onnatuurlijk acteerden, maar dan doen ze nu nog.

Leuk ook dat Steven de Jong de vader speelt. Doet ie vrij aardig. Leuke muziek ook. Al met al net geen jeugdfilm van topniveau (zoals ze in de jaren 80 gemaakt werden) maar toch zeker goed voor 3,5*.

avatar van De Knip

De Knip

Aardig filmpje van stadgenoot Steven de Jong. De openingsscene vond ik maar matigjes gespeeld met een niet geslaagde cast voor Maarten Spanjer als boer.

Langzaam aan wordt je wat voorgesteld en is het een vrij eenvoudig plot verder....

Wel een leuke doorsnee jeugdfilm, die gewoonweg best te pruimen is.

***

Ach, wat zal ik er eens van zeggen. Acteerwerk is wat wisselvallig (zacht uitgedrukt).

Aan de tweeling moest ik even wennen. Die hoge stemmetjes zijn wel grappig.

In enkele scenes zit een soort Buurman en Buurman lolligheid, waarin ze grappig op elkaar inspelen.

Het meisje uit de Essent reclames vond ik goed gecast. Die deed het erg leuk.

Vermakelijk filmpje, leuk om eens gezien te hebben.

Quido

Kijken of ze het in het vervolg beter doen, vond ze ook niet denderend. Op de een of andere manier vinden ze in Nederland maar geen goede jeugdige acteurs.

Nou, dat is ook wat overdreven.

Voorbeelden van films met prima jeugdige acteurs: Het Zakmes, Minoes, Lang Leve de Koningin en Polleke (!).

Quido

Dat zijn enkele uitschieters. Zakmes is al lang geleden. Moet ik zeggen dat ik Polleke niet gezien heb. Die van Minoes was idd wel goed. Maar over het algemeen hebben we daar toch wel moeite mee.

avatar van Treht

Treht

Ralfke schreef:

lollol rotflmaokmciiho

avatar van SilverGun

SilverGun

Mooie natuuropnames, een degelijk verhaaltje en leuke personages. Het oubollige sfeertje heeft een bepaalde charme. 3 sterren

avatar van HALLOWEEN

HALLOWEEN

waarom deze 3 sterren en kruimeltje 2 en een half kruimeltje is beter.

vind ik.

en trouwens die tweeling kunnen niet acteren.

avatar van De Knip

De Knip

HALLOWEEN schreef:

waarom deze 3 sterren en kruimeltje 2 en een half kruimeltje is beter.

vind ik.

Een vraag stellen is hem beantwoorden....in dit geval: waarom stel je de vraag uberhaupt?

Lees je eigen reactie maar eens goed over, behoudens stylistische fouten

avatar van Borky

Borky

Een leuke film, bol van jeugdsentiment. De muziek is ook erg goed gekozen, een mooi nummer van De Boswachters.

Nadeel vind ik wel dat het niet helemaal naar het boek is verfilmd, het belangrijkste is misschien wel dat in het boek de Klinkhamers een buurjongen krijgen en geen meisje. Maar het kijkplezier wordt met Esther wel verhoogd .

Voor mij 3,5* omdat het gewoon een leuke, simpele film is waar je ontspannen naar kunt kijken.

avatar van Purmerend

Purmerend

Hoe oud is Saar Koningsberger?

Ze lijkt mij ouder dan Jos van den Donk, Koen van den Donk die volgens mij 14 zijn.

avatar van gotti

Dat is toch dezelfde die ook in die essent reclames speelt?

avatar van Purmerend

Purmerend

ja dat klopt

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Purmerend schreef:

Hoe oud is Saar Koningsberger?

Kijk even op mokkels.nl, daar staan wat foto's waarop ze gespot wordt in discotheken enzo. Op Fok was iemand die bij haar op school zat, ze zit nu in 4 havo.

Het is een lief popje.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Purmerend schreef:

Hoe oud is Saar Koningsberger?

Kijk even op mokkels.nl, daar staan wat foto's, o.a. waarbij ze gespot wordt in discotheken enzo. Ze is iets van 16 volgens mij, want op Fok zit iemand die bij haar op school zit en schijnt in 4havo te zitten.

Het is een lief popje.

avatar van RRT

RRT

Vermakelijke jeugdfilm. Kwam wel een vleugje jeugdsentiment naar boven. Mooi beeld van Nederland ca.45 jaar geleden, met al z'n braafheid.

Ook mooie natuur beelden. Acteerprestaties waren wisselend. Toch 3,5*

avatar van BOND31

BOND31

Leuke jeugdfilm. Zitten soms wel oubollige grappen in, maar dat hoort bij die tijd. Anderzijds veel actie en tempo, en goede special effects, oa. van de orkaan. Maarten Spanjer heeft een leuke rol als boer Gerben.