• 9.376.236 stemmen

De Schippers van de Kameleon (2003)

Avontuur / Familie | 100 minuten

Genre: Avontuur / Familie

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Steven de Jong en Marc Willard

Met onder meer: Jos van der Donk, Koen van der Donk en Maarten Spanjer

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 26 juni 2003

Plot De Schippers van de Kameleon

1958. In het Friese dorpje Lenten, aan een groot meer, woont de tweeling Sietse en Hielke. De twee deugnieten staren vaak urenlang naar de schepen die voorbij varen. Wanneer hun vader, smid Klinkhamer, een boot op de kop kan tikken, komt de droom van de twee jongens uit. De sloep heeft echter nog geen motor. Wanneer Sietse en Hielke bij een verschrikkelijk onweer het leven van de dokter redden, krijgen ze een motor cadeau. Ze noemen hun nieuwe trots 'De Kameleon' en in hun speedboot vaart de tweeling allerlei avonturen tegemoet.

avatar van Sanchez

Sanchez

Onlangs deze film op dvd gezien... en de wijze van filmen kwam exact overeen met hoe ik de boeken als 8-jarige jongen mocht ervaren.

Erg leuk en sympathiek geproduceerd, met als enig dieptepuntje de bijrol van Peter Tuinman als Meneer Bleeker. Van deze all-round acteur had ik toch wel wat meer verwacht. Juist de minder bekende acteurs en jonge (regionale) talenten stalen in deze film de show....

Verder zou ik willen zeggen... 3,5* dus hiep hiep hoera voor de Kameleon.... en voor mijn eerste bericht op Moviemeter!

jumpstylemovie

leuke film , denkk dat ik hem vanavond wel ga kijken!

3.5**

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Destijds in de bioscoop gezien. De sfeer van de boeken komt totaal niet tot zijn recht in deze film, en het acteerwerk is bar en bar slecht.

avatar van Demoniac

Demoniac

Ik heb aardig wat van de boeken gelezen eerder. De film viel me daarom behoorlijk tegen toen ik hem net zag. Sannepan zijn recensie een stukje naar boven is eigenlijk precies hoe ik het ook ervaren heb. Slecht geacteerd, maar toch nog een redelijk leuk verhaaltje.

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Vermakelijk filmpje met mindere acteerprestaies. Wel leuke muziek maar de film op zich is niet bijzonder.

avatar van Demoniac

Demoniac

Oja. toen de film begon met die muziek had ik er een heel slecht gevoel over. Vond de intromuziek en outromuziek niet bij mijn voorstelling van de Kameleon passen maargoed. De muziek binnen de film is me eigenlijk niet echt opgevallen in de zin van slecht of goed.

avatar van Haen

Haen

whaha ik heb me kapot gelachen, dit is echt bagger, de acteerprestaties van een basisschoolmusical. slechte muziek en camerawerk. ik snap ook wel dat het voor kleine kinderen gemaakt is maar dit is wel heel slecht. oh en nog iets. een Tornado in Friesland???

avatar van starbright boy

Het is zeldzaam, maar ook in Nederland komen af en toe tornado's voor.

avatar van gotti

Hopelijk wel in Friesland dan...

avatar van starbright boy

In de zeventiende eeuw was er een verwoestende in Utrecht die een deel van de Dom deed instorten, kijk dus maar uit.

avatar van Haen

Haen

ojee, laten we de melkkar dit keer maar niet laten slingeren:P

avatar van garlic senior

garlic senior

Niet echt een leuke film. Matig tot slecht acteerwerk, heleboel standaard situaties, tergend slechte dialogen en over het algemeen zonder enige inspiratie. Weer zo'n typisch Hollands kinderfimpje waarbij je geen moeite hoeft te doen om het te zien, maar wel om het leuk te vinden.

avatar van robertus65

robertus65

Geslaagde verfilming waarmee ik mij ruim anderhalf uur hebben zitten te vermaken. Lekker met vaart gemaakt met actie, humor en drama.

avatar van Spijtoptant

Spijtoptant

Veel slechter dan deel 2.

avatar van markq1

markq1

goede film

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Haen schreef:

Ja, ik kon m`n lachen ook niet inhouden.

Dit zijn al mijn soort films niet, maar dit was echt bagger.

Nu nog deel 2 beoordelen.

avatar van Dirigent

Dirigent

Erg leuke Nederlandse speelfilm als je het mij vraagt, leuke maar vooral bekende Nederlandse acteurs, goed verhaal voor jong en oud kortom : erg geslaagd om eens een avondje te bekijken.

avatar van wwelover

wwelover

Opnieuw een teken van zwakke films uit ons landje (niet alle Nederlandse films zijn slecht natuurlijk)

Echt de boeken waren wel geinig, maar het is zeer slecht verfilmt. Die 2 jongens kunnen dus echt niet acteren.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Sympathieke poging om de sfeer uit de boeken naar het scherm te toveren resulteert in een onevenwichtig geheel. Maar uiteindelijk is het geslaagd met zijn heerlijk Hollandse humor. Alleen de schippers van de Kameleon zelf ontberen enig charisma.

avatar van niethie

niethie

Aardig jeugdfilmpje met een leuk verhaaltje maar verder vond ik het niet zo heel bijzonder allemaal, er had meer ingezeten en die tweeling was redelijk miscast.

2,5 sterren

jumpstylemovie

Hierin speelt toch Saar van TMF?

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Maarten Spanjer weet de sfeer er (samen met de redelijke decors) goed in te houden. Friesland wordt leuk in beeld gebracht maar de film had te veel flaws om echt goed te zijn. Tornado’s in Nederland en vaak net iets te dik aangezet sentiment weerhouden me ervan de film een al te goede beoordeling te geven. Ook had ik moeite met de vaak flauwe dialogen en de matige grapjes.

jumpstylemovie schreef:

Hierin speelt toch Saar van TMF?

Laat maar, ik heb het antwoord al.

avatar van Masterkeeltie

Masterkeeltie

Drs. DAJA schreef:

helemaal mee eens over die tornado

alsnog het was een goede film die ik toch wel leuk heb gevonden

tuurlijk het is niet erg realistisch maar als je de boeken hebt gelezen is het toch leuk ..

maar niet de beste film die ik heb gezien

3 ster

avatar van Spetie

Redelijke film, maar het houdt niet over. Ik was vroeger een fervent fan van de boeken, maar in de film zie ik er weinig van terug. Het verhaal van de film is maar matig en vertoont nauwelijks overeenkomsten met de boeken en hier hebben ze ineens een buurmeisje i.p.v. buurjongen Cor. De tweeling lijkt wel erg op Hielke en Sietse maar kan totaal niet acteren. Alles komt er erg gemaakt uit en overtuigend is het allemaal niet. De Jong, die zichzelf als smid cast en Maarten Spanjer als Gerben zijn daarentegen totaal miscast, omdat ze qua uiterlijk in niets aan de personages uit de boeken doen denken. Toch spelen zij hun rol juist wel weer aardig, waarbij vooral Spanjer soms verrassend leuk is. Verder is de film behoorlijk onderhoudend en bevat de film een hoop aardige cameo's van bekende Nederlanders.

2,5* hoger kan ik helaas echt niet geven

avatar van Katharina

Katharina

Ik was vroeger ook een enorme fan van de boeken! Echt...alle fans die de film nog niet hebben gezien, begin er niet aan!!! Dat is een té grote teleurstelling!!

avatar van Legan

Legan

De Schippers van de Kameleon is natuurlijk niets hoogstaands, maar gewoon simpel, onschuldig vermaak. Het begint al amusant en de leuke sfeer wordt doorgezet in de rest van de film. De tweelingbroers acteren niet super, maar hebben toch iets naturels over zich. De humor (leuke grapjes met die Gerben), en de sfeer compenseert het matige acteren ruim voldoende. Natuurlijk voorspelbaar, maar daar sta je in feite nooit bij stil. De gehele nederlandse filmkloek heeft een rolletje en dat maakt het ook wel aardig.

Gewoon een luchtige onderhoudende familiefilm. Voor een Nederlandse film dan .

Katharina schreef:

Te laat voor mij. En gelukkig maar, want teleurgesteld ben ik allerminst.
Spetie schreef:

Dit viel mij ook al op.

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Niet leuke, typische nederlandse film. Ondanks de redelijke actiescenes wist ie me niet te boeien.

Trouwens, die twee broers kunnen absoluut niet acteren.

avatar van Darbie

Darbie

Als kind alle Kameleon-boeken verslonden.

Gisterochtend 9 uur net uit bed, in warme kamerjas en gewapend met koffie en rokertje zie ik De Kameleon als film zomaar op de buis.

Ik ben (behalve alle Pipi Langkous-films) absoluut geen fan van kinder- of jeugdfilms, maar ik heb deze wel uitgezeten en vond het simpelweg gezegd LEUK.

En dat die twee b(r)oertjes niet kunnen acteren..dat mocht voor mij de pret niet drukken.