Genre: Drama / Mystery
Releasedatum: 19 november 2009
Bekijk via MUBI
Bekijk via CineMember
Plot Das Weiße Band - Eine Deutsche Kindergeschichte
Net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog wordt een rustig Duits dorpje opgeschrikt door een aantal onverklaarbare gebeurtenissen. Een kabel wordt gespannen om de dokter met zijn paard ten val te brengen, een schuur vliegt in de fik en twee kinderen worden ontvoerd en gemarteld. De schoolleraar observeert en onderzoekt de gebeurtenissen en komt beetje bij beetje dichterbij de verschrikkelijke waarheid.
The School Teacher
The School Teacher as an Old Man (stemrol)
Eva
The Pastor's Wife
Klara
The Steward
Triple G
Een krachtig en mooi vormgegeven beeld van het plattelandsleven in die tijd. Uitstekend geacteerd en nee, het "plot" is niet de essentie van de film. Kom je inderdaad vrij bedrogen uit. Maar dat kun je uit de openingszinnen al opmaken...
Volgens de berichten moest de film overwegend gaan over 't opkomend fascisme. Niets van teruggezien. De elementen macht, gezag, eer, kerk etc doen mij niet bepaald overtuigen van een generatie die wat later aan de macht moet zijn aldaar. Veel uit deze film had zich net zo goed in een ander land kunnen afspelen in die tijd.
Vond de scene met de dokter die z'n buurvrouw vernedert jammerlijk. Past er niet in en was eerder lachwekkend (zoals ook gebleken uit de reacties van het bioscooppubliek) dan passend in dit verhaal. Had een stuk subtieler en doeltreffender gekund.
Het zwart/wit had inderdaad niets nostalgisch. Maar moest dat dan? De tijd waarin dit speelt is nu eenmaal gedateerd, het verhaal inhoudelijk wellicht niet....
Vincent!
Ja bij mij in de zaal waren ze ook aan het lachen, ik vond het persoonlijk eerder naar dan grappig.
Triple G
Klopt, aanvankelijk walgde ik. Maar het werd uiteindelijk zó over de top dat het lachwekkend begon te worden...
lebowski
Mits dat Haneke zelf letterlijk gesteld heeft dat dit zijn visie is natuurlijk.
Ik was bij de première en dat was Haneke's verhaal. Uiteraard is elke regio in Duitsland in die periode niet over dezelfde kam te scheren, maar wezenlijk anders zal het elders niet gewest zijn. Bovendien is het fictie, hij doet een gooi naar het hoe en waarom van een dergelijke wrede generatie halverwege de vorige eeuw.
Nouja 'jonge' volwassenen... Ze zouden dan al bijna 40 zijn.
Je hebt helemaal gelijk, ik bedoelde daarmee de generatie die de dienst zou uitmaken in WO II.
DeNieuweVijand
Juist. Zo absurd dat het lachen me niet vergaat.
edejong
Fantastische film, van begin tot eind geboeid gekeken. Haneke weet weer een bepaald soort spanning te creëren, fenomenaal!.
Latinstar
mooie realistische film waar ik geboeid naar heb zitten kijken omdat je toch nieuwsgierig bent naar wie verantwoordelijk is voor alle drama´s in het dorp en er zaten ook een paar uitstekende acteurs tussen, Bovendien was de Duitse taal heerlijk om naar te luisteren in deze film al ben ik er op zich geen fan van maar in deze film paste de taal uitstekend.
Niet het meesterwerk waarop ik hoopte en waar de film door de prijzen op is gaan lijken. Maar wel een fascinerende film.
Een van de opvallendste dingen is dat overal wordt gesuggereerd dat de film zo subtiel zou zijn, maar dat is Das Weisse Band nou juist niet. Het benepene, het onder het tapijt vegen van nare dingen, de tegenstelling tussen de gepreekte moraal en de praktische, het ligt er juist allemaal in vrij dikke lagen op. Waar ik op gehoopt had was een subtiele kijk op het ontstaan van het kwaad (zoiets heeft Haneke zelf in een interview gesuggereerd), dat vond ik niet.
Toch vond ik het wel een interessante film. Zo'n film waar ik de volle speelduur geboeid naar heb zitten kijken. En toch een onderhuidse spanning voelde, alsof je naar een ondergangsverhaal van een Duits dorpje zat te kijken. Waarbij je weet dat de trein uit de rails loopt, maar niet wat en hoe. Met veel sterke acteurs.
De wijzer slaat positief uit, maar er zit een veel betere film verborgen in de thema's. Ik vind dit zeker niet Haneke's beste film en de Gouden Palm had ik 'm zeker niet gegeven, mijn top 10 2009 heeft dit ook niet gehaald.
Berbel
Een onduidelijk einde,waarop je het antwoord eigenlijk wel weet. Zeer indrukwekkend,en een prachtig gebruik van de duitse taal.
Ik blijf er maar steeds mee bezig,de regisseur zet je aan het denken,en dat is uiteindelijk toch effectiever dan een duidelijk verhaal.
christophel
ben er niet echt van onder de indruk.
zeker het einde een beetje moeilijk te vatten, toch een kleine 2.5
Prachtig in beeld gebracht, zeer zelfverzekerd geregisseerd drama over het ontstaan van het kwaad in een alledaagse omgeving. Je kunt de film ook zien als een verhandeling over de opkomst van fascisme, maar dat is aan de individuele kijker. Het script zelf biedt geen hapklare uitleg. De film wordt subliem opgebouwd, rustig maar nergens saai, en de sfeer van naderend onheil is knap getroffen. Minitieus vormgegeven en fantastisch gespeeld door de hele cast.
Keane1983
De film kon me niet heel erg bekoren. Misschien de speelduur, mijn stemming of gewoon dat ik het hele verhaal niet echt intresant vond.
In het begin dacht ik van: het kan wel wat worden, maar er kwam voor mij maar geen vaart in het verhaal ook voelde ik de onderhuidse spanning niet zo zoals andere mensen dat hier hebben ervaren.
Omdat ik hier las dat mensen hem echt geweldig vonden ben ik hem maar helemaal uitgaan kijken.....maarjah de speelduur helpt daarbij echt niet. Ik denk echt dat ik hier veel meer van verwacht had.
Van mij krijgt deze film (misschien volgens sommige mensen onterecht) een 2.0*
juliasanne
deze fim is goed voor de jongere onders ons. Want zo fijn was het dus vroeger niet, en dit niet alleen in een Duits dorpje maar in heel veel dorpjes OOK in Nederland. gewoon afschuwelijk, ben maar blij dat in deze tijd dit soort taferelen een taboe zijn.
Mijn humeur was gewoon klote door deze film. BAH
bibibi
heel goed geacteerd, vooral de kinderen.
het zwart-wit maakte de film 'unheimlich' wat ik er goed aan vond.
ik denk trouwens dat de kinderen in die tijd, die zo werden opgevoed, de nazi's van de 2e WO werden.

(verwijderd)
Het knappe van Haneke is vooral dat hij zichzelf nooit herhaalt. Deze film is totaal anders dan al zijn voorgaande. De keuze voor Zwart-Wit past perfect in het tonen van deze bizarre geschiedenis. Tel daar het fantastische acteer-werk bij op en wederom zet Haneke een film neer, die ver boven het gemiddelde uitsteekt. Bovendien vertrek je als altijd bij zijn films met meer vragen dan antwoorden. Helemaal mijn kopje thee.
mcdaktari
Ben heel benieuwd naar deze film, ik weet totaal niet wat ik ervan moet verwachten, maar ik ga hem denk ik vanavond kijken want ik heb hem al een week maar nog steeds niet van gekomen om te kijken.
shockdog
Zou Haneke weten wie wat gedaan heeft? Volgens mij weet hij zelf ook de ontknoping niet;)
mcdaktari
De film heeft me vanaf het begin tot het einde constant doen denken dat de kinderen achter alles zatten. Je zit eigenlijk steeds te wachten op de onthulling . Mooie film die ook nog redelijk goed geacteerd werd.
Querelle
Weet iemand wat er op dat briefje bij die gehandicapte jongen precies staat?
Bijzondere film waar ik even in moest komen, maar me daarna volledig wist mee te zuigen.
Volstrekt one-of-a-kind qua sfeer, maar het meest aansprekende voor mij was de minutieuze gedetailleerdheid die soms een beetje aan Kubrick deed denken (Barry Lyndon bvb).
Eigenlijk wil ik niet teveel stilstaan bij de metaforische kwesties mbt oorlog etc. , maar als op zichzelf staand verhaal erg mooi.
Co Jackso
- 21924 berichten
Haneke weet mij wederom te overtuigen van zijn kunde. Deze enorm ambitieuze film is van begin tot het einde de visie van Haneke, en van niemand anders. Het is zijn wereld, en in de wereld van Haneke worden blijkbaar geen duidelijke antwoorden gegeven. Dit laat hij grotendeels over aan de kijker.
Bij Caché werkt dit concept perfect, wat van die film dan ook een meesterwerk maakt. Das Weisse Band haalt dit niveau helaas niet. Voor mij persoonlijk had dit een aantal redenen. Ten eerste ontbreekt het wat mij betreft af en toe aan subtiliteit (zoals starbright boy ook heeft beschreven). Dramatische gebeurtenissen volgen elkaar in hoog tempo op, terwijl de verschillende scènes weer vrij lang duren. Dit heeft als effect dat het soms allemaal iets teveel wordt.
Daarnaast blijf ik als kijker met teveel vragen achter. Hoewel deze wel op verschillende manieren in te vullen zijn, kan ik geen theorie bedenken die voor mij het geheel sluitend kan maken. Wellicht is dat ook niet het doel van Haneke, maar dat zou bij mij als kijker zorgen voor een soort van voldoending. Ik zeg niet dat ik alle antwoorden wil weten, maar ik wil voor mijzelf wel een logische theorie kunnen vormen.
Deze punten zorgen er vooral voor dat Das Weisse Band niet het meesterwerk is waarop ik gehoopt had. Maar het zijn ook punten die wellicht minder van belang worden bij een tweede kijkbeurt. Eerlijk gezegd is mijn hoop daar dan ook op gevestigd, aangezien deze film verder vrijwel perfect is.
orbit
- 12092 berichten
Ik durf niet meer dan 3,5* te geven, omdat ik letterlijk niet weet wat er nou eigenlijk gebeurt is. Maar het zag er prachtig uit!
Zandkuiken
Een film over een Duits boerengat aan het begin van de twintigste eeuw dat kreunt onder het feodaal systeem, het klonk me niet bepaald interessant in de oren. Maar aangezien Das Weisse Band overal in de prijzen valt en ik Hanekes vorige worp Caché zeer wist te smaken me hier toch eens aan gewaagd.
En vanaf de eerste seconde heb je als kijker echt het gevoel naar iets bijzonders te zitten kijken, een unieke filmervaring te beleven, wat ik eerder dit jaar ook al had bij Inglourious Basterds. Niet de beste van het jaar, maar wel cinema waarbij er iets in de lucht hangt.
Begrijp evengoed dat je Das Weisse Band dodelijk saai vindt, maar voor mij gaat ie ondanks de lange speelduur nergens slepen en Haneke hield me tot het eind geboeid. Meer nog dan de morele vraagstukken die hij je hier in de schoot werpt, maakt vooral de unheimliche sfeer deze prent bijzonder.
Visueel in mijn ogen niet de wondermooie parel waar hij soms moet voor doorgaan, maar de Oostenrijker is er in ieder geval in geslaagd je echt het gevoel te geven naar beelden te kijken uit het begin van de vorige eeuw, zoals wibro ook reeds aanhaalde.
Daarnaast vallen de goede acteerprestaties op, niet in het minst van de bij momenten huiveringwekkende kinderen. Gaande van hartendieven zoals dat kleine baasje met z'n kanarie over charismatisch (de jongen op de poster) tot ronduit angstaanjagend (zijn zus). Ook de volwassenen kwijten zich uitstekend van hun taak.
Ben het wel met The One Ring eens dat deze prent ondanks alles vooral op academisch niveau werkt en minder scoort op emotioneel vlak, maar niettemin een uniek stukje cinema.
Nakkie13
Mooie film met uitstekende acteurs.
Klein prijsje voor het meisje waar de schoolleraar verliefd op wordt, zij acteert uitstekend!
Mooi beeld over ouderwetse gewoontes en het noodlottig effect dat het kon hebben op kinderen.
Allerlei mooie tegenstijdigheden in het opvoeden van kinderen en het eigen gedrag van de ouders.
Dit zijn films die niet makkelijk in een keer te beoordelen zijn, er gebeurt gewoon teveel.
Al met al een goede film.
xerinte
De film was sterk, de beelden mooi, maar allemachtig wat was het deprimerend, ik werd er bijna beroerd van ....
Jan met de pet
Goede film, niet meer en niet minder, je moet er wel van houden, film over het wel en wee van dorpje op Deutse plattenland omstreeks 1917: 3,5

'Das Weiße Band - Eine Deutsche Kindergeschichte' is binnenkort te streamen: 'Geweldige cinema van een ware cineast'

Vijf buitenlandse films die net een Oscar misliepen

Jagten

A Woman under the Influence
Drama, 1974

La Vie d'Adèle
Drama / Romantiek, 2013
kindermishandelingauthoritypastornannypropagandakinderenpuritanpunishmenttailorschool teacherfuture warsuppression shamesmall villagevillage people jaren 10east elbia oscar nominatedviolence