• 9.376.564 stemmen

Geregisseerd door: Richard Donner

Met onder meer: Mel Gibson, Julia Roberts en Patrick Stewart

Releasedatum: 28 augustus 1997

Plot Conspiracy Theory

"What if your most paranoid nightmares had just come true?"

Jerry Fletcher is een paranoïde New Yorkse taxichauffeur die in alles een samenzwering ziet. In zijn wereld vermommen alledaagse dingen zich in kwade krachten. Officier van Justitie Alice Sutton hoort hem aan en denkt daarbij aan de verdachte omstandigheden waaronder haar vader is vermoord. Ze neemt Jerry's verhalen pas serieus als er werkelijk kwade zaken gebeuren. Dan beginnen ze samen de levensgevaarlijke speurtocht naar de waarheid in een wereld, waarin niemand te vertrouwen is.

avatar van *kelly*

*kelly*

Heb hem vandaag nog een keer bekeken en ik moet zeggen dat hij mij nu meer zint dan eerst. Conspiracy theory is zo'n film die je minstens 2 keer moet gezien hebben om hem volledig te begrijpen en graag te hebben. Volgens mij althans.

Ik verhoog hem met een halve ster

----->3,5*

avatar van Triztan

Triztan

Ik verveelde me en zag dit in de gids staan, vond hem wel leuk om te kijken alhoewel ik Mel Gibson maar een ordinaire kop vind hebben.

avatar van Jeauhan

Jeauhan

Aardig filmpje met leuke wendingen. Het complotverhaaltje is echter wel ietwat vergezocht en overdreven. Dit is goed te verteren omdat de uitwerking is goed te noemen is. Acteerwerk gemiddeld genomen best redelijk is en het script zit goed in elkaar. Soms is de film best spannend en soms ook gewoon grappig.

Alleen dat einde..eerst lijkt Jerry dood, dan in de ambulance denk je hij leeft nog, dan op het kerkhof is hij toch wel dood...of toch niet, hij leeft! Beeeetje ongeloofwaardig....

avatar van Ninto

Ninto

It's quite alright.

Gibson speelt goed en derest is wel mwa.

avatar van Shibo

Shibo

Dit is Gibson ten voete uit. Lekker de op hol geraakte gek spelen zoals hij dat kan in de lethal weapon reeks. Heerlijk om naar te kijken.

avatar van Schiedammer

Schiedammer

Dit was gewoon een bovengemiddelde actie/thriller met een typische Gibson. De film gaat snel aan je voorbij met leuke wendingen.

Verhaallijn is vergezocht maar wel leuk verzonnen waardoor je toch twee uur blijft zitten met de vraag hoe zit het nou allemaal in elkaar.

Acteerwerk is gewoon goed met wederom een uitstekende Gibson en zelfs een goede Roberts en dat terwijl ik niet echt een fan van haar ben.

De dvd uitgave die ik gezien heb is gewoon goed met een prima beeld en een goed 5.1 geluid wat goed is voor een extra leuke kijk en luisterervaring.

Voor mij is deze film 3,5* omdat ik mij geen minuut verveeld heb.

avatar van Katharina

Katharina

Echt een leuke film! En fantastisch geacteerd, vooral door Gibson. Ik kon de humor die in de film zat ook zeker wel waarderen! En ik moest me best wel inspannen om het verhaal te kunnen volgen, maar het was te doen en het hield me wel lekker bezig. Dit is zeker een aanrader! Okay...het verhaal is misschien een beetje ver gezocht maar het is een film, dus dan mag dat wel.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Een hoop goede namen kunnen alsnog resulteren in een matige film, zo blijkt maar weer. Donner's kundigheid is hier amper te herkennen, de cast is niet meer dan redelijk en ook van de meesterlijke componist Burwell ken ik ze beter. Maar het script van Helgeland doet de film toch vooral de das om. Een totaal idioot verhaal, weinig kleurrijke personages en een belachelijk einde in een film die veel te lang duurt. Was prima geschikt geweest voor een filmpje van een kleine 90 minuten, maar Conspiracy Theory ging nog even door. Gelukkig is alles prima verzorgd en komen er een aantal vermakelijke hap-slik-weg scènes voorbij.

Kleine 2,5 sterren.

avatar van Xen0n

Xen0n

Jammer dat ze dit uitzenden in plaats van de film American History X...

Beide had ik nog niet bekeken, maar van deze wist ik ook nogeens niks te verwachten. IK vond het allemaal erg saai en het wist niet goed over te komen, acteerwerk beetje matig. Het verhaal was uiteindelijk dan ook nog veel te ver gezocht. Als het dan al slecht overkwam is het dan helemaal over...

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Ik vond Mel Gibson erg goed in deze film. De film is goed, alleen wel een overdreven Hollywood-einde.

avatar van macrobody

macrobody

Grappig dat de meeste het verhaal vergezocht vinden. Ik denk zelf dat het veel dichter bij de waarheid staat dan je zou verwachten. Deze film is van 1997 en er wordt al over "new world order" gesproken. Als je je daar in zou verdiepen dan weet je ook dat deze achter de aanslagen op het WTC zou zitten. Jammer dat de film het allemaal niet beter kon overbrengen. Mel Gibson speelt een zodanig typetje dat je 'm eigenlijk al voor gek verklaard voordat je weet wat er allemaal gebeurd is.

Het is een aardige film geworden maar veel te lang.

avatar van pumpking

pumpking

Ok, DIT was een film.

Mel Gibson bevestigt nogmaals zijn acteertalent, ik vond hem een eerder zielige rol spelen in deze film.
Prachtige scene waar ie vanuit zijn taxi kijkt naar Alice die aan het lopen is, met die muziek, en hoe ie over zo'n onschuldige situatie uitbreidde naar 'het weglopen van de foto'Film mocht wel niet langer duren dan dit.

avatar van _Moonwalker

_Moonwalker

Vond dit echt een goede film.

Mel Gibson heeft zijn rol erg goed gespeeld en Julia Roberts speelde daar prachtig op in.

Zoals Macrobody zegt: Als je je hebt verdiept in de New World Order en andere "conspiracy" theories, dan zou je de film veel beter begrijpen. Ik ben zelf gek op die theories dus vond de film supergaaf.

Nogmaals applaus voor Mel Gibson.

avatar van hjcool

hjcool

Het Acteerwerk van Mel Gibson en Julia Roberts is echt heel goed!, Verhaal mag er ook wezen!, achtergrondmuziek ook prima in orde!, Daarbij komt nog dat ik Julia hier erg knap vind voor haar doen! in andere films vind ik haar minder knap! (uiterlijk) Heel goed is bij mij een 4,5!

avatar van joske7

joske7

warrige boel

avatar van GuyB

GuyB

joske7 schreef:

warrige boel

Helemaal niet? Misschien zag je door de bomen het bos niet. De bomen = alle samenzweringstheorieën. Het is toch vrij duidelijk waarom Mel wordt gestalkt?

De film is wel heel goed. Ik had verwacht een standaard thriller te zien maar ik kreeg toch net iets meer. Is het door de cast? In elk geval was het Mel Gibson die er volledig voor ging. Eén van zijn betere rollen, hij is heel goed in het spelen van een paranoïde taxichauffeur!

Hoe hij in het begin in alle drukte van New York jacht maakt achter zijn geliefde Alice , de mensen verhalen verteld over eventuele gebeurtenissen die erg paranoïde klinken, en het de mensen niet altijd interesseert is ook weer grappig.

Maar al snel komt het duidelijk waar het om draait en krijgen we een kat en muisspel (Tom en Jerry...) tussen Mel en de gevaarlijke individuen.

Het einde is mooi met Alice (Julia Roberts) op haar witte paard en Jerry (Mel Gibson) die toekijkt vanuit de auto.

avatar van Film Fan

Film Fan

Interessante film. In eerste instantie komt het warrig en onsamenhangend over en je wordt een aantal keren op het verkeerde been gezet. Hoewel het verhaal onwaarschijnlijk is kijkt de film lekker weg. Dit komt o.a. door dat Gibson laat zien dat hij als acteur geslaagd is. Een geweldige performance van hem.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Echt helemaal eruit springen doet deze film nergens. Echt heel spannend vind ik het niet worden. Wat ik wel heel goed vond was het acteerwerk van Mel Gibson. Ik ben niet altijd helemaal weg van hem maar hier zet hij toch een sterke rol neer. Een soort Iwaarvan je in het begin denkt) schizofreen die heel aandoenelijk is. Dat is eigenlijk het enige wat er voor mij uitspringt want voor de rest vind ik het een gemiddeld filmpje.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Ik werd aangenaam verrast door deze film. Mijn verwachting waren niet al te hoog, maar heb mij zeker weten te vermaken. Al met al toch een vrij spannende thriller die vanf het begin tot het einde blijft boeien. Mel Gibson vond ik dan ook vrij aardig overtuigen in zijn rol.

avatar van mnrk

mnrk

Een prima film die vooral door het heerlijke acteerwerk van Mel Gibson de moeite waard is.

Het verhaal is ook goed en laat je constant denken "is het wel of niet waar" ....Julia Roberts speelt ook een prima rol dit aangevuld met Patrick Stewart.

En elke keer zat ik te wachten op Danny Glover en Mel Gibson als Steve Kahan ( Mr Wilson ) in beeld kwam ...

avatar van DragQueen

DragQueen

Aardige Thriller, met goed acteerwerk van Gibson en Roberts. Het verhaal is vrij degelijk. En al is het wat te vergezocht bij vlagen, Toch bevat het een aantal leuke wendingen. Over de gehele speelduur genomen, toch een genietbare Thriller. 3 sterren.

avatar van sofripa

sofripa

Hopla, vergeten te reviewen. Prima thriller waarin Mel Gibson zijn neurotische trekken volledig kwijt kan. Stewart als badguy vind ik een moeilijker verhaal. Acteren kan hij als de beste, echter blijkt hij de 'goede' Captain Picard. Roberts hobbelt mee maar blinkt niet uit. Gewoon een fijne degelijke thrillert. 3,5 sterren

avatar van ricireen

ricireen

Spannende en verrassende triller die ik al een paar keer heb gekeken.

avatar van lila

lila

Ik vind het een heel vermakelijke en zelfs komische film! Mel Gibson is heeft een aantal komische uitspraken. Ben het eens met iemand, dat het verhaal wat vergezocht is, maar toch heb ik me erg vermaakt.

Voelde wel een beetje medelijden met Mel Gibson, hij is toch wel erg afgegleden in het echte leven.

avatar van Film Pegasus

Een goed onderhouden, maar anderzijds ook weinig creatieve Hollywood blockbuster. De zenuwachtige acteur Mel Gibson past wel in deze paranoiede figuur. Julia Roberts is gewoon Julia Roberts natuurlijk. Het verhaal is niet slecht en de film is leuk om te zien. Maar het wordt nergens een speciale film helaas.

avatar van repok

repok

Heb deze gisteren na een aantal jaren weer eens gezien en viel me eigenlijk wat tegen. Toen deze net uit was heb ik deze een aantal maal achter elkaar gezien, maar kon me gisteren niet meer herinneren wat ik toen zo bijzonder aan vond. Wellicht omdat we een aantal jaren verder zijn en ik deze te vaak heb gezien.

avatar van rep_robert

In het begin werkt het mysterie prima, de maniertjes/trekjes van Gibson zijn ook erg geinig en levert gewoon het eerste uur een zeer vermakelijke film op. Jammer dat Donner het niet kort kan houden, want de film duurt gewoon meer dan een half uur te lang. Dit werkt vermoeiend en richting het einde wordt het plot ook niet meer zo interessant. Jammer!

Krappe 3,0*

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Het valt me nog mee dat er geen komedie bijgeschreven staat. Ik heb me meer dood gelachen dan dat ik echt de spanning voelde.

Het begin was wel leuk, met Mel Gibson (niet mijn favoriete acteur, maar hij deed het echt wel heel goed in deze film) als een man die nogal wanhopig veel praat. Daarna volgen er alleen nog maar meer scenes met hem die gewoon weer vermakelijk als grappig zijn. Julia Roberts daar en tegen deed het ook erg goed, maar ik verwacht ook niks anders van haar, ze is altijd wel goed op haar plek.

De film duurt een beetje heel erg lang, en dat maakt het moeilijk om af te kijken, omdat het verhaal nou ook niet al te boeiend is al gebeurd er wel genoeg en moet je, je hoofd er wel goed bijhouden. Vooral de eerste helft was leuk, daarna kakt het wat in, maar wisselt af met nog een paar vrij aardige momenten.

Leuk om eens te zien, maar geen topfilm. Zat te twijfelen over mijn cijfer, maar toch nog een ruime 3,0* voor mij.

avatar van Spetie

Een redelijke film, die vlot en leuk begint, maar Donner weet het allemaal wat onnodig lang te rekken, wat Conspiracy Theory uiteindelijk een beetje opbreekt.

Qua geloofwaardigheid valt Conspiracy Theory al vrij snel door mand. Door de humor vaak flink aan te dikken, kijk je daar op een gegeven moment wel doorheen. Hierdoor is het soms nog best redelijk genietbaar. Vooral Gibson is hier toch wel aardig op dreef. Zijn idiote gedrag van het zien van diverse complottheorieën en alles wat daar bij komt kijken is soms best grappig. Vooral de ontsnapping van Gibson in een rolstoel, is best hilarisch. Julia Roberts daarentegen, is heel wat minder overtuigend, al ben ik ook zeker geen fan van haar.

Vooral het voorspelbare romantische plot, voelt echter overbodig aan, is niet sterk. Het is totaal niet duidelijk waarom ze wat voor elkaar voelen. Het einde is flauw, gemakkelijk en vooral erg zoet. Al met al is het niet heel slecht en door de humor kijkt het nog wel aardig weg. Maar verder duurt het wat te lang, zitten er teveel rare zijpaden in het verhaal en is het einde niet heel sterk.

Een kleine 2,5*

avatar van notsub

notsub

Meer dan gemiddeld leuke thriller, die ook nog eens de lachspieren onderhoudt. Het hoogdravende (com)plot neem ik met een korreltje zout, het is Mel Gibson die hier een mooi autistisch neurotisch persoonlijkheidsstoornisje neerzet. Er zitten zeker memorabele scenes in deze film, die helaas niet de cult kant op draait en dan toch weer te gewoontjes eindigt.