Genre: Drama / Oorlog
Releasedatum: 12 december 2002
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Plot De Tweeling
Na de dood van hun ouders groeien de tweelingzusjes Lotte en Anna Bamberg gescheiden op. Anna blijft in Duitsland en moet haar hele leven hard werken voor anderen. Lotte verhuist naar een Nederlandse familie die haar op het eerste gezicht alle kansen biedt. Aanvankelijk missen de zussen elkaar en proberen ze alles om weer bij elkaar te zijn. Omstandigheden en de tijd waarin ze leven zorgen echter voor obstakels die groter zijn dan de band die ze altijd voelen. Anna trouwt met een SS-officier die aan het einde van de oorlog sneuvelt. Lottes verloofde wordt vermoord in Auschwitz. Vijftig jaar na hun laatste, pijnlijke ontmoeting probeert Anna nog één keer in contact te komen met haar tweelingzus.
Anna Bamberg, young
Father Rockanje
Martin
Martha
Esteban
De film was hoogstens een nominatie waard, een Oscar zou tussen al het sterke buitenlandse gedoe way overdreven zijn.
Maar da's mijn mening.
Welk "sterke buitenlandse gedoe" ? (hoe vaag kun je lullen)
Les Invasions Barbares gezien ?! Heb je de andere kandidaten ook gezien ?
Esteban
Als Moderator zou je de misschien onbewust uitlokkende uitspraken als "hoe vaag kun je lullen" best achterwege mogen laten, you know. Nu ben ik zelf wel nuchter genoeg dat te relativeren, maar ik ben niet iedereen. Het zou als snel beledigend of neerbuigend kunnen overkomen, maar enfin, dat terzijde dus.
Neen, ik heb 'Les Invasions Barbares' niet gezien. Maar los daarvan, doet het ertoe? M'n punt is simpelweg dat 'De Tweeling' die ikzelf ***1/2 gaf naar mijn mening geen Oscarbeeldje waard is en daarvoor hoef ik hem niet te vergelijken met anderen. Als de andere genomineerden nu echt minder sterk zijn, moet 'De Tweeling' winnen natuurlijk, maar dat wasn't my point. Ik schuif mijn mening niet naar voren als een referentie ofzo, so, really, what's the fuzz?
En voor je gaat springen op de woorden "buitenlandse gedoe", het enige wat ik wou zeggen was dat er sterke buitenlands films zijn die over het hoofd werden gezien bij de nominaties en ik de Tweeling niet zooo bijzonder vond. Verontschuldig me als mijn woorden in de voorgaande post ietwat onduidelijk waren, ik zal mezelf een week onthouden van Moviemeter, goed?
Als je mijn woorden buiten de context op gaat blazen tot enorme proporties dan is dat jouw zaak. Ik was wel wat geirriteerd ja.
Ja, doet er nogal toe.
Bij het toekennen van prijzen moet je nou juist wel vergelijken met het andere aanbod. Anders heb je geen referentiekader.
Je berichtje riep nogal wat vragen op. Die stel ik dan.
Ik hoor namelijk graag argumenten.
Ik denk dat bepaalde landen betere kandidaten hadden kunnen inzenden ja. Zeker.
Nogmaals, het zou leuk zijn als je namen zou noemen.

Tja, vergeef me als er soms wat emotie in mijn berichten doorklinkt. Dat moet kunnen volgens mij. Laten we elkaar geen mietje noemen.
Esteban
Nuja, dan hebben we gewoon een andere kijk op dit alles.
1. Ik blaas het niet op, ik relativeer het zelfs en vind het (hoe onschuldig bedoeld ook) niet op z'n plaats voor een moderator. Het kon allemaal héél simpel : "Welke films bedoel je dan?"Maar goed, alle misverstanden rechtgezet, laten we dat gewoon vergeten.
2. Ik zei zélf dat 'De Tweeling' vanzelfsprekend een Oscar zou moeten krijgen als de andere kandidaten zwakker zijn. Logisch ook (!) maar ik ben niet van mening dat mijn idee over het feit dat hij eigenlijk geen Oscar waard is, daarom moet veranderen. Als je morgen 'De Onzekere Zekerheid' (ofzo) gaat kijken beslis je na de film ook zelf of je die een paar prijzen waard vind of niet.
3. o.a. Goodbye Lenin (absoluut) en Hero (en als deze uit categorie valt, m'n excuses.) Het neemt niet weg dat ik De Tweeling op zich geen Oscar waard vind.
4. Er mag gerust emotie doorklinken, maar dan krijg je onvermijdelijk emoties terug
En heb het niet voor discussies waar een "vijandelijke" (om écht wel een groot woord te gebruiken) toon hangt. 'Vriendelijkheid boven alles' vond ik op andere forums altijd de meest belangrijke regel. Maar je hebt gelijk, het moet maar kunnen.
*schud hand*
De mod heeft ook wel eens een dag waarop hij niet zo tactvol is in (1 van) zijn posts. Soit, het is gebeurd, maar ik zal er (nog) beter op letten voortaan.
misty
goed thema
goede film
je moet wel van her sene houwe
maar ik vond hem heel mooi
Misty, doe aub iets aan je taal. Behalve dat het pijn aan mijn ogen doet, begrijp ik het ook niet.
'je moet wel van her sene houwe'?
Geen idee wat je bedoelt.
olano
Zéér indrukwekkende film. Deze film heeft me echt van begin tot eind geboeit, ik vondt het ook zeer goed hoe je de jonge meisjes zag in vergelijking wat ze nu zijn ouder en niets meer met elkaar te maken willen hebben. En het einde vondt ik zeer mooi in elkaar gestoken. Jammer dat het niet lang heeft mogen duren maar toch is goed gekomen tussen de zussen. Zeker een film dat je moet zien. 5*
Degelijk goed gemaakt drama dat de essentie van het verhaal mooi over laat komen. Nadja Uhl maakt de meeste indruk op mij.
pvanstraalen
Prachtige, indringende en ontroerende film. Deze film laat goed zien wat er in relaties mis kan gaan. Verkeerd begrepen, woorden fout geinterpreteerd, de omstandigheden waarin je keuzes moet maken.
Ik vind ook dat er zeer imponerend wordt geacteerd.
Favoriet is voor voor mij Nadja Uhl.
Aanrader, de volle 5 punten waard.
De Tweeling van Ben Sombogaart doet nog altijd goede zaken. De film, genomineerd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film, is in Cannes verkocht aan High Point Films And Television. Daardoor is het zeker dat het oorlogsdrama ook in de Engelse bioscopen te zien zal zijn. Ook met de Franse maatschapij Films Sans Frontières is een deal gesloten. Binnenkort in de Franse bioscopen: Thekla Reuten en Jaap Spijkers!
bron: cinema.nl
Lukic
Een hele mooie film die blijft boeien ondanks dat de actie er natuurlijk niet vanaf druipt. De beelden zijn mooi en alhoewel hij hier en daar wel voor wat kritiek puntjes in aanmerking komt zat ik overwegend te genieten. Een echte aanrader voor degene die hem nog neit heeft gezien, voor een lekker rustig avondje.
4 ster.
Devastation HCT
Geweldige film: soms te over-the-top-harde drama, maar wel een hele goede.
Japie1971
erg mooie en ontroerende film die weer eens de verschrikkingen van de mensheid aangeeft
bioscoopzaal
Bijzonder ontroerende film, ik was echt gepakt door het verhaal. Opvallend toch hoeveel onrecht mensen (zelfs zusjes!) elkaar kunnen aandoen op basis van politieke en religieuze overtuigingen. Hartverscheurend.
Maar opvallender is misschien nog wel de kwaliteit van de film zelf. Alles klopte, van de muziek tot decors, acteerprestaties en camerawerk. Ik heb zelden een Nederlandse film gezien die er zo verzorgd en authentiek uitziet. Zelfs op de allerkleinste details werd gelet; zo hoor je bijvoorbeeld hoe de twee zusjes eerst allebei perfect Duits spreken, maar dat Lotte na verloop van tijd een Nederlandse slag in haar uitspraak krijgt. Schitterend gewoon.
Bovendien werd er een (voor mij) nog onbekend facet van de Nazi-terreur belicht. Ik wist namelijk niet dat er tijdens de oorlog Poolse loonarbeiders in Duitsland aan de slag werden gezet zodat de Duitse fabrieksarbeiders naar het front konden. Nog maar eens een bewijs hoe akelig georganiseerd de Duitse oorlogsmachine functioneerde.
4.5 sterren.
kras van zwienen
Prachtige film. Ik vind De Tweeling een van de beste Nederlandse films ooit. Ik ga snel het boek maar eens lezen. 4*
redsu
Erg ontroerende film
Een van de beste Nederlandse films van de laatste tijd !
Keira
dit is nou WEL een goeie Nederlandse film... bij die andere kan ik amper verstaan wat er word gezegt!;) ik vond het een heel zielige maar mooie film! 4,5
flipsen
Helemaal mee eens Keira. Dit is voor de verandering eens een NL film die wel de moeite van het kijken waard is. Het is echt een hele mooie film, mooi verhaal, mooi uitgewerkt. Normaal moet in nederlandse films veel gevloek en seks zitten, daar was hier absoluut geen sprake van. 4.5 sterren.
Normaal moet in nederlandse films veel gevloek en seks zitten

flipsen
sorry Kappeuter, misschien ligt het er ook gewoon aan dat ik niet zo veel NL films gezien heb, en degene die ik gezien heb, heb ik niet zo'n hoge pet van op.
Tara
Onwijs mooie en ontroerende film. Jammer dat iedereen vind dat dit eindelijk een goeie nederlandse film is!
Karakter, Antonia, Kleine Blonde dood, Romeo en Blind Date, om er een paar te noemen, waren echt helemaal top.
Als je alleen maar Flodder, Schatjes en de Lift hebt gezien kan ik me voorstellen dat je de Tweeling onwijs goed vond.
De Tweeling gaat 7 oktober in premiere in Duitsland. Da's laat zeg!
schaap
Volgens mij heb deze film de top 100 binnegeloodsd. Voor lange tijd hoop ik.
Beste Nederlandse 'oorlogsfilm' die ik ken.
Mooi, genuanceerd, aangrijpend, sterk acteerwerk, schitterende beelden. 4,5 *
100% eens
Webby
De Tweeling op Eerste Kerstdag op tv
------------------------------------------------
De bioscoopfilm van Tessa de Loo’s internationale bestseller De Tweeling - een film waarin de NCRV participeerde - is op Eerste Kerstdag van 21:00 tot 23:00 op Nederland 1 te zien. Omdat de NCRV participeerde in de film, kreeg deze omroep automatisch de uitzendrechten voor de film.
De tweeling is een succesvolle verfilming van het gelijknamige boek van Tessa de Loo. De tweelingzusjes Anna en Lotte en worden uit elkaar gehaald en groeien apart op. De een trouwt een SS-officier die in de oorlog sneuvelt, de ander een joodse pianist, die in Auschwitz sterft. Vijftig jaar na hun laatste, pijnlijke ontmoeting probeert Anna nog één keer in contact te komen met haar tweelingzus.
De KRO brengt op diezelfde dag om 18:48 de film 'Ja zuster, nee zuster', met onder andere Paul de Leeuw in de hoofdrol.

Bevrijdingsdag 2025: De best beoordeelde Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog

Sophie Scholl - Die Letzten Tage
Drama / Oorlog, 2005