Genre: Drama / Oorlog
Releasedatum: 12 december 2002
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Plot De Tweeling
Na de dood van hun ouders groeien de tweelingzusjes Lotte en Anna Bamberg gescheiden op. Anna blijft in Duitsland en moet haar hele leven hard werken voor anderen. Lotte verhuist naar een Nederlandse familie die haar op het eerste gezicht alle kansen biedt. Aanvankelijk missen de zussen elkaar en proberen ze alles om weer bij elkaar te zijn. Omstandigheden en de tijd waarin ze leven zorgen echter voor obstakels die groter zijn dan de band die ze altijd voelen. Anna trouwt met een SS-officier die aan het einde van de oorlog sneuvelt. Lottes verloofde wordt vermoord in Auschwitz. Vijftig jaar na hun laatste, pijnlijke ontmoeting probeert Anna nog één keer in contact te komen met haar tweelingzus.
Anna Bamberg, young
Father Rockanje
Martin
Martha
twin
prachtige film, ik heb een traanje weggepinkt en dat gebeurt niet vaak, een heerlijke trage film met emoties die zeer invoelbaar zijn, de film krijgt van mij geen 5 sterren vanwege het gezochte einde
Hannibal
de film krijgt van mij geen 5 sterren vanwege het gezochte einde
Wat voor einde?
twin
ik vond het een beetje vergezocht dat die twee dames elkaar weer tegenkwamen en dat uiteindelijk alles goed kwam en dat ze toen stierf, past niet echt in de film vind ik
Let even op spoilers svp. Ik heb spoiler tags geplaatst. Zie FAQ voor uitleg.
Soeperman87
Prachtige film...
Ik had altijd het vooroordeel oorlogsfilms niet te kunnen waarderen, maar wat is deze prachtig neergezet! Goed geacteerd, prachtig verhaal, heerlijk dramatisch...
Het enigste minpuntje aan deze film was, dat vele dingen nogal voorspelbaar waren. Maar dat maakt mijn uiteindelijke cijfer er niet (veel) minder op.
feanaro surion
Mooie film, goed geacteerd, vooral door de oudste Anna en Lottee maar toch was het het niet helemaal voor me. De te mooie beelden(er was niets dat er niet perfect uitzag) en vooral de voorspelbaarheid van het einde, zodra het donker werd in het bos wist ik wat er ging gebeuren, maken dat ik deze film geen 4.5 of 5 sterren geef.
Toch 4 sterren...
BoordAppel
Daar zag ik m inderdaad ook liggen en voor die belachelijk goedkope prijs kon ik m natuurlijk niet laten liggen. Nog maar een keer bekeken en ik maak er een 4,5 van. Prachtig drama met erg goed acteerwerk van iedereen, vooral die laatste scenes tussen de oude Anna en Lotte zijn echt prachtig.
Het uitgangspunt van de film is ook zeer origineel en het verhaal wordt verder goed uitgewerkt. Waarom Lotte besluit dat ze Anna niet meer wil zien is dan misschien een beetje een anticlimax maar kan de pret niet drukken.
Pieter Roelofs
Prachtige film, goed gespeeld.
Je krijgt er zowat een brok van in je kil.
Het punt van die dronken militairen en die geiten, was prachtig gemaakt, te zien bij de trailers
Webby
De met een Oscar genomineerde speelfilm 'De Tweeling' zal op 27, 28 en 29 december als driedelige miniserie worden uitgezonden op Nederland 1.
Quido
Serie zit best anders in elkaar dan de film. Zo horen we geregeld een voice-over van Ellen Vogel en lijkt alles zich in het verleden af te spelen, terwijl je in de film ook nog scenes zag tussen de oude Anna en Lotte in Spa. Ook zijn sommige scenes wat anders gemonteerd of iets langer, of missen we een scene (waarschijnlijk gesneuveld doordat Ellen Vogel de boel nu aanelkaar praat).
Jammer dat ze de film niet gewoon uitzenden. Maar voor mij blijft hij zeker de moeite waard. Toch raad ik iedereen aan 'gewoon' de film te kijken
chrissie
net de film in 3 delen gezien op tv. Hij stond al een tijdje op ons lijstje van nog te ziene films maar we konden hem hier maar niet te pakken krijgen. En wat blijkt, nu staat ie ook in onze videotheek in het rek.
Wat de film, of de tv-versie ervan, betreft: schitterend. Eén van de mooiste Nederlandse films die ik in lange tijd zag.
Soeperman87
Na herziening stem verhoogd van 4* naar 4,5*
Oorlogsfilms zijn niet mijn genre, zeker niet, maar wat is de reden van de mensen die deze film een 1,5 gaven?
predator
- 1954 stemmen
Onnederlands goed dit. Boek leek mij onverfilmbaar, maar film is waarschijnlijk zelfs beter dan het boek. Alles klopt aan deze film.
RRT
Het kan dus echt wel, goede nederlandse films. Onderhoudend en meeslepend verhaal, goed geacteerd.
Zeker een aanrader!
Diederik58
Eindelijk een keertje gezien. Een film waar je echt in wegzakt. Mooie beelden, goed acteerwerk, goede verhaallijn. Inderdaad een aanrader. Te goed voor een Oscar.
FairyTale
Hele mooie en goede film, ik heb hem een keer of 2, 3 gezien en ik vind hem gewoon zo mooi.
Benninf
Net voor 5 euro gekocht, echt een koopje!
Ben er benieuwd naar deze film!
Yensey_97
Mooie film, gelukkig zonder Daan Schuurmans, Georgina Verbaan of Chantal Janzen (hoofdingredienten van de meeste Nederlandse films van nu). Goed uitgewerkt hoe de twee levens van de zusjes niet meer met elkaar matchen. Doe maar 3,5 sterretjes
jordybeukeboom
Daan Schuurmans kan het overigens wel (acteren). Zie Polleke
krabat
Wat een verhaal, wat een film, prachtig!
ik wil de naam Daan Schuurmans hier niet meer tegenkomen!
The One Ring
Prima film, maar de grote ophef in de media hierover toen ie uitkwam vind ik overdreven. Het is een goede film, ja, vooral voor Nederland (sorry, mijn ervaring met de Nederlandse film zijn nou eenmaal niet fantastisch). Toch vond ik er een nadeel aan zitten. Ik zag alle gebeurtenissen al ver van te voren aankomen. Alles wat ik dacht dat er zou gebeuren, gebeurde ook. Net alsof ik het verhaal al kende, wat niet het geval was. Hoewel ik wel moet zeggen dat deze film me een beetje aan The Color Purple deed denken. Op zich is daar niks mis mee. Het mooie drama raakt niet verloren door de voorspelbaarheid, maar een kleine verrassing was niet verkeerd geweest.
3,5 sterren
*jolien*
heel mooie en goede film, Nederland kan dus toch films maken! Goed en hartverscheurend! 5 sterren
its my life
Prachtige film. Wel melodrama= Tranen
Mee eens.
Moest janken erg janken.
Ik ben niet zo nederlands film kijker maar dit.
Is de beste nederlandse film allertijden
HiLL
Tikkeltje langdradig, verder een mooie indrukwekkende film. En met name de mooie en zeer goede actrice Thekla Reuten...wat een prachtmeid.

Bevrijdingsdag 2025: De best beoordeelde Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog

Sophie Scholl - Die Letzten Tage
Drama / Oorlog, 2005