Genre: Drama / Horror
Speelduur: 108 minuten / 104 minuten (Cut "Catholic Version")
Denemarken / Duitsland / Frankrijk / Zweden / Italië / Polen
Geregisseerd door: Lars von Trier
Met onder meer: Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg en Storm Acheche Sahlstrøm
Releasedatum: 29 oktober 2009
Bekijk via CineMember
Plot Antichrist
"When nature turns evil, true terror awaits."
Terwijl een echtpaar de liefde bedrijft, valt hun kind uit het raam en sterft. De vrouw raakt in een diepe depressie. Haar man, zelf therapeut, wijst de medische behandeling die ze krijgt af en wil haar genezen met rationele praatsessies. De vrouw heeft een diepe maar onbestemde angst die verband lijkt te houden met het woud waar ze eerder aan een historisch onderzoek naar religieus gefundeerd geweld tegen vrouwen werkte. Om haar met die angst te confronteren reist het paar af naar het woud dat de Bijbelse naam Eden draagt.
yeyo
Het is ook niet die scène die ik prachtig noem, ik doelde voornamelijk op het geheel.
mikey
Een schilderij vind ik van een hele andere orde dan een film.
Reinoir
Snap de 1,5 ster neit als je alles tof vond behalve het script.
chevy93
Die 1,5* is juist vanwege die sfeer. Sfeer is maar een deel van de film en zeker niet bovengeschikt aan de andere elementen, in tegendeel. Sfeer is gauw gemaakt, zeker bij een film als deze.
Bij films als deze vind ik het verhaal/script vele malen belangrijker. En zoals ik al eerder aangaf, is die dusdanig slecht, dat ik die sfeer niet genoeg vindt voor een voldoende.
Naomi Watts
Verstoft al te lang op de plank en kijk hier toch wel enorm naar uit. Als ik dan hoor dat het belangrijkste element (sfeer) erg sterk is (zelfs de tegenstanders van Antichrist beamen het) dan kan het wel eens een erg fijne meevaller worden.
Reinoir
Waarom vind je specifiek bij deze film een script belangrijker dan bij andere? Wat maakt deze film zo dat het script belangrijker moet zijn.
chevy93
Sfeer in een horrorfilm is, voor mij althans, heel makkelijk te creëren. Kies een donker bos en klaar ben je. Ik ben ook iemand die erg gesteld is op het verhaal (niet alleen in horrorfilms, maar daar ben ik meestal extra kritisch). Er zijn maar weinig films met een baggerverhaal die een goed cijfer van mij krijgen. Monty Python and the Holy Grail is zo'n film. Het is ook deze reden dat ik films als À l'intérieur en Antichrist gewoon niet goed vindt. De sfeer zit wel goed, maar het verhaal verziekt die sfeer gewoon dusdanig dat ik een kijkervaring heeft die zijn doel totaal mist.
Naomi Watts
Een grap zeker? Sfeer is juist veel moeilijker te creëren dan een goed script neerpennen. Vooral in de hedendaagse cinema is sfeer bijna niet terug te vinden, dat was in de jaren 60/70/80 wel anders.
Laoslander
in uw Top 10 staan inderdaad films waar de sfeer primeren, zeker mijn favoriet: eyes wide shut
Dan zou je de hele F13 reeks moeten waarderen..... Zo makkelijk is het dus ook weer niet.
(niet alleen in horrorfilms, maar daar ben ik meestal extra kritisch)
Waarom, juist horrorfilms kunnen dat niet verdragen, daar moet je juist een beetje meegaan in de 'fun'.
yeyo
Was het maar zo simpel als jij doet blijken! Sfeer creëren is ontzettend complex en naar mijn inzien het belangrijkste aspect van een film.
En weer maar eens dat gehamer op 'verhaal'. In de films van enkele van de grootste cineasten (Godard, Rohmer, Antonioni..) heeft het verhaal een totaal ondergeschikte waarde.
yeyo
Geen enkele film gezien van alle drie regisseurs. Verder wil een groot regisseur niet garant staan voor goede films, maar dat weet je zelf ook wel.
Wat heeft dat er mee te maken? Ik wil enkel aantonen dat het 'verhaal' van een film allesbehalve het belangrijkste is.
chevy93
Een film valt of staat met het verhaal. Het is de eerste indruk waar je op afgaat en is dermate belangrijk dat ik het wel degelijke zeer belangrijk vindt. Zeker niet ondergeschikt aan de rest.
Beste voorbeeld voor mij is Hitchcock. Een regisseur waarbij zijn meeste films een dergelijk goed verhaal hebben, waardoor de film al begint met een sfeer om van te smullen en alleen al door het verhaal er een geweldige sfeer ontstaat. Dat is de basis. Vanaf daar wordt er verder gebouwd (en het zijn stuk voor stuk pareltjes!
Dit kan jij (en de anderen ook overigens) anders zien, maar ga mij niet verwijten dat ik op een andere manier naar film(s) kijk dan jij. Dat is ronduit belachelijk...
flipsyde
Dat is dan jou zeer persoonlijke mening. Bij mij is het eerder tegenovergesteld.
flipsyde
Een regisseur waarbij zijn meeste films een verhaal hebben, waardoor de film al begint met een sfeer om van te smullen en alleen al door het verhaal er een geweldige sfeer ontstaat.
Wat zeg je nu toch allemaal?
chevy93
Heb jij dat nooit? Dat je een beschrijving of de achterkant van de DVD leest en (bij wijze van spreken) al begint te watertanden? En dan heb ik het niet over die zogenaamd nieuwsgierige propagandabeschrijvingen.
yeyo
Het heeft nochtans niks met een verschillende kijk te maken. Natuurlijk is het verhaal essentieel in de films van Hitchcock, maar detectiveverhalen/thrillers lenen zich nu eenmaal gemakkelijker tot een voor de hand liggende vertelstructuur. Bij films van een ander genre/thema is dat minder evident.
Ik vrees alleszins dat je met zo'n mentaliteit nog veel pareltjes zult mislopen..
flipsyde
Nja, tuurlijk heb ik vaak dat een verhaal me aanspreekt, maar dan is het nog altijd afwachten of het daadwerkelijk goed uitgewerkt wordt en dan is voor mij het belangrijkste element de sfeer.
Het is niet wat jij zegt, dat het verhaal de sfeer maakt. Of in ieder geval daar voor garant staat.
mikey
Natuurlijk is het verhaal essentieel in de films van Hitchcock, maar detectiveverhalen/thrillers lenen zich nu eenmaal gemakkelijker tot een voor de hand liggende vertelstructuur...
yeyo
Ik bedoel dat er wel degelijk een touw vast te knopen is aan de plot, het zijn geen fragmentarische films met een onduidelijke verhaallijn.
chevy93
Het is niet wat jij zegt, dat het verhaal de sfeer maakt.
mikey
Ik ben altijd bang dat onduidelijke vertelstructuren (al dan wel al dan niet voor de hand liggend) ontstaan door incompetentie of teveel hooi....
Ik lees nooit beschrijvingen op de achterkant van de dvd, die geven vaak veel te veel weg. Ik baseer mijn keuze vooral op de regisseur. Ik zie dat net als een muzikant, hij maakt de 'muziek'.
"C'est la ton qui fait la Musique"
Ik heb het al eens eerder geschreven, maar een schilderij vindt je toch ook mooi of lelijk vanwege de stijl en niet vanwege het onderwerp (verhaal)
flipsyde
Dit zijn je precieze woorden chevy:
'en alleen al door het verhaal er een geweldige sfeer ontstaat'
Het is dat je je berichtjes steeds veranderd maar dat zegt toch precies wat ik zeg? (retorische vraag)

Zuid-Koreaanse oorlogsfilm 'The Great Battle' nog maar even gratis op RakutenTV: 'Moet je echt zien'

Netflix brengt ruimteklassieker ‘Apollo 13’ binnenkort naar het streaming platform

Kijktip op HBO Max: de waargebeurde serie 'Landscapers' over moordechtpaar

Netflix stopt met cast-ondersteuning: dit zijn de alternatieven voor jou

Stalker
Mystery / Sciencefiction, 1979