- Home
Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, John Turturro en Elias Koteas
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 2 mei 2002
Plot Collateral Damage
"What would you do if you lost everything?"
Brandweerman Gordon Brewer komt terecht in de gevaarlijke wereld van het internationale terrorisme, nadat zijn vrouw en kind omgekomen zijn bij een bomaanslag. Gefrustreerd door het officiële onderzoek en bang dat de verantwoordelijk nooit gestraft zou worden, neemt Brewer het heft in eigen hand.
Gordy Brewer
Mauro
Jack
Ronnie
bioscoopzaal
Ouwbakken actiefilm met weinig (maar degelijke) actie, een matig script, een middelmatige Schwarzenegger en ronduit belabberde special-effects. Dat hele 'ik-neem-wraak-op-de-moordenaars-van-mijn-gezin"-gegeven heeft ondertussen z'n beste tijd wel gehad, en bij gevolg wordt er ook deze keer weinig speciaals mee gedaan.
Tot overmaat van ramp worden de motivaties van de personages nog uitvergroot door ze te vermengen met wat dubieuze internationale belangen, zodat het uiteindelijk niet meer gaat om wraak en verlossing, maar om 'de strijd tegen het terrorisme'.
George Bush zou blij zijn. Ik niet.
otherfool
Matige actiefilm met een leuke plotwending maar verder weinig te genieten. 2 sterretjes.
Matige film waarvan je de wending al mijlenver van te voren zag aankomen. Arnold Schwarzenegger deed het redelijk (eigenlijk meer op routine) maar ik heb hem toch wel eens beter gezien. Maar ja hij was ook al aardig op leeftijd tijdens deze film.
Deze stond me altijd bij als best vermakelijk en tof. Na herziening moet ik toch mijn woorden terug nemen.
Collateral Damage is eigenlijk redelijk suf. Er gebeurt vrij weinig in. Het plot leent zich nog wel zo goed voor een Schwarzenegger die helemaal losgaat nadat vrouw en kind vermoord zijn. In Commando slachtte hij er alleen al tientallen af omdat zijn kind ontvoerd is
Hier valt het allemaal vrij tegen. Arnold is meer gevangen genomen of op de vlucht, dan dat hij actie onderneemt.
Jammer, want als thriller valt deze film gewoon tegen. Oke, de laatste 20 minuten vond ik wel goed en spannend, maar verder...had ik liever meer actie gezien. De scene waarin de vijand hun eigen man een giftige slang liet doorslikken is me wel altijd bijgebleven. Was een schaars hoogtepuntje.
Schwarzenegger zelf kan ik niet veel verwijten. Die doet zoals altijd zijn ding. Heeft een paar toffe momenten, kent weer een aantal aardige oneliners en zet gewoon een goede rol neer. Blijft toch een favoriet van me.
2,5* (0,5* verlaging)
jumpstylemovie
Wat een laag gemiddelde hier zeg. Het is niet Schwarzenegger's beste film maar het was zeker wel een leuke film. Het verhaal is standaard: Man word van zijn vrouw en kind ontrukt en zint op wraak. Nou waren er wel een paar scénes waarin Arnie hard tekeer ging maar over het algemeen bleef hij wel erg kalm hoor. De eindscenes in de lange hal met de motor enzo waren toch wel het hoogte punt in Collateral Damage. Vooral dat stukje dat Arnold word weggeblazen door de explosie en heel traag onder dat trapje glijd.
Gewoon een vermakelijk tussendoortje met Arnold Schwarzenegger
movie acteurs
Goede actie film waar je je absoluut niet bij hoeft te vervelen. Schwarzenegger heb ik beter zien doen en zat ook in wat betere films. Maar er is hier zeker niks mis mee. Maar alsnog heeft Arnie een geweldige truc door een bitch een stoot te geven waardoor ze uiteindelijk geëlektrocuteerd wordt . Wat mij betreft is dit prima actie vermaak. 3,5.
Black Math
Eén grote gaap. Geen coole oneliners, matige actie en cgi die zwaar ondermaats is. Vooral de laatste ontploffingen zien er wel erg nep uit. Verder een standaard verhaal waarbij vooral de terroristen nogal rare mensen lijken te zijn waarvoor op het ene moment begrip gekweekt wordt, wat vervolgens totaal teniet gedaan wordt door hun acties waarin ze zover gaan dat ze zelfs bereid zijn hun zoon op te offeren. En waarom? Omdat ze boos zijn dat hun dochter is vermoord door Amerikanen. Ik begrijp het dan niet meer helemaal.
Drie keer niks dus. 0,5*.
Binnenkort is Schwarzenegger weer te zien op het grote doek. Voor zijn periode als Gouverneur was dit een van zijn laatste films en duidelijk ook eentje van zijn mindere, want Collateral Damage is namelijk niet bepaald een goede film te noemen.
Collateral Damage stelt als verhaal niet veel voor en lijkt een beetje een remake van Commando te zijn, waarin Schwarzenegger ook al als eenling de strijd aanging met terroristen. Collateral Damage haalt echter dat niveau nergens. Aangezien deze film geen sterk verhaal, geen sterke dialogen en geen diepgang bevat, komt alles neer op de actie en het vermaak. Dat is zeker wel aanwezig, maar niet in die mate dat je als kijker na afloop met een bevredigend gevoel zit. Er zitten zeker wel wat goede momenten in de film, maar Schwarzenegger maakt hier soms een uitgebluste indruk en dan heb ik het niet over zijn personage.
De actie was soms nogal ongeloofwaardig en het voorspelbare verhaaltje doet de film ook al geen goed. Dan heb ik liever een actiefilm die helemaal over the top gaat, dan deze halfbakken actiefilm, die het allemaal net niet is. Jammer voor Schwarzenegger, maar ik hoop dat de films waarmee hij binnenkort weer verschijnt beter zijn dan deze, want dit was het allemaal net niet.
Q Jones
Arnie op serieuze tour.
Meestal zit er in een arnie film een flinke dosis humor coole oneliners en vette actie.
Bij deze film hebben we nog steeds de actie alleen zit er een groter drama aspect om heen. Toch kan de film er goed mee door en ik vind het daarom ook jammer dat deze slecht wordt beoordeelt
Een actie film met een drama tintje. Ik vond hem goed 3.5 van mij
schram101
Aangeschaft op Blu-ray maar dat blijkt Collateral Damage niet helemaal waard. Dat de film ietwat anders zou zijn dan veel van zijn andere werk wist ik al, maar ik had goede hoop en vertrouwen dat de Austrian Oak dit wel aan kon. Nu liggen de tekortkomingen van de film niet echt aan de actieheld, de film komt op veel andere vlakken te kort en daarnaast duurt de film veel te lang. Matige actiescene's en te weinig gebruik makend van Arnie's grootste troeven (fysiek en mimiek) kabbelt het allemaal maar een beetje voort.
Filmkriebel
Dit vond ik een matige Schwarzie film. Nogal rommelig en van de hak op de tak springend. Het is bijna van B-film achtige kwaliteit. Ook de actiescènes kwamen niet al te best over. De aanval op de rebellenbasis vond ik dan nog één van de betere. De twist vond ik nog wel goed, al wordt er heel expliciet naar gehint, maar dat einde waarbij hij zich ontfermt over dat kind wiens ouders hij net heeft vermoord (ook al waren het misdadigers) is pure nonsens. Goed voor een keertje.
Kondoro
Collateral Damage
Op dit moment ben ik mijn zevenhonderdste mening aan het uitschrijven, een gewaardeerd moment waar ik lang voor heb 'gewerkt' om zo maar te zeggen en waar ik veel films voor heb zitten kijken. Ik moet zeggen dat ik Collateral Damage geen film vind om mijn zevenhonderdste mening mee te vieren, wat dat betreft was deze film, ook al keek je op standje nul, slap en saai en ik vond hem totaal geen Arnie waardig. Ik kan bij deze ook misschien beter zeggen dat Arnold deze maar ergens onder in zijn catalogus kast neerzet bij de B-filmpjes.
Het verhaal vond ik matig. We ontmoeten vrijwel Rambo in het jasje van Stallone zijn 'tegenstander' in de film industrie. Gordy Brewer is een brandweerman die gelijk al in de intro op spectaculaire wijze een oud dametje red uit haar appartement. Bij een bomaanslag gaat hij een soort van opzoek naar de dader. Hij word hierbij gevangen genomen en moet op een o zo 'spectaculaire' wijze ontsnappen. Nou haal dat spektakel maar weg, die was ver te zoeken!
Het acteerwerk is matig en zodoende in mijn ogen niet goed. Het verhaal is zoals verteld saai en het concept was nou ook niet geweldig. Een waardeloze Arnie in Collateral Damage zorgt ervoor dat ik mij niet vermaakt heb. Jammer, op naar de volgende (hopelijk goeie) Arnie film! Toch nog mijn zevenhonderdste mening, dus echt vergeten zal ik deze film niet.
renzoroy
Aardige actiefilm, wat je natuurlijk ook verwacht met Schwarzenegger er in. Hier en daar wat voorspelbaar, maar toch is het een vermakelijke film. Koteas in een wat grotere rol dan dat die normaal meestal heeft. Vind hem altijd wel goed en meestal een beetje ondergewaardeerd, plus dat die vooral in b films speelt, maar in deze en in fallen laat die wel weer zien wat die kan.
Metalfist
Mm-Hmm, and you could play the asshole
Om de een of andere reden is Collateral Damage altijd aan mij voorbij gegaan. Meer zelfs, ik wist niet van het bestaan van de film af totdat ik de poster zag in Schwarzie's biografie Total Recall: My Unbelievably True Life Story. Aangezien ik altijd wel te vinden voor een film van de Oostenrijkse eik was ik hier wel benieuwd naar geraakt. Paar dagen geleden zonden ze hem uit op televisie en dat was meteen een mooie gelegenheid.
Collateral Damage is één van die films die serieus te lijden heeft gehad onder de aanslagen op de WTC torens in 2001. De release was normaal gepland voor 5 oktober van dat jaar, maar werd uitgesteld naar 8 februari 2002. Sofía Vergara zou een rol krijgen waarin ze een vliegtuig hackte, maar die werd gecut uit de film en Warner Bros. besloot bovendien om hun handen van de marketing af te halen. Dat betekent echter niet dat dit niet zou kunnen uitdraaien op een degelijke film, maar er loopt weldegelijk serieus wat mis met deze Collateral Damage. Ik hoopte op een film zoals Commando en in de plaats krijg je een zoutloos plot (inclusief twist die je al van gigantisch ver ziet aankomen) waar eigenlijk maar een paar spaarzame momenten de meubelen redden. Leukste scène is ongetwijfeld het moment waarop Gordy op zoek gaat naar de activist die op televisie verkondigde dat de dood van zijn vrouw en zoon collateral damage was. Schwarzie die al roepend 'I'll show you collateral damage!' het halve kantoor afbreekt.. Heerlijk! Die momenten zijn echter bijzonder spaarzaam en de coole one-liners die je bij dit soort films verwacht blijven ook uit.
Gelukkig maakt de nog steeds imposante Schwarzenegger nog wel vrij veel goed. Als persoonlijkheid ben ik hem minder op een voetstuk beginnen plaatsen, geïnteresseerden moeten zeker zijn hierboven genoemde biografie eens gaan lezen, maar als acteur blijft hij toch indrukwekkend. Kleine bijrollen nog voor Elias Koteas (Casey Jones!) en John Turturro die altijd wel goed zijn. Nooit echt een enorme fan geweest van Cliff Curtis (verwar hem ook steeds met Kal Penn, die ik dan wel weer te pruimen vind), maar de rol van slechterik gaat hem op zich nog wel goed af.
Bwah, één van de zwakste Schwarzenegger films als je het mij vraagt. Hij heeft weliswaar nog slechter gemaakt (Junior onder andere), maar dit soort volbloed actiefilms brengt hij meestal toch tot een beter einde. Film wordt overduidelijk gered door zijn cast, maar ik hoef dit geen tweede keer meer te zien.
Roger Thornhill
Voor het eerst in vijftien jaar herzien – zouden de goede herinneringen terecht zijn? Nog los van alle 9/11-echo's (inclusief het bekende verhaal van de uitgestelde release) is dit toch een aparte film : eerst een standaard-wraakfilm met als verrassing dat Arnolds gezin niet ontvoerd wordt (zoals in Commando) maar echt heel erg onherroepelijk dood is, dan een soort Apocalypse now-achtige trip de jungle in (en als ik Arnold in de jungle zie verwacht ik automatisch elk moment ergens een Predator van achter een boom op te zien duiken, zeker wanneer Dutch, ik bedoel Gordy plotseling van een berg af glijdt en in een meer terechtkomt), en dan eindigen we met een klassieke nick-of-time-climax met voorspelbare explosie, vechtpartij en (helaas) de schurken die in een boe!-twist op onverklaarbare wijze nog in leven blijken te zijn). Niet allemaal even sterk, maar dankzij het rauwe randje van de Colombiaanse cocaïne-smokkel, de (althans voor mij) onverwachte twist van de handlanger van de Wolf en bovenal het verrassend sobere en zeer sterke spel van Arnold blijft de film toch ruimschoots boven de middelmaat. De onderkoelde wijze waarop Arnold na de dood van zijn vrouw en zoontje in shock verkeert was echt een openbaring, zo goed heb ik hem nog nooit zien spelen. (Ook lekkere rollen van Elias Koteas als schimmige CIA-agent en John Turturro als scene-stealing ritselaar trouwens.)
Brabants
Collateral Damage was voor mij een zeer slaapverwekkende filmervaring. Arnold kan zeker garant staan voor veel plezier maar dit platform was saai en zijn acteervermogen kwam duidelijk niet in positieve zin tot zijn recht. Heel gauw vergeten dit gedrocht.
xxERWINxx
Vandaag weer eens herbekeken, ditmaal op Blu-ray.
Dit blijft toch een zeer goede en vermakelijke actiefilm, leuke scenes in Colombia in de jungle en aan het eind weer in de stad, veel explosies, schietpartijen en achtervolgingen en een explosief geweldig einde!
Deed mij veel denken aan de ''Missing in action'' films
Goede schurk en zeer onderhoudend!
4 sterren!
Fisico
Ik dacht deze ooit al eens gezien te hebben, maar zo achteraf gezien kan het evengoed zijn dat dit niet zo is. Ik herinnerde er mij alvast niets meer van. De hele tijd vroeg ik me ook af hoe ze de metamorfose van brandweerman naar super hero gingen doen. Al bij al valt dat nog mee. Het is nu niet dat Arnie transformeert naar Commando ofzo, hoewel zijn spionagetechnieken er wel mogen zijn. Beetje simplistisch hoe makkelijk hij die guerrilla's opspoort daar waar de CIA al jaren niet in slaagt.
Beetje simpel ook met die surrogaat moeder en kleine, verder dan dat hoefde het zeker niet te gaan. Al bij al toch een vrij matige tot zwakke Arnie. Er is toch wel wat beter beschikbaar van hem (en dan heb ik het niet over zijn topfilms).
Het einde met de motor is wel leuk. Niet geweldig, maar in deze film gewoon OK. Geen humor in deze film te bespeuren. Wel kan onze brandweerman zoals het hoort hier en daar zijn spierbundels nog eens gebruiken.
Shadowed
Matig actievehikel met een boel nietszeggende personages en idiote verhaallijnen. Arnold Schwarzenegger vormt een schaarse trekpleister binnen dit rommelige excuus om zoveel mogelijk dingen te laten ontploffen, maar die momenten komen gelukkig wel spectaculair voor de dag. Zeker de belegeringen met gevechtshelikopters zijn absoluut de moeite waard en brengen fijn entertainment binnen dit lompe project. Helaas is het acteerwerk daartegenover zwaar onder de maat, met als dieptepunt een totaal ongeloofwaardige aanwezigheid van Francesca Neri. De uiteindelijke plotwending snijdt bovendien geen hout, maar toch hangt er een gezond tempo en doet Schwarzenegger wat hij moet doen.

'The Lost City' met Daniel Radcliffe morgen te zien op televisie

Collateral