- Home
Met onder meer: Ben Affleck, Elle Fanning en Brendan Gleeson
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 26 januari 2017
Plot Live by Night
"Witness the price of the American Dream."
Boston, de jaren 20. Tijden waarin de alcohol rijkelijk vloeit, kogels je om de oren vliegen en iedereen zijn stempel op de wereld wil drukken. Joe Coughlin is de jongste zoon van een prominente politieagent, die inmiddels zijn familie de rug heeft toegekeerd en zijn heil zoekt in de criminaliteit tussen de meest gevreesde gangsters van de stad. Behalve geld en aanzien kent zijn nieuwe levensstijl echter wel een keerzijde, Joe bevindt zich in een wereld waar hij niemand kan vertrouwen en waarbij hij een vroege dood op de koop toe moet nemen.
Joe Coughlin
Gary Smith
Tim Hickey
Donnie Gishler
tbouwh
Dit voelde aan als verloren tijd. En dat voor een film die zich afspeelt tijdens één van de meest intrigerende episodes van de Amerikaanse geschiedenis. What went wrong? Ik denk dat het antwoord op die vraag uiteindelijk bij Affleck zelf gezocht moet worden. Regie, hoofdrol en scenario; meer zeggenschap kun je in zo'n grote productie haast niet hebben. In dit geval té veel zeggenschap, als het aan mij ligt. Affleck de acteur beweegt zich mat en ongeïnspireerd door het beeld, Affleck de schrijver bewerkt de roman van Dennis Lehane tot een ondermaatse routineklus. Alle elementen die het tijdperk van de drooglegging mede karakteriseerden passeren de revue: de Ierse en Italiaanse maffia, de Ku Khux Klan, de casino's en de drankhandel. In Live by Night gaan al die elementen echter nooit leven. Daarvoor is het script veel te vlak. Verder maakt Affleck de verkeerde keuzes: hij focust te veel op de lotgevallen van zijn eigen charismaloze hoofdpersoon, om het veel interessantere tijdsbeeld daarbij enigszins te veronachtzamen. Affleck's love interests zijn pijnlijk inwisselbaar en zelfs Elle Fanning (die ik hoog heb zitten) kan (wel mede door een wat ondankbare rol) de film niet redden. Credits voor de production designer, verder op zo'n beetje alle vlakken ruim onvoldoende. 1.5*
Richard_Voorhees
Een redelijke film. Ook ik ging na het zien van de trailer met verkeerde verwachtingen naar de bios.
Affleck had wel een hele grote vinger in de pap en zijn stempel is tijdens de hele film merkbaar aanwezig.
Hij heeft wel goede casting keuzes gemaakt als je het mij vraagt. Zelf komt hij helaas het minste over. Hij gedraagt zich te vaak wat stoïcijns.
Mede hierdoor komt het einde dan ook wat zielloos over.
Maar goed, de film had ook zijn goede momenten. Zo vond ik de weinige actie die er in voorkwam wel gaaf in beeld gebracht.
mjk87 (moderator films)
Behoorlijke tegenvaller. Dat komt vooral doordat men (eigenlijk alleen Affleck die regisseert en het script vanuit het boek omzette) te veel wil vertellen maar nergens ook maar enigszins tijd voor neemt. Alles komt keurig even langs zonder dat je als kijker de tijd hebt om dat gevoel in je op te nemen. Sommige hele stukken worden zelfs kort middels matige voice-over snel genoemd. Zo komt dat het elk moment dat kan leiden tot iets van spanning in enkele seconden wordt afgehandeld. En dan worden alle Grote Thema's erbij gehaald maar dienen vooral als heel dun behang in plaats van dat het echt inhoudelijk bijdraagt. Zelfs met onze vrienden van de KKK had meer ingezeten. Ik ken verder het boek niet, maar daar had meer mee gedaan kunnen worden dan alleen registreren zoals nu gebeurt. Desnoods subtiel hints naar het heden leggen of ook maar iets.
Het acteerwerk is ook wisselend. Affleck toont weer aan dit soort rollen niet te kunnen dragen, hij mist elk talent iets met mimiek of emotie te kunnen. Heel soms heb je een regisseur (Fincher) die zijn zwakheden goed gebruikt in een bepaalde rol, zoals Anderson ooit deed met Adam Sandler, maar hier werkt het zeker niet. De drie dames van dienst hebben vooral matig geschreven rollen en weten hier niks extra's mee te doen en Fanning vond ik op momenten ook slecht gecast, haar dromerige voorkomen paste gewoon niet. Alleen Chris Cooper, zoals altijd, staat echt te excelleren. Net zo'n kleine rol als vele anderen, maar het gevoel dat hij erin legt is ongeëvenaard.
Dan ziet het er allemaal nog wel fraai uit (vooral Florida uit die tijd is vrij onbekend en erg fijn om te zien) en echt vervelen doet de film ook niet, daarvoor zit het allemaal wel degelijk genoeg in elkaar. Bovendien krijg je wel zin in rum. Maar verder snel vergeten. 2,0*.
Robert63372
Goede film, waarin genoeg gebeurd. Zeker het kijken waard.
Mensen die het een 1 of 2 geven zijn te kritisch. De omgeving is helemaal omgetoverd tot de jaren 20 met oog voor detail te zien aan de mooie voertuigen.
Het verhaal is soms wat snel maar verveeld niet.
El ralpho
Overambitieus misdaaddrama
Affleck heeft de laatste jaren met titels als Argo, The town en Gone baby gone een aantal regisseursklussen afgeleverd die veel lof hebben ontvangen. In Live by night gaat de acteur/regisseur echter aan zijn eigen ambities ten onder door materiaal waar je met gemak een heel seizoen van een tv serie kunt vullen, in een krappe 128 minuten te willen stoppen.
Dit heeft tot gevolg dat de film een gehaast gevoel krijgt en je maar een minimale binding met de personages voelt. Ook wordt er enorm veel verhaal en geschiedenis in zo'n kort tijdbestek op de kijker afgevuurd dat ik er op een gegeven moment een beetje loom van werd. De overkill aan informatie zorgde er uiteindelijk voor dat ik het geheel ook als een beetje saai begon te ervaren. Dit kwam ook doordat met name het personage van Affleck hoofdzakelijk in de schijnwerpers stond en werkelijk iedere andere acteur tot bijrollen degradeerde. Hierdoor voelde het veel te veel aan als een on-man show doordat alle overige personages veel te veel op de achtergrond verbleven.
Wat wel uitstekend was uitgevoerd waren een car chase scené en een aantal indrukwekkende, rauwe shoot-outs. Het doet de film op dit soort momenten even opleven maar kan de tekortkomingen niet doen vergeten wat er juist weer voor gezorgd heeft dat ik Live by night zelf waarschijnlijk juist weer wel heel snel zal gaan vergeten.
joolstein
Boekverfilmingen van Dennis Lehane staan garant voor succesvolle films kijk maar naar: Clint Eastwood (Mystic River, 2003), Martin Scorsese (Shutter Island, 2010) en nota bene Ben Affleck zelf (Gone Baby Gone, 2007.) Logisch dat Affleck wederom een verhaal (uitgeroepen tot beste roman van het jaar 2013) van hem verfilmd! Helaas ditmaal een veel mindere film , want dit gelikt ogende gangsterverhaal mist gewoonweg vuurkracht. Terugkerend veteraan Joe Coughlin (Ben Affleck) uit de Eerste Wereldoorlog zweert om nooit meer bevelen op te volgen. En gaat buiten de wet werken als bankrover in Boston. Vreemd omdat papa een gerespecteerde adjunct-inspecteur is bij de politie. En dan treden er complicaties op in de vorm van de schone maar spijkerharde Emma Gould (Sienna Miller), die niet alleen Joe’s liefje is maar ook die van Ierse maffiabaas Albert White. En door die complicaties, moet Joe gedwongen zijn enige regel te breken, om White te dwarsbomen kan hij niet anders dan werken voor diens Italiaanse concurrent Maso Pescatore. Met het uitbeelden van het droogsleggingstijdperk komt de film nog wel aardig uit de verf, fedora dragende gangsters, achtervolgingen in klassieke automobiles en prachtig geklede vrouwen. En ook met de absolute sterrencast is weinig mis. Nee het is puur Afflecks die zijn eigen hoofdfiguur in het centrum van dit alles plaatst. Joe Coughlin overheerst, hierdoor krijgen we maar weinig mee van het gekonkel of de strubbelingen van andere personages. De manier waarop hij opereert binnen een groter geheel blijft onderbelicht. De met name de vrouwen rondom Joe worden gedegradeerd tot simpele aangevers. En lijken sommige opgevoerde personage afgeraffeld en/of onafgemaakt. Hierdoor werken veel dialogen niet zeker als er poëtische oneliners in verwerkt zijn! De vierde film die Ben Affleck regisseerde is tot nu toe veruit de meest teleurstellende, het hoge productiebudget en de uitstekende cast ten spijt.
MartMovie
Wat mij betreft het slechtste wat de film mij tot nu toe gebracht heeft in 2017. Hoe is het mogelijk om met zo'n cast en budget zo'n slecht film te maken. Het verhaal had kop nog staart en de karakters waren niet boeiend en inhoudsloos. Inhoudloze aangevers is prima, als de hoofdrolspeler escaleert in vermaak of spel, maar dit is ook niet zo. Dan nog een eind van een film die niet zou misstaan in een boeket-reeks en een regisseur met een fetisj voor scenes met auto's over bruggen (ik meen 3 of 4 keer) maken het compleet. PPffffff wat een beproeving dit. Oké de kleuren waren mooi, de kostuums waren prachtig maar meer positiefs kan ik er niet uithalen.
blurp194
Alweer een film van Affleck waar ik echt niet enthousiast van worden kan.
Mis is de eindeloze voortkabbelende speelduur. Neem dan een paar hoofdzaken uit het verhaal, doe iets speciaals, iets wat niet lijkt op een ellenlange tv serie. Er zijn tenslotte al een heleboel films over de drooglegging gemaakt, kijk daar dan eens naar. En dan de regie - Affleck zelf, ook weer. Veel te veel aandacht voor zijn eigen karakter, terwijl dat niet beslist een heel interessant verhaal te vertellen heeft. Tenminste, niet in deze versie - of misschien was ik al teveel afgehaakt toen dat kwam.
En wat me ook nog tegen staat is het overwegend bruin drabbige van de kleuren. Er was in die tijd echt meer kleur dan we te zien krijgen. Lawless, vond ik daar een mooi voorbeeld van. En in alle andere opzichten ook een betere film.
Pazmaster
The Affleck movie. Hij heeft deze film geproduceerd, geregisseerd, het verhaal (mee)geschreven, speelt de hoofdrol en doet zelfs de voice-over. Er is alleen wel één ding goed mis met deze film, en dat is Ben Affleck! Ik vind zijn rol dan ook veruit het slechtst in deze prent, gelukkig doet de rest van de cast het een stuk beter. Het verhaal is niet bijster interessant, een doorsnee gangsterfilmpje eigenlijk. Ik moet wel toegeven dat het er qua aankleding wel goed uitziet (ook al staan die pakken hem voor geen meter), en de achtervolgingen in de oude auto's zijn best vermakelijk. Verder eigenlijk niet veel soeps. Ik kijk trouwens ook veel liever naar Casey, die wat mij betreft ook een stuk beter speelt. Geen voldoende.
filmkul
Redelijke misdaadfilm. Het eerste gedeelte is het sterkst en dat komt met name door de eenvoud. Daarna zakt het wat in, maar het blijft wel boeien. De tweede helft wordt onnodig complex gemaakt door de vele subplotjes, wat de spanning niet ten goede komt. Het einde komt wat uit de lucht vallen en had best achterwege gelaten kunnen worden. Affleck speelt niet zijn sterkste rol. De aankleding is verder fraai en de film ziet er gelikt uit. 3.5
TheManInBlack
Ik had hoge verwachtingen van de film maar het viel me wel wat tegen. De trailer leek veelbelovend vond ik zelf. De jaren 20 sfeer is goed en de decoratie van de steden ook. De kleding die de personages droegen zag er ook goed uit. Een paar leuke actie scenes maar ik had wel meer actie scenes verwacht. Wel erg sneu dat zijn vrouw op het einde dood ging.
coumi
Na sterke films als Argo, The Town en Gone Baby Gone gaat regisseur Affleck nu voor het eerst flink kopje onder met deze ondermaatse, belegen ogende misdaadfilm. Ik had vooraf, bij de aankondiging van dit project, al vrees voor een mislukking, aangezien het niet helpt dat in dit genre eigenlijk alles al tot in den treure is behandeld. Dan moet je dus van goede huize komen om er alsnog een verfrissende draai aan te geven, wat Ben niet is gelukt. Grootste manco van Living by Night is dat er word geprobeerd om materiaal waar je een tv serie van minimaal tien afleveringen mee kunt maken, te stoppen in een film van ruim twee uur. Het gevolg is een chaotische opeenstapeling van gebeurtenissen, waardoor je ook nauwelijks feeling krijgt met de personages. Wat daarnaast ook niet helpt is dat er vreselijk slecht word geacteerd. Affleck zelf zakt als acteur wederom door het ijs, met zijn slome, bijna emotieloze hoofdrol. Bijna pijnlijk om te zien. Ook in de bijrollen word er door erkende acteurs als Miller, Cooper, Gleeson, Zaldana en Messina broddelwerk afgeleverd. Allen Fanning probeert nog wat te maken van haar rol, maar is een roepende in de woestijn, met al die over the top spelende collega's om haar heen.
Erg jammer allemaal, want bij een enkele geslaagde scène krijg je het sporadische gevoel dat er best een acceptabele film in had gezeten, in plaats van dit saaie, vlug te vergeten resultaat.
John Milton
Met afstand de zwakste van de films die Affleck geregisseerd heeft, en tevens de eerste die ik niet goed vind en lager dan 3,5* krijgt toebedeeld.
Ik twijfel nog richting het zesje, maar vooralsnog ben ik streng: de film heeft me praktisch niet weten te grijpen, en dat is voor een gangsterfilm tijdens de drooglegging eigenlijk wel een doodsteek, gezien de eerdere palmares van Affleck wanneer hij in de regiestoel zit. Schrijven, regisseren en de hoofdrol was ook duidelijk geen goed idee, zoals andere hierboven al aangeven, en zijn Joe Coughlin krijgt meer aandacht dan het karakter weet te rechtvaardigen.
Het kabbelt maar wat, en op enkele mooi geschoten actiescènes na, is het eigenlijk wat saaiig. Niet zozeer vanwege de pacing, maar meer omdat Affleck niets interessants met het verhaal of de karakters doet. Waarom dan nog die 2,5*? Het production design van de film is fantastisch, kostuums, sets, auto's... Het ziet er geweldig uit. En ook de score is vrij aardig, Maar dat is natuurlijk niet genoeg om de film redden.
Kijk dan liever The Untouchables of de eerste seizoenen van Boardwalk Empire. Hopelijk herpakt Affleck zich met zijn volgende film. Dat hij de nieuwe Batman niet gaat regisseren is al een stap in de juiste richting, denk ik.
Opzicht een mooi verfilmde jaren 20 Misdaad / Drama film, waarbij de jaren 20 van het scherm spatten (geldt ook voor een aantal vrouwen), maar helaas is het verhaal wel wat saai, flauw en langdradig en moet je min of meer tot het einde wachten, voordat er eindelijk wat noemenswaardige actie in voorkomt, die dan overigens wel fraai in beeld wordt gebracht. Het einde mocht er ook best wezen en is eigenlijk ook tragisch.
Het ietwat zoetsappige verhaal (waarbij het draait om illegale handel in rum, geldt, macht en wraak en dat maffia gerelateerd en zelfs ook wat Ku Klux Klan gerelateerd) zit opzicht aardig in elkaar en weet zeker ook te vermaken. Dat laatste komt niet zo zeer door het verhaal zelf, maar juist door de mooie uitvoering ervan, waarbij de jaren 20 zoals eerder gezegd van het scherm spatten, met de fraaie kleding, decors en auto's. Ook de locaties (o.a. Florida) waar het verhaal zich afspeelt, werden fraai in beeld gebracht. Het is eigenlijk jammer dat het verhaal niet echt weet te boeien, en ook wordt het helaas nergens spannend, want anders had dit best wel eens een goede film kunnen zijn. Ook duurt het verhaal met circa 120 minuten aan de lange kant en ook zit er niet echt veel tempo in het verhaal, waardoor het soms wel eens saai is (soms heb ik zelfs wat vooruit zitten te spoelen). Desondanks gebeurt er wel genoeg waardoor je net niet in slaap valt en kijkt de film zich eigenlijk ook wel lekker weg.
Dat deze film zich mede lekker wegkijkt komt ook op conto van de cast, want ik vond het niet bepaald een straf om te mogen kijken naar mooie vrouwen zoals Sienna Miller (in de rol van Emma Gould, die in het eerste gedeelte het liefje is van Joe Coughlin, maar omdat er iets met haar gebeurt wilt Joe Coughlin wraak nemen), Zoe Saldana (in de rol van de Cubaanse Graciela, die de zus is van de Cubaanse zakenpartner van Joe Coughlin en waar hij verliefd op wordt en die uiteindelijk ook zijn vrouw zal worden) en Elle Fanning (in de rol van Loretta Figgis, die dochter is van de lokale sheriff Chief Figgis en die haar geluk wilt zoeken in Hollywood, maar uiteindelijk in de prostitutie en drugs beland, waarmee Joe Coughlin dan haar vader voor het blok zet). Verder deed hoofdrolspeler Ben Affleck (in de rol van Joe Coughlin, die heeft meegevochten in de Eerste Wereldoorlog) het best verdienstelijk (misschien was hij wel wat te gladjes) en hetzelfde geldt voor Chris Messina (in de rol van Dion Bartolo, die de rechterhand is van Joe Coughlin), Chris Cooper (in de rol van lokale sheriff Chief Figgis) en Brendan Gleeson (in de rol van politiebaas Thomas Coughlin, die dus de vader is van Joe Coughlin).
Al met al een aardige Misdaad / Drama film die weet te vermaken en ook wel lekker wegkijkt, maar aan de andere kant is deze film ook wat saai, flauw en langdradig. Voor mij is dit in ieder geval de miste film die Ben Affleck tot nu toe geregisseerd heeft.
Geschreven, geproduceerd en geregisseerd door Ben Affleck. Helaas gespeeld ook. Dat had hij beter aan iemand anders kunnen overlaten, aangezien hij hier één van zijn allersaaiste en meest vlakke rollen ooit neerzet. De film wil daarnaast iets te graag een meeslepend en groots gangster-epos a la The Godfather, Untouchables of Scarface zijn. Niet dat de film slecht is, er zijn heel wat effectieve scenes en door het prachtige camerawerk ziet alles er schitterend uit, maar alles steekt net iets te gekunsteld en vooral te makkelijk in elkaar. Een gemiste kans derhalve. Wel benieuwd geworden naar het gelijknamige boek van Dennis Lehane.
ikkegoemikke
“I swore If I made it home, I would never follow orders again.
I left a soldier.
I came home an outlaw.”
Ben Affleck is niet bepaald één van mijn favoriete acteurs. Niet dat hij vreselijk acteert, maar het is zo’n afgeborsteld persoon en telkens slaagt hij erin om gecast te worden voor uitstekende films die echter geen zinderende indruk op me nalieten. Naderhand bekeken heb ik hem toch in een hele rits films kunnen bewonderen zoals “The Accountant”, “Suicide Squad”, “Batman v Superman”, “Gone Girl”, “Runner Runner”, “Paycheck”, “Changing Lanes”, “Pearl Harbor” en “Daredevil” (Absoluut dieptepunt naar mijn mening). De enige gedenkwaardige rol die ik hem toemeet is die in “Good Will Hunting”. Dit zal dan ook wel te wijten zijn aan de medewerking van Matt Damon en Robin Williams. Ook als producer wist hij te schitteren met het toch wel absolute meesterwerk “Argo”. Met “Live by Night” tracht Affleck zowel als hoofdpersonage als producer lof te oogsten. En dat is een brug te ver volgens mijn bescheiden mening.
Het resultaat is enerzijds een lust voor het oog, maar qua verhaal is het allemaal nogal rommelig en hopeloos ingewikkeld. De verschillende verhaallijnen volgen elkaar op in een verschrikkelijk tempo. De rode draad is het gangstermilieu tijdens de drooglegging en de illegale handel in alcoholische dranken. En daaromheen zijn enkele nevenplots geschreven waarbij telkens de hoofdrol wordt opgeëist door een vrouwelijk personage. In eerste instantie de maîtresse Emma Gould (Sienna Miller) van een mafiabaas. Vervolgens de zus van een Cubaanse zakenpartner (Zoe Saldana). En tenslotte de dochter van de sheriff uit Tampa die gered wordt door Joe (Ben Affleck) nadat ze haar heil zocht in Hollywood en waar ze terecht komt in de prostitutie. Dat ze naderhand als onheilsprofeet optreed en Joe’s plan om een immens casino te bouwen boycot, is een bijkomend probleem.
Net zoals “Argo” is dit een verfilming van een boek geschreven door Dennis Lehane. In het verleden is al meermaals gebleken dat het verfilmen van een boek geen sinecure is. Het grote probleem is het gedetailleerde van een boek te reproduceren in een film. Meestal is dan het resultaat een volgepropte film waardoor men niet meer wijs raakt uit het kluwen van verhaallijnen. Een oplossing zou zijn om het op te splitsen in meerdere films, wat dan ook weer niet toepasselijk is voor deze film. Wat wel een succes werd is de manier waarop men deze periode, door excellent camerawerk, in beeld bracht. Een realistische kijk op het Amerika uit de jaren 20 verkreeg men dankzij schitterende sets, prachtige kostuums en authentieke rekwisieten. Een echt epische gangsterfilm werd het uiteindelijk niet, maar de achtervolging met oldtimers aan het begin van de film en het explosieve einde zorgden wel voor indrukwekkend beeldmateriaal.
Het grootste probleem vond ik in deze toch niet zo slechte film het acteren van Affleck zelf. En dit heeft niets te maken met zijn talent als acteur maar eerder met zijn braaf uiterlijk. Zonder twijfel hopen veel moeders dat hun dochter zo’n ideale vent aan de haak slaan. Ideaal schoonzoon materiaal dus. Maar als gangster faalt hij op dat vlak dan wel volkomen. Door zijn braaf uiterlijk is hij compleet ongeloofwaardig. Had hij nu deze rol toegekend aan Michael Shannon bijvoorbeeld, dan had de toon van de film er veel guurder en intimiderend uitgezien. Je mag gerust stellen dat dit een ambitieus project is, maar spijtig genoeg is het een softe versie van elk toonaangevend gangsterepos uit het verleden.
Filmkriebel
Vond het niet zo goed. Meer drama dan misdaad in Live By Night, waar een crimineel zich door een Italiaanse mafiabaas laat inhuren om zijn zaken te gaan runnen in Florida, wat ook inhoudt dat hij zijn gezworen vijand meteen ook het leven zuur kan maken. Verwacht je echter niet aan een klassieke wraakfilm. Van zodra Coughlin in Tampa terecht komt, gaat het snel bergafwaarts met enkele afremmende langdradige verhaallijnen die erin worden gepropt en die me vaak deden geeuwen (de dochter die plots het "licht" ziet, de nog levende minnares Emma) . Karma ... daar gaat de film vooral om in de tweede helft: hoe je slechte daden zich op een dag tegen jou keren. Als liefhebber van dit genre miste ik toch wel wat...
Leno
Matige film dat graag als epos wil overkomen en veel hooi op de vork neemt. Wat dit oplevert zijn scenes die mekaar van de hak op de tak opvolgen, met weinig karakterdiepgang of uberhaupt memorabele karakters. hoe de KKK dreiging uiteindelijk wordt afgehandeld, een bijna terloopse opmerking dat ze de KKK hard terugpakte, is knullig maar ook exemplarisch.
Het matige script heeft ongetwijfeld een interessant boek als grondslag, maar dit komt nauwelijks uit de verf. De hoofdrol van Affleck is overigens ook erg matig; hij heeft absoluut het charisma niet om een dergelijke film te dragen.
Voor liefhebbers van het genre best vermakelijk, mede dankzij de prachtige setting. Alleen het begin al met die achtervolging.
Metalfist
Repent. Repent. Repent
De verwachtingen waren hoog voor de nieuwe Ben Affleck film. Zo'n 4 jaar na zijn succes met Argo keerde hij terug met een nieuwe langspeelfilm. Het werd een verfilming van een boek van Dennis Lehane wiens verhalen (Mystic River van Clint Eastwood, The Drop van onze eigen Michaël R. Roskam en natuurlijk ook Gone, Baby Gone van Ben Affleck zelf) de laatste jaren het erg goed doen in Hollywood.
Het succes in de zalen bleef echter uit en de film heeft ondertussen de dubieuze eer gekregen van grootste drop qua tentoonstellingen in de geschiedenis. Dat komt namelijk omdat de film in de eerste twee weken van zijn release in Amerika en Canada in zo'n 2,800 cinemazalen speelde en dat het vanaf week 3 gereduceerd werd tot zo'n kleine 160.. Dat is een duidelijk signaal en hoewel Affleck inderdaad niet het niveau haalt van Argo, is het me een brug te ver om de film compleet af te branden. Meer zelfs, Live by Night verveelt in die 2 uur geen moment, de jaren '20 sfeer komt goed tot zijn recht en qua aankleding ziet dit er goed uit. De film heeft alleen een beetje het probleem dat hij wat te lijden heeft onder een onevenwichtig verhaal. Het is de vraag in hoeverre dit de schuld is van de regisseur zelf, naar het schijnt zou de oorspronkelijke versie een speelduur van ongeveer 3 uur hebben en legde die veel meer focus op de personages en niet op de actie, maar het lijkt wel alsof Affleck wat teveel hooi op zijn vork heeft genomen. De combinatie acteur - regisseur ging hem in het verleden al wel goed af, maar om ook nog eens het scenario voor zijn rekening te nemen...
Want als regisseur blijft hij toch erg kundig. De openingsscène met de achtervolging zet meteen de toon en doorheen de film zitten er wel meer van zulke geslaagde scènes. Als acteur heb ik hem iets minder hoog zitten en toch is dit verbazingwekkend genoeg ook een rol die hem goed afgaat. Hij mist een beetje het dreigende dat dit soort personages moet uitstralen, maar die confrontatie met één van de leden van de Ku-Klux-Klan is wel heerlijk gedaan. De film oogt verder wat fragmentarisch en het lijkt wel alsof elk deel zijn vrouwelijke lead heeft gekregen. Die zijn echter niet allemaal even goed in hun rol. Over Elle Fanning valt weinig slechts te zeggen en ook Zoe Saldana doet weinig verkeerd, maar Sienna Miller is niet op haar plaats als gangsterliefje. Verder nog wel degelijke bijrollen van onder andere Brendan Gleeson en Chris Cooper.
Affleck heeft zijn eigen status wat tegen ondertussen. Vanaf zijn debuut versierde hij telkens de ene na de andere mooie prijs en dan moet je al van goede huize zijn om dat niveau te kunnen volhouden. Met Live by Night lukt dat niet over de gehele lijn, maar de manier waarop dit wordt afgerekend is onterecht. Ik kijk in ieder geval al uit naar de volgende, al laat hij dus het script misschien beter aan iemand anders over.
memorable
Tsja, de originaliteitsprijs verdient het gewoonweg niet, maar dankzij de vakkunde van Affleck is het ook zeker geen sof geworden. Het lijkt alsof Affleck in zijn jeugd fervent idolaat van dit soort films is geweest, en hij deze film een keer moest maken van zichzelf. Dat is prima, maar het heeft helaas niet die knipoog van een Tarantino. En dan begeef je je natuurlijk op glad ijs, met iets dat al zoveel malen eerder is gedaan. Het enige verfrissende was het plotje met de ex-junkie die een zeloot en predikant was geworden. Daar kwamen de meest interessante dialogen vandaan.
Alathir
Ben Affleck heeft al enkele leuke films geregisseerd maar als acteur lijkt het wat bergaf te gaan. Batman ligt hem niet zo vind ik en The Accountant vond ik ook een tegenvallende film. Toch staat daar een sequel op het programma. Blijkbaar toch een vrij groot succes dan die film.
Live by Night is lang toch een twijfelgeval geweest om te bekijken maar ik ben er nu toch toe gekomen. Het eerste uur vond ik best goed met een boeiende voice-over. Helaas is Ben Affleck's figuur nu ook niet de meest kleurrijke persoon. Hij runt zijn zaken op een andere manier dan de normale gangsters maar weet niet echt te overtuigen als grijze muis. Beetje jammer dat hij steeds zichzelf lijkt te spelen. De nieuwe Harrison Ford zeg maar ook al heeft die heel wat iconische personages gespeeld, ik zie Affleck daar zeker ook toe in staat. Toch denk ik niet dat Joe Coughlin binnen 30 jaar nog een belletje zal doen rinkelen zoals een Tony Montana of een Michael Corleone.
Eenmaal dat de aandacht op Elle Fanning wordt gevestigd ging de film in sneltempo stroomafwaarts. Ik snap niet wat iedereen in haar ziet maar ik vind haar maar niets. De enigste die wat charme brengt is Zoe Saldana, een knappe vrouw die helaas niet past bij Affleck. De liefdesplotjes in deze film zijn uiteindelijk te vlak om er echt in mee te gaan waardoor het einde ook niet bepaald hard aankomt. Het is wel een knaller maar dan op een andere manier. De actie komt dan wel net op tijd want ik viel bijna in slaap van Fanning haar gepredik. 3*
doctari
Aardige en erg kijkbare film, die vooral opvalt wegens de sterke bijrollen en de mooie aankleding. Affleck zelf weet helaas niet echt te overtuigen deze keer, hij is toch beter als regisseur of in iets luchtigers.
Ik heb ook het boek gelezen waarop deze film gebaseerd is en hoewel dat ook niet het beste boek Dennis Lehane is het toch een prima bron voor een film. Het probleem bij de film is dat er wel erg veel verteld moet worden in een kleine twee uur. De film laat danook behoorlijk veel weg en van een soort van epische strijd van een man die het in principe goed bedoelt maar toch steeds verder wegzakt in de criminaliteit is niet echt sprake, het is meer een aaneenschakeling van fragmentarische problemen geworden (eerst problemen met de rivalen, dan met de KKK, dan met een religieuze fanaticus etc.
Dat gezegd zijnde kijkt de film lekker weg, bevat hij een aantal sterke rollen en lekker scherpe dialogen. Wat er is is dus allemaal best interessant maar er had gewoon meer van mogen zijn (misschien dat een miniserie dan ook beter was geweest).
Het einde komt wel veel te veel uit de lucht vallen, zeker als je het boek niet gelezen hebt.
Tarkus
Puike gangsterfilm, met Ben Affleck in de hoofdrol, maar ook neemt hij het scenario en de regie voor zijn rekening.
Dat de man vele talenten heeft had hij al lang bewezen en dat doet hij ook hier weer, hij levert een prachtige film af.
Spannend en goed verhaal, een topcast en prachtige locaties.
Een film die vlot wegkijkt, de 2 uur zijn zo om.
Heb genoten van deze 'ouderwetse' gangsterfilm.
Het was nog niet zo lang geleden dat ik deze film voor het eerst had gezien.
Maar heb hem nu aangeschaft op Blu-ray en vond hem zelfs nog iets beter dan de eerste keer.
Het verhaal is puik, en de cast doet het prima.
Prima film die ik warm kan aanbevelen.
Goeie film waarin een gangster naam maakt in Florida tijdens de drooglegging. Een simpel verhaal, maar aangezien er genoeg gebeurd blijft de film de hele lengte onderhoudend en ook de toon is juist. De personages zijn goed uitgewerkt en de aankleding is ook prima (de film speelt zich af eind jaren '20 en begin jaren '30). Ben Affleck doet het hier beter als regisseur dan als acteur.
Gewoontjes.
Zoals de meeste films van Affleck eigenlijk. Past ook wel een beetje bij z'n imago, een degelijk maar vooral toch saai acteur. Wanneer Affleck dan achter én voor de camera kruipt om zichzelf twee uur in het midden van het frame te plaatsen, tja ...
Live by Night is een eenvoudig misdaad dramatje. Niet teveel actie, iets meer oog voor de setting en de personages. Al blijft ook dat redelijk aan de oppervlakte allemaal, want er moet een hoop verteld worden in die 120 minuutjes.
Qua aankleding is het dan nog best mooi, af en toe een leuk shot en Tampa tijdens de drooglegging is ook redelijk onbekend terrein, maar verder is het toch allemaal veel te netjes en braaf om te kunnen beroeren. Geen slechte film, maar ook absoluut geen goede. Doorsnee dus.
Kondoro
Leuke misdaad prent met wederom een zeer fijn acterende Ben Affleck. De film speelt zich in af in een tijd waar ik me vaak wat meer in wil verdiepen, en ik best interessant vind ondanks dat er niet héél veel gebeurd. De film is leuk, de acteerwerken zijn prima en de film raast leuk door, he is soms allemaal wat cliché maar toch een prima zit voor de zondagavond.
Noodless
Neen, helaas wist mij deze film niet te overtuigen.
Redenen zijn een matig verhaal dat nergens interessant wil worden en het ontbreken van enige spanning of een paar scènes die ergens toch bijblijven. Locaties en sfeer uit die tijd worden wel goed neergezet, maar op één of andere manier kon de film mij niet boeien. Misschien ook een genre dat heel wat betere films kent dan deze en dat je daardoor ook niet meer onder de indruk geraakt van een simpel misdaadverhaal.
5/10
BBarbie
Standaard misdaadfilm over de drooglegging tijdens de jaren 20 van de vorige eeuw. Voornaamste probleem is dat regisseur Ben Affleck de hoofdrol voor zichzelf opeist. Dat is een cruciale inschattingsfout, want Affleck mist als acteur het talent om een gangsterfilm als deze te kunnen dragen.
“Gewoontjes” karakteriseert Onderhond deze film. Naar mijn mening een rake typering.
Sergio Leone
Redelijk.
Vrij klassiek misdaadverhaaltje, wat ervoor zorgt dat het nogal lijvig is. Tenminste, Ben Affleck neemt verhalend behoorlijk wat hooi op de vork. Elk genrecliché passeert de revue. De rise is volgens het boekje, de fall ook. Daarnaast nemen ook een aantal zijsprongetjes zoals dat religieuze, behoorlijk wat tijd in beslag. Men lijkt te mikken op een verhaal van 'epische omvang'.
Dat Affleck ook veel hooi op de vork neemt op andere vlakken, blijkt ook, want behalve hoofdrolspeler is hij ook nog regisseur en schrijver. Het is misschien wat te veel van het goede geweest, want als acteur blinkt hij niet uit, als regisseur is het niet slecht maar nogal standaard, en als schrijver slaagt hij er niet in écht interessante situaties neer te pennen. Zijn personage krijgt ook nogal wat focus (i.t.t. enkele bijrollen), maar dat resulteert niet in een indringende karakterschets. Verre van.
Maar zoals gezegd: de film zit wel oké in mekaar, ondanks de omvang van het verhaal. Het verveelt nergens en de visueel haalt Affleck ook net genoeg uit de setting. De drooglegging is ook een dankbare periode om enerzijds wat misdaadverhaaltjes aan op te hangen en anderzijds gangsters met tommyguns en hoeden te laten opdraven. Het kijkt ieder geval wel prettig weg.
mrklm
Joe Coughlin [Ben Affleck] koos zijn militaire dienst tijdens de Eerste Wereldoorlog het pad van de misdaad. In 1927 wordt hij verraden door zijn vriendin [Sienna Miller] waardoor de leider van Italiaanse maffia hem dwingt een actieve rol te nemen in de strijd tegen Albert White [Robert Glenister] en zijn Ierse gangsters. Hij regelt tevens een lucratieve deal met Esteban Suarez [Miguel], valt voor diens zus [Zoe Saldana] en raakt mede daardoor verder in de problemen. Al snel ontaardt dit in het type afrekeningen dat al te vaak uit The Godfather is gekopieerd. Afflecks aandacht voor detail en stijlvolle regie helpt, maar zijn acteerwerk laat behoorlijk te wensen in dit fraai ogende, maar routinematige misdaaddrama.
Brabants
Live by Night is een zeer sfeervolle misdaadfilm met een degelijk verhaal. Alles wordt prima op een mooi tempo uiteengezet en diverse interessante personages en subplotten maken het geheel zeer vermakelijk. In tegenstelling tot wat velen beweren vond ik Ben Affleck prima acteren en de juiste man voor de klus. Samen met de regie laat deze man toch maar weer eens zien dat hij in Hollywood op meerdere fronten zeer getalenteerd is.

Sidney Hall
Drama / Mystery, 2017