• 10.595 nieuwsartikelen
 • 161.808 films
 • 10.111 series
 • 29.680 seizoenen
 • 613.413 acteurs
 • 192.970 gebruikers
 • 8.968.081 stemmen
Avatar
 
banner banner

Nebel im August (2016)

Drama | 126 minuten
3,62 241 stemmen

Genre: Drama

Speelduur: 126 minuten

Alternatieve titel: Fog in August

Oorsprong: Duitsland / Oostenrijk

Geregisseerd door: Kai Wessel

Met onder meer: Sebastian Koch, Fritzi Haberlandt en Ivo Pietzcker

IMDb beoordeling: 7,3 (2.961)

Gesproken taal: Duits

 • On Demand:

 • Netflix Bekijk via Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Nebel im August

Op 5 mei 1944 wordt de 14-jarige Jenische "zigeuner" Ernst Lossa wegens zijn onhandelbaarheid opgenomen in een kliniek die onder leiding staat van dr. Veithausen. Langzaam maar zeker realiseert Ernst zich dat de kliniek slechts een wachtkamer is voor euthanasie. Met hulp van vrienden en een verpleegster met berouw verzint hij een manier om te ontsnappen aan een zekere dood.

logo tmdbimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van AB90

AB90

 • 4 berichten
 • 270 stemmen

Je recensie zit vol met spoilers! Misschien handig om grote delen van je bericht, de spoilers, voor mensen die jouw bericht lezen voor ze de film gaan bekijken onzichtbaar te maken.


avatar van BBarbie

BBarbie

 • 12724 berichten
 • 7600 stemmen

Schokkende film over een van de onderbelichte gruwelen van de Nazi-ideologie: het liquideren van die minderwaardige elementen van de samenleving, die gezien werden als een bedreiging voor het superieure Duitse ras. Geïnspireerd door de lotgevallen van Ernst Lossa (1929-1944) brengt regisseur Kai Wessel deze barbarij voor het voetlicht, zoals die destijds ervaren werd door Lossa en zijn weerloze lotgenoten. Een indrukwekkende wake-up call, want overal ter wereld zie je ook heden ten dage superioriteit ideologieën opduiken. Ze zijn eigenlijk nooit weggeweest tot schade en schande van ons allemaal.


avatar van Collins

Collins

 • 6203 berichten
 • 3699 stemmen

Voor de massale moord op lichamelijk- en psychisch gehandicapte mensen ten tijde van het Nationaalsocialistische Duitsland is volgens mij in films niet veel aandacht geweest. Zeker niet als je die aandacht vergelijkt met aandacht voor de gruwelen op het slagveld, de verschrikkingen in de concentratiekampen of de horreur van de Jodenvervolging. Met de verfilming van de roman Nebel im August van Robert Domes maakt regisseur Kai Wessel een historisch drama dat zonder smeuïge overdrijvingen en domme clichés grote indruk maakt. Nebel im August is een fascinerende, ontroerende en schokkende film.

In het middelpunt staat de 13-jarige Ernst Lossa. De film volgt hem tijdens zijn verblijf in een zorginrichting voor geestelijk- en lichamelijk gehandicapten. Eigenlijk hoort hij daar niet thuis. Hij is niet ziek. Hij vertoont enkel onaangepast en asociaal gedrag, is uit diverse tuchtscholen getrapt en wordt ten einde raad aan de zorg van Dr. Veithausen en zijn kliniek toevertrouwd. Ernst is een slimme jongen en hij merkt al snel dat patiënten zonder aanwijsbare reden verdwijnen. Ernst wordt als een moeilijke maar nobele jongeman gepresenteerd die met de bescheiden mogelijkheden die hem zijn vergund zijn lotgenootjes helpt en zich tegen de berekenende bureaucratie teweer stelt. Een ondeugende jongen met een hart van goud.

Met die sympathieke constatering verandert de film overigens niet opeens in een opbeurende film die in Hollywoodse stijl alle realiteit uit het oog verliest. Nee, bepaald niet. Hoewel er soms glimpjes hoop doorschemeren, laat de film nooit de troosteloze gedachte los dat aan het euthanasieprogramma een goed geoliede moordmachine ten grondslag ligt. Een machine die goed loopt omdat de mensen die de machine voeden, dat met dodelijke efficiëntie doen. Een machine die dodelijk kan doormalen omdat steeds iemand met de haal van een pen blijft beslissen wie van waarde is en wie van generlei waarde is voor de bloei van de Volksgemeinschaft.

Een film met intrigerende personages. De belangrijkste karakters zijn plezierig verfijnd gekenschetst. Neem bijvoorbeeld de figuur Veithausen. Behalve dat hij een ambitieuze adept van het meedogenloze systeem is die nietsontziende beslissingen neemt en koelbloedig zijn orders uitvoert, is hij ook zichtbaar begaan met het lot van zijn patiënten. Hij vertoont merkwaardig ambivalent gedrag. Zijn gedrag is bovendien onvoorspelbaar. De menselijke trekjes die hij laat zien kunnen ineens teniet worden gedaan door het uitspreken van een keiharde diagnose die het noodlot van een patiënt bezegelt. Hij is moeilijk te vatten en ook dat aspect intrigeert.

De ambivalentie is bij meer personages zichtbaar. De personages die daarvan blijk geven, zijn interessant om te observeren. Onder het strak geregisseerde scala van disciplines waarop het regiem van de kliniek drijft, gedijen wroeging en schaamte. Gelukkig kan men zich verschuilen achter het standpunt dat door de kerk wordt ingenomen en dat op een bepaald moment door een bisschop wordt uitgesproken. Iets in de trant van: 'het is voldoende om troost te bieden in plaats van om daadwerkelijk in het geweer te komen'. Voor sommigen werkt dat. Voor sommigen niet.

En dan zijn er natuurlijk ook personages die gewoon gewetenloos zijn en geen troost nodig hebben. Erg intrigerend zijn deze figuren niet. Toch is hun aanwezigheid prettig. Het is prettig dat er figuren rondlopen die niet met een ambivalente verfijning zijn vormgegeven, maar op wie je gewoon zonder verfijning je frustratie kunt afreageren. En dat is nodig want het thema van de film werkt logischerwijs beklemmend.

Regisseur Wessel onthoudt zich in zijn regie van grote gebaren. Hij houdt het bij bedachtzame observaties, gebruikt geen intense kleuren en onderstreept gebeurtenissen slechts af en toe met sfeervolle muziek. De film is wars van alle vormen van sensatiezucht. De doordachte manier van regisseren past goed. Juist door op geen enkel moment gericht de sensatie of het sentiment op te zoeken is het verhaal van Ernst Lossa een schokkend, weerzinwekkend en ontroerend verhaal. De film doet recht aan de 200.000 psychiatrische patiënten die tussen 1939 en 1944 systematisch werden vermoord. Nebel in August is een zeer mooie film over een afgrijselijk onderwerp.


avatar van Ilsa

Ilsa

 • 87 berichten
 • 399 stemmen

(wellicht was Henriette Confurius iets te knap maar haar acteer talent is dan wél weer buitengewoon)

Ik had daar nu niet direct een probleem mee Tenminste nog één iemand die in de film het arische ubervolk vertegenwoordigde.


avatar van mrklm

mrklm

 • 8037 berichten
 • 8116 stemmen

Op feiten gebaseerd oorlogsdrama over het programma waarmee de Nazi’s het ‘Duitse ras’ wilden zuiveren van onvolkomenheden. De 14-jarige Jenische Ernst Lossa [Ivo Pietzcker] belandt op 5 mei 1944 in een kliniek, officieel vanwege onhandelbaar gedrag. Omdat zijn vader [Karl Markovics] een rondreizende handelaar, hij geen uittreksel uit het bevolkingsregister kan overleggen, zit Ernst vast tussen kinderen en volwassenen die om uiteenlopende redenen een gevaar zijn voor de reinheid van het Arische ras. De kliniek blijkt echter een wachtkamer te zijn dat onderdeel uitmaakt van een euthanasieproject. Om dat programma te versnellen, huurt directeur dr. Veithausen [Sebastian Koch] een verpleegkundige [Henriette Confurius] in om de kinderen snel en efficiënt op een discrete wijze te laten sterven. Indringend drama over een aspect van volksmoord door de Nazi’s waar nog weinig aandacht aan is besteed. Een bijzonder complex onderwerp voor de jeugdige cast, maar Pietzcker is fenomenaal en Wessel weet ook aan de rest van de kinderen indrukwekkende vertolkingen te ontlokken.