• 9.378.059 stemmen

Gladiator (2000)

Historisch / Drama | 155 minuten / 171 minuten (extended edition)

Genre: Historisch / Drama

Speelduur: 155 minuten / 171 minuten (extended edition)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Malta / Marokko

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Russell Crowe, Joaquin Phoenix en Connie Nielsen

IMDb beoordeling: 8,5 (1.827.513)

Releasedatum: 18 mei 2000

Plot Gladiator

"What we do in life echoes in eternity."

De Romeinse generaal Maximus wordt ter dood veroordeeld door Commodus, de boosaardige troonopvolger van Marcus Aurelius. Maximus kan op het nippertje ontsnappen, maar zijn vrouw en zoon worden bruut vermoord. Als hij uitgeput hun zielloze lichamen heeft begraven, wordt hij gevonden door slavenhandelaren die hem doorverkopen aan de gladiatorenmeester Proximo. Proximo weet Maximus aan het vechten te krijgen in het Colosseum als gladiator, en al snel begint Maximus te beseffen dat dit wellicht de enige kans is om zich te wreken op de keizer.

avatar van De GeuS

De GeuS

Dion-Fey schreef:

ik vind hem nog steeds in vergelijking, een klasse beter dan alle drie THE LOTR films bij elkaar. Hij zit gewoona nders in elkaar en pakt mij veel meer dan het vergezochte LOTR verhaal!!!

Ik vond zelf de elfen, dwergen en tovenaars in "Gladiator" ook een stuk geloofwaardiger dan in LOTR....

Dion-Fey

het gaat er niet om of er wel of geen elven in een film zitten, maar het gaat om de structuur van een verhaal. en de bedoeling en de verhaallijn lagen bij gladiator veel duidelijker dan die bij de LOTR. en ik vergelijk deze film met LOTR omdat LOTR 11 oscars kreeg, en dus zeer gewaardeerd is geworden!!

• 2081 stemmen

Dan kan je net zo goed Gladiator met Titanic vergelijken..

Vind ik geen misse vergelijking. Onder de noemer "grote melige Hollywood blockbuster spektakels".

avatar van Janneke-van-Jip

Janneke-van-Jip

ok even geen gezeur over lord of the rings, maar gewoon ff wat ik vind van the gladiator, mooie film, goede acteurs voor de rollen, en vooral mooie vechtscenes 4 sterrentjes

avatar van tijntje

tijntje

Dit is voor mij de beste film ever!!

Het leek mij in het begin niet veel, vrienden waren naar bioscoop geweest en riepen, moet je heen gaan!! Ik niet, ik tijdje later toch maar de video gehuurd......'s-nachts gekeken, dag later nog een keertje!! ik was verkocht!!

Ik heb nog nooit een film gekocht, todat deze uitkwam, heb de Video, de DVD en de filmmuziek cd gekocht, prachtige film, super actie, super muziek, heeft echt diepe indruk op mij gemaakt. Heb hem nu al een keer of 10 gezien, maar steeds als ik hem aanzet (bijvoorbeeld om ff geluid of beeld te testen van installatie, blijf ik plakken, ik blijf de scenes kijken)

Iedere andere film ben ik een dag later vergeten, deze blijft in je hoofd zitten, heel de dag, heel de week......

Terrecht met 5 oscars bekroond!! Meesterwerk, puur doordat het zo'n indruk op je maakt, die tot nu toe nog geen andere film op mij heeft kunnen maken.

avatar van FisherKing

Niks mis mee hoor.

avatar van tims

tims

kras van zwienen schreef:

prachtige muziek van Enja!

Denk dat je de verkeerde gladiator in je top 10 lijstje hebt staan:-)

Dion-Fey

Ik ben het volledig met tijntje eens. nu komt mijn vergelijking (mede dankzij tijntje) met de LOTR ook beter naar voren. The gladiator heeft me gewoon veel meer geraakt en is met minder oscars bekroond...daar komt het in het kort op neer

as

dat ie wat meer of minder oscars heeft gewonnen dan een andere film heeft natuurlijk niets te maken met de kwaliteit van een film.

Oscars zeggen niets.

Maar de verdiensten van een oscar zeggen cker wat!!!!!!!!

Gelukkig zegt mij dat niet zoveel.

avatar van cornelis

cornelis

Maar de verdiensten van een oscar zeggen cker wat!!!!!!!!

Wat zijn dan zoal de 'verdiensten van een Oscar'? Geen idee wat ik me daarbij voor moet stellen.

cornelis schreef:

Waarschijnlijk dat de acteur/actrice dan meer geld kan vragen.

avatar van cornelis

cornelis

Het inkomen _van_ de Oscar?

Of, er even vanuitgaande dat hier 'verdienste' bedoeld werd, wat zijn dan de merites _van_ de Oscar?

Ik hep cker g1 id

Art

Ik heb zeker geen idee

Art schreef:

Ik heb zeker geen idee

Dank je. Goh het lijkt of er steeds meer mensen in geheimtaal spreken.

avatar van Vera

Vera

De allerbeste spannendste film en bloederige die ik ooit heb gezien. Echt goeie film, moie omgeving waar de fim zich afspeelt!!

Van mij krijgt ie 5**!!

avatar van silly-me

silly-me

Redelijke film. Goed gecast, met name Connie Nielsen vond ik perfect in haar rol als aanvankelijk de slechte dochter/zus. Verhaal mager. Beelden (van o.a. het Colloseum -schrijf je dat zo?- waren mooi en de muziek schitterend. Al met al een kleine 3* van mij voor deze film.

Erikr73

na al die Gladiator-strips van DirkJan in de Veronica-gids, moest ik de film weer een keer gaan kijken. En hij was nog net zo goed als de eerste keer (4½*)... goed verhaal... Russell Crowe is steengoed... de muziek is geweldig... en een niet-Amerikaans eind met een hoofdrolspeler die sterft!

avatar van V

V

De held sterft heroisch, nogal een Amerikaans/Hollywood einde vind ik

avatar van Mc

Mc

• 2092 stemmen

een vrij aardige film, Eerste echte goede rol van Russel Crowe naar mijn weten.. Master en Commander is ook erg goed!

Erikr73

Ja want ik kan nou niet zeggen dat ik Russell Crowe over het algemeen zo'n briljante acteur vind. Maar hier had hij van mij misschien de oscar wel mogen hebben.

avatar van Art

Art

Erikr73 schreef:

En die heeft hij ook gekregen

Erikr73

Hebben ze toch een keer naar me geluisterd

...is alweer zo lang geleden... ik kan natuurlijk niet alles onthouden

avatar van miss_suus

miss_suus

hele goeie film

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

Mooie film vooral! Daarbij nog mooie vechtscenes in de arena,vooral met de tijgers. Russell Crowe is een goede keuze geweest voor deze film. Hij straalt echt de kracht van een echte leider uit. Beetje jammer dat zijn vrouw en kind vermoord moesten worden,maar dat zal wel gemoeten hebben,omdat Maximus anders geen reden had om zich te wreken ten opzichte van de keizer (goede rol van Phoenix).

4,5 ster