• 9.378.492 stemmen

Gladiator (2000)

Historisch / Drama | 155 minuten / 171 minuten (extended edition)

Genre: Historisch / Drama

Speelduur: 155 minuten / 171 minuten (extended edition)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Malta / Marokko

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Russell Crowe, Joaquin Phoenix en Connie Nielsen

IMDb beoordeling: 8,5 (1.827.728)

Releasedatum: 18 mei 2000

Plot Gladiator

"What we do in life echoes in eternity."

De Romeinse generaal Maximus wordt ter dood veroordeeld door Commodus, de boosaardige troonopvolger van Marcus Aurelius. Maximus kan op het nippertje ontsnappen, maar zijn vrouw en zoon worden bruut vermoord. Als hij uitgeput hun zielloze lichamen heeft begraven, wordt hij gevonden door slavenhandelaren die hem doorverkopen aan de gladiatorenmeester Proximo. Proximo weet Maximus aan het vechten te krijgen in het Colosseum als gladiator, en al snel begint Maximus te beseffen dat dit wellicht de enige kans is om zich te wreken op de keizer.

avatar van historicus

historicus

dit is toch wel een van de mooiste films die ik heb gezien, echt geweldig mooie vechtscenes ik ben sprakeloos gewoon

avatar van etherman

etherman

Mijn nummer 1! Meer woorden zijn niet nodig.

avatar van mazdalfa

mazdalfa

LEIDENAAR187 schreef:

Hahahahaha,komische reactie,gladiator is de echte top,alleen de special effect zijn al 100x beter,ongelooflijk mooi nagemaakt alles,iets wat ze een stuk minder goed konden in de tijd van spartacus

Iets met appels en peren.... Modernere techniek/meer special effects maakt een film niet per definitie beter. Daar komt wel wat meer bij kijken.

Ik kom net terug van vakantie in Griekenland en heb er diverse archeologische sites bezocht. Daarom nog maar eens geprobeerd oude stenen te visualiseren in het totaalplaatje via deze film. Mijn herinnering aan de film was ook dat alles zo perfect was nagemaakt.

De herinnering bleek echter beter dan de film. Er wordt heel goed een sfeer gecreëerd waarin alles zo geweldig authentiek lijkt. In feite zijn er maar bar weinig echte grootse gebouwen te zien op het Colosseum na. De rest bestaat vooral uit hoekjes, muurtjes enzo met heel slimme belichting. Een en al illusie. Maar dan wel uitstekend gedaan.

De verhaallijn is sterk, de regie eveneens. Het acteerwerk mag er doorgaans ook zijn, hoewel Crowe toch echt een beperkt acteur blijft. De keuze om de film ook in kleurstelling in segmenten op te delen spreekt mij heel erg aan (Germanica, Rome, visioenen van Maximus). En leuk: de aanwezigheid van Derek Jacobi.

Voor liefhebbers van de Romeinse tijd: kijk ook eens naar de oude BBC serie "I Claudius". Geen special effects, maar wel goed drama en een jongere Derek Jacobi in de titelrol.

Judiith^ schreef:

Gladiator is eerder uitgekomen dan Pirates of the Caribbean he!

Ja, inderdaad. Maar het viel me gewoon op.

Minotaures schreef:

Weet iemand misschien waar ik de Extended Edition kan halen?

Op Marktplaats kun je er misschien een vinden, daar heb ik hem ook vandaan

maerk schreef:

Magere 4*.

Vind ik toch iets teveel, ik vind hem nu niet zo goed meer als eerst. Een dikke 3,5* dus.

avatar van Tigerlily

Tigerlily

Fantastische film! Goede muziek, ookal irriteerde het me dat het zo op Pirates of the Carribean leek, en goede acteerprestaties Verhaal vond ik niet het beste, maar de rest was erg goed. Ik heb me hartstikke vermaakt, ookal ben ik geen super actiefan en voor mij was er precies genoeg bloed; niet te veel

Aan het einde huilde ik echt, zo prachtig gefilmd Is dat wel een spoiler?

4,5 sterren

avatar van Hankieh

Hankieh

Ik heb hem nog een keer gekeken en heb mijn cijfer verlaagd naar een 3.5.

Vooral Joaquin Phoenix vind ik in deze film goed spelen.

avatar van nappies

nappies

mijn nummer 1, heb hem al zo vaak gezien hij blijft gewoon goed.

avatar van Minotaures

Minotaures

Tigerlily schreef:
Aan het einde huilde ik echt, zo prachtig gefilmd Is dat wel een spoiler?

Ik zou zeggen van wel, zo kunnen sommige mensen raden wat er dan zou kunnen gebeuren. In dit geval: een einde van één van de hoofdacteur.

JacoBaco

Goede film. Vooral vanwege het visuele en de (vrijwel altijd geweldige) score van Hans Zimmer. Crowe speelt zijn rol goed, evenals de rest van de cast.

Echter zit de film boordevol Clichés, maar dat nemen we dan maar voor lief.

Ik zal de clichés even op een rijtje zetten. Sommige clichés staan al in de plotomschrijving vermeld.

- Commodus wil de macht en vermoord zijn eigen vader, die op dat moment nog Keizer is.
- Maximus wordt schuldig bevonden en ter dood verordeeld.
- Gelukkig weet Maximus te ontsnappen.
- Zijn vrouw en kinderen worden vermoord.
- Maximus wordt verwond om zijn winskansen tegen Commodus te minimaliseren. (dat soort fratsen kom je al in Bloodsport tegen)
- Om het drama compleet te maken, sterft Maximus alsnog nadat hij Commodus eervol heeft verslagen. (Referentie Braveheart: De held sterft)

Wat een held is het toch.

maxwevalli

Waar mensen zich druk om maken ..?! Het was een mooie en goede film om gezien te hebben. Dat is toch ook wat je verwacht niet alles in het leven kan perfect zijn dus waarom zou Gladiator dat wel zijn. Het is en blijft door mensen gemaakt en zoals we allemaal weten maakt iedereen weleens fouten of vergeet wel eens wat.

avatar van Don Dijk

Don Dijk

maxwevalli schreef:

Niet als ik er een paar jaar over mag nadenken, dan zijn fouten niet wenselijk.

maxwevalli

En toch bliift fouten maken menselijk..! Noem eens un perfecte film op dan.

JacoBaco schreef:

Tuurlijk wil hij macht, hij kent geen ander leven. Als een ander keizer zou worden betekende het dat hij ergens in de goot terecht kwam, het zou z'n einde betekenen.
- Maximus wordt schuldig bevonden en ter dood verordeeld.
De enige man die Commodus in de weg stond was Maximus, alleen hij zou een opstand kunnen organiseren.
- Gelukkig weet Maximus te ontsnappen.
Maximus is een bedreven vechter, de manier waarop hij ontsnapt vond ik trouwens geweldig gedaan.
- Zijn vrouw en kinderen worden vermoord.
Ja, als extra straf op het weigeren om Commodus te helpen wordt zijn familie vermoord. Erna volgt een psychologische strijd boven een fysieke. Vanaf het eerste gevecht in het Colosseum is Maximus geliefd door het volk, vanwege de geweldige overwinning. Commodus mag hem niet doden omdat hij nu als held door het volk wordt gezien, wanneer Commodus hem beveeld zijn tegenstander te executeren besluit Maximus zijn wapen in het zand te gooien om aan te tonen dat hij geen orders van Commodus opvolgt, keizer of niet.
Commodus doet het in zijn broek voor Maximus en vecht alleen op pure haat en woede, daar waar Maximus op ervaring kan vechten. Zonder die verwonding was het gevecht snel voorbij geweest.
Maximus had niet echt veel meer te zoeken op aarde, hij wilde zijn familie al een hele lange tijd zien, dit past perfect bij het plaatje.

Wat een held is het toch.
Hij is mijn held, in ieder geval

JacoBaco

Bedankt voor de moeite, maar er is natuurlijk wel een verschil tussen gebeurtenissen niet begrijpen en gebeurtenissen wel begrijpen.

Ik begrijp volkomen dat Commodus zijn vader vermoord, (in zoverre) het is een loser en niet geschikt voor Keizerschap en dat ziet zijn vader ook. Het is alles of niets voor Commodus en hij is daardoor bereidt desnoods zijn eigen vader te vermoorden als het moet. En daar komt ook nog eens bij kijken dat hij compleet getikt is.

Uit jaloezie en haat laat hij Maximus ter dood veroordelen. Want zijn vader zegt dat Maximus de nieuwe Keizer word.

Zijn vrouw en kinderen worden vermoord. Dus zodra de Keizer van Maximus z'n ontsnapping hoort, dood hij zijn vrouw en kinderen als extra straf? Het heeft alleen geen zin om iemand extra te straffen terwijl diegene al dood is. Als Maximus in het Colosseum zijn helm afdoet, is de Keizer dan verbaasd omdat Maximus ineens een Gladiator is of is hij juist vooral verbaasd dat Maximus nog in leven is? Maar ok, de Keizer is psychisch niet in orde, dus alleen daarom is het al niet raar dat hij zijn vrouw en kinderen laat vermoorden.

Maximus wordt verwond omdat de Keizer simpelweg gewoon niet kan winnen van Maximus. Dus logisch dat hij die laffe streek uithaald.

Gelukkig kon hij nog eenmalig al zijn krachten bundelen om te Keizer te verslaan en te doden. Maximus bezwijkt uiteindelijk mede door zijn verwondingen en hij sterft. Hij wil ook zo snel mogelijk weer herenigd worden met zijn vrouw en kinderen in het hiernamaals.

Ja, het is een held, maar wat cliché allemaal!

JacoBaco schreef:

Dat wordt vaak te snel gezegd. Oké, hij is niet helemaal 100%, dat komt omdat hij ontzettend eenzaam, onzeker en bang is. Hij heeft nooit een vaderfiguur gehad, want pa was bijna altijd oorlog aan het voeren. Hij is te labiel voor het keizerschap, toch was dit het enige lichtpuntje in zijn leven. Ooit keizer worden, door mensen geliefd etc.
Niet helemaal mee eens, 'Take my hand, I only offer it once'. Hij wil graag een keizer als zijn vader zijn met Maximus als rechterhand en zegevierend terugkeren in Rome, zij aan zij met Maximus. Maximus loopt weg en weigert de keizer z'n voorstel, dit was zijn doodvonnis. Zijn plan komt opnieuw in de war...
Al van tevoren is duidelijk dat zijn familie vermoord zal worden. Als Maximus aan Quintus vraagt of hij voor zijn familie zorgt antwoord Q: 'They will meet you in the afterlife.' Commodus is pas in de arena op de hoogte van zijn ontsnapping, een geweldig stukje acteren van beide als dit gebeurd.
Verbaast dat Maximus het heeft overleefd, alles liep op rolletjes hij had de touwtjes in handen, senaat kon hen niks maken, het publiek vond hem geweldig vanwege de spelen.
Angstig en daarmee gevuld met woede en haat wilde hij per se van Maximus winnen, andersom ook natuurlijk. Wat het eindgevecht zo mooi maakt. Maximus was op dat moment vooral fysiek verzwakt en aan de andere kant Commodus mentaal verzwakt. Je bent wel ten einde raad om als keizer de kampioen van de arena uit te dagen.
Cliché, te heroisch voor woorden, maar wel een geweldig passend einde. Het eren van een man die op zo'n manier onterecht gestrafd is en alles op alles zet om zich te wreken, en niet tegen een puur kwaadaardige robot, maar een mens. Ik geloof best dat Gladiator vooral zijn hoge rating te danken heeft aan haar overweldigende historisch spektakel, maar voor mij is het meer dan dat.

JacoBaco

Het is een film uit 2000 en dat soort zaken zijn al in tal van andere films aan bod gekomen. Maar ik geef de film niet voor niets een postitieve eindbeoordeling, het is een goede film.

Het gaat mij er vooral om dat het gebeurd. Het hoe en waarom leg jij netjes uit, maar het gebeurd nog steeds en dat vind ik cliché.

Dat met zijn vrouw en kind kan je trouwens op 2 manieren opvatten. Quintus zegt: 'They will meet you in the afterlife' Je kan het zo opvatten dat ook zij vermoord zullen worden, maar aangezien Maximus vermoord word, ziet hij zijn vrouw en kind sowieso pas in het hiernamaals. Ook wanneer ze uit ouderdom zullen sterven. Maar we gaan er uiteraard vanuit dat ze bedoelen, ook zij gaan eraan.

Don MN

Ja, natuurlijk. Het lijkt me zwaar overdreven Gladiator beneden 3,0 te geven.

avatar van moviegirl2

moviegirl2

JacoBaco schreef:

Moet ie volgens jou blijven leven dan?

JacoBaco

Het antwoord is nee. Het past perfect in het verhaal. Hij gaat dood. En juist omdat er zoveel clichés de revue passeren, heb je al gauw zo'n vermoeden van,.. Maximus gaat vast dood aan het einde van de film. Of was jij compleet verrast? Ik niet in elk geval.

Maar nogmaals,'' het is een goede film'' (met de nadruk op goed)

avatar van chevy93

chevy93

Dus elke keer als de hoofdpersoon steft, dan is het een verwijzing naar Braveheart

Als je gaat zoeken, dan vind je de clichés wel..

avatar van EdwardNorton

EdwardNorton

Voor mij was het best wel een verrassing, maar als hij dat niet ging, was het waarschijnlijk niet zo'n mooie film meer als het nu is.

Ik vind het een goede & mooie film. Russell Crowe speelt ook erg goed.

avatar van aerts007

aerts007

maxwevalli schreef:

En toch bliift fouten maken menselijk..! Noem eens un perfecte film op dan.

Momenteel is niemand thuis.

avatar van Piraat

Piraat

aerts007 schreef:

Momenteel is niemand thuis.

Die film ken ik niet.

maxwevalli

met die titel komt aerts007 aanzetten, maar hij zal er wel mee bedoelen dat die film helemaal niet bestaat en wil daarmee zeggen dat de perfecte film er (nog) niet is en waarschijnlijk ook niet zal komen..!

avatar van Erick1985

Erick1985

Een van de allermooiste films die ik ooit heb gezien. De soundtrack is magisch. Wat kan ik nog meer zeggen? 5 sterren, zonder twijffel.

avatar van MovieFreak1995

MovieFreak1995

het wijkt misschien wel iets af van de waarheid maar dit is de allermooiste film ooit die ik heb gezien.

Het heeft alles wat een goede film moet hebben

Dikke 5 Sterren!!

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

Ik ben een groot fan van dit genre. Deze film komt net na Braveheart op nr 2 voor mij. Geweldige rol van russel crowe, zijn beste rol tot nu toe. Prachtige beelden, mooi verhaal. echt ook voor de 5e keer blijft het een heerlijke film.

avatar van deTuinman

deTuinman

83Utreg! schreef:

Ik ben een groot fan van dit genre.

Wat is het genre volgens u?