Genre: Historisch / Drama
Speelduur: 155 minuten / 171 minuten (extended edition)
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Malta / Marokko
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Russell Crowe, Joaquin Phoenix en Connie Nielsen
8,5 (1.827.205)
Releasedatum: 18 mei 2000
Bekijk via Prime Video
Bekijk via SkyShowtime
Plot Gladiator
"What we do in life echoes in eternity."
De Romeinse generaal Maximus wordt ter dood veroordeeld door Commodus, de boosaardige troonopvolger van Marcus Aurelius. Maximus kan op het nippertje ontsnappen, maar zijn vrouw en zoon worden bruut vermoord. Als hij uitgeput hun zielloze lichamen heeft begraven, wordt hij gevonden door slavenhandelaren die hem doorverkopen aan de gladiatorenmeester Proximo. Proximo weet Maximus aan het vechten te krijgen in het Colosseum als gladiator, en al snel begint Maximus te beseffen dat dit wellicht de enige kans is om zich te wreken op de keizer.
Maximus
Falco
Gaius
Quintus
vodka
Dit is voor mij de allerbeste film allertijden.
De acteerprestaties van Crowe en Phoenix zijn verbluffend. Wanneer ze voor elkaar stonden kreeg ik gewoon kippenvel, je voelt gewoon die spanning tussen die twee.
De gevechten in Germania en in het colosseum zijn gewoon pareltjes.
Ik kan het steeds niet laten een traantje te laten wanneer Maximus sterft.
En nog een speciale dank aan Lisa Gerrard voor dat prachtig liedje 'Now We Are Free'
Aragorn
Dit is voor mij de allerbeste film allertijden.
De gevechten in Germania en in het colosseum zijn gewoon pareltjes.
Ik kan het steeds niet laten een traantje te laten wanneer Maximus sterft.
bijna compleet mee akkoord
buiten dan dat het de allerbeste is (die verschilt van mens tot mens, ik betwijfel zelfs of het eigenlijk wel bestaat)
dennis1979
bijna compleet mee akkoord
Goed gesproken Aragorn, ik denk dat je de spijker op de kop slaat. Het is pure perceptie wat iemand de beste film vind inderdaad.
OneVision
Gladiator is één van de weinige films die volledig geslaagd zijn als drama waarbij acteerwerk, verhaallijn en opgeroepen emotie's elkaar tot een perfect hoogtepunt weten te brengen. De film wordt daarbij sterk geholpen door de uitstekend getimede en meeslepende muziek. Maar ook de vermeende morele kracht van de mens uit die tijd, hoe deze met vergankelijkheid omging en de hardheid van het leven zijn allemaal op meesterlijke wijze door de verschillende acteurs vertolkt. De vechtscène's in de arena zullen het nooit winnen van Oost Aziatische films maar mogen er naar westerse maatstaven best zijn. Het verhaal tenslotte is een goed geoliede canon van heldhaftigheid, bescheidenheid, trouw, verraad, bruut geweld, onbeantwoorde liefde, bitterheid en zoete wraak in een compleet maar soms wat kitscherig decor dat door alle delen van het Romeinse Rijk loopt.
Bij dit alles rest de conclusie dat de regisseur van deze film, Ridley Scott, een allesbepalende rol moet hebben gespeeld bij het behalen van dit succes. Een prestatie die hij met bijvoorbeeld "Hannibal" nou niet bepaald heeft geevenaard.
Rubenkl
Als geschiedenisfilm niet echt geschikt
zitten historisch gezien heel veel fouten in. Wat echter de pret niet mag drukken aangezien je hem ook niet als lesmateriaal maar gewoon als ongelovelijk mooie actie film moet kijken! Mijn favoriete film of all time, minstens 20x gezien dat zegt genoeg haha (meeste daarvan was op de basisschool en was dit 1 van de 4 films die we hadden vandaar:P) prachtig acteerwerk, heerlijke actie, mooie veldslagen en niets te klagen!
vampyrmaiden
fantastische film; zo persoonlijk, en zo emotioneel op bepaalde punten. Het verhaal is goed, en het acteerwerk uitstekend. Lekker belangrijk dat de feiten historisch niet helemaal kloppen, het is geen documentaire.
Vooral de rollen van maximus en commodus, ongelovelijk goed. Iedere keer maakt deze film heel wat traantjes los. De allereerst keer dat ik deze film zag had ik naderhand gewoon migraine van de emoties die hij losmaakte.
Niet geschikt voor elke dag, maar absoluut een bewaar-exemplaar!
briek
Geen historisch drama maar wel een fantastische historische actiefilm, toch zeker één van de aanraders van de afgelopen 15 jaar. Prachtige verhaallijn, een sublieme nagemaakte omgeving, goede regie en zeer sterke acteerprestaties. Zeker niet te missen, vergezeld met weer prachtige filmmuziek. Hans Zimmer op zijn best!
planet_of_death
Zal gladiator ooit overtroffen worden? Ik denk het niet...
combi
- 20609 berichten
Zal gladiator ooit overtroffen worden? Ik denk het niet...
M_M
Ik kan echt niks anders zeggen dan beste film ooit. (voor mij persoonlijk dan).
Ge-wel-dig acteerwerk!
Prachtige vechtscenes.
En mooie muziek.
Enzovoort..
Super!
chasinn
Prachtige filmmuziek, fantastische acteerprestatie van Russel Crowe. Ook een van de weinige films uit de Romeinse tijd die niet langdradig is en alleen maar gaat over veldslagen. Ook een prachtige emotionele beschrijving van het lot van Maximus.
maarten_d
prachtig werk van Ridley Scott en Russel Crowe
prachtige gevechtscenes,
prachtig collosseum
prachtige gladiatoren gevechten
prachtige muziek (themesong vind ik fantastisch)
enfin 5 punter deze film verdient een 5,
ik heb zelf gehoord dat er een fout in de film zat, dat er iemand met een jeans broek rondloopt bij dieren ofzo, zelf heb ik het nog niet gezien na een aantal keer herbekijken van de film, maar mocht iemand hier meer over weten laat het me dan zeker weten
AGE-411
prachtig werk van Ridley Scott en Russel Crowe
prachtige gevechtscenes,
prachtig collosseum
prachtige gladiatoren gevechten
prachtige muziek (themesong vind ik fantastisch)
enfin 5 punter deze film verdient een 5,
Als je hem nog 2 of 3 keer ziet is ie maximum 3,0 waard.
Ik zag hem al een stuk of 6-7 keer.
Naar het stilleven op de keukenmuur kijken wordt op den duur nog interessanter.
chasinn
Alsof dat aan de film zelf ligt. Alles wat je 7 keer gaat doen wordt saai eh
Als je hem nog 2 of 3 keer ziet is ie maximum 3,0 waard.
Ik zag hem al een stuk of 6-7 keer.
Naar het stilleven op de keukenmuur kijken wordt op den duur nog interessanter.
Martijnnn
Haha Age-411, je vind de film dus interessant genoeg om 7 keer te gaan kijken maar bij de laatste keer vind je hem opeens niets meer aan. Veel films zijn de eerste keer het interessants. Na 7 keer is de kans vrij groot dat er enige vorm van slijtage gaat gebeuren, maar toch zie je dan nog steeds dat je met een topper te maken hebt.
Sportingerke
Tja, ik snap ook niet echt dat je naar een film die je maar 1 ster waard vindt 7 keer kunt kijken.
Ik zal nooit meer dan eens naar een film kijken die ik zo slecht vind.
Stel je voor dat ik nog eens naar Bio-Dome zou moeten kijken, ... HELP
rocky I.S
vind ik echt geen mooie film. gewoon zielig!
Wat is er zielig aan deze film?Ik vind het zielig dat jij een 0.5 geeft voor eigelijk niks.
Sanitarium
Gladiotor
Wat een film!
Het schetst zo'n mooi historisch beeld dat ik echt het gevoel heb dat wij in de tijd van de romeinen beland zijn.
Crowe straalt stoerheid uit en dat maakt de film extra heftig.
Phoenix speelt de ultieme badguy waar je gewoon zin krijgt om z'n nek om te draaien.
Mooi verhaal, mooi decor.
vodka
Dat is voor mij persoonlijk de allerbeste film allertijden. Als dat persoonlijk is bedoel ik niet van iedereen!
TerryA
vind ik echt geen mooie film. gewoon zielig!
was jij niet dezelfde persoon dat gisteren of eergisteren wou beweren onder de film Titanic dat als een film oscars krijgt het dan ALTIJD een goede film is?!?

Aragorn
natuurlijk , dat bedoelde ik ook, maar voor mij zelf persoonlijk is er geen enkele beste film aller tijden ,want er komt om de paar jaar toch wel weer ééntje bij dat je vind dat het ook is.
Aragorn

haha, ja idd dat noemen ze je eigen tegenspreken
en hier is het een mening dat al niet eens onderbouwd is ook...foei!
AGE-411
Makelijk 1 der overgewaardeerste films ooit gemaakt
Er staat een fout in je zin. Ik heb het even voor je verbeterd
dat is jouw mening!
Mag er bij deze een ban gedaan worden op deze zin, waarschijnlijk de meest gebruikte van afgelopen jaar in NL...
sedje
heb deze film al een keer of 3 gezien, maar ik ben verbaast dat de film zo'n hoge ranking heeft. Was wel leuk enzo maar echt zo supergoed vond ik hem ook weer niet. En goede effecten enzo? Jongen met zo;n budget mag je dat ook wel verwachten
Wel jammer dat deze film hoger staat angeschreven dan Ben Hur, wat ik in alle opzichten een betere film vind.

Gladiator II
2024

Russell Crowe kritisch op 'Gladiator II': 'Geen begrip voor het origineel'

Historische actiefilm 'Gladiator' van Ridley Scott is vanavond te zien op televisie

Klassieker 'The Green Mile' van Frank Darabont is binnenkort te zien op Netflix

The Lord of the Rings: The Return of the King
Fantasy / Avontuur, 2003

Se7en
Misdaad / Thriller, 1995
rome italiëouder-kindrelatiegladiatorarenasenaatromeinse rijkkeizerslavernijoude romeepischwraakslagveldslavenveilinghistorical fictionoude wereldgeweldgevechtstrijdwagenfilosoof fictieve geschiedenisbarbaarse horde2e eeuwopvolgercommodusmarcus aureliusmaximus filmnewfilmarchserenedefiant