• 9.369.469 stemmen

The Lady from Shanghai (1947)

Misdaad / Film noir | 87 minuten

Genre: Misdaad / Film noir

Geregisseerd door: Orson Welles

Met onder meer: Rita Hayworth, Orson Welles en Glenn Anders

Gesproken taal: Kantonees en Engels

Plot The Lady from Shanghai

"I told you... you know nothing about wickedness"

Michael O'Hara (Orson Welles) monstert, tegen beter weten in, aan als bootsman op het jacht van Arthur Bannister, dat richting San Francisco vaart. Onderweg pikken ze Grisby op, Bannister's zakencompagnon. De vrouw van Bannister, Elsa (Rita Hayworth), lijkt Michael leuker te vinden dan haar eigen man. Nadat ze in Sausalito zijn aangemeerd, gaat Michael akkoord met een plan van Grisby wat verstrekkende gevolgen zal hebben.

Elsa Bannister

Jos2

Prachtposter

avatar van Freud

Freud

Schitterende ontknoping, een film vol legendarische momenten die ik jaren geleden gezien heb maar die mij toen niet echt kon boeien, ik denk dat als ik hem nu zou zien ik hem fantastisch zou vinden. 3.5 * als tussenoplossing dus. En mijn 300e stem!!

avatar van aslan

aslan

goeie thriller

met die geweldige spiegelpaleisscène ! !

avatar van Zavo

Zavo

Goed gemaakte film, maar met een vrij zwak verhaal vond ik, de karakters worden niet echt goed uitgewerkt. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat er een uur uit de film is gesneden. De volledige versie zoals die door Welles bedoeld was zullen we waarschijnlijk nooit zien, jammer.

avatar van Paalhaas

Paalhaas

Zavo schreef:

Tja, maar deze film (zoals hij nu is) is volgens mij ook niet bepaald bedoeld als een karakterstudie. De kracht van de film ligt veeleer in het intrigerende, bijzonder complexe plot. Ik snap het geloof ik nog niet helemaal, maar ik weet wel dat ik dit een erg sterke film vond. Mijn 4/5 gaat waarschijnlijk bij herziening omhoog.

Erg jammer, ja.

avatar van korykory

korykory

Bij het doorspitten van een stapeltje oude videobanden kwam ik deze film tegen, ooit opgenomen van de BBC. Wat een aangename verrassing!

Nog niet zo lang geleden heb ik ook Citizen Kane herzien. The Lady from Shanghai is veel lichter van toon, een film noir die soms wel een parodie lijkt op een film noir. Niks geen pretenties, niks geen karakterstudie, maar het speelplezier spat ervan af.

Die spiegelscene is inderdaad prachtig, en ook in andere scenes is de meesterhand van Welles terug te herkennen. Vreemde camerastandpunten geven het geheel soms een nogal absurdistisch aanzien. Een feest om naar te kijken.

avatar van SniPes

SniPes

alleen is dat geen remake.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Inderdaad een feest om naar te kijken. Vanaf 't begin wordt je door de beelden meegesleept en wil je weten, hoe e.e.a. afloopt.

Het was ff wennen aan Rita met kort haar (immers in GILDA spettert de lang- en roodharige Rita Hayworth van 't scherm), maar ook in THE LADY FROM SHANGHAI zet ze met haar prima overtuigende acteerwerk, in combinatie met haar zwoele stem, weer een prima vertolking weer.

(Kijk nu al uit naar haar latere "Noir", AFFAIR IN TRINIDAD uit '52; release 6 nov. a.s.)

Orson Welles was ook nu weer, evenals in TOUGH OF EVIL en THE THIRD MAN weer erg goed!

En die ontknoping... wow! Inderdaad een echte klassieker.

Ik ga binnenkort zeker weer kijken. 4.5*.

PS

Prima DVD ( R-1 + R-2) trouwens, vele interessante extra's.

Beeld heeft af en toe wat spikkels, maar overall prima contrast en scherpte.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Prachtige film.

Rita Hayworth is weer betoverend en acteert weer zeer sterk, vanaf minuut 1 zit je gestrikt in de wereld van The Lady From Shanghai mede dankzij de ijzersterke regie van Welles. En de ontknoping is ronduit magistraal.

4,5* en ook deze neigt naar 5*.

avatar van Wouters

Wouters

weinig meer aan toe te voegen, vooral die scene in het spiegelpaleis was weergaloos. Hayworth en Welles beiden zeer goed. Schitterend camerawerk, vooral de beelden van hayworth zijn ontzettend mooi (en dan niet alleen vanwege haar )

Ik heb maar een alternatieve synopsis opgestuurd daar deze op meerdere punten schromeloos tekort schiet

avatar van Toon1

Toon1

In 1946 kreeg Orson Welles, de meest briljante en oncoventionele Hollywood-regisseur, weer eens een kans om een film te maken voor een grote studio, dit maal bij Columbia. Welles regissseerde, schreef het script van de "The Lady From Shanghai" en speelde ook de hoofdrol. Maar toen de film eind 1947 klaar was, begreep studiobaas Larry Cohn de film helemaal niet. Hij had totaal niet gezien hoe briljant de cameratechnieken en het hoe meesterlijk het verhaal van Welles waren. De film werd ingekort tot anderhalf uur, in plaats van twee en een half uur; weer werd een film van Welles verminkt. Dit is de enige versie van "The Lady From Shanghai" die vandaag nog beschikbaar is. Maar desondanks de inkorting werd de film (onterecht) ook bij het publiek een flop.

De film heeft een ingewikkeld maar intrigerend plot. Naast Welles speelt ook Rita Hayworth (ten tijde van de film zijn vrouw) een hoofdrol (twee weken na het uitkomen van de film zouden ze alweer gescheiden zijn). Beiden spelen zeer goed (Welles zie ik altijd graag acteren), en Welles' fantastisch camerawerk geeft weer blijk van het feit dat hij een zeer creatief persoon is. De film moet eerst op gang komen, maar vanaf het moment dat de moord (waar de film uiteindelijk om draait) wordt gepleegd, breekt de flm echt los. Dit resulteert in een fantastische ontknoping, in een spiegelpaleis in een pretpark.

"The Lady From Shanghai" is één van de betere film noirs en een film van Orson Welles die weer laat zien waarom hij zo geniaal is. En de ontknoping is werkelijk één van de mooiste filmscènes die ik ken.

FisherKing

Is die originele versie van Welles nog te verkrijgen op DVD ?

avatar van Mug

Mug

Nee, de originele versie is 'verloren gewaand'. Jammer, want je merkt echt aan de film dat er geknipt is, het loopt niet echt gesmeerd. Een meesterwerkje is verloren gegaan als je het mij vraagt. De ontknoping is inderdaad fenomenaal.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Ooit had ik de ontzagwekkende finale van The Lady from Shanghai los gezien maar de werkelijke scene kan makkelijk op tegen mijn herinnering. Vooral het moment dat die wandelstok in beeld komt is geweldig, maar ook de uiterst dynamische aanloop naar het spiegelpaleis mag er zijn. Indrukwekkend uitgedacht van Welles.

Ook mooie vondsten in de rest van de film. Dat shot van schaakbord en stad, of de opengaande luxaflex zijn behoorlijk sterk. Jammer dat er vaak niet wat meer tijd voor wordt genomen. Perfectie is daardoor slechts in de kiem aanwezig. 3,5*

avatar van Palmotheque

Palmotheque

Net gezien en ik moet zeggen, geniale film in schitterend zwart wit gefilmd. Die schaduwen, belichting en camera standpunten, geweldig gewoon om maar niet te spreken over het acteren, de aankleding en de locaties.

Het uur dat ontbreekt zal nog wel een keer teruggevonden worden bij de erven van Orson Welles. Ik krijg weer honger naar oude zwart wit films na het zien van deze. Ik ga maar eens slijmen bij onze zuiderburen, die zonden vroeger altijd een hoop klassiekers uit op tv op de zaterdagmiddag. Misschien dat ze dat weer wat vaker gaan doen. Zend verdorrie een retrospectief uit van die man.

Een 4,5

avatar van Norma

Norma

Erg goede film met een nog tamelijk ingewikkeld plot! Geen straf om een film als deze voor een tweede keer te gaan zien, al was het maar om de puzzelstukjes op de juiste plaats te kunnen leggen.

Prachtig die spiegelscène, maar erg kort. Deze scène had wat mij betreft nog meer uitgewerkt mogen worden want het is natuurlijk een fantastisch gegeven waarmee zowel spanning als de symboliek perfect weergegeven worden.

****

avatar van BASWAS

BASWAS

Everybody is somebody’s fool.

Wat een heerlijke ironische romantiek in deze film die de spot lijkt te drijven met alles wat ook maar enigszins serieus genomen zou kunnen worden. En dat is niet alleen aanwezig in de gespeelde scènes, soms zit de ironie ook zeer spitsvondig in de cameravoering.

Jammer dat Columbia Pictures Orson Welles de film uit handen heeft genomen om hem danig in te korten. Toch is het vanaf de eerste minuut nog steeds enorm genieten geblazen van een heerlijk warm sarcasme met aardig scherpe haaientanden in een slim plot.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Mooie film met een soort van tijdloze schoonheid erin. Waar moderne films vaak kracht verliezen in enorme onrustige ADHD beelden en montage hebben oudere films vaak last van juist een wat te statisch camerawerk en dito montage. Het toverwoord hierin lijkt ritme te heten, iets wat een film vaak kan maken of breken. Nu... Welles lijkt dat gevoel voor ritme bijzonder goed in zijn vingers te hebben met deze mysterieuze lady. Wat mij opviel is het dynamische uiterst mooie camerawerk, het zich prettig ontrollende raadsel, de air van onderdrukte sexualiteit en mensen die door het leven cynischer zijn geworden dan goed voor ze is. Bijzonder goed acteerwerk van zeker Welles zelf moet genoemd worden maar ook Hayworth is met name fysiek behoorlijk indrukwekkend aanwezig.

De film is eigenlijk net iets te kort en dat is jammer, had deze film een klein half uurtje langer geduurt dan was dat waarschijnlijk de sfeer en de verdieping van de personages zeker ten goede gekomen. Ondanks dat blijft het nu toch ook zeker wel 87 minuten genieten van deze prachtige klassieker. 4*

avatar van Theatertje

Theatertje

Geweldige film die ik met veel plezier een 5 geef. Bevat verschillende gekende scènes, waaronder de spiegelpaleisscène. De scène in het spiegelpaleis had eigenlijk langer moeten duren, maar er zijn verschillende scènes weggesneden op de montagetafel. Zonde

FisherKing

Wat jammer dat er stukken film verdwenen zijn Dan kan er helaas ook geen 5 worden gegeven.

Wat een vernieuwende film, prachtige shots, briljante dialogen en gewaagde scenario. Een echte klassieker.

Ik las achteraf dat Rita Hayworth persé van de producent moest zingen.

Mmmh, da's best wel wat minder. Als er dingen worden besloten vanwege het imago van Hayworth, doet dat afbreuk aan de film.

Filmproducent Harry Cohn mag achteraf alsnog de "doodstraf" krijgen voor het vermoorden van een meesterwerk:

imdb: [i[He was crude, uneducated, foul and, even on his best behavior, abrasive.[/i] Dat komt niet meer als een verrassing...

Dit was dan ook zijn laatste productie. Merkwaardige zwanezang.

4.5

avatar van NKyou

NKyou

Oei, helemaal vergeten te stemmen. Via de pakketservice deze film mogen aanschouwen. Normaliter zou ik me er niet aan wagen, maar aangezien Wong Kar Wai hetzelfde boek gaat verfilmen moest ik er toch aan van mezelf.

Groot minpunt aan klassiekers vind ik de ‘interlude-soundtrack’. Hij komt even snel op naar hoog volume als het weer weg wordt gefade. Tijdsgebonden misschien, maar dat maakt het niet minder irritant. Ook de rest van de soundtrack is over het algemeen erg storend, simpelweg niet mooi en schel.

Acteerwerk is dramatisch te noemen van sommige spelers. Welles en Hayworth zeker niet, spelen hun rollen goed. Grisby en Bannister waren echter vervelend. Dronken scène (Bannister) in het begin en autoscène (Grisby) als voorbeelden.

Film kent gelukkig niet alleen minpunten. Verhaal is sterk en op sommige momenten vrij briljant te noemen. Bootscène met de zingende Rita is evenals het gave begin meer dan de moeite waard. Kan niet goed inschatten hoe deze film vernieuwend was. Heb niet veel klassiekers gezien, maar nergens zag ik iets opvallends ten opzichte van die andere films.

Een hoop potentie tot verbetering naar mijn mening. Met name de al sterke shoot-out in het spiegelpaleis kan echt nog veel mooier. Ben benieuwd hoe Kar Wai dit verhaal gaat verfilmen. Voor deze klassieker kom ik echter niet hoger uit dan een 2,5*.

avatar van Wouters

Wouters

zoveel pluspunten en dan maar een 2.5*? Tis idd jammer dat er ruim een uur is weggeknipt dat doet de verhaallijn geen goed. de soundtrack vond ik allerminst storend. ach ja meningen verschillen. Herzien en dan 1 * erop(minimaal)

avatar van NKyou

NKyou

Had toch meer het gevoel dat ik naar een boek zat te kijken op sommige momenten dan naar een film. Dat er een uur uit is gehaald kan ik echt niet begrijpen, misschien dat het volume van muziek daarom op sommige momenten zo snel piekt en daalt. Herziening komt er ooit nog wel een keertje. Het zijn wel dit soort films (noirs) waar ik echt voor in de stemming moet zijn, anders wordt het helemaal niets.

Ik maak er trouwens 3 sterren van, want als ik zie waar de film nu tussen staat in mijn lijstjes. Lastig om een film te beoordelen en op waarde te schatten als je nog weinig van het genre hebt gezien.

FisherKing

Aha, ik lees nu pas dat Orson Welles op 't einde stond van zijn intieme relatie met Rita Hayworth. Dat verklaart een boel

Toch opmerkelijk hoe de stijl van Welles verschilt van anderen, zelfs in een vrij standaardverhaal als dit. Zijn stijl van vertellen sluit veel meer aan bij de huidige regisseurs dan bij de vroegere.

Het is daarom vooral vanuit cinefielenoogpunt dat de film vermaakt, want heel erg leuk of spannend is het plot verder niet, al zijn Welles en Hayworth, die zelfs nog mooier is dan in Gilda, erg goed.

Leuk is ook dat je even de muziek uit Gilda hoort als ze samen door de stad lopen en dat de boot op zee in het echt het jacht van Errol Flynn was.

avatar van Quentin

Quentin

Briljant gemaakt, maar duidelijk 'versneden'. Eeuwige zonde.

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

NKyou schreef:

Ben benieuwd hoe Kar Wai dit verhaal gaat verfilmen.

Dat wordt een heel karwai.......

Erg goed, voor een besneden film. Sterke Welles en die spiegelscène is inderdaad mooi gemaakt. Verrassend plot.

Wat betreft het 'dramatische' acteerwerk van sommigen: dat hoort wel een beetje bij Welles films volgens mij, vreemde figuren. Op zo'n "Welles-manier" gefilmd is het zeer apart en stijlvol. Die acteur van Bannister speelde ook al zo'n vreemd figuur in Citizen Kane. Frappant trouwens dat deze Everett Sloane (Bannister) aan barbituraatvergiftiging (zelfmoord) overleed; in deze film zit hij al aan de kalmerende middelen en is zelfmoord een thema.

Kortom: goede film-noir

avatar van The One Ring

The One Ring

Zelden zo'n onevenwichtig stukje film gezien. Het ene moment is de film magistraal, het ander moment is het gewoonweg afgrijselijk. Dat ik de film dus niet echt goed kan noemen moge duidelijk zijn; het is meer een interessante mislukking. Het probleem ligt waarschijnlijk dan ook in vele snijwerk in deze film. Maar dat verklaart dan niet waarom de dialogen zo ongeloofelijk slecht overkomen in deze film. Het lijkt nooit alsof de acteurs op elkaar reageren. De teksten die ze uitspreken volgen elkaar wel kloppend op, maar het komt er niet overtuigend uit. Ze reageren ook vaak te snel of zelfs al door elkaar heen.

De montage is ook vaak een rommeltje en komt over alsof de editor soms maar wat deed. De cinematografie daarentegen is dan weer briljant. De acteerprestaties vond ik matig; ook van Hayworth en Welles eerlijk gezegd, terwijl ik hen in andere films wel kan waarderen. Het eerste half uur van de film behoort tot het slechtste en minst boeiende stukje cinema dat ik ooit zag. De finale is dan weer geniaal. Het verhaal intrigeert, maar komt lang niet overal uit de verf en is soms nauwelijks te volgen.

Al die tegenstellingen zorgen ervoor dat ik niet verder kom dan 2,5*, toch vooral dankzij de vele visuele vondsten. Maar dit is zo'n zeldzaam geval waarvan ik blij ben dat er een remake komt. Hier zit een meesterwerk in, maar (dankzij de studio?) komt het er zeker niet uit.

Interessante sfeervolle film.

Rita Hayworth is de grote ster van de film. Mysterieus en ontwapenend, maar ik zag ook veel triestheid. Ze heeft helaas niet zoveel tekst.

Welles rol fascineerde en irriteerde me. Soms leek het net of ie onder invloed was en de filosofische dialogen die hij heeft zijn nogal eens over de top. Wie praat er nou zo....

Het verhaaltje vind ik maar zo zo. Doorsnee misdaadnovelle uit die tijd.

De rechtbankscenes zijn erg slapstick achtig. Ik had daar een beetje moeite mee. Welles wil overduidelijk een punt maken.

De briljante kermis-en spiegelscene en het fenomenale eindshot sluiten de film prachtig af.

The One Ring schreef:

Ik vind dat gebazel. De studio dit, de studio dat en het is hun schuld dat dit geen meesterwerk is.

Orson Welles heeft zelf gezegd dat hij geen moeite heeft met de montage van de film. Wel met de muziek die er onder is gezet.

Verder was hij zelf niet tevreden over bepaalde scenes. Zoals de koetsscene.

Bij andere regisseurs is de invloed van de studio er ook, maar hoor je er nooit iemand over.

Het zou kunnen dat deze film door andere montage beter is, maar of het dan een meesterwerk zou zijn, dat is denk ik dan toch vooral mythologiseren van de persoon Orson Welles.

De onevenwichtigheid van Lady from Shanghai zit m volgens mij ook in de regie van Welles en het script dat de nodige diepgang mist.

Het is geen Double Indemnity.

Ook ik ga trouwens deels af op de toelichting van Peter Bogdanovich. Het is de vraag in hoeverre zijn woorden gekleurd zijn door zijn eigen opvattingen. Je kunt ook niet zonder meer alles van hem aannemen en dan heb ik het er nog niet eens over dat Orson Welles een echte verteller was, dingen wellicht wel eens aandikte en graag de slachtofferrol op zich nam en graag met studio's in de clinch lag.