• 9.369.466 stemmen

Met onder meer: Vera Farmiga, Peter Sarsgaard en Isabelle Fuhrman

Gesproken taal: Ests, Frans, Engels, Portugees en Slowaaks

Releasedatum: 5 november 2009

Plot Orphan

"There's something wrong with Esther."

Het tragische verlies van hun ongeboren kind heeft Kate en John enorm aangegrepen. Zowel hun huwelijk als Kate's fragiele psyche heeft eronder te lijden, omdat ze wordt geteisterd door nachtmerries en demonen uit haar verleden. Het stel doet er alles aan om weer een normaal leven te krijgen en besluit een kind te adopteren. In het plaatselijke weeshuis voelen John en Kate zich aangetrokken tot een jong meisje met de naam Esther. Al gauw na thuiskomst vindt er echter een reeks gebeurtenissen plaats, waardoor Kate begint te geloven dat er iets mis is met Esther.

avatar van Nitrouz

Nitrouz

Orphan Esther had ik niet écht hoge verwachtingen van. Orphan is niet de eerste film die een wees gebruikt als rode draad in een voor de hand liggende niet spannende film. Maar Orphan Esther was dat eigenlijk wel, de wees Esther is alleen al eng genoeg om de gehele film te dragen, want wat een beest van een horrorfilm is dit zeg.

Totaal niet wat ik hiervan verwacht had dus. De acteerprestaties zijn subliem, niet alleen Esther doet het goed, ook Max en Daniel doen het prima. Ook de ouders doen het prima (ietwat cliché met het drank probleem en het vreemdgaan in het verleden).
De gehele film bouwt geweldig op naar een geniale climax. Esther doet het ge-wel-dig als volwassen wees. De film begint rustig en ingetogen, maar je ziet al gauw dingen veranderen en Esther die dingen doet die een kleine meid eigenlijk niet zou mogen.

Orphan Esther duurt bijna 2 uur en verveelt geen moment. Vrijwel uniek in een horrorfilm eigenlijk, waar vaak kort en krachtig van toepassing is. De film bouwt zoals gezegd geweldig op, het verhaaltje is onderhoudend genoeg, er is genoeg afwisseling. Nooit wordt het teveel van hetzelfde en nooit verveeld het.

De twist zo tegen het einde van de film is geweldig en zag ik niet aankomen. Het is vooral een eng idee dat Esther al 33 jaar is wat de film wat mij betreft ook absoluut een 100% horrorfilm maakt. Want de bedoeling is de kijker te beangstigen, en dat lukt, verdomd goed ook nog eens, wat wil je nog meer als liefhebber?
Zoals gezegd bouwt de film geweldig op naar een gigantische climax en de genoemde twist. De scène in het ziekenhuis is absoluut noemenswaardig, doodeng en verdomd spannend. De eindscène is spectaculair want er gebeurd nadat de politie gearriveerd is vond ik niet eens écht overbodig. Want het voegde zeker wel wat toe vond ik persoonlijk.

Kortom: Orphan Esther is een geweldige film die (nogmaals) geweldig opbouwt. Orphan Esther bevat sublieme acteerprestaties, een aantal érg toffe scènes en vooral ook een behoorlijk beklemmende sfeer. Daarnaast moet ik de fenomenale twist niet vergeten. Het plaatje is compleet.

avatar van scorsese

Uitstekende horrorfilm waarin een weesmeisje wordt geadopteerd door een gelukkig gezin. Niet altijd even geloofwaardig, maar de film heeft wel een goed werkende, doch standaard, opbouw. Het verhaal ontplooit zich mooi en de ontknopping is ditmaal wel logisch en gooit niet het hele verhaal om. Een aardige opening en een spannend einde. Het acteerwerk van de jonge Isabelle Fuhrman in de titelrol is erg overtuigend.

avatar van movie-edje

movie-edje

PublicEnemy187 schreef:

Wat een eng kind was dat zeg. Brrr dat hoofd van haar. Gewoon een duivelskind. Verder vond ik het best een zieke film...mogen ze kinderen wel laten meespelen in dat soort scenes?

zeker wel! kijk maar naar linda blair ( the exorcist ) dat was veel erger!

Maar van deze zwart harige krullenbol ( ze was indd creepy )

avatar van speedy007

speedy007

Ik vond dit toch zeker een mooie film, de twist zorgde ervoor dat de gehele film toch nog wel wat spanning had. Je verwacht namelijk totaal iets anders in het begin!

avatar van cinemakenner

cinemakenner

Orphan laat zien dat, ondanks een redelijk zwak plot, erg sterk acteerwerk een film gewoon kan redden. Orphan is sinister, griezelig, onvoorspelbaar, krankzinnig en akelig.

Eigenlijk de reden dat deze film zo super is komt doordat Isabelle Fuhrman zo ijzersterk speelt als het gestoorde kindje Esther. Jezus, wat een kracht heeft die meid! En tja ziek is deze film natuurlijk wel, maar dat maakt mij niks uit. Maar niet alleen Esther speelt goed, eigenlijk de rest van de spelers ook. De moeder vond ik duidelijk wel iets beter dan de vader maar dat komt met name omdat zij, naar mijn mening, meer screentime had en dus meer kon laten zien van haar prestaties. En dat 5-jarige meisje (dat dove kindje) was natuurlijk erg schattig, no doubt about it. Die zoon, op het eerste gezicht dacht ik dat hij heel erg irritant zou gaan spelen (je weet wel hoe die zich gedraagt tegenover het hoofdpersonage). Maar naarmate hij een belangrijk deel in de film krijgt, was hij toch ook wel sterk hoor. Er zitten natuurlijk wel een paar puntjes in deze film die niet helemaal kloppen met de uiteindelijke ontknoping op het eind, die ondanks onvoorspelbaar was. Het enige mindere aan de film is toch wel de quote op het eind van de moeder "I'm not your fucking mommy!". Het was gewoon zo dom en het deed me teveel denken aan de uber slechte The Ring Two.

Conclusie; Orphan is een geslaagde thriller met extreme spanningsopbouw en een onvoorspelbaar eind. Een aanrader!

avatar van Suuusje

Suuusje

Waanzinnig goede film. Ontzettend goed verhaal!

verrassend einde. Kortom een hele goeie film voor mensen die

van spanning en wat actie houden. Zeker de moeite waard om te kijken

voor de thriller fans!

neysen1985

orphan is gewoon mijn absolute favoriete horrorfilm.

Ik heb de film denk ik al duizend keer via mn harde schijf gezien waarmee ik altijd films download en ik denk ook nog wel tien keer op dvd!! Dat zegt hopelijk toch watz??

Oké ik zal toegeven dat de film opzich best wel slap is, maar persoonlijk vind ik de rol van Isabel fuhrman als esther gewoon echt super, echt krankzinnig!!

deze orphan is verontrustend, creepy en heb nog steeds geen betere film gezien dan deze.

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Prima film, die ik echter niet direct onder de noemer 'horror' zou willen scharen. Vind het eerder een Thriller / Drama.

Alle credits aan Isabelle Fuhrman, waarvan ik echt nog nooit gehoord had. Ze speelt het lieve onschuldige meisje en tegelijkertijd de psychopatische bitch beide erg overtuigend.

Twists in horrorfilms en thrillers zijn voorts zelden goed, maar deze pakte voor mij erg goed uit. Dat Esther eigenlijk geen klein meisje van 9 is, maar een volwassene met dwerggroei, vond ik een uitmuntende zet. Dat was voor mij maar goed ook, want ik vond op dat moment de film een beetje inzakken.

4,0*.

avatar van movie-edje

movie-edje

John Lee Hooker schreef:
De spanning was er nauwelijks, ik noem het dus eerder een drama. Als je een beetje na blijft denken weet je dat we enkel te maken hebben met een meisje die psychisch niet helemaal in orde is en vervolgens iedereen wil afslachten. Tja, wanneer dat gegeven bekend is wordt het natuurlijk ook wel erg moeilijk om een degelijke originele prent neer te zetten. Dan wordt er ook nog royaal rondgestrooid met clichés alsof er geen andere mogelijkheden zijn: het douchegordijn waar niets achter zit, de nuchtere vader die zijn vrouw niet meer gelooft, het opzoeken van informatie op internet, de kliniek die haar vertrouwen kwijt begint te raken in Kate... noem maar op. Ik vraag me af wat nu precies de bedoeling was van Jaume Collet-Serra want ik begin zomaar te denken dat hij de kijker wilde frustreren want als je ziet hoe Esther iedereen weet te manipuleren en wanneer je als kijker getuige bent geweest van de ware gebeurtenissen zorgt dat gewoon voor irritatie (en niet de angstige of beklemmende sfeer die je bij een horror/thriller mag verwachten). Het einde... wanneer je de point of view van Max naar het wapen ziet weet je eigenlijk al dat het goed gaat aflopen. Zij leek het trouwens helemaal niet koud te hebben met haar blote voeten op het ijs. Er was één moment dat er ietsjes meer bloed door mijn hart stroomde en dat was toen Esther op het einde opeens uit de bossen kwam gerend. Verder is het een standaard Amerikaanse bedoeling die nergens weet uit te blinken.

je moet niet zo veel denken in een film, kijk gewoon en geniet!

haha, precies movie-edje.

inderdaad.

Deze orphan is gewoon een topper maar natuurlijk niet al te ver gezocht.

niet al te serieus nemen, maar toch gewoon vind ik zelf spannend.

En daarom snap ik ook niet waarom John Lee Hooker hier nou deze fantastische film van mond tot anus zit te beoordelen.

Want dat is deze film gewoon in 1 woord: fantastisch.

Ik sluit me hier volledig aan bij movie-edje.

Overigens nog een tip: als je deze vet vind moet je ook eens case 39 checken.

ook een goeie film.

Smaken verschillen...

avatar van Laks

Laks

Vervelende thriller.

Standaard en voorspelbaar verhaal waar er volop met clichés wordt gewerkt. De spanning was helemaal niet aanwezig en ook de pogingen tot schrikmomenten zag je zo aankomen. Ook ergerde ik mij dood aan het feit dat iedereen zomaar dat kind (nuja, 33 jaar oude vrouw) ging geloven, dat ze overal mee kon wegkomen etc.
Verder vond ik de film wat te lang duren, op een gegeven moment zakt de film in elkaar en werden de scènes zo onnodig langdradig.

Enige pluspunt vond ik dan wel het acteerwerk, met name het actweerwerk van Esther en van de moeder. Maar dat kon de film niet echt redden. 2*

avatar van K. V.

K. V.

'k vond het ook een erg goeie film. Ondanks dat de film een grote twee uur duurt, verveelde de film totaal niet. 'k vond het een goeie opbouw, waar je de verschillende personages leert kennen.

De ontknoping vond 'k ook goed, al was 'k wel niet helemaal verrast. In het begin van de film hadden ze een hint gegeven en zo had 'k een klein vermoeden, maar 'k had het toch niet helemaal door.

De cast was goed, al steelt Isabelle Fuhrman (Esther) hier echt wel de show. Het liedje op het einde was wel een beetje een vreemde keuze

Er zitten wel wat clichés in, maar mij stoorden ze eigenlijk niet.

'k vond het een aanrader.

neysen1985

he, zo mag ik het horen K. V.

verplichte kost deze film!!

avatar van coton

coton

Goeie film!

Zoals sommigen al zeiden, er is geen 1 moment waarop je je verveelt.

Prachtige acteerprestaties ook, Esther is een talent.

4 sterren.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Ondanks de aardige openingsscène toch niet zo'n heel goede film. Als horror faalt de film omdat het uitgangspunt totaal niet eng is en als thriller gaat Orphan de mist in vanwege de zich met het verloop van de film opstapelende clichés en ongeloofwaardigheden. De twist aan het eind geeft uiteindelijk de genadeklap: ik schoot er spontaan van in de lach. Toch is het niet allemaal kommer en kwel: het acteerwerk is prima, het hoofdpersonage sympathiek (geen lelijke vrouw ook) en het camerawerk is bij vlagen erg mooi. Al met al is het echter gewoon de zoveelste horrorthriller; ik ben daarom ook bang dat ik me binnen korte tijd nog maar weinig van deze film zal kunnen herinneren.

avatar van gitmoose

gitmoose

Superspannende trhiller met zenuwslopende scenes de hele film door,

goed verhaal en (voor mij) onbekende maar toch goed cast.

avatar van borretto

borretto

gitmoose schreef:

Superspannende trhiller met zenuwslopende scenes de hele film door,

goed verhaal en (voor mij) onbekende maar toch goed cast.

Sluit ik me bij aan!

avatar van PollyPeachum

PollyPeachum

Best aardig.

Vermakelijke film, maar had "het" net niet. Te weinig spanning en teveel ergernis dat de man zijn vrouw niet geloofde. Hij had toch ook duidelijk aan zijn kinderen kunnen merken dat er iets niet goed zat.

Jammer.

avatar van Decec

Decec

Een redelijke thriller/horror film...

Wel spannend verhaal...

Prima acteerwerk...

Wel gemene weesmeisje Esther...

Wat een psycholoog...

Horror is mijn smaak niet...

Mooi HD kwaliteit...

Geen moeite waard...

avatar van yurrenstein12

yurrenstein12

Ik verwachtte niet veel van deze film, vanwege de niet zo overtuigende poster en trailer. Ik heb uit nieuwsgierigheid de film toch maar even gedownload en gekeken.

De film was totaal niet wat ik verwacht had. Dit is werkelijk een topfilm! De film is naar mijn mening zo goed, dat ik er verder geen woorden over heb .

Nogmaals, een topfilm !

avatar van Samhain

Samhain

Erg sterke thriller. De eerste helft dacht ik naar een slap gezinsdrama te kijken, hoewel het emotionele toch wel sterk in beeld werd gebracht. Maar pffff, er zaten op het begin ook wel wat missers in hoor: die seksscene in de keuken of dat die ouders zitten te neuken op hun bed en dan komen die twee kinderen binnen. Dat maakt de film wat minder sterk en geeft eigenlijk maar een simpel draaitje. Maar, op gegeven moment, wordt het erg suspensevol en sterk in beeld gebracht. Ik was met name erg onder de indruk van de super prachtige acteerprestatie van de cast, vooral van Vera Farmiga en Isabele Fuhrman. En gestoorde kind, Esther, is echt top. Damn, wat een sterke vertolking en gewoon dat kind zelf: creepy, verontrustend maar ook gewoon erg goed vertolkt. Orphan is een verontrustende en zenuwslopende thriller die niemand onberoedt laat.

avatar van SPT

SPT

Uitstekende film, met verschillende sterke rollen.

Ik vraag me af of er echt mensen bestaan die er door een hormonale aandoening op hun 33e nog als een kind van 9 uit zien. Ik denk dat de ziekte in de film verwijst naar hypopituïtarisme, maar weet iemand of het ziektebeeld daarvan echt zo ver kan gaan dat een volwassene zich onopgemerkt als kind kan voor doen?

SPT schreef:
Uitstekende film, met verschillende sterke rollen.

pfff, nee allicht niet.
in de film wordt toch wel duidelijk waarom esther zo lijkt op een 9 jarig meisje en niet alleen vanwege die hormonale aandoening whatever.

maar het is inderdaad een super film.
1 van mijn favorieten.

avatar van AdriaantjuhV

AdriaantjuhV

Bijzonder fijne film, die me ondanks de wat lange speelduur geen moment heeft verveeld.

Ik vond het acteerwerk in de film prima. Fuhrman steekt er voor mij bovenuit, ze gaf me de bibbers.
De rest van de cast, inclusief de kindacteurs, acteren ook naar gewoon goed.
De twist aan het einde is prima gevonden en had ik niet aan zien komen.

Toch krijgt de film een halve puntje eraf vanwege het naar mijn mening flauwe einde.... Is het nou echt nodig om Esther nog uit het ijskoude water te laten springen, na neergestoken te zijn. Had niet gehoeven.

Al met al een prima film! 4*

avatar van -P-

-P-

Spannende film, gister case 39 gekeken, dat is een beetje van hetzelfde alleen heeft deze een andere twist! Beide zijn prima te doen alleen vind ik dit persoonlijk de mindere van de 2.

avatar van Machoclown

Machoclown

Wauw, daarnet gezien en een geweldige film.

Het plot is bizar en zag ik niet aankomen, en maakt het middenstuk van de film in 1 keer weer goed.

avatar van PisPaaltje

PisPaaltje

Dit is toch wel 1 van de beste horror films die ik heb gezien. Gedurende de film blijft de spanning er goed in zitten en is het plot zeer verrassend! Het heeft me geen moment verveeld. Isabelle Fuhrman speelde echt bizar goed!

9/10 - Zeer goed voor het horror genre!

avatar van FilmProduction

FilmProduction

Is niet echt een horror te noemen, toch trok de film me echt en vlogen de 2uur voorbij. Vooral Esther ziet er echt creepy uit. Een pure thriller.

avatar van megaman

megaman

Vraagje: vinden jullie deze film over 't algemeen net zo goed of zelfs beter dan El Orfanato (The Orphange)? Laatst genoemde film is namelijk één van mijn favoriete films geworden