• 9.379.405 stemmen

Met onder meer: Vera Farmiga, Peter Sarsgaard en Isabelle Fuhrman

Gesproken taal: Ests, Frans, Engels, Portugees en Slowaaks

Releasedatum: 5 november 2009

Plot Orphan

"There's something wrong with Esther."

Het tragische verlies van hun ongeboren kind heeft Kate en John enorm aangegrepen. Zowel hun huwelijk als Kate's fragiele psyche heeft eronder te lijden, omdat ze wordt geteisterd door nachtmerries en demonen uit haar verleden. Het stel doet er alles aan om weer een normaal leven te krijgen en besluit een kind te adopteren. In het plaatselijke weeshuis voelen John en Kate zich aangetrokken tot een jong meisje met de naam Esther. Al gauw na thuiskomst vindt er echter een reeks gebeurtenissen plaats, waardoor Kate begint te geloven dat er iets mis is met Esther.

avatar van ajacied4life

ajacied4life

Erg sterke film dit, van begin tot het einde lekker spannend en hij blijft boeiend, ook een heerlijk onvoorspelbaar einde nou super filmpje dit.

avatar van darkknight

darkknight

Erg sterke thriller die begint als een standaard horror/thriller maar naarmate het einde nadert wordt hij erg spannend en origineel, de spanning is bijna gedurende de hele film aanwezig en je zit dan ook echt de hele tijd met ingehouden adem te kijken, ik vind het erg knap dat de spanning zo lang wordt vastgehouden.

En dan de plotwending, wie had kunnen denken dat Esther eigenlijk 33 jaar was en een serie-familie-moordenaar, eigenlijk net als in "The Stepfather" alleen deed ze zich nu voor als een klein meisje.Ik vind het onvoorspelbare plot toch wel sterk wegen als ik mijn oordeel over deze film geef, dit is vaak wat de meeste films zo standaard en eentonig maakt.

Ik moet helaas wel meegaan met de rest wat betreft het vaderpersonage van Sarsgaard, dit was echt teveel van het goede, dit had Collet-Serra best anders aan kunnen pakken, want het lag er echt teveel bovenop, afijn, voor mij het enige minpuntje, prima film!

the new guy

Sjonge jonge wat een mega tegenvaller. Ik begrijp dat hoge gemiddelde niet. De enige meevaller was de jongste dochter, leuk meisje dat goed speelde.

Verder was het denk ik de bedoeling dat het mega spannend was en dat je na de 'clue' kon terugkijken welke hints je gemist had. Nou na de eerste twee hints was het voor mij duidelijk ( niet kijken in de badmaker en niet naar de tandarts ). Normaal geloof ik mensen niet zomaar als een belabberd onmogelijk plot wordt doorzien, maar dat is nu echt te makkelijk.

Je zit dus naar een film te kijken met dit verhaal: Gelukkkig echtpaar krijgt een zware miskraam en doodgeboorte te verwerken. Moeders grijpt naar de fles wat bijna het leven van de jonge dochter kost. Om hun enorme liefde te geven én om de dood van de doodgeboren dochter Jessica te verwerken adopteren ze een 9 jarig Russisch meisje. Dat 9-jarig meisje blijkt dan een 33-jarige Estse psychopaat te zijn die al meerdere gezinnen heeft uitgemoord omdat ze de vader des huizes niet kon wippen.
Kom op! Omdat de film iets duurder is dan wat normaal wordt uitgeven aan dit soort plots is het ineens door acteerwerk en regie een superfilm? Belachelijk verhaal, geen echte spanning alleen pure suspens en een horrorhand op het eind.

Om te huilen...

darkknight schreef:

Ja ik dus. Normaal geloof ik mensen dus niet als ze dat zeggen, maar als je bij de eerste clue het door hebt, valt alles al in mekaar bij de volgende clues. die tandarts deed 't 'm

• 1931 stemmen

Want iedereen linkt niet naar een tandarts gaan aan oud zijn.. Leuk voor jou dat je het wel door had, maar niet doen alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Verder maken de regie en het acteerwerk het niet een superfilm, al helpt dat wel mee. Verder kijken dan je neus lang is kan ook, zo bestaat er een meningen-filter (waar genoeg andere punten dan de regie en het acteerwerk aangekaart worden).

avatar van hansbreda

hansbreda

Aardige thriller. Niets meer en niets minder. Erg geloofwaardig was het niet. Sarsgaard bakte er echter niet veel van. De cast viel me eigenlijk helemaal een beetje tegen. 3***

DonOswaldo schreef:

Oei gevoelige snaar geraakt denk ik. Natuurlijk was ik toevallig eens een keertje de uitzondering op de regel, daarom vond ik de film waarschijnlijk minder.

Stel je niet zo aan. Ik vond hem niet verrassend, dat kan. Ik vond 't een belabberd verhaal. Jij vond 'm heftig, snap ik ook wel. Ik ga echt niet allemaal aangeven wat een mening is en wat niet, alles is een mening. Sorry dat ik jouw topper geen topper vind, dat zal andersom ook vast weleens voorkomen.

the new guy schreef:

Onzin dat ik me aanstel. Ik heb er ook totaal geen problemen dat je de film niks vind, maar dat is geen reden om erg verbaasd te zijn dat sommigen/veel de film wel kunnen waarderen. En nu typ je opeens dat je het wel snapt dat ik het 'heftig' vond..

the new guy

Natuurlijk snap ik dat. Als je niet door hebt wat er gebeurd snap ik best dat je 'm heftig vind. Ik zat me tot het einde te ergeren dat ze steeds weer verdedigd werd door iedereen. Kreeg jeuk aan m'n handen.

verder weet je als trouw filmkijker dat die kinderen sowieso niet dood gaan, daar is het de film niet naar. Dus dan weet je dat die psychobitch oud is en dan zit ze de hele tijd met die kinderen te kloten die toch niet dood gaan.

Dus ik snap dat jij het spannend vond, zo van: Hoe kan zo'n kind nou zoiets doen, of is er iets anders aan de hand? Niet zo raar toch...

Kijk maar eens een hele Baantjer als je al weet dat Nukkige Norbert het gedaan heeft.

avatar van nightbreed

nightbreed

Goed vermaak. In het genre 'diabolisch moordende enge kinderen' vind ik dit één van de beste.

avatar van Lyonesse

Lyonesse

Omdat ie zo hoog scoort op IMDB toch maar eens gaan kijken. Ook vanwege de reacties waarbij werd gesproken over plotwendingen werd mijn nieuwsgierigheid gewekt.

Maar op dat gebied valt ie flink tegen. Op het gebied van "evil kids" was het redelijk aardig, maar plotwendingen heb ik niet gezien. De film verloopt ook via het standaard verhaallijntje wat we al zo vaak gezien hebben in dit soort films. Op het kleine broertje na werd er wel goed geacteerd vond ik maar ondanks dat, vond ik het maar een zeer...zeer matige film.

avatar van Rizz

Rizz

Plot wendingen heb je niet gezien?

avatar van centurion81

centurion81

• 2068 berichten
  • 1995 stemmen

Spannende film, niet geniaal, wel heel goed! Een horror met goed acteerwerk en sterk familiedrama-plot...

Dat dove meisje acteerde echt super!

avatar van Leviwosc

Leviwosc

Lyonesse schreef:

Dan heb jij een andere film gezien dan de rest hier. Wij hebben namelijk wel plotwendingen gezien.

Heb je liggen pitten tijdens het kijken?

avatar van otherfool

otherfool

Een uitstekende, bijzonder creepy thriller waarbij we een enkele vergezochte ontwikkeling maar voor lief moeten nemen. Sarsgaard en met name Varmiga zijn uitstekend als adoptie-ouders die de duivelse Esther (Fuhrman is monsterlijk goed) in hun huis nemen, met alle evil gevolgen van dien. Prima mix van persoonlijk drama en over-the-top narigheid.

4*.

avatar van Joera

Joera

Hahaha OMG, geen plotwendingen? Jij wist vast al die tijd dat het een oudere vrouw van 30 was

avatar van Rizz

Rizz

SPOILER

avatar van Pierre1965

Pierre1965

Echt genoten van deze film.

Spannende opbouw, steekt goed in elkaar

Je weet dat iets verrassends gaat komen omtrent Esther.

Maar dat het is wat 't is.....

Ik dacht en vreesde eigenlijk het zal wel

Een geest, of een droom van Kate zijn...dat zou flauw zijn geweest.

Nee deze ontknoping is niet te voorspellen.

Dat vond ik samen met het acteren deze film zelfs bijna 5* waard

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Joera schreef:

Dat is een verklaring voor haar gedrag die later op zn plaats valt, een plotwending of twist kan ik het ook niet noemen.

• 1931 stemmen

Mwah, op die manier kan je heel veel plotwendingen af laten vallen. Een plotwending wordt toch over het algemeen gedefinieerd als iets wat je aanvankelijk dacht dat toch anders in elkaar blijkt te steken. Zo denkt men over het algemeen aanvankelijk (of beter gezegd het is de bedoeling dat je dat aanvankelijk denkt) dat het een kind betreft, en blijkt het uiteindelijk een volwassen vrouw te zijn. Dan kan je Saw, Mulholland Drive, Donnie Darko, Eternal Sunshine of the Spotless Mind en vele anderen ook wel onder verklaring of een ander woord scharen.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Ik vind het een leuke verrassing maar niet een plotwending die je op het verkeerde been zet zoals in The Usual Suspects, echt een twist aan het verhaal, het perspectief. In Orphan verandert bijvoorbeeld niets aan de richting van het plot zelf.

Als het dove meisje nou bijvoorbeeld een duister geheim zou hebben Je hebt vanaf het begin het vermoeden dat het aan Esther ligt en je krijgt er later een (originele) verklaring voor.

Wat allemaal verder niets afdoet aan deze film overigens.

avatar van lordmars

lordmars

ik heb hem eindelijk gezien en ik moet zeggen dat ik erg verrast ben, ik zag de wending van kind naar 33 jarige niet aankomen!
erg spannende en goede film, ook speelt Isabelle Fuhrman echt geweldig voor een 13 jarige vind ik!

Bah.

avatar van lloydbarker

lloydbarker

Deed me flink aan The Good Son denken maar was toch een zeer vermakelijke en echt lekkere thriller waar menig fan van het genre van zal smullen. 4!

Reinoir

Ik vond het vervelend, de film was ongeloofwaardig en voorspelbaar.

avatar van Pierre1965

Pierre1965

Reinoir schreef:

Ik vond het vervelend, de film was ongeloofwaardig en voorspelbaar.

Als er een einde van een film onvoorspelbaar is.

Dan is het wel Orphan.

Reinoir

Ja dat is het enige in de film wat dus enige potentie heeft. Die twist of hoe je het mag noemen. Als voorbeeld: Alle schrik momenten wist ik en mijn vrienden zo'n beetje allemaal te voorspellen.

• 1931 stemmen

Ook de momenten waar het je doet geloven dat er een schrikmoment aan komt? Maar anyways, de meeste schrikmomenten in films kan je aan zien komen (tenzij een film te pas en te onpas schrikmomenten gaat gebruiken). Maar de twist, de reden dat ze die bandjes om haar nek en polsen droeg, dat ze verliefd was op papa lief en de handelingen van Esther an sich vind ik meer dan genoeg om deze film verre van voorspelbaar te noemen.

Reinoir

Ik heb me gewoon volkomen geërgerd aan het feit dat ik en mijn vrienden gewoon tig dingen goed geraden hebben. En dan krijg je een of andere hulp persoon (ik weet het anders ook niet te verwoorden) die dan alles aanneemt wat Esther te vertellen heeft. Dat kan niet, die persoon mag daar helemaal geen conclusies uit trekken. Die hulp persoon of wat het dan ook was heeft niet eens Kate verhaal te horen gekregen. En een nogal naïve pa die zijn vrouw gewoon voor geen enkele cent geloofd. Niemand gunt Kate echt de kans om haar verhaal te laten horen. En wat ik al zei: Die twist heeft zeker potentie. Maarja, het werkte niet bij mij. Ik vond het niet geloofwaardig over komen.

• 1931 stemmen

Tja, dan kan je je nog aan veel (met extra nadruk op veel) films gaan ergeren. Mocht dat niet het geval zijn, dan snap ik het helemaal niet, aangezien die (kleine) dingen voorspelbaar zijn omdat het typische film-elementen zijn. Verder begin je nu wel over geloofwaardigheid en allemaal andere zaken, ik had het toch echt alleen over voorspelbaarheid/onvoorspelbaarheid..