• 9.379.413 stemmen

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 7 januari 2010

Plot Sherlock Holmes

"Nothing escapes him."

Privédetective Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) en zijn vriend, huisgenoot en loyale assistent Dr. John Watson (Jude Law) grijpen in bij een geheim ritueel waarbij ze de invloedrijke Lord Blackwood (Mark Strong) te pakken weten te krijgen. Blackwood verdwijnt achter de tralies en wordt veroordeeld tot de strop. Hij schijnt over duistere krachten te beschikken, kan dingen doen waar geen verklaring voor bestaat en beweert zelfs dat hij kan herrijzen uit de dood. Dit zorgt ervoor dat Holmes en Watson, bijgestaan door Irene Adler (Rachel McAdams), zich onvrijwillig met hun 'laatste' zaak bezig moeten gaan houden. Ze zullen hun krachten moeten bundelen om te overleven in dit mysterieuze plot wat bedreigend is voor heel Engeland.

Sherlock Holmes

Constable Clark

Lord Coward

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Wat een verschrikkelijk irritante film dit. Sherlock vind ik echt zo'ņ aanstellertje waarbij heel de bioscoop tegelijk in een deuk ligt.

Verder is het gewoon te nep, ik kan er niet door vermaakt worden.

Het bevat natuurlijk wel een degelijk verhaal en de beelden zien er verzorgt uit. Hierdoor twee sterren.

avatar van chevy93

chevy93

Een goede, mooie sfeer, uitstekende personages en een subliem verhaal. Het zijn de 3 dingen die deze film tot zo'n goede maken. Sherlock is een heerlijk personage. Hij deed me overigens denken aan The Mentalist. Ook zo nonchalant. Het was een personage dat je moet liggen.

Verder een verhaal waar niks op aan te merken is. Een beetje ingewikkeld en vergezocht is het wel, maar goed, wie maalt daar nou om? Het was gewoon een meer dan vermakelijke film.

avatar van Zeriel

Zeriel

Sherlock Holmes als actieheld.

Aardig gedaan. Goede actie-scenes. Goede cast. Jude Law als Watson is uitstekend.

Maar zelf meedenken is er helaas niet bij, Sherlock trekt alle conclusie voor je, met hulp van wat cocaïne (ja beste mensen, Sherlock was een coke-gebruiker , met zijn toverdrankje?), die zijn denkwerk en acties versneld. Goed weergegeven ovderigens.

Hij brabbelt niet altijd even verstandbaar, zodat het een en ander aan tekst/humor me ontgaan is.

avatar van Mescaline

Mescaline

Op aanraden van een vriend van mij gekeken, normaal gesproken spreken films als deze mij niet echt aan maar ik moet zeggen dat deze film boven het gemiddelde weet uit te streken en me erg goed mee is gevallen.
Robert Downey speelt het Sherlock Holmes karakter met style humor en een tikkeltje gevoelig, hij is perfect gecast voor deze rol.
Ook Jude Law mag niet vergeten worden, hij doet zeker niet onder voor Robert Downey en is zeer geschikt om een goed en geloofwaardig duo te vormen.
Ook de *bad guy* is erg goed vertolkt en weet altijd te blijven overtuigen.
Toch vond ik de film ook wel minpunten hebben, zo vond ik het jammer dat de bad guy niet wat vaker in beeld kwam en daardoor op sommige punten wat spanning weg neemt uit de film, en natuurlijk moet Sherlock Holmes ook onderzoeken en moet het een soort uit 1 gevallen puzzel zijn maar ik had soms toch graag wat meer spanning gezien.
Wel scoort deze film goed op het gebied van humor, heb een paar keer goed weten te lachen ( bijvoorbeeld met de reus
Het einde was zeker goed verzonnen en redelijk origineel te noemen maar kwam toch wat geforceerd op me over.
Niet te min raad ik deze film nog steeds aan, want hij is en blijft het kijken meer dan waard!

Kortom: Goed geacteerde film met de nodige humor, maar een tikkeltje geforceerd einde en soms wat inzinkers.

3,5 sterren.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Op zich is de setting sfeervol, maar allemaal net wat teveel computerwerk. Vooral het eindshot vond ik eigenlijk best lelijk. Ook bij die katrol bijvoorbeeld, wanneer het schip het water inglijdt, viel de CGI in negatieve zin op. Jammer.

Verhaal is verder wel lollig, Downey Jr. vult zijn rol mooi in, paar glimlachjes en gewoon aardig vermaakt. Ik ben bang dat Ritchie het niveau van zijn eerste twee films niet meer gaat evenaren. Net als Revolver en RocknRolla niet meer dan middenmoot.

avatar van J.Ch.

J.Ch.

noke schreef:

Grappig, leuk, goed acteerwerk en af en toe een heel klein beetje actie. Downey en Law vullen elkaar heel goed aan.

Ben benieuwd naar deel 2.

Een 'heel klein beetje actie'? 't Was volgens mij meer actie dan detectivewerk (maar je hoort mij niet klagen). Downey en Law zijn inderdaad echt leuk samen, er was een moment in de trailer waarop dat meisje zei 'Oh, they keep flirting like this for hours...' ik heb het alleen niet teruggevonden in de film. Wat wel jammer is, want het is zó op hen van toepassing.

Rachel McAdams vind ik eerlijk gezegd de minste in deze film, het is me niet helemaal duidelijk geworden wat Holmes nou in haar ziet. Verder heb ik niks aan te merken op het acteerwerk, Downey is er zelfs in geslaagd mij te doen vergeten dat hij een Amerikaan is (en eigenlijk is het zoiets als vloeken in de kerk om een Amerikaan Sherlock Holmes te laten spelen), hij was volstrekt geloofwaardig. Ik begin ondertussen ook een zwak te ontwikkelen voor Jude Law, ik weet niet waarom. Mark Strong is mijns inziens een zeer goede schurk, hij heeft er precies het juiste gezicht voor.

Verder vond ik de manier van filmen heel geslaagd in deze context, soms leidt het een beetje af maar het houdt wel de vaart erin. De manier waarop Londen wordt weergegeven is gewoonweg prachtig. Muziek is ook goed, dat had ik ook niet anders verwacht, het gaat hier wel om Hans Zimmer.

Al met al een zeer vermakelijke film; er is genoeg actie en spanning en als je Engelse humor een beetje kunt waarderen valt er zeker wel een beetje te lachen.

Ik ben ook benieuwd naar deel 2!

avatar van AGE-411

AGE-411

Niet overtuigende en geforceerde prent.

Met een script dat je met momenten aan V for Vendetta doet denken en een soort van humor die een zeer flauw afkooksel is van snatch. Als het al valt te vergelijken. De humor (die totaal niet-grappig is) is behoorlijk ongepast, en domper op de sfeer. Als je een sfeervolle film wil zien moet je deze NIET kijken.

Dat Guy Ritchie na zijn 2 toppers niets degelijks meer wil maken is een trend die ook hier wordt voortgezet. Nuja, snatch was dan eigenlijk ook al een kopie van Lock, Stock and two smoking barrels. Bij deze film probeert hij wel iets 'nieuws', maar dat hij moeilijk afscheid kan nemen van zijn glorieperiode is ook hier voelbaar.

De villain is rijp voor een batmanfilm zoals ze die maakten in de jaren 90. Het enige wat eigenlijk mist is zo'n gruwelijke lach. Thanks for that!

Alle personages zijn werkelijk ridicuul en zelf irritant. De onverslaanbare reus, de bitchy vrouw, de roodharige dwerg, ... Alles wat er in hoort, zit er ook in. Geen verrassingen op dat vlak.

Zelfde kan gezegd worden over het verhaal, dat op gegeven momenten ridicuul is (de gevechten ) en gewoonweg voorspelbaar. Had je naar de gemiddelde zaterdagavond-actiefilm gekeken op TV, dan heb je deze ook gezien.

avatar van TMP

TMP

Gisteren voor het eerst herzien en Sherlock Holmes blijft een prima en zeer vermakelijke film. De mysterieuze sfeer die in de film wordt neergezet is zeer geslaagd. Tevens acteert Downey jr. prima als een toch wat andere Holmes dan je in eerste instantie zou verwachten. Ook Jude Law doet het prima als assistent Watson. Mark Strong speelt weer eens een bad guy, als Lord Blackwood, en dat doet hij ook hier weer naar behoren.

De film heeft humor en heel veel actie. Het verhaal is in eerste instantie misschien niet zo logisch, maar wordt aan het eind van de film goed uiteen gezet. Kortom een spannende en zeer vermakelijke film, ook bij een tweede kijkbeurt.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Heb niet zo heel veel met Sherlock Holmes, boeken nooit gelezen ofzo. Wel was te verwachten dat Ritchie er geen stoffige detective van zou maken met een ruiten tweed mantel, hoedje en pijpje. Ritchie heeft eenmaal getracht een überserieuze film te maken (Revolver) en daar werd volgens mij niemand echt blij van...

Dus toen hij kerst 2009 met een grote blockbuster op de proppen kwam had ik wel het idee dat het zou draaien om vooral veel actie en fun. Popcorn vermaak dus en in dat opzicht weet de film zeker zijn belofte waar te maken. Wellicht jammer voor de puristen dat Ritchie van Holmes een soort superheld heeft gemaakt of meer eigenlijk een victoriaanse versie van James Bond (wie moest er ook aan de bondschurk Jaws denken?) Compleet met 'Evil Vilain' die een plan smeed om de wereld te veroveren. Een niet onverdienstelijke rol van Mark Strong, die zijn uiterlijk hiervoor wel perfect mee heeft.

Robert Downey Jr is uitermate geschikt voor dit soort werk, ook hier is hij lekker op zijn plek als de enigszins cynische held (rol deed me in veel opzichten toch wel denken aan die van Tony Stark). Jude Law valt vooral op omdat hij eens een keertje niet vervelend aanwezig is, het duurrde zelfs even een tijdje voor ik door had dat Watson gespeeld werd door Law. Meestal valt die zeur me meteen op namelijk Positief dus.
Het is natuurlijk voor een belangrijk deel een echte buddy film en de interactie tussen Holmes en Watson stelt mij daarin niet teleur, ze zijn een leuk kibbelend stel die twee.
Veder ziet de film er eigenlijk heel mooi en best sfeervol uit, donkere vieze steegjes, havens, slachthuizen en nog veel meer van dat spul. Alles wat Londen tijdens de industriële revolutie boeiend weet te maken en natuurlijk is het vaak nacht en pokkeweer in Londen.

Sherlock Holmes blijkt een degelijk en goed gemaakte blockbuster met hier en daar wat Ritchie elementen. Vooral terug te zien in de actiescenes en de bij vlagen toch wel sterke montage. Hoewel hij nooit meer het niveau haalt van zijn eerste twee films heeft dit project hem toch een soort tweede leven gegeven lijkt het wel. Ritchie is dan misschien niet het wonderkind wat ik dacht dat hij was in de jaren '90 maar een behoorlijke film zit toch nog wel in hem.

Het is hem dan toch weer mooi gelukt om van Sherlock Holmes opnieuw een cool personage te maken. Geslaagde oppoets beurt.

avatar van david bohm

david bohm

Tegenvallend. De nadruk ligt meer op de relaties van Mr. Holmes met Watson en zijn lover.

Niks van ouderwets speurwerk, wel veel actie waar ik persoonlijk niet zo op zit te wachten.

Haast een beetje saai deze film.

Twee sterretjes

avatar van scorsese

Avontuurlijke en actievolle film waarin het stoffige personage van de detective Sherlock Holmes nieuw leven in wordt geblazen. Het overbekende beeld van Sherlock Holmes wordt hier wel aan diggelen gegooid, maar het levert wel een onderhoudende actiefilm op. De seting is onveranderd, en die ziet er mooi uit hier (alhoewel greenscreen gebruik soms duidelijk zichtbaar is). Een leuke wisselwerking tussen Robert Downey Jr. en Jude Law, en het einde waarin alles netjes wordt uitgelegd is wel wat ver gezocht maar goed gevonden.

avatar van Elliot

Elliot

Er zit wel degelijk 'speurwerk' in. Hij ziet veel belangrijke details, onderzoekt ook dingen zoals in het laboratorium. Hij doet het alleen niet letterlijk met een loep of vergrootglas, hierdoor is het een stuk minder cliché en overduidelijk wat voor de nodige 'what the heck' momenten zorgt. Ik vind het wel wat hebben dat ze de personage op deze manier neergezet hebben. Holmes moet het van zijn hersenen hebben, want het is een lichamelijk relatief zwak mannetje, en dat maakt hem geen soort van superheld, wat het dus weer realistischer/beter maakt.

Het is hier en daar helaas wel te zien dat de effecten niet al te mooi zijn uigewerkt zoals de scenes op de Tower Bridge in aanbouw. Ik vind het allemaal heel goed doordacht, hier en daar humoristisch, mooie actiescènes, mooi decor en de rollen zijn heel goed gespeeld.

Of ook wel, ik kijk uit naar deel 2!

avatar van Dennissssss

Dennissssss

In de bios vond ik hem nog wel kijkbaar. Nu ik hem thuis voor de 2de keer heb gezien moet ik mijn punt toch naar beneden bijstellen! Ik heb me gewoon zitten vervelen tijdens de film. Bovendien zie je bij heel veel shots dat het voor een groen scherm is opgenomen. Een eindeloos gepraat, waar veel niet van te snappen is. 1 ster naar beneden....

avatar van Denzz

Denzz

Erg tof filmpje! Holmes wordt echt leuk vertolkt door Robert Downey Jr.! Jude Law speelt z'n rol ook goed als Holmes' trouwe assistent. De actie zit tof in elkaar, er zijn een paar heel originele scènes. De boksscène bijvoorbeeld is super! Ook het verhaal steekt leuk in elkaar.

Met Sherlock Holmes levert Ritchie dus een lekker luchtig, vermakkelijk actiefilmpje af met de nodige dosis humor. Ik heb me zeer goed vermaakt met deze film! In december komt een tweede deel voor de liefhebbers: Sherlock Holmes: A Game of ...

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Jaaaa, leuke film. Wel heel anders dan ik had verwacht. Ik had allerlei ouderwetse speurneuszaken verwacht maar deze wat vlottere en zelfs japanse vechttechnieken gebruikende Sherlock kon ik zeker wel waarderen. Het maakt de film toch net even iets anders. Leuk gedaan.

De chemie tussen Wattson en Holmes was ook erg vermakelijk om naar te kijken. Leuke humor tussen deze twee. De chaotische en af en toe compleet geflipte Holmes met een daarbij wat cynishce Wattson komt erg leuk over. Goed overgebracht.

De actiescène's en de ambiance eromheen is ook erg leuk gedaan. Alles bij elkaar zeker een vermakelijke film om naar te kijken.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Vermakelijke film, met alles erop en eraan, inclusief kolderieke boeven (Dracula / Onnozele Reus) en geestige gelegenheden.

Robert Downey Jr. en Jude Law doen het best leuk samen, en vullen elkaar goed aan met hun karakteristieke eigenschappen.

De scène met de explosie vond ik echt zalig. Verder nog wat leuke vondsten voorbij zien komen.

Wel een aantal minpunten: vorige week gezien, nu al voor meer dan de helft vergeten. De tijdsduur; véél te lang - kan zeker, zonder het verlies van welke kracht dan ook, een kwart korter. Het verhaal zelf is grotendeels totaal niet interessant.

Rest nog de vraag waarom er in vredesnaam een tweede deel komt.

Zeer kleine 3,5*

avatar van Theunissen

Wat een heerlijke film van Guy Ritchie. Het verhaal was gewoon subliem en zeer boeiend, zelfs spannend. De cast was trouwens ook subliem met Jude Law en Robert Downey Jr. De laatste stal natuurlijk de show en het was misschien wel zijn beste rol ooit. Het verhaal zit gewoon heerlijk in elkaar met ook nog eens veel actie, humor en zeer fraaie beelden van het 19e eeuwse London. Maar het heerlijkste van de film vond ik nog hoe Sherlock Holmes steeds met alle details op de proppen kwam, dat was echt geweldig gedaan.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Ik zie Sherlock Holmes nu voor de 3e keer en ik moet zeggen, hij blijft verrekt vermakelijk!

Robert Downey als Holmes is voortreffelijk gecast, evenals z'n maatje Watson, een rol vertolkt door Jude Law.

Tel daarbij op de mooie Rachel McAdams en Mark Strong als Lord Blackwood en het fundament staat als een huis.

Het verhaal is ook leuk en zit vol mysterieuze zaken. Een minpuntje is wel dat dat hele mysterieuze nooit door de kijker kan worden opgelost, waardoor de laatste tien minuten wel interessant zijn, maar ook het gevoel opwekt dat het wel heel vergezocht is allemaal.

Maar goed, het drukt de pret in ieder geval niet want de ruime 2 uur vliegen in sneltreinvaart voorbij.

Ritchie is en blijft ook mede dankzij deze film een van m'n favoriete regisseurs want met deze Sherlock Holmes geeft hij nogmaals aan dat het met z'n originaliteit en vakmanschap wel snor zit!

Een ruime 4 sterren!

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Aardig spannende en interessante film. Ik moest wel mijn hoofd er in het begin even goed bijhouden maar in de loop van de film werd het me allemaal wel duidelijk. Erg goed acteerwerk van Robert Downey Jr. en Jude Law. De actie(vecht)-scenes vond ik er erg goed uitzien. En ook de laatste scenes op de London Bridge zijn erg interessant. Geslaagde film!

avatar van tristanrc1

tristanrc1

Heerlijke film, waarin de iconische Sherlock Holmes briljant als actieheld word neergezet door Downey Jr., en Law speelt ook goed, maar overtreft hem niet. Holmes is in deze film meer een Jack Sparrow (Johnny Depp in de 'Pirates' films) geworden, met zijn zwierige manier van lopen en met zijn nonchalante manier van doen. Dat ziet niet iedereen graag, maar het pakt bijzonder goed uit en deze film is dan ook meer een actie\avonturenfilm met een vleugje mistery dan een detective. Wel leuke knipogen naar het boek.

avatar van Decec

Decec

Een goede mysterie/thriller film...

Uitstekend mooi gemaakt voor de oude kostuums en

Londen stad (zoals oude brug, nu moderne brug)...

Perfect mooi (puzzelen) verhaal...

Uitstekend acteerwerk...

Bekende acteur Robert Downey Jr. speelt zeer goed...

Uitstekend mooi achtergrond geluid (Dolby Digital)...

Prachtig mooi HD kwaliteit...

Zal benieuwd voor de tweede deel:

"Sherlock Holmes: A Game of Shadows"

Het is moeite waard...

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Meer dan geslaagde Holmes-verfilming.

Vooral het eerste uur is de moeite. Sherlock Holmes komt erg snedig uit de hoek, en dat levert een heleboel (geslaagde) moppen en scherpe dialogen op.

Uiteraard moet er ook een beetje mysterie in een detectivefilm zitten, en daar wordt in het laatste uur aan gedacht. Het tempo zit er dan stevig in, en af en toe moet je wel eens nadenken om het plot te volgen.

Robert Downey zet een Jack Sparrow-achtige Sherlock Holmes (die nichterige zwaaibewegingen met die stokken) neer. Dat pakt in het begin goed uit, maar tegen het einde van de film begint dat wat vermoeiend te worden, tevens omdat zijn Brits-Engels niet altijd even denderend is.

Jude Law als Dr Watson is meer dan geslaagd, en hetzelfde kan gezegd worden van Mark Strong als badass. Rachel McAdams is een spijtige toevoeging, want acteren lukt hier niet goed.

De sfeer zit er goed in. Guy Ritchie filmt het ook allemaal pakken beter dan in bv Snatch. De muziek is goed, al trekt het steeds wederkerend deuntje nogal hard op het Cheyenne-deuntje uit Once Upon A Time In The West.

Londen ziet er goed uit, de sleutellocaties eveneens. Ook een pluim voor de mooie kostuums.

avatar van El ralpho

El ralpho

Verassend sterke combinatie

Prima vermaakt met deze film. Had deze al even liggen en steeds maar uitgesteld omdat het hele thema me niet aansprak. Het kan door sommige mensen als een nadeel worden gezien hoe Holmes wordt neergezet; soort van vlotte 19 eeuwse actieheld. Maar toch maakt dit de film zo wel leuker voor de mainstream en weet hij uiteindelijk een breder publiek te bereiken.

En ook al zit er meer actie in dan bij Holmes past; het blijft Holmes en Downey zet hem toch wel kenmerkend neer. Ik ken de verhalen verder niet, maar Holmes verslaat zijn vijanden toch op basis van wetenschapelijke feiten en planningen tot in de kleinste details. Dat is wel kenmerkend voor het personage dacht ik. Voor mij werkte het zo wel in ieder geval want de oorspronkelijke verhalen leken me een beetje suf .

De vooruitdenk gevechten hadden van mij vaker voor mogen komen, en enkele achtergronden in bepaalde scene's waren overduidelijk blue screen. Wat ik jammer vond omdat je dan toch een beetje uit de film getrokken word omdat de sfeer voor de rest echt authentiek aanvoelt. Verder hulde voor Downey, net zoals in de iron man films maakt hij hier echt het personage en mag er van mij zeker een vervolg komen.

avatar van K. V.

K. V.

Eigenlijk vond 'k hem beter dan gedacht. Toen 'k de trailer vroeger had gezien, dacht 'k dat het nogal een belachelijke film ging zijn, maar eigenlijk zat er toch nog een serieus verhaal in.

Nee, 'k vond het een toffe film die vlot wegkijkt. Er zitten niet direct saaie stukken in, ondanks dat de film toch iets meer dan twee uur duurt. De filmstijl is vlot en zag er goed uit. Ook de cast kon me wel bekoren en de muziek kon 'k ook wel pruimen.

Eigenlijk ben 'k wel aangenaam verrast door deze film. Het is duidelijk dat nr 2 er moest aankomen en die wil 'k gerust ook wel zien, al vrees 'k dat die wel wat minder zal zijn.

Aangenaam verrast

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Gebeurd niet zo heel vaak dat een opvolger van een film beter is dan het origineel maar deze Sherlock Holmes bewijst het opnieuw. Dit 1e deel van de serie vind ik echt een stuk minder dan het 2e deel. In dit deel is alles nog vrij traag en de dialogen zijn niet altijd even hilarisch. Toch is het een prima film voor de zaterdagavond, waar iedereen zich wel mee zal vermaken. Ook al is de speelduur van 2 uur misschien wel net iets te lang.

avatar van Baggerman

Baggerman

Heel anders dan het klassieke verhaal, maar tòch vond ik de film zeer genietbaar. Hoewel de eigen interpretatie op de Sherlock Holmes verhalen me eerst irriteerde, begon ik later er toch de lol er wel in van te zien. Law en Downey Jr. spelen met verve hun rollen. Voorts mooie decors en special effects. Kortom: een leuke film.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Mooi vervaardigde 'Britse' film.

Alles wordt aangedikt, zoals acteren en muziek, waardoor het meer dramatisch maar ook licht absurd oogt en klinkt. De CG bij bv de bokspartij maakt dat het vlees in slow-motion extra golft en dat ziet er best vreemd uit. Ook verder komen random opeens té goed waarneembare computereffecten uit de lucht vallen midden in de klassieke setting. Op mij werkt dat toch net wat te vervreemdend. Het absurde en overdrevene wordt flauw. En acteren vond ik gewoon niet goed. Visueel wel erg mooie vondsten.

In sommige films vult het één het ander goed aan en kun je van de optelsom 1+1=2 (of zelfs 3:)) spreken, maar bij deze film werkt het niet op die manier voor mij.

Dat dit ook een 'Guy Ritchie' is!?..... Geef mij maar RocknRolla!

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Ik heb deze altijd een beetje vermeden (waarschijnlijk vanwege de lelijke poster) maar dit is echt een vette film. Guy Ritchie zet Engeland fantastisch neer en hij brengt alles interessant in beeld door middel van goede cameraposities . Soms was het iets te gehaast maar dat past wel weer bij de gedachtegang van Sherlock, zijn hersenen draaien immers altijd op volle toeren.

Robert Downey Jr. en Jude Law zitten allebei erg goed in hun rol. Goede afwisseling tussen rust en actie. Het is misschien niet zo vet als de eerste films van Guy maar hij is een goede, andere weg ingeslagen. Ik ga het vervolg ook maar eens opzoeken

avatar van thunderball

thunderball

Deze een tijdje geleden zitten kijken, het was niet een film die mij genoeg aansprak om er voor naar de bioscoop te gaan.

Feitelijk heb ik een bloedhekel aan de onuitstaanbare Downey Jr., maar dit soort rollen van arrogante ijdeltuit lijken hem op het lijf geschreven en valt hij iets meer te pruimen.

De makers hebben weinig begrepen van het karakter en de hele opzet van de Sherlock Holmes verhalen, geschapen door Arthur Conan Doyle en lijken er meer een hippe actiefilm van te hebben willen maken, incl bullet time, wat natuurlijk nergens op slaat. Dat soort films zijn er tegenwoordig al genoeg, waarom dat dan ook in een film als deze stoppen? Zo kun je zelfs bij wijzen van speken een film over de bouwfraude nog hip maken.....

Om er dan toch nog een soort van Holmes sfeer in te krijgen zie je hoe hij hier en daar toch nog onbegrijpelijke raadsels op lost, maar die feitelijk ,wanneer je heel eerlijk bent, uit de lucht lijken komen te vallen.

Zoals gezegd: Downey Jr. doet het aardig goed in de hoofdrol, maar ik vraag me altijd bij dit soort dingen af waarom je voor een typisch Brits karakter een Amerikaan gaat casten. Er zijn zoveel Britse acteurs die dit minstens zo goed zouden doen. Commercieel gezien natuurlijk wel een goede zet en daar zal de reden in dit geval wel te zoeken zijn.

Best geinig, maar heeft nog weing van doen met de echte Holmes verhalen.

Geef mij maar de briljante en onovertroffen Jeremy Brett.

Een zes, ofwel drie sterren.

avatar van Geno

Geno

Wat jammer is dat toch...

Alle ingredienten waren ruimschoots aanwezig!; geweldig camerawerk, formidabel in beeld gebrachte momenten en scenes, de sinistere sfeer, misschien ook het verhaal zat misschien ook erg leuk in elkaar (maar ik verloor mijn aandacht al), kortom bijzonder veel aandacht aan deze punten besteed, en toch...

't Raakte me maar niet. Die ongelooflijke gevechtstechnieken en onophoudelijke bijdehandheden; 't ging volstrekt langs me heen. Humor; zat dat er uberhaupt in? Misschien zou ik het 't liefst wat subtieler gezien willen hebben. Wat geloofwaardiger. Dan had het me mee kunnen meenemen. En er is ook iets met de hoofdrolspeler; was dit een juiste keuze? Hij kon me ook geen moment interesseren...

Ok voor de vele moeite en de sfeer een 6-je.