• 9.379.078 stemmen

Geregisseerd door: Spike Lee

Met onder meer: Edward Norton, Philip Seymour Hoffman en Barry Pepper

Releasedatum: 10 april 2003

Plot 25th Hour

"Can you change your whole life in one day?"

De film vertelt over de laatste vrije dag van Monty Brogan, voor hij zeven jaar de gevangenis in moet wegens het dealen van drugs. Hij zwerft door de stad tot zonsopgang met twee goede vrienden en een vriendin. Hij overdenkt zijn leven en hoe hij in deze situatie beland is.

Monty Brogan

Senka Valghobek

avatar van eerdekes

eerdekes

dennis1984 schreef:

vond het stukje voor de spiegel een indrukwekkende scene.

herinner het me niet zo snel, hoe bedoel je ?

avatar van T®inity

T®inity

Dat was de scene waarbij hij gif spuugde op elk soort qua ras, godsdienst, geaardheid of welke andere vorm dan ook. Commentaar op elk organisme op aarde... Zeer indrukwekkend ja...

avatar van pascal83

pascal83

eerdekes schreef:

herinner het me niet zo snel, hoe bedoel je ?

De fuck-everybody-scene ... (van Indiase taxichaufeurs en de yuppen in New York tot Osama Bin Laden)

avatar van eerdekes

eerdekes

Aaja juist die

avatar van GFM

GFM

was niet kapot van deze film, vond m een beetje saai, gebeurde me te weinig...einde vond ik daarentegen wel goed....mwahmwahmwah 3* voorlopig...scene voor spiegel vond ik geweldig!!

avatar van Daangerous

Daangerous

Geweldige, sfeervolle, prachtig geacteerde (door iedereen) film, met een enorme lading. Ik heb deze lijst van reacties ff doorgelezen, en tegen iedereen die de lading niet zien, of hem niet goed vinden. Je moet niet op zoek gaan naar een evt. lading, een film heeft geeft je een bepaald gevoel, of niet. Mensen die het bij 25th Hour wel meegekregen hebben, kunnen je gaan uitleggen wat voor hun de waarde van deze film is, maar daardoor wordt hij niet beter voor mensen die hem bij de eerste keer dat ze hem keken niet dit gevoel kregen. Dat heeft niks met inteligentie te maken, helemaal niet zelfs, sommige films komen gewoon niet op iedereen hetzelfde over.

Ik persoonlijk vond hem fantastisch, vooral het einde eigenlijk, de manier waarop z'n vader dat verhaal verteld, vind ik echt heel mooi gedaan. Verder vind ik de spiegelscène prachtig, de eerste ontmoeting met het personage van Barry Pepper, de wandeling; zo'n beetje alles eigenlijk: meesterlijk

avatar van Sander D.

Sander D.

Verwachtte niet veel van deze film omdat ik geen fan ben van Lee, maar hij viel echt reuze mee. Sterker nog, ik vond hem erg goed! Ik vond het geweldig hoe je op een gegeven moment onbewust mee gaat leven met de karakters, alsof je ze net zo lang kent als zij elkaar. Spiegelscene was briljant (kan niet vaak genoeg gezegd), en het einde is er één waar ik volgende week nog aan terugdenk. Erg goed.

avatar van Phoenix

Phoenix

Mooie, rustige film. Zeer sterke cast die dan ook puik werk aflevert. Toen het einde werd ingezet schrok ik me wel even de pleuris zeg! Mierzoet en totaal ongepast. Maar gelukkig gaat hij toch nog de gevangenis in, tenminste zo zie ik het. Wat had ik het slecht gevonden als dat niet zo was geweest, zeg!

Phoenix schreef:

Nee joh. Prachtig! En hij verdiende het ook gewoon, vond ik.

Het wordt natuurlijk volledig in het midden gehouden, maar ik ben altijd toch voor die "..en hij leefde nog lang en gelukkig" afloop gegaan. In dit geval prachtig toch?

Goodfella schreef:

Op het eind was ik blij voor Norton (toen het alternatief werd geschetst), maar het echte einde kwam het op me over alsof hij wel naar de bak ging.

avatar van Phoenix

Phoenix

De hele film werd de angst voor de gevangenis steeds groter. Tijdens de hele film werd er naartoe gewerkt. En dan zo'n ontluisterende anti-climax. Had de film een vol punt gekost.

Phooze schreef:
maar het echte einde kwam het op me over alsof hij wel naar de bak ging.

Volgens mij overpeinst 'ie gewoon de keuze tussen vluchten of de bak in gaan. Aangezien 'ie de consequenties van vluchten al zo duidelijk voor zich zag lijkt die optie me minstens zo aannemelijk, misschien zelfs aannemelijker.

Goodfella schreef:

Volgens mij beseft hij dan dat hij niet in sprookjes moet geloven, en dat vluchten niet de oplossing is.

Goodfella

Waarom ziet hij alles al zo letterlijk voor zich dan? Alsof het al echt gebeurd is.. Wie weet zijn die 'hersenspinsels' gewoon allang gebeurd en is de hele film een flashback

avatar van Duiveltja

Duiveltja

Ik denk dat je op deze manier nog wel even door kan discussieren over deze film

Goodfella schreef:

Zo kunnen we inderdaad nog wel even doorgaan...

Ik hou er gewoon niet van als criminelen sympathie krijgen in een film. Ondanks zijn 'bekering' moet hij van mij gewoon de bak in

bioscoopzaal

Ik was er eerlijk gezegd niet erg van onder de indruk. De meeste scènes sleepten maar wat aan, en ik had er na anderhalf uur zelfvoldaan geleuter al meer dan genoeg van. De personages waren bovendien stuk voor stuk onprettige personen, en ik kon op geen enkel moment enig respect, laat staan empathie, voor hen opbrengen. Dat werkte behoorlijk frustrerend, en na een tijdje had ik gewoon geen zin meer om nog langer in het gezelschap van die arrogante kwasten te verkeren. Zelfs de anders zo briljante Edward Norton slaagde er niet in om zijn personage nog boeiend te maken, en na de zoveelste zelfingenomen kreet ("Elke dag dat die hond langer leeft, heeft hij aan mij te danken.") kon ik er gewoon niet meer tegen.

Bovendien vond ik die post-11 september-invalshoek behoorlijk vergezocht, en maakt die het verhaal alleen maar nodeloos pompeus. Een beetje meer maat had echt geen kwaad gekund.

Hier en daar een aantal aardige scènes, dat wel, maar verder leeg, lomp en oninteressant.

1.5 sterren.

avatar van JakkeLuchtgitaar

JakkeLuchtgitaar

bioscoopzaal schreef:

1.5 sterren.

Als er één film is waar Norton enorm sterk staat te acteren dan is het de deze wel. Kan me inbeelden dat je de personnages persoonlijk niet kon smaken, maar deze film slechts 1,5 sterren geven??? Schande!!!

bioscoopzaal

Tja, de film kon me gewoon niet boeien en ook Edward Norton heb ik al in betere doen gezien. Zijn acteerprestatie viel gewoon niet op tussen al dat geneuzel.

Helaas, wat mij betreft is 25th Hour geen goeie film. Maar ik ben blij dat jij hem wel kon smaken.

avatar van Diesel

Diesel

Prachtige drama, alle personages zijn erg goed uitgewerkt en het acteerwerk is boven het gemiddelde, vooral Brian Cox vond ik prachtig acteren. Ik zat echt helemaal in het verhaal en de hopeloze situatie waarin Monty Brogan verkeerde raakte mij echt, ook de straten van New York zijn erg goed in beeld gebracht.

Geweldige film.

Twijfel tussen de 4* en 4,5*

Voorlopig,

****

Diesel schreef:

Prachtige drama, alle personages zijn erg goed uitgewerkt

dat vind ik dus niet...

avatar van John Doe

John Doe

mister blonde schreef:

dat vind ik dus niet...

Ik wel 2-1.

En ik weer niet.

"Let's take this outside!"

avatar van chiquita

chiquita

En ik weer wel, 3-2.

mister blonde

menen jullie dat, of zeggen jullie dat alleen omdat je de film goed vindt (het een sluit het andere niet uit namelijk)? de film probeert volgens mij heel bewust de personages oppervlakkig te houden. maar wat onder goede regie goed had kunnen gaan, gaat hier mis.

avatar van Reinbo

mister blonde schreef:

Niet mee eens, personages hebben naast de oppervlakkigheid juist veel diepgang. Ondanks dat je naar een soort emotieloze buitenkanten lijkt te kijken voel je de storm van emoties die eronder zit sterk . Juist dankzij de regie en het goede spel.

En hoe kan je de schitterenede monoloog van E. Norton nu aan een oppervlakkig karakter toeschrijven?

mister blonde

mooie scene idd., maar zei me verder niet veel meer dan dat Brogan behoorlijk gefrustreerd is.

avatar van Diesel

Diesel

Diesel schreef:

Twijfel tussen de 4* en 4,5*

Voorlopig,

****

Het is zover, ik maar er 4,5* van.

Prachtige drama, een van de beste van de afgelopen jaren.

avatar van dodge_this

dodge_this

slaap, maak me maar wakker wanneer het is afgelopen

avatar van braambes

braambes

edward norton is altijd goed .