- Home
- Films
- Män Som Hatar Kvinnor
- Filtered
Män Som Hatar Kvinnor (2009)
Genre: Thriller / Mystery
Speelduur: 152 minuten / 180 minuten (extended version)
Alternatieve titels: Millennium: Mannen Die Vrouwen Haten / The Girl with the Dragon Tattoo
Zweden / Denemarken / Duitsland / Noorwegen
Geregisseerd door: Niels Arden Oplev
Met onder meer: Michael Nyqvist, Peter Haber en Noomi Rapace
Gesproken taal: Zweeds en Engels
Releasedatum: 6 augustus 2009
Beleef deze film nu bij Pathé! TIPOn Demand:
Vanaf maandag 9 februari in 6 bioscopen
Plot Män Som Hatar Kvinnor
"Based on the Worldwide Best Seller"
Op 29 september 1966 is de 16 jaar oude Harriet Vanger spoorloos verdwenen. Nu, 40 jaar later, krijgt journalist Mikael Blomkvist een ongewone opdracht: hij wordt door grootindustrieel Henrik Vanger gevraagd de geschiedenis van zijn familie te schrijven. Wat hij eigenlijk wil is de waarheid achterhalen over Harriet. Mikael vindt dat hij wel even uit zijn sleur bij het tijdschrift kan komen en samen met computerdeskundige Lisbeth begint hij aan de opdracht. Ze graven dieper en dieper in het verleden van de familie en komen steeds donkerder geheimen tegen.
Mikael Blomkvist
Dirch Frode
Gustav Morell
Harriet Vanger
Aapje81
Tot mijn schande staan de boeken al twee jaar in mijn kast en tot overmaat van ramp ben ik er nu ook nog voor gezwicht om eerst de film te kijken dus ik vrees dat de boeken nog wel even blijven liggen.
De film beviel mij in ieder geval uitstekend. De acteerprestaties waren stuk voor stuk erg goed, de beelden schitterend en de sfeer was helemaal super. Enig kritiekpunt is dat buiten het personage van Rapace waarschijnlijk niets van deze film zal blijven hangen. Maar misschien is dat ook wel goed als ik ooit nog eens aan het boek begin.
Heb me er prima mee vermaakt en ben toch wel erg benieuwd naar de vervolgen.
T.S.S.A.
Zojuist in één ruk uitgekeken.
Dit is de eerste Scandinavische film die ik gekeken heb. Ik heb me altijd een beetje verzet tegen de taal en stijl van filmen. Compleet onterecht. Dit is cinema van uitzonderlijke kwaliteit.
De film blijft meer dan boeiend van begin tot eind. De spanning ligt er wisselend bovenop. Er zijn stukken waarbij je op het puntje van je stoel zit en stukken waar je gewoon benieuwd bent hoe het verder gaat.
Het meeslepende zat 'm, naast het verhaal, in de karakters, de muziek en het prachtige camerawerk. De twee hoofdrollen worden briljant vertolkt. Dit is echt een film met meerdere lagen. Het schiet schokkende thema's aan, verpakt in een zeer spannend verhaal.
Het is vrij laat, meer woorden schieten me op dit moment niet te binnen. Ik weet wel dat ik zelden zo geboeid ben door een film. Of deze film mijn top 10 zal betreden weet ik nog niet, of het cijfer hetzelfde zal blijven evenmin. Misschien was dit het perfecte moment om hem te kijken, in de stilte van de nacht. Bij herziening kan alles omslaan, op dit moment zeg ik dat dit één van de beste films is die ik ooit heb gezien. Mijn verwachtingen waren hoog en zijn meer dan ingelost. Ik geef vrij vaak 5 sterren, voornamelijk omdat ik van mening ben dat, als een film doet wat hij wil doen en mij ook nog eens vermaakt, hij al snel aan de 5 sterren zit.
Deze film had ik echter liever nog wat hoger gegeven. Misschien moet ik maar is wat films gaan verlagen, zodat de echte toppers er wat meer bovenuitsteken.
Q Jones
Geweldige film. Ik vind het leuk dat buitenlandse films eens de kans krijgen voor een groter publiek, want films als deze moeten we koesteren. Het verhaal is ongeloofelijk goed, de acteurs zijn ook super (ookal kan je er geen snars van verstaan) Vooral Rapaceis geweldig goed, ik heb echt zitten genieten van haar prestaties.
Ik heb de boeken niet gelezen en dat ga ik ook niet doen. waarom? Omdat ik de film super goed vind en als ik het boek zou gaan lezen vind ik de film waarscheinlijk minder.
Ik heb de film 3 keer in de bios gezien en ik heb 3 keer op het puntje van mijn stoel gezeten, ik heb hem 2 keer los gezien en 1 keer in de marathon met daarin alle 3 de films achter elkaar. Ik moet zeggen ze zijn alle drie mooi, maar deel 1 is het beste.
Deze film verdient een plek in mijn top tien.
Metalfist
Het eerste deel van de trilogie - 14u30
Afgelopen zondag (23 mei) deden ze in Metropolis ten Antwerpen, samen met nog wat andere bioscopen, een Millenium trilogie. De 3 verfilmingen van Stieg Larssons trilogie kwamen allemaal achter aan bod en Metalfist had samen met zijn broer tickets bemachtigd. We hadden de boeken nog nooit gelezen en zelfs nog geen enkele trailer van de films gezien. Toch leek het ons wel interessant om eens te doen.
Het was dan ook een serieus intense ervaring waarbij het eerste deel in de trilogie overduidelijk de meerdere is. Wat een geweldige film was dit! In het begin is het even wennen aan het Zweedse taaltje en het voelt ook allemaal wat chaotisch aan maar eens je in de film zit laat hij je ook niet meer los tot aan de aftiteling. Mannen Die Vrouwen Haten deed me meermaals aan Twin Peaks denken en die vergelijking is niet ver te zoeken. Beiden gaan over een blonde schone die op één of andere vreemde manier is vermoord maar waar Twin Peaks zich meer op het mysterieuze en bovennatuurlijke concentreert gaat Oplev dieper in op de verschillende daders en de beweegredenen in de vorm van de Vanger familie. Langzaamaan worden er stukjes van de puzzel gelegd en na een paar twisten komen we uiteindelijk aan bij het, ietwat voorspelbare einde, dat Harriet nog altijd leeft en de bloemen zelf naar haar oom stuurt in plaats van de moordenaar. Waarschijnlijk zijn er talloze films die hetzelfde idee hanteren als Oplev maar de opbouw is hetgeen wat de film in mijn ogen zo geniaal maakt. De personages zijn stuk voor stuk mensen van vlees en bloed en zorgen ervoor dat de film blijft boeien. Naast de fantastische opbouw naar de climax toe zorgt Oplev ook voor een uitstekende opbouw in de relatie tussen Mikael en Lisbeth, al kwam de seksscène tussen beide te geforceerd op me over. De film bevat een paar harde scènes, de verkrachting van Lisbeth onder andere, maar hierdoor geeft Oplev het verhaal een harde, rauwe en realistische tint mee. Ik heb trouwens helemaal geen idee of er veel verandert is ten opzichte van de boeken maar binnenkort er toch maar eens achtergaan. Wel triestig trouwens dat Larsson nooit het succes van zijn boeken of films heeft kunnen meemaken.
Qua personages is het eerste deel van Millennium een waar spektakel. Mikael en Lisbeth zijn overduidelijk twee tegenpolen van elkander maar nadat ze elkaar eerst wat tegenwerken, vooral van de kant van Lisbeth, komen ze toch bij elkaar terecht. De rollen worden dan ook uitstekend vertolkt door Michael Nyqvist en Noomi Rapace. Vooral Rapace kan geniaal worden genoemd in haar rol van Lisbeth. De manier waarop ze Lisbeth vertolkt is gewoonweg fantastisch, ik kom gewoon superlatieven tekort. De film steunt vooral op deze twee geweldige personages maar naast dit duo is er gelukkig ook nog veel anders te beleven. Vooral heel de Vanger familie is een interessant gegeven in de film. Voor mij zijn het allemaal onbekende acteurs, ik ben ook niet echt thuis in het Scandinavische wereldje, maar er zit nergens een slechte rol tussen. Die jonge Hariet, Julia Sporre, is trouwens ook wel een ontzettend mooie verschijning.
Heerlijk eerste deel. De sfeer is beklemmend, beangstigend en nog zoveel meer maar Oplev slaagt er ook in om de kijker meer als twee uur te boeien. De personages zijn fantastisch en hoewel het verhaal wat cliché elementen bevat kan me dat nu eens niets boeien want het wordt uitstekend uitgewerkt. Ik hoopte dat de vervolgen van dit niveau zouden zijn maar jammer genoeg was dat niet het geval.
Dikke 4.5*
s0062423
Toch vooral een slechte film.
Onderhoudend is ie zeker, maar na een tijdje begintde speelduur zwaar door te wegen. Het verhaaltje wordt hapklaar voorgeschoteld en ontbreekt dan ook amper een cliché. Al zitten er voor mij best een paar serieuze blunders in.
Grote probleem voor mij was echter dat het gehele mysterie mij eigenlijk niets kon schelen. Het ging hier over personages die niet eens geïntroduceerd werden, die ooit eens vermoord werden in een ver verleden enzovoort. Ik heb het boek nooit gelezen. Misschien wordt dit daar wel iets meer uitgediept, maar dat maakt hier eigenlijk weinig uit.
Vormgeving is bij momenten wel knap. Al was ook hier na twee en half uur het leuke er af. Ik vond de omgeving waar ik de film aan het zien was (Roma in Antwerpen) op den duur dan ook interessanter dan de film zelf.
Zeriel
Nou ik vond het maar een zeer matige speelfilm, zonder spanning.
Het lijkt meer op een paar aan elkaar geplakte delen TV-serie. Cimematografisch is het totaal niet interessant.
Hele lappen saaie stukken, de film duurt veels te lang. Vast omdat er persé van alles uit het boek in de film moest.
Het is dat Lisbeth het wel aardig doet, en ik hem in 2 x moest kijken,anders had ik het einde van de film niet gehaald.
Wat ik wel aardig vond is dat zo'n notaris zich ontpopt als een perverse griezel, waar doeltreffend mee afgerekend wordt. Ik was er al achter dat notarissen over het algemeen niet helemaal sporen, en dik betaald krijgen voor het copy-pasten van lappen standaardtekst, Dus dat was wel even leuk.
Maar voor de rest. Matigheid troef. De moorden met bijbelteksten erbij, gaap, verzin eens iets origineels! Na Se7en kun je hier echt niet meer mee aan komen zetten
Het moge duidelijk zijn, ik ben geen fan, en heb de boeken niet gelezen. En dat ben ik na deze slappe hap ook niet van plan. Blijkbaar zijn die boeken net zo matig als de film, anders snap ik de lovende recensies hier niet.
Jessen0wnt
Laatst gezien. Lichtelijk teleurgesteld, het boek kon natuurlijk niet worden overtroffen. De film is ZO anders dan het boek, echt je vind de een na de andere verschillen. Toch is dit zeker geen slechte film, en het zou niet eerlijk zijn als ik de film afreken op wat zij anders hebben gedaan: uiteindelijk hebben zij toch de belangrijkste verhaallijn overgebracht naar de kijker. Ik vroeg aan het einde of mijn moeder en zussen het hadden begrijpen, die niet de boeken hadden gelezen, en die begrepen het als nog. Vandaar dat ik me niet verder probeer te storen aan het film/boek gebeuren.
De film is zeker geslaagd, de spanning en het mysterie word gelijk in de film gestrooid, we zitten gelijk in Hedestad en in het mysterie van Harïet. Een groot pluspunt. Hoewel de film erg lang duurt hebben we veel afwisseling. Met name dat er meerdere hoofdpersonages zijn, en meerdere verhaallijnen. Zo hebben we Millennium, Harïet en nog Lisebeth. Genoeg om 152 minuten lang in spanning en sensatie te zitten van de Zweedse boven, maar de eigenlijke onderwereld. Allemaal heel ziek natuurlijk.
Gewoon een hele goede thriller die de aandacht weet te trekken. Ik vond het wel raar dat de film in tweeën werd gedeeld. Iemand hier een uitleg over? Het leek inderdaad alsof je naar een TV-serie zat te kijken. Wat ik niet echt een toegevoegde waarde vond.
Ik moet zeggen dat het inderdaad niets uitmaakte dat men Zweeds spraak in deze film want de film was boeiend en goed genoeg om dat snel te vergeten. Het verhaal zit goed in elkaar en als je denkt ze hebben de moordenaar gevonden dan komt er gelukkig alsnog een verrassende wending, want ik zou het teleurstellend hebben gevonden als dat de moordenaar was. De wending was misschien een beetje vergezocht maar dat vond ik niet echt storend. Het einde vond ik overigens zeer goed.
De acteurs Michael Nyqvist en Noomi Rapace deden het zeer goed. De laatst genoemde was niet bepaald mijn type gedurende de film maar op het eind weer wel
Toen zag ze er mooi uit. Ik vond het overigens schitterend hoe ze wraak nam op die account (wat een smeerlap was dat) en hoe ze hem vernederde met die tatoeage. Die zal zich niet meer snel vergrijpen
Omdat dit deel me zeer in de smaak is gevallen ga ik ook voor de vervolg delen.
Bijzonder onderhoudend mysterie met een uitgebreid plot, maar wel goed te volgen. Goed beschreven personages, waarvan Lisbeth absoluut het meest intrigerend is. Overtuigend neergezet door de nog onbekende Noomi Rapace, van wie we na deze trilogie ongetwijfeld nog meer zullen horen.
Ondanks de lange speelduur (ik heb de extended version bekeken), zakt het verhaal nergens in. En naarmate het onderzoek vordert, wordt de sfeer ook wat grimmiger. Het einde kwam helaas een beetje afgerafeld en snel afgerond over t.o.v. de rest van de film.
Van deze trilogie vind ik alleen deze echt de moeite waard de film is realistisch en niet overdreven. Noomi Rapace
werd door deze prent een wereldster.
TinkerTex
Een erg nette film waarbij een mysterie op slimme en boeiende wijze langzaam maar zeker onthuld wordt. De personages hadden wat mij betreft nog wat meer mogen worden uitgediept. Iets wat in het boek waarschijnlijk wel geweest zal zijn.
Desondanks een prima film!
josseheijmen
Geweldig.
Mooi dat België dit uitzendt. Zelfs in 2 delen prima te behappen.
Krimi die ver uitsteekt boven de middelmaat. In alles eigenlijk.
ja, helemaal goed!
Bottleneck
Redelijk.. de eerste anderhalf uur ofzo zijn aardig wanneer het mysterie nog een mysterie is, leuke cast ook. Daarna wordt alles opeens in een rap tempo ontrafeld, alsof het slechts een bijzaakje is: in no time zijn ze er bijvoorbeeld achter dat ze in Australië zit En zo zitten er nog meer van die rare dingetjes in het script.
Ook die verkrachtings- en wraakscenes.. tja, zielig voor 'r hoor, maar dit is gewoon shocken om te shocken, totaal misplaatst. 'Kijk die man toch eens slecht zijn, en wat een gerechtigheid!'
Mager filmpje uiteindelijk. Qua verhaal echt niets meer dan een goede Engelse detective, sterker nog die zijn vaak pienterder uitgedacht.
purpleboy
De boeken heb ik niet gelezen, dus ik kan de film ook niet met de boeken vergelijken. Ik heb de extended versie gekeken en heb me er prima mee vermaakt. Vakkundig gemaakte thriller met af en toe onverwachte plotwendingen, al zijn er wel een aantal zaken waaraan ik me licht ergerde.
- Liesbeth hackt wel erg makkelijk (en snel!) in elke computer waar ze in wil.... yeah right !
- De opbouw in het begin is erg rommelig.
- Het eind is voorspelbaar.
Conclusie: vermakelijke thriller
maxcomthrilla
Als vrouwen van middelbare leeftijd reppen over een heftige film die zij onlangs in het filmhuis gezien hebben, is dat voor mij geenszins een reden om diezelfde film daarop snel te checken.
Toen echter bleek dat de film al op de Belgische televisie zou worden uitgezonden, 'waarvoor hulde' terwijl hij na notabene ruim een jaar nog lag te pronken bij de dagfilms in mijn cinematheek, moest ik de film gewoon zien. Achteraf heb ik spijt dat ik de film niet eerder tegemoet getreden ben.
Ik heb de film in 2 etappes gekeken, maar desondanks genoten van een bovengemiddeld mysterie ( lekker ouderwets griezelen! ) die dankzij een prachtig kleurenpallet/camerawerk, ruwe uitbarstingen van geweld en een zeer interessant karakter in de persoon van Lisbeth zeer de moeite waard is. Het mysterie verliest op het einde van de film nogal wat van zijn vernuftigheid, maar dat kan de pret niet drukken, evenals een onnodige romantische interventie. Een 4*
Leuke film dit met enkele aangename sfeermomenten en evengoed hardere scènes. De grootste troef is wel het verhaal, gebaseerd op het boek dat ik voordien had gelezen. Daardoor zit ik wel heel de tijd met het vergelijk en merk je wel dat sommige zaken ietwat geforceerd in de film gegoten zijn om toch maar het boek te volgen. Het boek is dan ook zeer uitgebreid met vele personages die elk hun uitwerking kennen. Bijkomend nog de verhaallijn zelf rond Harriët, maar ook dat rond Millennium zelf en de beweegredenen van Salander.
Ik geef toe dat ik de film iets meer waardeer vanwege het boek, omdat ik niet alleen nog in de sfeer van dat boek zat maar ook de soms zeer ingekorte scènes beter kon plaatsen door de gekende achtergrond. Een echte topper is het niet, daarvoor is het script niet sterk genoeg vertaald naar het witte doek. Maar een goeie thriller is het wel en ik zal zeker de vervolgen lezen en bekijken.
thunderball
Deze pas ook bekeken.
Aardig goede misdaadthriller, hoewel niet zo bijzonder als soms wel beweerd wordt.
Op zich is het plot niet veel beter dan de gemiddelde Inspecteur Morse aflevering (die op zich ook halve speelfilms waren).
Mikael en Lisbeth zijn een ongewoon, maar uiterst goed gevonden duo, deze combinatie blijkt het sterkste van de hele film.
Behoorlijke spanning, hier en daar een niet zo prettige scene (verkrachtingsscene vond ik zeer naar om te zien) en een redelijk goede climax.
In de Hollywoodremake schijnt Daniel Craig de hoofdrol te gaan spelen.
Een dikke zeven, ofwel 3,5 ster.
roof
Een prachtige zweedse film, die Zweden hebben meestal wel pakkende films. Is een land die totaal anders is qua landschap, maar qua westers gedachte goed vrij gelijkend met hier.
Hannibal
Sterke film.
Noomi Rapace vertolkt een ijzersterke rol in deze spannende crimi. Dat ik zonder medelijden kan kijken naar beelden waarin iemand wordt gemarteld had ik niet van mezelf verwacht, maar blijkbaar zit in ieder mens een klein duiveltje, bij de één iets groter dan bij de ander.
Het einde is behoorlijk shocking, en zag ik echt niet aankomen. Snel verder met deel 2.
martijn011
- 2034 berichten
Sterke Zweedse misdaadthriller!
Moest de eerste paar minuten gigantisch wennen aan de taal en vond het wel grappig dat sommige woorden echt heel erg op het Nederlands leken.
Het sterkst aan de film vond ik het ongewone duo Mikael en Lisbeth, beiden perfect vertolkt door Michael Nyqvist en Noomi Rapace!
Het is natuurlijk niet gek dat laatstgenoemde enorm populair is geworden door de Millenium-films en ik vind dat ze alle lof volledig verdiend.
Ook de zoektocht naar de waarheid biedt veel spektakel en een verrassing hier en daar.
Had eerlijk gezegd Martin ook wel als een van de hoofdverdachten opgemerkt, alleen dan voor de moord op Harriet. Vond het ook sterk dat ze eigenlijk helemaal niet vermoord was maar ergens in Australië rondliep!
De film bevat ook wel degelijk geweld, vooral de verkrachtingsscene was zeer naar om te zien en zag er echt uit. Vreselijk als je daar mee moet leven. Grappig dat ze daarna zijn verkrachter die geweldige tekst op z'n buik tatoeërde..
Het enige minpuntje is misschien dat de politie na 40 jaar nog niet meer wist dan bijna helemaal niks. Je zou toch verwachten dat er wel iets gevonden moest zijn, en de boekhouding bijvoorbeeld gecheckt was.
Maar dat mag de pret niet drukken, dit is gewoon een heerlijke, snelle thriller en kan niet wachten om deel 2 en 3 te bekijken!
blurp194
Boek niet gelezen - dus, fris en zonder voorkennis in het verhaal gevallen. Spannend - en ook mooi uitgewerkt, de film weet de spanning goed op te bouwen en vast te houden. Wel is het eind te lang - er volgt nog teveel na de ontknoping. Misschien dat me duidelijk wordt waarom als ik het boek gelezen heb.
Verder vakwerk qua film, acteren, camerawerk - maar, dat is ook wat je mag verwachten van een verfilming van een zo populair boek. En is het heel erg bijzonder mooi en goed gedaan? Mwah, daar ben ik nog niet helemaal van overtuigd - het voelt toch af en toe ook wel wat aan als een aflevering van Wallander of zoiets. Maar misschien komt de overtuiging met de volgende delen nog.
Matig.
Strip het dunne laagje vernis weg, en wat overblijft is één of andere muffe Duitse crimi met wat misplaatse shock om het wat moderner te maken. Die shock kan er trouwens ook zo meteen weer uit zonder ook maar aan de kern van de film te raken.
Het basisverhaal boeit jammer genoeg niet. Een typisch mysterie rond een paar ouwe zakken die vroeger niet al te braaf waren. Nyqvist weet niet te overtuigen, sowieso als "detective" niet echt geloofwaardig. Salander is het enige interessante personage van de film, maar ook zij is een nogal flauw mentaal-verminkt-kindje cliché. Hoe die twee uiteindelijk in bed belanden is mij nog steeds compleet onduidelijk.
Film duurt te lang, gelukkig valt er af en toe nog wel wat te zien. Visueel best sfeervol, het decor leent zich er ook wel voor. Jammer genoeg is de soundtrack een pak minder interessant en duurt het geheel veel te lang.
Blij dat ik de hype maar laten waaien heb, achteraf is het geen totale ramp, er zitten aardig sfeervolle stukjes in, maar verder is het weinig interessants.
Edit: die "hacker" scenes zagen er weer traditioneel belachelijk uit.
Kr!kke
Ik heb ervoor gekozen om de versie van 180 minuten te zien, wat achteraf gezien zeker een goede optie bleek te zijn. Ik begon aan deze film zonder al te grote verwachtingen: ik heb de boeken nooit gelezen en ik wist in de verste verte niet waarover het verhaal nu juist ging. Moest ik al verwachtingen hebben gehad, waren ze zeker ingelost geweest. Dit is gewoon een schitterende film die geen minuut gaat vervelen, wat toch kan tellen als je rekening houdt met de speelduur van maar liefst 3 uur. Het verhaal wordt goed opgebouwd en als kijker heb je niet meteen een idee waar de film naartoe gaat. Langzamerhand kom je dan meer te weten over de familie Vanger; en begin je ook mee te denken met Mikael en Lisbeth over de mysterieuze verdwijning van Harriet. Het slot van de film sloeg niet meteen in als een bom, maar anderzijds had ik het ook niet meteen zien aankomen: ook dat viel dus goed mee! Ten slotte zijn er natuurlijk de enorm overtuigende vertolkingen van Michael Nyqvist en Noomi Rapace, zodat ik samenvattend kan spreken van een (meer dan) geslaagde film.
schram101
Ik moest er even in komen, maar toch blijkt het een behoorlijk goede film.
Hoewel ik hier en daar wel eens, zonder probleem, een Franse en Spaanse film gezien hebt kon ik aan het begin maar moeilijk wennen aan het Zweeds en dat maakte het meeleven met Blomkvist wat moeilijk. Uiteindelijk went het wel en word het je, net als in het boek meegezogen in het verhaal. De film duurt twee-en-half uur maar zo voelt dat absoluut niet aan. Vreemd eigenlijk, want het verhaal lijkt redelijk eenvoudig. Toch houdt het je van de eerste tot de laatste minuut bezig. Klasse!
Verder nog even een pluim voor Noomi Rapace. Wat een geniaal personage zet zij neer. Benieuwd of Rooney Mara hier in de buurt kan komen.
%%%%%%
Het is wel eens anders geweest bij boekverfilmingen,maar deze film heeft me wel-degelijk aangetrokken.Het is dan ook niet vanwege het boek, maar eerder door de stijlvolle kaft en het toch wel ge-hypte en interessante verhaal. Dus het kwam me prima uit dat de eerste film : (Ik dacht op eerste kerst-dag) werd uitgezonden.
De film beviel me toen prima en mede daarom was ik teleurgesteld dat de film na een anderhalfuur stop werd gezet door de zender. Dat was voor mij een prima reden om 2 dagen later deze film te huren en ''gewoon'' de volle 180 minuten in een ruk uit te zitten...
Conclussie : De eerste gedeelte van de film is heer en meester over het 2de gedeelte.
Ik heb zelden een film gezien met zóó een ongebalanceerde 2 split als deze film heeft gezien,ongeloofelijk bizar wat een verschil met tempo. Ik zou zonder beter weten denken dat totaal 2 verschillende producers/regiseurs aan deze film hebben gewerkt ! Ik vindt het mede daarom zonde dat alles wat er in de eerste anderhalf uur wordt opgezet juist ontmanteld word waneer de film juist naar de climax gaat. ( Wat trouwens achteraf een ant-climax blijkt.)
Het eerste gedeelte is stérk van deze film : mede door de beklemmende fotografie zorgt de film dat je precies in de juiste intense-sfeer zit wat je na een kwartier echt gaat ''voelen''. Je begint de film te volgen van 2 kanten.: 1 is een journalist met bedrijfs problemen en aan de andere kan de complexe Lisbeth die op haar beurt ook zo haar problemen heeft. Op die manier probeert de film je een bepaalt beeld te geven van hoe ze zijn en wat ze doen op bepaalde situaties Echt diepgang wilde heel de film mij niet geven daardoor bleef het mij toch wat te plat,maar prettig is het wel om eventjes met rustige editing de film ''je eigen te maken'' en zo te volgen naar de zoektocht Harriet.
Die ik in tegenstelling van dat hele fraude zaak wat je als kijker vooral in de 2de gedeelte van de film tussen neus en lippen door krijgt gepropt wel onzettend interessant vondt. Zeker omdat de film de momenten zorgvuldig uit-kiest voor de spanning dankzij de subtiele editing,sfeervolle fotografie en uiterst briljant geschreven script ( Waardoor de potentie van het boek duidelijk zichtbaar word ), ontvouwd er een zéér boeiende, naargeestige zoektocht naar mischien wel de duivel. ! Geloof me de eerste anderhalf uur heb ik ontzettend boeiend gekeken en de tijd vloog voorbij en deze film haalde een prima niveau tot er op een zéér ongelukkig en essentieel moment een overgang plaats vindt, mede door het moment van de overgang weet ik nu niet waarom Lisbeth zich met de zaak wilt bemoeien ( Gok op haar verleden ) maar het hele totaal plaatje is ongelukkig gekozen,maargoed ik klikte in de dvd-menu op deel 2 en probleem opgelost.
Deel 2.
Alles wat er in de eerste etappe goed ging in de 2de etappe fout. Het mysterie wat een mysterie op niveau was ontrafelt zich tot een baantjer zaakje mede door het gebrek aan finésse. Alles verloopt voorspoedig en via www.google.nl hebben Mikael en compaan Lisbeth het mysterie binnen 60 minuten ontrafelt. ( De laatste 30 min wordt verdeelt aan bijzaken ) Alles was zoveel minder sfeer,de stand-vastige camera,logica Waar slaat de sex scene op
Ik heb het idee dat de regie dacht van'' F*ck we moeten nog zóó veel doen in die anderhalf uur kom we proppen er zoveel mogelijk in de anderhalf uur,, Het is allemaal zoveel minderbeklemmend omdat die hele opbouw verdwenen is,echt jammer, want de eerste gedeelte is prima,lekker naargeestig. Tja als ik dan zo een einde krijg....
De film heeft zichzelf ontmanteld.
Deel 1, dikke : 3,5
Deel 2, krappe : 2,5
Eindoordeel : 3
Dreiecke
Eigenlijk komt deze serie detectives qua uitvoering niet boven het niveau van bv een 'Derrick' uit (daar moest ik tenminste vaak aan denken), behalve dat je hier expliciet geweld te zien krijgt.
De inhoud van de achterliggende boeken (script) en de genoemde rauwe edge met het heftige wel en wee van Lisbeth Salander tilt het voor mij omhoog. Dit personage vind ik erg boeiend. Zij draagt voor mij het hele verhaal. En haar acteren (van Noomi Rapace) is werkelijk fantastisch.
booyo
De spanning van het boek komt erg goed terug in deze film. Natuurlijk ontbreken enkele details, wat helaas ten koste gaat van het verhaal in het tweede deel zoals %%%%%%
aangeeft, maar toch zit je voortdurend op het puntje van je stoel. Knap!
K. V.
'k was aangenaam verrast door de film. De film deed me wel een beetje aan Twin Peaks denken, al is Millennium natuurlijk minder vreemd
Hoe dan ook, de film kon me boeien van begin tot einde en ondanks dat de film zo'n drie uur duurde, verveelde de film niet. De personages zijn redelijk bijzonder, vooral Lisbeth is een opvallend personage.
'k dacht eigenlijk dat de film met een open einde ging eindigen (omwille van de trilogie), maar gelukkig hebben ze het verhaal toch mooi afgerond.
'k kijk alvast uit naar deel twee.
Flipman
Ik ben heel erg benieuwd hoe deze film is voor mensen die het boek niet hebben gelezen, hoewel ik middels vier personen -waaronder mijn ouders en broer- deels al een antwoord heb. Mijn ouders zagen de trilogie als zesdelige miniserie op TV en waren laaiend enthousiast. Ik kocht het tweede boek spotgoedkoop op een markt en vond later ook de eerste roman van Stieg Larsson, waarna ik besloot de trilogie eerst te lezen voor ik de films zou gaan bekijken.
Het resultaat houdt helaas in dat de uitwerking me enorm tegenviel. Ik ben dol op Scandinavische cinema en dat de makers deze films heel subtiel hebben gehouden en zich focusten op karakters en plot -hoewel vooral karakters- kan ik waarderen. Alleen de passages die Larssons werk zo boeiend maakten komen hier soms erg zwak in naar voren. Sommige dingen kloppen ook gewoon niet, zoals Lisbeth die min of meer een spoor achterliet toen ze op Mikaels computer inbrak en hem de Leviticus verwijzing duidelijk maakte; een spoor achterlaten zou ze al helemaal nooit doen en het boek vertelt ons dat ze geen enkele Bijbelkennis heeft, ofwel zou ze dit aanknopingspunt nooit gevonden kunnen hebben. Het mooie in de roman vond ik juist dat Mikaels dochter hem min of meer per ongeluk op het juiste spoor zette omdat ze dacht dat haar vader met een soort van Bijbelstudie bezig was. Het was ook het eerste spoor dat ie vond, halverwege de roman en ik schoot dan ook rechtovereind toen ik las dat hij EINDELIJK een aanwijzing had, hoewel het boek daarvoor nooit saai was. In de film was de hiermee gepaard gaande spanning helaas geheel afwezig.
Natuurlijk moet je concessies doen om een boekwerk naar film te vertalen; chronologisch hebben er veranderingen plaatsgevonden en tevens zijn er elementen gewijzigd of verwijderd maar in dit geval heeft het de prent voor mij bijna de kop gekost. De uitwerking leek af en toe afgeraffeld.
Echter, de personages en de vertolkingen hiervan door een sterke cast maakten voor mij veel goed. OK, sommige karakters waren niet helemaal wat ik me erbij voorstelde en hadden minder tijd op het scherm of waren geheel afwezig, hetgeen ik wel te zien kreeg vervulde mij met veel tevredenheid. Extra waardering natuurlijk voor Michael Nyqvist en Noomi Rapace, die de film heel goed weten te dragen.
Ook leuk is het uiterlijk van de film; veel locaties zagen er exact uit zoals ik me had voorgesteld, zoals het huisje waar Mikael verbleef. Echter had Hedeby iets minder een middle-of-nowhere gevoel dan ik me had ingebeeld tijdens het lezen.
Al met al een voldoende, ondanks een lichte teleurstelling. De verfilming van het tweede boek, Flickan Som Lekte med Elden, maakte gelukkig wel iets goed. Vanavond naar The Girl with the Dragon Tattoo en ik ben heel benieuwd; ik ben een groot fan van Fincher!
Naomi Watts
Tour de Rapace
Het eerste boek heb ik gelezen maar vergelijkingen zou je van mij niet horen, ook het stomste wat je kan doen. Daar verschillen de media teveel voor. Erg lang uitgesteld en vraag me nu af waarom ik hier zo tegenop heb gekeken. Bedankt voor Fincher die de spreekwoordelijke mes op de keel heeft gezet. Ik heb de Extended versie gezien.
Bijzonder boeiende krimi die de drie uur met gemak de aandacht vast weet te houden. Ook al is het mysterie behoorlijk clichematig, de uitwerking is boeiend en intrigerend. Dergelijke buddy zoektochten zijn zo aan mij besteed maar het grootste aantrekkingspunt is toch wel Lisbeth Salander, en vooral door de vrouw achter Salander; Noomi Rapace. Enorm sterke screen presence en draagt het personage met verve. Dan mag deze Salander misschien stukken fragieler zijn dan haar tegenhanger van het boek ik verkies duidelijk deze Salander dan die uit het boek.
Genoeg zaken die zich niet helemaal goed naar beeld vertalen maar Opley haalt het maximale eruit. Dat ook de gevoelens van Salander zo uit de lucht komen vallen vind ik zo sterk, juist erg tekenend voor haar personage. Net als de neukbeurt overigens. Ook de randzaak met de curator vond ik buitengewoon sterk. Verre van overbodig. Ook erg blij met de keuze dat de historie van Salander mysterieus wordt gehouden, je verlangen naar meer opgebouwd wordt en (hopelijk) dat je in de vervolgdelen flink getrakteerd wordt.
Enorm vermakelijk. Sterke production value, een zeer boeiend mysterie maar wat de film voor mij bovengemiddeld maakt is Rapace. Van het boek was ik niet zo onder de indruk, van de film wel. Groot compliment want heb het meestal niet op visueel povere films maar Opley compenseert dat met zoveel moois. Vanavond dus de remake, waar ik wel wat van verwacht en die vooral visueel een stap vooruit zou zijn. Enig puntje is dat Mara gewoon geen Rapace is. Rapace is onvervangbaar wat mij betreft. Gelijk de vervolgdelen aangeschaft.

Luftslottet Som Sprängdes
2009

Flickan Som Lekte med Elden
2009

Vijf keer het origineel van een bekende Amerikaanse remake

'The Girl With the Dragon Tattoo' wordt serie op Amazon Prime

Hodejegerne
Thriller / Misdaad, 2011

Armadillo
Documentaire, 2010
verkrachtingjournalistgebaseerd op boekslavernijeilandhackerstrong womanblow job suspectfemale killerantisocial personality disorder vrouwelijke hoofdrolspelerwhodunitnewspaper manmillenniumfemale empowermentlocked room mystery