• 9.374.764 stemmen

Geregisseerd door: John Ford

Met onder meer: John Wayne en Pedro Armendáriz

Gesproken taal: Spaans en Engels

Plot 3 Godfathers

"John Ford's Legend of the Southwest!"

Drie desperados besluiten een bank te beroven en slaan op de vlucht. De sheriff zet samen met een team van hulp sheriffs de achtervolging in. Als de drie desperados onderweg een vrouw redden en haar helpen met het op de wereld brengen van haar baby, benoemt zij de drie tot peetvaders.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Robert Marmaduke Hightower

Pedro 'Pete' Roca Fuerte

William Kearney ('The Abilene Kid')

Perley 'Buck' Sweet

Mrs. Perley Sweet

Miss Florie

Ruby Latham

Posse man #1

avatar van neo

neo

op zich wel een redelijk goeie western,maar de vele verwijzingen naar de bijbel in het verhaal vond ik zelf een beetje onzinnig. 3 sterren

avatar van gotti

Voor elke father een ster?

avatar van neo

neo

avatar van tovenaar

tovenaar

Vito, Michael, Vincente

avatar van Guyke

Guyke

Echt wel een van de betere films met John Wayne. Hij kan uiteraard ook in deze film niet acteren, maar dat had ik ook niet verwacht. Als gevoelige man, ontroerd door een kleine baby komt hij al helemaal ongeloofwaardig over. Maar het verhaal zit best goed in mekaar. Bovendien heeft de film een goed einde en is tussendoor echt wel spannend.

avatar van Pacino88

Pacino88

John Wayne kan niet acteren?
Wat een onzin.
Op wat voor manier kijk jij naar zijn films dan, zou ik willen weten.

Zijn gedrag omtrent de baby was hier redelijk wispelturig, zo belooft die eerst de moeder het kind op te voeden, en later denkt die er anders over.
Op zich wel begrijpelijk, maar ook hier zie je The Duke ijzersterk acteren.

Zeer vermakelijk, mooi gefilmd enzo, maar naar het einde, wordt het met wat te zeikerig, met die bijbelteksten.

3,5* (nou ja, een 6,8)

NarcissusBladsp.

De rechter gezeten achter de bar met de hamer in zijn hand heeft net het vonnis geveld en zegt:

"Court's closed, bar's open. Double Bourbon, bartender,
.....if you please?"..... en de rechtzaal is weer een bar....

Dit is Ford ten voeten uit.....zijn alternatieve kerstverhaal is heerlijk burlesk...(boertig, plat of gechargeerd komisch, zegt mijn elitaire verouderde Van Dale, mijn Koenen Engelse woordenboek is genuanceerder: burlesque is volgens haar: koddig, kluchtig, parodie......en travestie niet hier! )....
De wijzen uit het oosten met hun rijkdommen zijn bankrovers die een pas geboren kind "adopteren". Prachtige vondst van Ford met Wayne ontroerend en bot tegelijk: ook slechterikken zijn niet altijd slecht ook zij hebben gevoel....dat meestal doorslaat in sentimentaliteit .....maar Ford slaat niet echt door!

Sergio Leone maakte met "Once Upon...." een "opera", Ford maakt met "3 Godfathers" een "operette"...(maar dan minder tuttig.... maar wel één met een lullaby )

Maar er is meer: de scénes met de paarden zijn subliem: het oogt realistisch, ruw, spontaan...levendig...warmbloedig....en dat alles in prachtige sets en prachtige landschappen. En natuurlijk de close ups! Ford zoekt echt naar de mooie shots!

Trouwens Ford is geen kwezel wat de bijbel betreft....(wat hierboven gezeik genoemd wordt speelt zich voornamelijk in een hallucinatie af.... of zoals Saulus een Paulus werd en de heilige geest ontmoette.....bij Ford ziet Wayne een Ezelin met haar jong....jawel moeder en kind) ......maar Ford weet dat mensen een goed (gezellig) verhaal nodig hebben.....Ford kent de "gewone man"......hij kijkt niet op ze neer....accepteert zoals ze (schijnbaar) meestal zijn.

Echt weer iets voor de liefhebber! ..............5 kerststerren!

ps: opvallend: http://www.moviemeter.nl/fi...

avatar van dafoefan

dafoefan

Een aardige film, meer niet.

Goed geacteerd door John Wayne

Een grappig stukje was toen die baby ingesmeerd werd met motorolie.

meer niet?

avatar van dafoefan

dafoefan

Nee, ik vind het niet meer dan een aardige film.

avatar van Mug

Mug

neo schreef:

Onzinnig? Het is juist de kracht van de film. Daardoor verwordt deze (slappe) western tot een krachtige kerstfilm. Genre-ontstijgend? Het heeft mij verrast in ieder geval in positieve zin. 3,5* is mijn oordeel.

NarcissusBladsp.

Juist: een klinkende proost op deze "heer"lijke film!

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Wederom een uitstekende film van Ford, veel symboliek, mooie scènes en ondanks wat eerder werd gezegd ook goed acteerwerk.

Guyke schreef:

Hier ben ik het ook helemaal niet mee eens, zonder het sterke acteerwerk van John Wayne had ik deze film nooit de 3.5* gegeven die hij nu krijgt.

avatar van BASWAS

BASWAS

feanaro surion schreef:

Van het acteerwerk van John Wayne kan ik meestal totaal niet genieten. Ook in de film 3 Godfathers vind ik hem eigenlijk een slapjanusachtige huisvader op vakantie die naast zijn netjes gepoetste cowboyschoenen stoerder loopt te doen dan hij in werkelijkheid is.

Mijn favoriete acteur in westerns is Lee Marvin met veel humorvolle bravoure. In mijn ogen gaat Marvin er steeds echt voor. Wayne blijft voor mij steeds veel te veel hangen in een platte lijzige rol als brave borst. Ik mis iets van een geraffineerd soort dubbele gelaagdheid in zijn spel. Vraag me vaak af, wat de rollen van John Wayne voor de liefhebbers nu zo aantrekkelijk maakt.

Nou, deze film gaat qua sentimentaliteit wel behoorlijk over het randje. Kijkt niettemin wel redelijk weg, maar voor mij niet echt iets waar ik op zit te wachten.

avatar van The One Ring

The One Ring

Sinds Ford mij met zijn My Darling Clementine goed heeft weten te verbazen viel elke andere film van hem mij tot nu toe tegen. En hoewel 3 Godfathers absoluut niet het niveau van Clementine haalt komt het al weer wat beter in de buurt.

Kerstwesterns. Ik heb nooit geweten dat ze bestonden maar 3 Godfathers is dus een kerstwestern. Zo bevat de film overduidelijke verwijzingen naar de Bijbel en speelt het geheel zich af tijdens de kerstdagen. De sneeuw is het enige dat ontbreekt. Zoals een Hollywoodkerstfilm betaamd gaat het allemaal gepaart met een stevige moraal en sentiment (waar Ford zich sowieso graag van bedient). Maar de film is vakkundig genoeg gemaakt om het sentiment nooit irritant te laten worden. Al heeft Kos hierboven wel gelijk dat het op het randje zit.

Wat mij vooral aanspreekt aan deze film is de tocht door de woestijn. De 3 mannen hebben een flink tekort aan water en kunnen maar met moeite overleven. De gehele film is dus ook een zoektocht naar water. Zodra de baby er bij gehaald wordt, wordt het allemaal nog spannender. Ford brengt de eindeloze droogte en de strompelende mannen die steeds meer hun kracht verliezen schitterend in beeld. Je voelt haast met de 3 mannen mee hoe zwaar hun krachtproef is. De extra uitdaging in de vorm van de baby maakt het allemaal nog zwaarder. Knap gedaan.

Wel jammer dat Ford zoals gewoonlijk weer veel komisch bedoelde personages in de bijrollen stopt. Ook hier zijn ze vooral irritant. Ik zal Ford's gevoel voor humor wellicht niet delen, maar wellicht vind ik My Darling Clementine wel beter dan Ford's andere films juist doordat deze figuren ontbreken.

3,5*, rondt de kerstijd had hij wellicht hoger gescoort.

Ben ik trouwens de enige die bij deze film aan Ice Age moest denken?

NarcissusBladsp.

Maar die rechter: "Cout's closed bar's open...etc" is toch heerlijk!

Typisch Ford: geen gezeur......maar wel oog voor het sociale!

Kerstverhaal tot zijn moderne kern relativerend, toen al, terug gebracht. Die scéne, bijna zoals Frank Capra het ook gedaan zou kunnen hebben, zal ik nooit meer vergeten!

Da's inderdaad wel Ford ten voeten uit. In Stagecoach heb je ook veel van dat soort scenes.

NarcissusBladsp.

Zijn filmstijl is net als Capra lheerlijk laconiek.....snelle beslisser....alleen Capra heeft iets meer humor. Ford lijkt mij een gniffelaar.....nou ja droge humor. Beide mannen hebben een hart voor de medemens.

Alleen de Indiaan komt er bekaaid af...

avatar van Barfly

Barfly

Op zich wel een originele film, maar het is nogal saai uitgevoerd.

Veel en lange beelden van struikelende mannen door een woestijn met wat religieus gedoe er doorheen.

Net zoals de meningen verdeeld zijn over het acteerwerk van Wayne... het is mede een kwestie van smaak. Ik persoonlijk zie Wayne-films liever zonder Wayne.

Deze film is niet echt mijn smaak, maar dat ligt niet eens zozeer aan Wayne.

avatar van gotti

Ik moet m'n eerste goeie Ford (en Wayne) film nog gaan zien. Wel kan ik zeggen dat van de films die ik van Ford zag (een stuk of vier) 3 Godfathers de leukste en de beste is.

De al eerder genoemde The bar is closed grap deed mij verslikken in m'n thee. Enorm geestig. Verder is het verhaal helaas net wat te zwart/wit en voorspelbaar om echt goed te worden.

Dik 3*.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Gister op TCM-UK. Reli-Western...brrr. En weer met Wayne-Bond-Wardon....

IMDB 1/10.

avatar van Adrenal

Adrenal

Dogie Hogan schreef:

Gister op TCM-UK. Reli-Western...brrr. En weer met Wayne-Bond-Wardon....

IMDB 1/10.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Barfly schreef:

Op zich wel een originele film, maar het is nogal saai uitgevoerd.

Deze film is niet echt mijn smaak, maar dat ligt niet eens zozeer aan Wayne.

Helemaal mee eens, de Wayne films (westerns bedoel ik daarmee) met een andere acteur in zijn plaats (Randolph Scott of Joel McCrea bijvoorbeeld) zouden denkelijk in mijn favorieten-lijst terecht komen.

Deze film vind ik slaapverwekkend traag en saai.

Ward Bond is wel goed, zoals altijd.

avatar van stinissen

De Ultieme kerst-western met een top cast , mooi verhaal ( de drie koningen) en prachtige beelden 4* . Gisteren herzien en de film heeft nog niks ingeboed aan kracht.

avatar van rebelman

rebelman

Mooi verhaal met een sterke John Wayne.

Perley vs Marmaduke.

avatar van armand 1

armand 1

Deze film viel voor mij hard tegen.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Het kerstverhaal in westernstijl, wel een beetje vreemde combinatie, maar opzich best te doen. Leuk geacteerd, niet goed, maar ook niet verschrikkelijk slecht. Gewoon een redelijk vermakelijke film.

avatar van IcU

IcU

Vermakelijke prent waar het eerste half uur het sterkst was. Daarna zwakt het flink af. Echt bijzonder is de film ook niet. Het verhaal heeft een prima insteek, maar de uitwerking kan hier en daar als bedenkelijk ervaren worden. Hoewel er genoeg vermaak is, denk ik niet dat ik hem volgende week nog goed herinner.