Gekijôban Poketto Monsutâ: Myûtsû no Gyakushû (1998)
Genre: Animatie / Avontuur
Speelduur: 85 minuten (Japanse versie) / 75 minuten (Amerikaanse versie)
Alternatieve titel: Pokémon: The First Movie - Mewtwo Strikes Back
Japan
Geregisseerd door: Kunihiko Yuyama
Met onder meer: Rica Matsumoto, Mayumi Iizuka en Yuji Ueda
Gesproken taal: Japans
Releasedatum: 20 april 2000
Plot Gekijôban Poketto Monsutâ: Myûtsû no Gyakushû
"The Pokémon match of all time is here."
Een groep wetenschappers slagen er in om een nieuwe Pokémon te creëren aan de hand van DNA van een uiterst zeldzame Pokémon genaamd Mew. De wetenschappers kunnen hem echter niet onder controle houden en Mewtwo breekt vrij... Het is aan Ash, Pikachu en hun vrienden om Mewtwo te stoppen.
Satoshi (stemrol)
Nyarth (stemrol)
Joy (stemrol)
Junsar (stemrol)
SolidKevin
De eerste film viel mij vies tegen. Het verhaal was wel ok maar toch voelde ik niet die pokémon magie.
SolidKevin
Dit is gewoon de beste pokémon film die er is. Het verhaal greep me erg aan en er zaten een paar hele mooie scenes in. Super 5*!
Keepertje8
Best wel leuke film eigenlijk. Welkome afwisseling van de serie, vooral grafisch is het een forse stap vooruit vergeleken met seizoen één. Alhoewel het verhaal redelijk voorspelbaar is heb ik me toch wel vermaakt. 3,5*
Beste moment uit de film vind ik btw de intro waarin Ash tegen die Donphan vecht, begeleidt op een geweldige remix van de bekende Pokémon song.
Revolution64
Alakazam?
nee pikachu man
over de film: best wel grappige film voor pokémon fans, voor de ouderen is het nostalgie maar ook niet meer dan dat
maus9
Ik weet nog goed dat ik als kind heb lopen janken, op het einde. Vind deze film goed geslaagd. Dit was de tijd dat pokemon nog normaal was en toen er nog maar 150 waren!
4,0*, omdat de film, voor de doelgroep waar hij voor gemaakt is, zeer goed geslaagd is!
Hier wil ik niks aan toevoegen. Je hebt het al voor mij gezegd. Dito
Murphyus
Hier heb ik van genoten als kind. Daarom de dikverdiende 3,5 ster. Het is gefocust op kinderen en ik heb hem zo vaak gezien dat ik hem blij 3,5 sterren geef.
dancingbunny
Best leuke film als je 8/10 jaar bent.. Maar als ik 'm nu bekijk vind ik het een echte baggerfilm, wat misschien wel logisch is? Toch nog 2,5* voor de oude tijden. Overlaatst gezien bij een vriend van mijn kleine broer..
movie acteurs
Misschien de beste van alle Pokemon films. Voorgaand filmpje was vermakelijk maar de hele film zelf niet. Net een 1,5 waard.
sjano1244
wat mensen van pokemon vinden. Pokemon blijft steeds sterk voor de mensen. Deze film vind ik echt geweldig en leuk. Hoe vaak ik het ook kijk het blijft me niet vervelen.
sjano1244
Ik vond dit een leuke film. Heb hem een paar keer gezien en heb er van kunnen genieten.
zolang je maar kon genieten
krosnicky
pokémon de film waar is de tijd toen ik nog van die kaarten verzamelde en ruilde en en naar de films en series keek en met t shirts van pikachu rond liep nu ja ik hoop dat ik deze ooit nog is ga terug zien want dit is echt een jeugt sentiement
lugia
ik vind pokémon niet echt zo leuk, eigenlijk is het best wel kinderachtig. maar toch ook grappig.
hjcool
De beste film van Pokemon!, Ik heb als jongen van 11 zelf moeten huilen, toen Ash versteend werd! en alle pokemon moesten huilen! Als kind hield ik van pokemon en spaarde ik alles!
Dus dit vond ik een goeie film! en heb hem op videoband!
bennyboy
ik vind dit echt een sterke pokemon film. maar dit is wel de enige. toen ik klein was keek ik echt niks anders dan deze film.
Jesse xD
Dit is en blijft natuurlijk een jeugdsentiment. Was een van mijn eerste 'actie-film' bioscoop bezoeken. Dus mijn eerste ervaring met harde bass effecten, en groot scherm etc. deed natuurlijk ook veel goeds. Helemaal vergeleken met het kleine 4:3 tv'tje wat de toen thuis hadden staan.
Ik was toen echt ontzettend onder de indruk van vrijwel alles. Van het eerste Pokémon gevecht in de film, tot de verstening van Ash. Geweldig vond ik het.
Ook was dit de eerste grote opmars van de Pokémon 'Mewtwo'. Met name het intro, hoe hij uit die kloon machine stapt, en alles verwoest. Ongelofelijk spectaculair vond ik dat, en dat is me ook nog een behoorlijke tijd bijgebleven.
Al met al een goede Pokémon film, zeker een van de betere als je het vergelijkt met de films die daarna zijn uitgekomen. Als ik deze film nu, op objectieve wijze zou gaan beoordelen kom je nu natuurlijk behoorlijk wat lager uit, maar voor mijn doelgroep (nu, 19 jaar) is deze film ook helemaal niet gemaakt. Mijn beoordeling gaat dan ook uit naar de ervaring die ik toen had, en die was geweldig. Dikke 4,0*
Bruens
Net met mijn kleine nichtje teruggekeken, ging er niet zo makkelijk doorheen als vroeger, maar mij nichtje heeft geen woord gezegd de hele rit. muziek, is goed gekozen, vooral die kleintjes worden snel ingepakt.
knirps
Ik vind deze film heel spannend ik heb 75 minuten op het puntje van me stoel gezeten.
Vooral die laatste scene was ouderwets "nagelbijten"!
Als mijn zoon 20 is mag hij deze ook zien maar nu vind ik deze nog te gevaarlijk voor zijn opvoeding en gedrag in de maatschapij.
tommykonijn
Achteraf gezien en in Vergelijk met de andere Pokémonfilms die ik heb gezien Verlaag ik hem naar 2*.
Had ik deze een 2* gegeven?
Snel weghalen!
Ik had normaal gesproken niet zoveel met Pokémon.
Maar deze film kan ik me dus zoals ik al in eerste instantie zei nog redelijk herinneren (in de bioscoop gezien). Heeft destijds best wel wat indruk achtergelaten.
Ik voel me bijna verplicht deze gewoon echt een dikke 3* te geven.
jumpstylemovie
Dit blijft de beste pokémon film. Toen legendarische pokemon nog echt legendarisch waren!
TragieStar.*
Heb de film ooit eens gezien omdat Pokémon in die tijd ongelofelijk hip was, en ik deed er nog aan mee ook
Maar kan me er niet zoveel meer van herinneren. Word weer eens tijd om mijn jeugd terug leven in te blazen. Dus dat word een herziening.
Nigelwestland
Leuke film. Alleen beetje oud maar dat geeft niets. Ik heb genoten maar dan maar 1 keer. Het wordt opeengegeven moment saai en bij een hele goeie film heb je dat niet
The One Ring
Het begon allemaal als een grap. In een nostalgische bespreking van onze herinneringen aan Pokémon, dé hype van mijn vroege tienerjaren en daarmee op het cruciale overgangspunt van kindertijd naar pubertijd, werd het idee naar voren gehaald om alle Pokémonfilms in één marathonsessie te bekijken. Het leek er aanvankelijk op dat het bij een grap bleef, totdat die vriend ineens een box kon lenen met de eerste tien Pokémonfilms. Het idee van een lange marathon werd al snel aan de kant geschoven, omdat dat gewoon ondraaglijk zou zijn en nu bekijken we er af en toe twee of drie per keer. De eerste vijf hebben we achter de rug. Het ligt al twee weken stil, maar het gaat ongetwijfeld snel verder. Aanvankelijk stond ik er niet bij stil dat ik ook gewoon op deze films kon stemmen op MovieMeter en ik loop wat achter met mijn Pokémonrecensies hier. Bij deze probeer ik dat de komende dagen wat in te halen. Verheug je!
Ik moet hier allereerst zeggen dat ik de eerste Pokémonfilm, Mewtwo Strikes Back, indertijd maar liefst twee keer in de bioscoop heb gezien (daarmee komt hij in hetzelfde onverklaarbare lijstje terecht als Burn After Reading en The Tree of Life). Dat geeft al eens aan wat een fan ik toen was. Uiteraard was het toen een hele belevenis, maar zelfs als blinde fan vond ik deze toen al iets minder dan de serie. Later, toen mijn liefde voor Pokémon wat bekoelde, was ik al wat minder onder de indruk, maar het stond me evengoed bij als een degelijke film. Dat blijkt nu dus verdomt tegen te vallen. Pokémon: The First Movie is nu geheel van zijn romantische jeugdherinnering ontdaan en ik zie het nu voor het eerst voor wat het is: een rotslechte film. Sterker nog, als het niet van een laagje nostalgie was voorzien was ik er waarschijnlijk niet doorheen gekomen.
Het is ook nog eens een vreemde film. Waar de serie een mix is tussen een sportverhaal, een roadmovie (roadserie?) en luchtige avonturen is dit een zwaarwichtige goed-tegen-slecht-film met bijna epische aspiraties en zelfs filosofische pretenties. Je leest het goed, Pokémon gaat Bergman. Dat herinnerde ik me nog wel enigszins, maar ik was vergeten hoe nadrukkelijk aanwezig het was. Het stikt van de scènes, vooral aan het begin, waarin Mewtwo in het niets staart en hardop vragen stelt als "Wie ben ik?" en "Wat is mijn doel?". Vervolgens besluit hij dat dit zijn lot niet kan zijn en besluit hij dat een genocide van mensen en Pokémon de oplossing is van zijn existentiële problemen. Waarom dit een oplossing is weet ik verder ook niet, maar het is wel de aanleiding voor de helden uit de serie om eindelijk eens in actie te komen. Dit is waar de lol had moeten beginnen, maar waar de film gewoon nog onhebbelijker wordt. De tweede helft bestaat uit bijna niets anders dan eindeloze speeches door zo'n beetje ieder personage over hoe vreselijk het is om te vechten en hoeveel beter het zou zijn als iedereen vredig met elkaar zou leven. Dit is een vreemde boodschap voor Pokémon, aangezien de hele reeks draait om mensen die hun Pokémon tegen elkaar te laten vechten en daar is iedereen het constant mee akkoord, de Pokémon incluis. Pokémon: The First Movie wordt daarmee onbedoeld een kritiek op de complete franchise en het weet zich daar niet uit te worstelen. Oké, iemand zegt "Pokémon horen niet te vechten, niet op deze manier", maar dat is niet echt een argument. Wellicht dat daarom Mewtwo op het einde het geheugen van iedereen wist. Ik vond het een onverklaarbare actie, want ik zou zeggen dat als een groep mensen zojuist getuige is geweest van een grote stap naar vrede je niet zou willen dat ze het vergeten. Maar de makers moesten iets verzinnen om ervoor te zorgen dat de Pokemontrainers nog zouden vechten na deze film. Het slaat allemaal nergens op en de hele tweede helft maakt de film zich onsterfelijk belachelijk.
Ik zag een jaar of twee geleden de eerste paar afleveringen van de serie weer eens. Ook dat was niet bepaald een goed idee, aangezien het eigenlijk ook gewoon overduidelijk slecht was, maar daar kon ik tenminste nog van begrijpen waarom ik het als kind leuk vond: door zijn mix van humor en avontuur met gekke monsters had het zijn eigen charme. Maar The First Movie heeft geen charme en is gewoon totaal onleuk. Alleen Team Rockets idiote plannetje met hun vikingbootje past in de reeks en als zo'n wegwerpscène het hoogtepunt is dan is het logisch dat er niets anders over bleef dan de film heel hard uitlachen. Te gemakkelijk zeg je? Misschien, maar daardoor haalden we nog wat plezier uit het kijken van de film, naast een spreekwoordelijke trip through memory lane (ja, tot mijn verbazing kon ik alle Pokémon nog bij naam noemen; ik moet geobsedeerd zijn geweest toendertijd).

Gekijôban Poketto Monsutâ Mizu no Miyako no Mamorigami Ratiasu to Ratiosu

Desu Nôto: The Last Name
Horror / Mystery, 2006

The Prince of Egypt
Animatie / Avontuur, 1998
clonewraakpokémoncloninggebaseerd op videogamecreatorsearch for meaning researcherresearch laboratoryadult as a childanimegenetically modified organismgenetic experiment pokémon