• 9.381.086 stemmen

Genre: Oorlog / Komedie

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Quentin Tarantino

Met onder meer: Brad Pitt, Christoph Waltz en Mélanie Laurent

IMDb beoordeling: 8,4 (1.758.268)

Gesproken taal: Duits, Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 27 augustus 2009

Plot Inglourious Basterds

"Once upon a time in Nazi occupied France..."

In het door Duitsers bezette Frankrijk is Shosanna Dreyfus getuige van de brute moord op haar familie, onder leiding van nazi-kolonel Hans Landa. Ze weet maar net te ontsnappen en vlucht naar Parijs, waar ze een nieuwe identiteit aanneemt en een filmtheater gaat runnen. Ondertussen, ergens anders in Frankrijk, neemt een joodse groep soldaten, onder leiding van luitenant Aldo Raine, wraak op de nazi's.

LT. Aldo Raine

CPL. Wilhelm Wicki

avatar van Eerin

Eerin

youpvdberg schreef:

Helemaal mee eens. Je moet met een bepaalde mind-set naar deze film kijken. Ik zit zelden met zoveel gevoelens en emoties bij elkaar een film te kijken. Mijn hart bonkte er uit bij de eerste scene en ik heb tranen gelachen om de Bingo van Landa en de rol van Pitt. Daarnaast zat ik met een enorme sadistische grijns op mijn gezicht bij het finaal kapot schieten van Adolf en Goebbels. Deze film is puur vermaak. Een kunstwerk. Een ode aan de filmkunst opzich

Ik ben het hier overigens volledig mee eens!

Al DeNiro

Meest overschatte film van afgelopen decennium.

Paar geinige momenten, maar verder veel saaie, onzinnige en langdurige gepraat en belachelijke optredens van sommige acteurs met Brad Pitt voorop. Ze proberen allemaal lollig te doen, maar dat zijn ze zeker niet.

De Duitsers worden als complete idioten neergezet, maar gek genoeg had ik meer sympathie voor hun dan de Geallieerden.

Ik heb me ook zwaar geergerd aan het personage van Kruger met haar irritante gedrag en het feit dat ze een ongewapende jonge Duitse soldaat die net vader is geworden even neerknalt. Gelukkig werd ze gewurgd door Hans Landa en dat is voor mij meteen de beste scene van de film!

2,5 sterren voor briljante acteerwerk van Hans Landa en dan ben ik nog te mild.

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

Amen...

Al DeNiro schreef:

De Duitsers worden als complete idioten neergezet

De film valt dan ook onder het genre komedie.. Ik weet niet wat je dan verwacht had..

avatar van Wouter

Al DeNiro schreef:

Meest overschatte film van afgelopen decennium.

Close finish met Avatar.

avatar van Artificial

Artificial

Christoph Waltz is hier echt een held, een mooie film van Tarentino wat ik ook van hem gewend ben.

Vond sommige momenten een beetje zwakjes maar al met al is het een super leuke film om te kijken die lekker wegkijkt.

avatar van Olifantenstaart

Olifantenstaart

On-voor-stel-baar dat Avatar op de Oscars hoger werd ingeschat dan dit diamantje. Zegt misschien meer over het dat instituut dan over de films. De film zelf scoort op zich al een dikke 4, Waltz' acteerwerk (en dat van anderen) maakt het de volle 5 waard. Een instant classic voor me, en dat gebeurt zelden. Normaal 'groeit' een film bij me. Iets wat deze plaat overigens ook doet.

De mensen die zeggen dat ze de film slecht vinden omdat 'de duitsers idioten lijken' of 'het niet realistisch is' hebben natuurlijk recht op een mening zoals al de rest, maar deze mening stoelt volgens mij nergens op. Ten eerste: het is komedie, en bij komedie horen 'typetjes'. Ten tweede: deze film wil niet realistisch zijn. Hitler is inderdaad niet zo gestorven, goed gezien!

Al DeNiro

Toch is dit een zwaar anti-Duitse film, ook al gaat het om nazi's en is het een komedie.

Zeker als je kijkt hoe de meeste Duitsers worden vermoord (inslaan van hersenen, scalperen, levend verbranden, lading kogels leegschieten) en worden neergezet (krankzinnig, emotieloos, lachen om soldaten die neergeknald worden)

Ik kan me nog herinneren dat een paar Duitse toeristen het helemaal niet leuk vonden en na een tijdje de zaal verlieten.

Overigens is dit een trend in de Amerikaanse filmindustrie.

Nazi's worden wel vaker neergezet als krankzinnig, emotieloos, dierenbeul, homo en pedofiel.

Terwijl het doorsnee mannen met gezin waren die ernstige oorlogsmisdaden hebben gepleegd en gelukkig daarvoor gestraft zijn.

Al DeNiro schreef:

Tsja, oke. Voor mij is dit een komedie. Dingen als de 'Berenjood' etc.. zijn nu eenmaal dingen waarmee je moet lachen.

Al DeNiro schreef:

In het geval van nazi's kan me dit weinig schelen. Let wel: er is een verschil tussen Duitsers en nazi's. Imo verdienen nazi's niet beter.

avatar van yeyo

yeyo

Ach, het is maar een komedie hè. Genoeg 'serieuze' films waar Duitsers en andere volkeren even negatief worden voorgesteld. Om dan nog maar van de zogenaamde nazisploitation-films te zwijgen, die zijn pas beledigend.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

''Nazi ain't got no humanity... and they need to be destroyed!''

Leland Palmer schreef:

''Nazi ain't got no humanity... and they need to be destroyed!''

Ik vind het ook geweldig hoor als nazi's worden vermoord in de Indiana Jones-films of door Magneto.

sweinsteiger

Ik heb daarjuist de film opnieuw gekeken, en het blijft spannend. Ik weet niet waarom maar mijn benen trillen altijd.

sweinsteiger schreef:

Eens laten onderzoeken, denk ik.

Basterds moet het - vind ik toch- niet echt van de spanning hebben..

avatar van fatshark

fatshark

Persoonlijk vind ik het gewoon een overhypte film die kwa verhaal slecht ineen zit...

Het is als komedie bedoeld maar eigenlijk vind ik het gewoon niet grappig...

Ik vraag mij af dat sommige mensen hier 5 sterren hebben gegeven wel naar dezelfde film hebben gekeken???

Sergio Leone schreef:

Eens laten onderzoeken, denk ik.

Basterds moet het - vind ik toch- niet echt van de spanning hebben..

Ik denk dat ik het project in de bioschoop zo spannend vind.

Laat ik het zo zeggen : Ik leef met Shosanna mee

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

De openingscene vond ik ook superspannend. Zelden of nooit een scene gezien in mijn leven waar onderhuidse spanning en ondehuidse hilariteit zo verenigd werden. Geniaal!

avatar van ehs21

ehs21

fatshark schreef:

Het is als komedie bedoeld maar eigenlijk vind ik het gewoon niet grappig...

tja dat vragen wij ons van jou ook af natuurlijk Ik vind trouwens niet dat je als komedie naar deze film moet kijken. Zit slechts 1 grappige scene in en een paar glimlach scene;s. De film zit gewoon goed in elkaar en de acteerprestaties zijn ook sterk.

avatar van stfuympos

stfuympos

wavanbuuren schreef:

Maar het nadeel is dat het daarna ook niet meer bij in de buurt komt waar zoveel films last van hebben btw.

Edit. hmm hoewel de restaurant scene ook erg sterk is en arrverdeci ook.

fuck it een ster erbij.

En nog eentje....

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

stfuympos schreef:

Edit. hmm hoewel de restaurant scene ook erg sterk is en arrverdeci ook.

fuck it een ster erbij.

Kijk, zo mag ik het horen

avatar van Ninto

Ninto

Voor derde keer gekeken en mijn mening is niet veranderd: beste film die ik ooit gezien heb. Geen enkel negatief punt. Pure genialiteit.

riesma

Tarantino laat hier goed zien hoe hij het filmmaken aan het verleren is en hoe een overgewaardeerd en opgeblazen regisseur hij is. Zijn ooit vernieuwende truukjes uit Reservoir Dogs en Pulp Fiction blijven maar terugkomen, of ze nu een plek in de film waard zijn of niet.
Inglorious Basterds is een bastaard van een film, zoals de meeste Tarantino's eigenlijk zijn. Kopieer- en jatwerk, of, zoals hij het zelf definieerd, ode's aan eerdere films en genre's. Nergens is iets origineels te vinden. We zien weer hetzelfde camerawerk als in Kill Bill, bijvoorbeeld het lange kraanshot dat over de muren heen gaat. De muziek moet uiteraard weer Tarantino's zijn, maar of dat past in deze film -in een tijd als de Tweede Wereldoorlog, daar kunnen de meningen over verschillen. Ik vind van niet.
Het verhaal zelf is van erg middelmatig niveau. Ook hier druipt te veel Tarantino vanaf, waarbij het zelfs erg kinderachtig en voorspelbaar wordt. Het is een stoere-jongensverhaal, met genoeg schieten en slechte mensen doodmaken en tofdoen. Verdeeld in hoofdstukken. Want dat is Tarantino, of het nu conceptueel klopt of niet, het moet erin, want dat is zijn "stijl". Gebrek aan inventiviteit is mijn mening.

Zijn er dan geen positieve punten? Jawel, Christoph Waltz speelt fenomenaal. Op Brad Pitt na, die gewoon weer eens zijn ding doet en daar goed in is, komt de gehele cast wel mee. Maar Waltz steekt er met kop en schouders bovenuit.
De locaties en mise-en-scène zijn voortreffelijk uitgekozen. Vooral de scène in de kelder is erg goed. De belichting zorgt voor een sterke sfeer en een dreiging die constant in de lucht hangt. Helaas zijn de lange (Tarantinoaanse) gesprekken niet al te boeiend, die waren in eerder genoemde films stukken beter uitgedacht en uitgewerkt.

Misschien ben ik simpelweg Tarantino-moe. Hij wordt mij te veel opgeblazen, nu ik hem steeds meer als kopieerder zie dan de inventieve regisseur die hij in het begin was. Zijn films vermaken wel, maar ik zie de genialiteit die anderen noemen er niet meer in.
De 2,5 uur is een lange zit, vooral omdat het niet overal even boeiend is. Toch is het een redelijk vermakelijke film, om een keer gezien te hebben.

riesma schreef:

Tarantino laat hier goed zien hoe hij het filmmaken aan het verleren is.

Ik had het tegenovergestelde gevoel. Hoe bv die openingsscène in mekaar steekt. Imo redelijk meesterlijk.

riesma

Daar had ik inderdaad nog goede hoop. Eén van de betere scènes van de film. Helaas zwakt de film daarna af en blijft op een matig niveau hangen. Met enkele stukken uitgezonderd.

In de opening vond ik de (typisch Taratino-achtige) gesprekken ook niet helemaal boeiend. Dat kon hij in Pulp Fiction en Reservoir Dogs beter. Kill Bill viel me op dat gebied ook tegen.

avatar van wimnoot

wimnoot

De coolness van die twee films is moeilijk te krijgen in een deze ode aan de macaroni oorlogsfilm/ spaghetti western. De dialogen zijn dit keer ook veel meer plot gericht, en dat maakt het minder interresant. Kijk maar naar de eerste dialoog in RD (Madonna+dicks) als je dat vergelijkt met een gesprek over ratten en eekhoorns, is die eerste natuurlijk veel leuker, maar dat gaat in IB gewoon niet door het genre.

avatar van ehs21

ehs21

riesma schreef:

Ik denk dat dit het is idd. De meeste regisseurs hebben wel een eigen stijl, waarvan je in al hun films gedeeltes terug ziet. Sowieso is het enorm moeilijk om constant inventief te blijven, kritiek dat je hetzelfde doet zal er altijd blijven. En in feite is alles al een keer gedaan en is dus alles ook gejat van of uit andere films (op een enkele uitzondering na). Ik ben het op zich wel met je eens dat sommige dingen (zoals de hoofdstukken) niet echt nodig zijn, maar ik ben nog niet Tarantino moe dus ik stoor me er ook niet aan. Daarbij vond ik Kill Bill vrij zwak dus ik heb mn Tarantino dipje wellicht al gehad

riesma

Het probleem is dat hij redelijk veel hetzelfde doet in zijn films. Een stijl is één ding, dezelfde stijltruukjes uithalen is een ander. Stijl moet ondergeschikt zijn aan een concept, niet andersom. Bij Tarantino heb ik het idee dat steeds meer zo is.

Daarnaast is hij te veel bezig met "ode's" maken. Moderne kopietjes van (aspecten uit) oude films. Ik zie daar de genialiteit niet van in, die sommigen noemen. Zijn films zijn vermakelijk, maar verre van origineel of geniaal. Pulp Fiction en Reservoir Dogs, daar was hij nog origineel. Uiteraard is alles al een keer gedaan, maar hij legt het gekopieerde/geodeerde er te dik bovenop, zonder te kijken of dat strookt met het gehele concept.

(@wimnoot & ehs21)

avatar van realiteitspaard

realiteitspaard

Film 2x in de bioscoop gezien, 1x thuis, pas op dvd gekocht, ga hem vanmiddag met vrienden weer kijken, gewoon een topfilm!

5 sterren, verdiend