• 9.382.693 stemmen

Genre: Oorlog / Komedie

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Quentin Tarantino

Met onder meer: Brad Pitt, Christoph Waltz en Mélanie Laurent

IMDb beoordeling: 8,4 (1.759.185)

Gesproken taal: Duits, Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 27 augustus 2009

Plot Inglourious Basterds

"Once upon a time in Nazi occupied France..."

In het door Duitsers bezette Frankrijk is Shosanna Dreyfus getuige van de brute moord op haar familie, onder leiding van nazi-kolonel Hans Landa. Ze weet maar net te ontsnappen en vlucht naar Parijs, waar ze een nieuwe identiteit aanneemt en een filmtheater gaat runnen. Ondertussen, ergens anders in Frankrijk, neemt een joodse groep soldaten, onder leiding van luitenant Aldo Raine, wraak op de nazi's.

LT. Aldo Raine

Fredrick Zoller

SGT. Hugo Stiglitz

CPL. Wilhelm Wicki

avatar van Theunissen

De vele kleine details in deze film zijn ook al geweldig zoals het glas melk waar nazi-kolonel Hans Landa om vraagt en de belachelijke pijp die hij rookt. Ook het bierglas welke de Gestapo officier steeds bij zich heeft in het cafe is bijzonder. En dan vergeet ik bijna nog de Apfelstrudel welke Hans Landa besteld en de kauwgum waar de Führer om vraagt na het toilet gebruikt te hebben

Ook de Nazi kopmannen zoals Goebbels (geweldig gespeeld door Sylvester Groth) en natuurlijk de Führer waren zeer bijzonder in de film en vaak ook zeer grappig.

Kliest: Ja mijn Führer, Wil je soldaat eerste klas, Butz, nog zien ?

Führer: Wie of wat is een soldaat eerste klas Butz ?

Geweldig gewoon.

Wouter schreef:

Daar waar Reservoir Dogs nog strak en gevat was, vind ik het hier unfocussed en oeverloos gelul.

Daar denk ik precies het tegenovergestelde over. Ben nooit onder de indruk geweest van de small talk uit RD.

avatar van Clockwise

Clockwise

Meesterwerk van Tarantino. Prachtige knipoog naar de kijker in de allerlaatste scène. Chapeau.

avatar van RoD

RoD

Wouter schreef:

Maar er kan natuurlijk het ene moment iets voorspelbaars en op het andere iets onlogisch gebeuren. Zo is het mij volstrekt onduidelijk waarom Eli Roth doet wat ie doet in de laatste akte, maar dat al die nazi's er aan gaan, weet je direct.. Hitler incluis.

En waarom wist jij dan al dat alle nazi's incluis hitler eraan gingen?
In het eggie is het heel wat anders gegaan, dus ik had eigenlijk niet verwacht dat het zo zou gaan. En in de meeste films worden ook eerst de "normale" nietszeggende mensen vermoord en daarna pas de uber-badguy /eindbaas (Hitler in dit geval)

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Ik vond het echt een geweldige film! Met goede conversaties, pistolen die op elkaar gericht zijn en geweldadige scenes is deze film weer typisch Tarantino. Het acteerwerk was geweldig en dat geldt voor de hele cast. Ik begin steeds meer onder de indruk te raken van Brad Pitt. Ook in deze film zette hij weer een geweldige rol neer. De kans is groot dat deze film in mijn top 10 belandt en dat heeft vooral te maken met het feit dat deze film ontzettend goed in elkaar zit en ik me geen minuut heb verveeld.

Dit wordt echt een klassieker!

4,5 *

avatar van Nasir

Nasir

Ik kwam niet meer bij toen Aldo Raine italiaans probeerde te praten. Zo waren er nog meer memorabele scenes en geweldige spanningsbogen die schitterend werden opgebouwd. De oscar gaat uiteraard naar Christoph Waltz die een puike rol neerzet, heb echt genoten van die man.

Ga'm snel maar weer op het witte doek bekijken.

THIS MIGHT BE A MASTERPIECE!

avatar van voskat

voskat

sebo12 schreef:

wat een saai LANGDRADIG gelul zeg.. veeeel te lange, suffe scenes.. je zit gewoon 2,5uur naar dialogen te luisteren terwijl de trailer je toch doet vermoeden dat er veel actie en schietwerk in zit

Apart dan dat jij Pulp Fiction als jouw absolute nummer 1 hebt aangemerkt. Daarin ligt het dialoog-percentage minstens net zo hoog als in Inglourious Basterds.

Ramon K

Ik zou haast zeggen vanwege genreconventies. Daarom is het voorspelbaar en tegelijkertijd is het zelfs te mak. Ik vind de finale van IB visueel best mooi, maar 'inhoudelijk' te soft. The Dirty Dozen deden het al in 1967 en destijds was de finale nogal schokkend (werd ook kritiek op geuit). Tegenwoordig is het a walk in the park.

voskat schreef:

Het gaat vooral om de informatie in de dialogen. En de dialogen zijn plot-gerelateerd.

Dat verbaasde me ook wel. Ik kan aannemen dat mensen de dialogen in Pulp Fiction geweldig vinden, maar in deze film lijkt het meer het imago van Tarantino dat zulke uitspraken lijkt uit te lokken, aangezien de dialogen net erg sec en to the point zijn. Alleen erg uitgesponnen in vergelijking met andere films.

Ramon K

aangezien de dialogen net erg sec en to the point zijn.

Precies. In Pulp Fiction krijg je bijv. een dialoog over voetmassages en je weet niet waar die dialoog heengaat. Je weet niet eens of de dialoog iets toe gaat voegen aan de plot.

Bij IB, een film met een A naar B plot, voel je al vroeg aan in de dialoog welke info uiteindelijk verstrekt zal worden. Daardoor lijkt Tarantino te lang om de point heen te draaien. Voelt erg gekunsteld aan en is daardoor stukken minder genietbaar. Ik ben een groot Tarantino liefhebber, maar heb me bij deze film af en toe verveeld.

avatar van Halcyon

Halcyon

Mee eens. De dialogen in Pulp Fiction dienen vooral de karakteruitdieping (hoe denken de personages over hamburgers, voetmassages, milkshakes,...) terwijl die in Inglourious Basterds in functie staan van het verhaal. Uiteraard vind ik het eerste geval een pak leuker om naar te kijken.

avatar van Metalfist

Metalfist

Juist deze poster gaan halen omdat ik hem gewonnen had via het programma Cinema op ATV

avatar van Mark86

Mark86

Net voor de tweede keer in de bioscoop gezien en hij was zeker niet minder dan de eerste keer. Heerlijk om iedereen zich wezeloos te zien schrikken in die briljante 'kelder-scene'/Reservoir Dogs-achtige shootout.

Zijn er overigens verder nog mensen die de knipoog van Pitt naar Fight Club opmerkten? "You know, fightin' in a basement offers a lot of difficulties. Number one being, you're fightin' in a basement! "

Ramon K schreef:

En de dialoog tijdens het kaartspelletje, die as toch ook niet plot gestuurd, maar diende eveneens tot karakter uitdieping. Hetzelfde kan je stellen over de filmsdiscussie tussen de soldaat en de bioscoop eigenares.

avatar van wu-tang

wu-tang

ben ook wel benieuwd !!

wordt er ook een beetje goed tegen gespeeld van duitse kant of is het alleen duitsers mollen !!

zou mooi zijn als aan beide kanten sterke personages te vinden zijn

avatar van Reinbo

De sterkste personages staan aan Duitse kant.

avatar van swollenaer68

wu-tang schreef:

ben ook wel benieuwd !!

zou mooi zijn als aan beide kanten sterke personages te vinden zijn

Reinbo schreef:

De sterkste personages staan aan Duitse kant.

Het sterkste personage staat zelfs aan Franse kant.

avatar van Theunissen

De geluidseffecten in deze film zijn overigens ook zeer goed. Neem bijvoorbeeld de muziek in de openingsscene of het geluidseffect (beukende dreun) als Goebbels Hans Landa voorstelt aan Shosanna. Kippenvel gewoon.

avatar van Blokland

Blokland

Waanzinning hoe verdomde entertaining die films van Tarantino toch zijn! Jammer helaas dat ze je nooit tot het diepst van je ziel weten te raken. Maar wel verdomde entertaining!

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Reinbo schreef:

De dialoog tijdens het kaartspelletje vond ik zelf het sterkste. De hele scene zat onzettend goed in elkaar. Ten opzichte van Tarantino's andere films vond ik deze film erg vernieuwend.

Ramon K

Ik durf hier ook niet te beweren dat ELKE dialoog slecht was, of echt allemaal plotgerelateerd. Ik uit hier enkel wat mij over het algemeen tegenstond in de dialogen.

Zelf vond ik de dialogen tijdens het kaartspel maar gedeeltelijk geslaagd. En de scene duurde uberhaupt veel te lang.

Zwakste scene was de confrontatie tussen Landa en von Hammersmark. Daar was Tarantino op nogal flauwe wijze tijd aan het rekken: Raine had zichzelf al lang en breed verraden met zijn vloeiende italiaans, Hammersmark komt al trillend binnen, we wisten al dat Landa die schoen gevonden had, waarom dan nog al dat gedoe met die tas en die schoen?

Maar ja, ik moet 'm op dvd nog eens herzien.

avatar van SilverGun

SilverGun

waarom dan nog al dat gedoe met die tas en die schoen?

Uitdieping van Landa's personage. Tot dat moment heeft hij elke situatie onder controle, iets waar hij veel waarde aan lijkt te hechten (zie bijv. het mentaal breken van LaPadite in de beginscène) en dan het besef dat al die tijd een spion onder zijn neus aanwezig bleek te zijn.

avatar van 3Rwin75

Geweldig.

Hij is helemaal terug!

avatar van Wouter

RoD schreef:

En waarom wist jij dan al dat alle nazi's incluis hitler eraan gingen?

Ik wist dat QT die verleiding niet zou kunnen weerstaan.

avatar van akira

akira

GEWELDIG FILM !

Ondanks dat ik de avond daarvoor maar 4 uurtjes heb geslapen en de film net om 20:30 keek, geen moment verveeld. En nog steeds kan ik niet slaap vatten door de adrenaline van de film.

Rustige opbouw, maar toen de film eenmaal op gang kwam, whow ! wat een rollercoaster.... tot nu toe beste film van 2009.

Ramon K

Uitdieping van Landa's personage.

Ik snap wel waarom het tot een confrontatie tussen de twee komt (dat is onvermijdelijk), maar ik irriteer me aan de manier waarop Tarantino die scene rekt omdat:

a) wij, het publiek, al lang weten hoe de vork in de steel zit

b) wij al lang weten hoe Landa iemand confronteert (zie het eerste lange hoofdstuk).

Daarom is die scene zo flauw en ontbreekt het aan elke vorm van spanning.

avatar van dikkop

dikkop

Dit is echt een film die de meeste mensen nog een paar keer zullen bekijken. Uiteindelijk zal iedereen tot de conclusie komen dat het een topfilm is, althans als men daar niet de eerste keer tot het besef is gekomen...