• 9.379.535 stemmen

Genre: Oorlog / Komedie

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Quentin Tarantino

Met onder meer: Brad Pitt, Christoph Waltz en Mélanie Laurent

IMDb beoordeling: 8,4 (1.757.930)

Gesproken taal: Duits, Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 27 augustus 2009

Plot Inglourious Basterds

"Once upon a time in Nazi occupied France..."

In het door Duitsers bezette Frankrijk is Shosanna Dreyfus getuige van de brute moord op haar familie, onder leiding van nazi-kolonel Hans Landa. Ze weet maar net te ontsnappen en vlucht naar Parijs, waar ze een nieuwe identiteit aanneemt en een filmtheater gaat runnen. Ondertussen, ergens anders in Frankrijk, neemt een joodse groep soldaten, onder leiding van luitenant Aldo Raine, wraak op de nazi's.

LT. Aldo Raine

CPL. Wilhelm Wicki

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Ramon K schreef:

Maar toch weer niet (zie het laatste hoofdstuk).

'The Basterds' par exemple z'n voorspelbaar, maar wat Landa betreft had ik iig geen benul hoe ie zou handelen. En dat geldt voor iedere hoofdstuk. De spanning is niet te snijden en dat is ruim te danken aan het plot-gerelateerde dialogen.

Ramon K

Maar toch weer niet (zie het laatste hoofdstuk).

Maar op dat moment dus wel.

avatar van SilverGun

SilverGun

a) wij, het publiek, al lang weten hoe de vork in de steel zit
Wat niet echt relevant is. We weten halverwege de openingsscène ook al lang hoe de vork in de steel zit.

b) wij al lang weten hoe Landa iemand confronteert (zie het eerste lange hoofdstuk).
Maar niet hoe hij reageert, zoals blijkt. Op geen enkel ander moment in de film zie je Landa zijn kalmte verliezen. De aanleiding tot de confrontatie verschilt namelijk significant, zoals ik hiervoor al zei. Verder een relatief rechttoe rechtaan scène, ik zie niet wat Tarantino er aan rekt.

avatar van Lucsz

Lucsz

Wat ik vooral opvallend goed vond, waren de ultraclose-ups (het gebakje schiet me meteen te binnen). Dat had ik nog niet vaak eerder zo duidelijk gezien. Ook wel een ontwikkeling van Tarantino.

avatar van Wouter

SilverGun schreef:

Die had ook wat korter gemogen.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Nietes.

avatar van AHWA

AHWA

Welles

avatar van Nomak

Nomak

Niet, de openingsscène is net lang genoeg.

Vanaf hoofdstuk 3 had het allemaal wat korter mogen zijn.

avatar van schram101

schram101

Eindelijk de nieuwe geniale Tarantino gezien.

En wat een ervaring! Heerlijke dialogen, keiharde actie, zeer foute maar geniale soundtracks (waarvan alleen Tarantino het kan maken ze te gebruiken in zijn films), geweldige beelden wisselen elkaar in rap tempo af. Uiteraard allemaal gedragen door de sterke regie en zeer sterk acteerwerk.

Na een aantal reacties hier over de hoofdstukken verdeling e.d. in de films had ik mijn verwachtingen ietwat bijgesteld maar dat was totaal niet nodig. De opbouw van de film is erg sterk. Ook zit de spanning er in een aantal scenes weer goed in op een manier zoals alleen Tarantino dat kan.

Met stipt Tarantino's beste film!

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Geweldige film die iedereen moet bekijken. vooral Kolonel Hans Landa was geweldig.

4,5/5

avatar van Vascago

Vascago

Film vol heerlijke dialogen en humor. De cast is goed, alleen Brad Pitt is af en toe op het randje. De beste rol is idd voor de SS kolonel Landa. Wat een geweldige rol. De soundtrack is ook geweldig.

guretsidal

Een beetje overschat, deze film. 4,23 op 5 is wel heel hoog. De film is een typische Tarantino-film, precies zoals ik die verwacht had. En laat dat laatste nu net het probleem zijn waarom ik vind dat deze film overschat wordt.

De film is verdeeld zoals het in een boek gebeurd, namelijk letterlijk in verschillende hoofdstukken. Ik moet toegeven dat ik dat in het begin best wat irritant vond, dat van de "hak op de tak" springen. Maar na een korte periode verdwijnt dat gevoel al.

Ik ben al die zinnen de hele tijd typen even beu nu, dus ga ik de goede en negatieve punten gewoon opsommen.

Positief:

+++ Kolonel Hans Landa, nu al de sensatie van 2009! Wat een man, wat een karaktertrekken, ongelofelijk dat ik die niet eerder ontdekt heb, deze acteur. Geweldig en brengt de film echt wel in een hoger "klimaat".
++ Het verhaal dat origineel gebracht wordt en ondanks de lange speelduur vlot verloopt.
++ De mengeling tussen actie en humor.
++ De opbouw van de film verloopt perfect.
++ de spanning bij enkele scenes, al mag ik dat wel verwachten van iemand als Tarantino.
+ Brad Pitt. Zeer aangenaam, grappig en leuk zette hij dit personage neer.
+ De man met de baseball-knuppel. Hilarisch!
+ De manier hoe Hitler sterft in de film.
+ Die scene in het theater, heerlijk chaotisch in de positieve zin van het woord.

Negatief:

-- De film is zoals ik die verwacht had, dus iets extra gaf die me niet. Toch wel jammer. Al neemt dat uiteraard niet weg dat de film nog steeds een topper genoemd mag worden.
- Had, op het einde na, meer actie verwacht. Zeker van het "Jodenteam".
- De romance tussen de jonge, Joodse vrouw en de Duitse "held"/officier kon beter. Niet altijd geloofwaardig. Was het de bedoeling? Ik weet het niet dus kan me vergissen.

Meer minnetjes kan ik op het moment niet bedenken.

Besluit: zonder het eerste negatief punt, had ik deze film waarschijnlijk een 4,5 sterren gegeven. Nu is het 4 sterren. Uiteraard is het wel een grote aanrader!

avatar van Karl van H.

Karl van H.

guretsidal schreef:
+ De manier hoe Hitler sterft in de film.
Spoilers!

't Is dat die Joodse vrouw die officier totaal niet mocht, dus wat dat betreft is het niet zo gek dat er geen vonken van 't scherm spatten

guretsidal

Ik weet wel dat die Joodse vrouw die officier niet mocht, toch vond ik het iets minder tussen deze 2. Goed, maar iets minder dan de rest.

Wouter schreef:

Die had ook wat korter gemogen.

Precies! Leone deed deze scene beter in The Good, the Bad and the Ugly. Nou vond ik deze scene nog wel vrij oke (qua spanningsopbouw) maar de scene met Von Hammersmark is een flauwe herhaling van deze scene, vooral met de informatie die we al in ons achterhoofd hebben (en in de eerste scene kunnen we nog gissen, omdat we het personage nog moeten leren kennen).

avatar van Karl van H.

Karl van H.

guretsidal schreef:

Dan snap ik niet wat je er ongeloofwaardig aan vond. De Duitse officier kwam prima over als 'n zelfverzekerd, arrogant, opdringerig ventje, en de Joodse vrouw deed het prima als ogenschijnlijke ijskoningin. Ik kon me in ieder geval prima inleven in hun persoonlijkheid en handelingen.

guretsidal

Als je de hele tijd prachtige dialogen bijwoont van onze Duitse kolonel en Brad Pitt en dan ineens deze 2 individuen ziet, merk ik toch wel het verschil. Beiden acteerden goed, maar het was iets minder dan de rest.

Ramon K

Niet erg van belang. In de eerste scene maakt ie de joden 'kalm' af en in de tweede scene maakt ie von Hammersmark in razernij af. Climax bestaat in beide gevallen uit het feit dat ie de partijen van kant maakt. In de eerste scene kunnen we nog gissen, maar in de tweede scene staat de uitkomst al vast eer de scene aanvangt. En springt het gerek nog duidelijker in het oog.

avatar van Adentro

Adentro

Geniaal, geniaal, geniaal! Verreweg de beste film die ik heb gezien dit jaar.

Heb echt genoten van elke minuut. Geen moment heb ik me verveeld. Niks langdradige dialogen, of verbale diarree zoals die nitwit van het NRC het noemde. Hij heeft er gewoon geen verstand van

Christoph Waltz zet een onvergetelijk rol neer als Hans Landa. Hoop dat hij nog mooie rollen aangeboden gaat krijgen.

avatar van jackie

jackie

Vandaag voor de vijfde keer gezien in de bioscoop, echt geweldige film, van begin tot eind genieten!

Ik zeg bravo!

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Ik krijg van vrieden ook allemaal te horen dat Brad Pitt niet helemaal top is, maar ben benieuwd!

avatar van 1976Ben

1976Ben

jackie schreef:

Ik zeg bravo!

Overdrijven is ook een kunst. Heb je een vriendje die je gratis binnenlaat ofzo? Of een Pathé pas? Vijf keer de volle mep betalen binnen zo'n korte tijd lijkt me erg onzinnig. Maar ga gerust nog een keer

avatar van Tonypulp

Tonypulp

brabusRUS schreef:

Hij doet het erg goed, het is maar net of je er tegen kunt aangezien het zo overdreven is.

avatar van Creasy_Bear

Creasy_Bear

Ongelofelijke spanningsopbouw bevat deze film, man o man....

avatar van outofspace

outofspace

Super film! Net zoals bijna alle films van Tarantino bevat ook deze weer een sublieme combinatie van spanning, actie, humor, gruweldaden en zelfs een vleugje erotiek! Pitt is voortreffelijk in zijn rol en brengt naast brute daden ook de nodige humor! De meeste credits gaan in mijn ogen echter naar Christoph Waltz, die een schitterende rol neerzet als de Duitse Kolonel Hans Landa!

ik heb hem 1x gezien in de bios....maar ga komende week nog een keer (dinsdags maar 4euro) ...

absolute aanrader!

avatar van getthecool

getthecool

Voor mij de tegenvaller van het jaar, maar na hem twee keer gezien te hebben toch drie sterren voor de sfeer van de film en enkele goede scenes. Daar tegenover staan een paar verhaaltechnische gebreken, teveel dialogen (de groeiende focus hierop was bij Death Proof al vervelend, waarschijnlijk is Tarantino in het verleden zo bejubeld om scherpe dialogen dat hij zich nu als ongekend dialogengenie ziet) en ongeloofwaardige taal- en cultuurverwerking.

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Ik vond trouwens dat Kolonel Hans Landa véél meer screentijd kreeg dan Brad Pitt en de rest. Anyway, dat boeide mij niet want ik vond hem gewoonweg fucking geweldig!

Ook een grote pluspunt, originele talen gebruiken, Duits,Frans, Engels en Italiaans wanneer het moet, Regisseurs, voortaan zo doen,Tarantino heeft een nieuwe standaard gezet qua taalvaardigheid.

Ook super goeie dialogen tussen personages, niet zo afgerafeld gelijk andere films maar echt de tijd genomen en zoals in het echte leven gebeurt.

De soundtrack was fenomenaal, gaf een keiharde impact op de film en ook de resterende acteurs waren super.

En zoals een paar mensen zeiden, de spanning zit er ook goed in

p.s: Hans Landa verdient een oscar voor dit.

(en ik meen het)

avatar van Pestiis

Pestiis

Ben gister naar I-B toegeweest!

Hij heerscht

Brad Pitt speelt een erg grappige rol en dat accent vond ik ook geweldig! (Ook hilarisch is 't als ie Italiaans gaat lullen) XD

En de ultieme wraakactie van Shosanna vindt ik werkelijk briljant!

Verder ben ik het met M.Goodkat eens, Christoph Waltz speelt hier een fenomenale rol en die kerel verdient daar indd een dikke award voor.

Opmerkelijk trouwens dat Tarantino zelf in deze film niet voorkomt (in tegenstelling tot de meeste van zijn andere films die ik gezien heb)

Spanning is perfect en de muziek en de humor maken het totaal tot een meesterwerk!

dikke 4.5*

avatar van Xx_se7en_xX

Xx_se7en_xX

Dat wordt een hoge top 250 notering .

avatar van Adentro

Adentro

Pestiis schreef:

Ik las ergens dat hij er wel zelf inzit. De eerste nazi die gescalpeerd wordt, is een rubberen versie van Quentin
Maar of dat echt zo is, weet ik niet zeker. Moet ik 'm toch nog een keer zien, heel vervelend