• 9.378.179 stemmen

Geregisseerd door: Clint Eastwood

Met onder meer: Clint Eastwood, Bee Vang en Ahney Her

Releasedatum: 12 maart 2009

Plot Gran Torino

"Ever come across somebody you shouldn't have f#cked with?"

Walt Kowalski (Clint Eastwood), is een knorrige oorlogsveteraan en oud fabriekswerker die net zijn vrouw heeft verloren en geen goed contact heeft met zijn zoons. Ook zijn buren ziet hij amper. Ooit was het nog een goede buurt, maar nu wonen er voornamelijk Aziatische Hmong-immigranten om hem heen. En daar moet Walt helemaal niks van hebben. Door zijn ervaringen in de oorlog in Korea heeft hij een hekel aan Aziaten, maar eigenlijk aan zo'n beetje alle culturen. Hij wil het liefst met rust gelaten worden, door iedereen. Totdat op een nacht zijn prachtige auto, een Gran Torino, bijna wordt gestolen. De dader is zijn buurjongetje die dit deed onder druk van een lokale bende. Dit zet een serie gebeurtenissen in gang die het leven van Walt én zijn buren voorgoed zal veranderen...

Walt Kowalski

Steve Kowalski

Tim Kennedy

avatar van AnthonyG.

AnthonyG.

Ben begonnen met weinig verwachting, denkend dat ik een ruige clint eastwood film vol actie en stoer taalgebruik zou zien.

Dat heb ik ook deels gezien, maar hij had me verdomme toch te pakken met z'n humor en emotie.

Ergens doet deze film me denken aan het boek "Kaas" van W.Elsschot, met weinig woorden en beelden wordt veel uitgelegd.

(hiermee zeg ik niet dat het boek en de film veel op elkaar lijken kwa structuren enz.)

AnthonyG. schreef:

Bizar (in de zin van leuk) wat voor kronkels mensen soms hebben. Ben een groot liefhebber van Elsschot. Maar een vergelijking met Eastwood is wel het laatste waar ik aan zou denken. Ik begrijp het ook nog niet helemaal, maar wel zo intrigerend om er eens over na te gaan denken. Elsschot verfilmingen zijn vrijwel nooit geslaagd, maar wie weet gloort er weer nieuwe hoop

avatar van 1907

1907

In2Sneakers schreef:
Ik had een keihard wraak/actie film verwacht, maar toen keek ik de film en viel het viel me zwaar tegen. Stel dat ik er niks van verwacht had, dan was het een leuke film geweest.

Maar deze is zeker niet beter dan harry brown, wat sommige beweren.

Jammer dat jij het einde niet snapt, het character wat Eastwood speelt heeft kanker en zou sowieso aan zijn einde komen, hij heeft zijn leven gegeven voor Thao en zijn familie zodat de bende die de wijk terroriseert achter slot en grendel zou verdwijnen, een beter einde kon je je niet wensen geloof me.

avatar van AnthonyG.

AnthonyG.

The Oceanic Six schreef:

Eigenlijk is bijna alles goed aan de film, maar als ik toch een kritisch puntje mag geven dan is het wel dat ik het een beetje apart vond dat een man die eigenlijk al zijn hele leven op een bepaalde wijze leeft en denkt wel erg snel veranderd nadat de nieuwe buren er zijn.

Je vergeet daar wel dat z'n vrouw net gestorven is.

avatar van BjornH

BjornH

Zeer sterke film met een geweldige Clint Eastwood. Heerlijk hoe die man die oude rauwe veteraan neerzet. Iedere zin zit ie te mauwen en racistische leuzen te zeggen. Ik lag egt iedere krom van het lachen. Voor de rest was het af en toe een beetje ongeloofwaardig, wat echter niet zoveel afdoet aan het totaalplaatje .

1907 schreef:

Het einde is precies goed

In2Sneakers schreef:

Maar deze is zeker niet beter dan harry brown, wat sommige beweren.

Ik vind deze wel beter als Harry Brown, begrijp me niet verkeerd harry Brown was ook top. Maar deze film pakte me meer, dat komt vooral doordat het einde een beetje mwa is.

avatar van Basso89

Basso89

Mooie film! Het einde was zeker mooi en niet voorspelbaar. In vergelijking met Harry Brown is dit naar mijn gevoel meer gericht op drama in plaats van actie.

Klopt als een bus

avatar van Film Pegasus

Een film waar ik al op voorhand een goed oog in had. Clint Eastwood heeft al meer bewezen dat hij naast acteren ook goed is in het regisseren. Bovendien is deze rol blijkbaar hem op het lijf geschreven. Een drama dat ogenschijnlijk simpel is van verhaal, maar als je verder kijkt figuren neerzet die meer inhoud hebben dan de doorsnee kartonnen silhouetten. Niet alleen drama en spanning, maar ook een hoop emoties en zelfs de nodige humor. Niet te melig, niet te zwaar, maar wel een film die er staat. Hopelijk mogen we nog een tijdje genieten van Eastwood in de filmwereld. Prachtig!

avatar van Poppe

Poppe

Toch na een herziening mijn sterren aangepast, het is toch allemaal net iets te Amerikaans. Had hiervoor 4,5 ster gegeven, maar dat was net toen de film afgelopen was en de film nog net even te vers in het geheugen zat. Goede film nonetheless, maar ook niet perfect.

avatar van Cleanshot

Cleanshot

Echt een Eastwood film een goed verhaal met een mooi plot.

De leeftijd maakt Eastwood alleen maar beter in de rol als grommende chagerijnige patriot brompot

avatar van 13woutie13

13woutie13

Mijn 4e film met Eastwood als regisseur, en alweer de 4de topper van Clint.
Wat maakt deze film zo bijzonder?

Het is een film met een luchtig en komisch omhulsel, maar met een diepe en harde kern. De film is gewoon een one-man-show van Clint. Een geweldig diepe en zware stem die je het stuipen op het lijf jaagt, de klootzakkerige en racisitische houding van een man die van binnen wel aardig is, maar een beetje moeite heeft om zijn vriendelijke kanten te tonen. Heeft een vreselijke hekel aan zijn eigen familie, hij hekelt de hebzuchtigheid. Maar bij zijn buren kan hij tenminste zijn draai vinden, zonder dat ze alles van hem willen.

De ontknoping is gewoon geniaal, niet over the-top maar zoals een waardige film moet eindigen

avatar van kliko29

kliko29

Weer een goede regiefilm van Eastwood en weer een topper. Eastwood zelf is geweldig als knorrige oorlogveteraan die geen blad voor de mond heeft. Het wat trage tempo verveelt helemaal niet en Eastwood gooit er de meest waanzinnige onliners uit. Mooi verhaal dat nergens over de top is.

avatar van Stephan

Stephan

Aardige film met een enorme miscast.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Het is geen geheim dat ik absoluut geen fan ben van Clint Eastwood. Als acteur vond ik hem altijd ongelofelijk beperkt in zijn kunnen, omdat meneer altijd maar een ( falende ) gezichtsuitdrukking tevoorschijn toverde en als regisseur was het al niet veel beter, mede door toedoen van waardeloze scenaristen ( Mystic River ) en niet in de laatste plaats: door Clint Eastwood zelf, die maar wat graag met conservatisme te koop loopt, waardoor zijn nieuwste films vaak gelijk gedateerd aandoen. Om nog maar te zwijgen over de bedenkelijke moralen, die hij zijn argeloze kijkers meegeeft èn zijn onvermogen om dramatische scenes te besparen van overbodig sentimenteel gezeik.

Maar goed, het moge duidelijk zijn dat ik met de nodige scepsis aanving voor Gran Torino. Welnu, het wonder is geschied! Ik vond Gran Torino een uitermate vermakelijke film die mij geen moment verveelde of irriteerde. Ten grondslag hieraan, ligt ongetwijfeld het personage dat Clint Eastwood hier speelt.

Walt mag dan zijn blijven hangen in zijn eigen tijd, gelukkig loopt hij niet alleen maar te zeuren over dat alles vroeger beter was en hij eist ook nauwelijks aandacht op van zijn familie omdat hij zichzelf wel weet te redden. Wel ziet hij bv. de verandering in zijn buurt en de kledingkeuze van zijn kleindochter in de kerk met lede ogen en een grommend postuur aan. De film is bij vlagen ongelofelijk humoristisch omdat er veel humor voortkomt uit de directe, onverbloemde manier van converseren en de nodige scepsis waarmee Walt alles en iedereen tegemoet treedt. De omgang tussen Walt en zijn familie was bv. bijzonder grappig in beeld gebracht, vooral toen niemand van zijn familie de telefoon aan wilde nemen.

De leukste scene is ongetwijfeld de scene bij de kapper waar Walt zijn buurjongen wil leren hoe echte mannen tegen elkaar praten. Als zijn buurjongen hem vervolgens kopieert, geeft Walt hem op zijn kop omdat hij zo grofgebekt is tegen de kapper, niet in de gaten hebbende dat hij zelf niets anders doet de hele dag. Maar voor hem is dat blijkbaar gewoon, de jeugd moet beleefd zijn en er andere maatstaven op nahouden......

Ik vond het einde op zich ook wel geslaagd. Ik zag alweer een vreselijke hereniging met zijn familie tegemoet. Gelukkig kwam het niet zover. Een 4*

maxcomthrilla schreef:

Even los van het laatste deel van je opmerkingen, maar 'Million Dollar Baby' was toch ook in zijn uitgangspunten niet conservatief?

avatar van Bombong

Bombong

maxcomthrilla schreef:

Maar eigenlijk geldt dat voor alle acteurs. Volgens mij kun je acteurs in twee categorieen indelen: acteurs die altijd dezelfde rol spelen (bijv. Eastwood) of acteurs die veel verschillende rollen spelen maar elke rol op exact dezelfde manier acteren (bijv. John Malkovich of Forest Whitaker). Ik geef dan toch de voorkeur aan de eerste categorie.

Fijn dat je Eastwood eindelijk bent gaan waarderen

Bombong schreef:

In welke categorie valt Johnny Depp? Die voldoet eigenlijk aan beide.

avatar van Bombong

Bombong

Mochizuki Rokuro schreef:

In welke categorie valt Johnny Depp? Die voldoet eigenlijk aan beide.

Het zal toch niet zo zijn dat jij een gat in mijn theorie gaat schieten!

Maar ik denk toch meer categorie 1, al is het alleen maar omdat ik Depp meestal graag zie acteren.

avatar van niethie

niethie

Heb het vast al eerder gezegt maar wat heb ik toch een respect voor die Eastwood, niet omdat ik hem nou zo'n goed acteur vind, zo heel veelzijdig is hij nou ook weer niet in zijn rollen maar gewoon om zijn gehele staat van dienst die toch best indrukwekkend is.
De laatste jaren is hij dan voornamelijk actief als regisseur, maar begeeft hij zich daarmee nog steeds niet op de achtergrond gezien hij ook nog regelmatig opduikt in zijn eigen films die, en aan de gemiddelde hier te zien, van constant niveau zijn en best uiteenlopen ook. En dat voor iemand die net de tachtig is gepasseerd en naar mijn indruk nog lang niet van plan is te stoppen met film, petje af hoor! Geloof ook niet dat er veel zijn die hem het nadoen of nagedaan hebben, al weet ik dat niet helemaal zeker...

Deze vind ik dan wel lichtjes overroepen, vooral op imdb, maar goed die top 250 daar neem ik allang niet meer serieus. Wel een hele fijne en rustige film dat wel. Het begin is niet echt bijzonder, Eastwood zelf is wel weer goed op dreef als een soort gepensioneerde reflectie van het typetje wat hij altijd speelde in oa de Dirty Harry reeks, best interessant om te zien. Wel zeggen dat ik vond dat Walt wel heel snel van mening verranderde, zag ik eerst een knorrige oude patriotist die niets moest hebben van de buitenlanders, was hij even later kind aan huis bij zijn buren, dat was wel wat ongeloofwaardig. Het Amerikaanse moraaltje ligt er dan ook best dik op soms, maar dat stoorde me hier minder als in de meeste film mede door de frisse aanpak en de komiscshe ondertoon. Wel jammer dat die buurkinderen (Tao en Sue, tevens belangrijke personages in het verhaal) verre van overtuigend spelen, al vond ik die laatste (''we only eat cats'') wel een leuk meisje, maar dat staat los van het acteerwerk natuurlijk. Het einde komt redelijk onverwacht, zat al tegen eht einde op te hikken waarvan ik had gedacht dat het een standaard wraakscene zou worden, maar gelukkig heben de makers ingezien dat dat te makkelijk zou zijn geweest, niet dat dit nou zo orgineel is, zo'n opoffering is wat dat beterft niet nieuw, maar het werkte wel beter...

3,5 sterren

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Mochizuki Rokuro schreef:

Het thema euthanasie is inderdaad niet conservatief, omdat het nog niet voor iedereen bespreekbaar is en zeker bij de Republikeinen in Amerika ( en veel andere Christenen, Moslims etc. ) nog op veel weerstand stuit.

Ik vond dat de film alleen zo `n air over zich had van: kijk ons eens even dapper zijn, door zo `n ( voor sommigen ) beladen onderwerp bespreekbaar te maken. Het komt op mij over alsof Clint Eastwood pronkt met andermans veren. Die van mensen die het onderwerp daadwerkelijk overal bespreekbaar hebben gemaakt. Kortom, bij Million Dollar Baby twijfel ik aan de integriteit van de film en vind ik met name het camerawerk oubollig en conservatief.

Bombong schreef:

Als ik mijn favoriete acteur zou moeten noemen, zou dat toch wel Clint Eastwood zijn. Maar je zult mij niet horen beweren dat hij veelzijdig is. In principe speelt hij altijd dezelfde rol, met slechts kleine aanpassingen. Maar eigenlijk geldt dat voor alle acteurs.

Het is maar net hoe het kwartje valt, ik vond Clint Eastwood nooit overtuigen in zijn westerns en kon daardoor aanvankelijk ook weinig aanvangen met zijn andere rollen. Het is niet dat ik geen fan van Clint Eastwood ben omdat hij altijd dezelfde rollen speelt, maar omdat met name zijn mimiek en manier van doen mij niet bevalt.

Fijn dat je Eastwood eindelijk bent gaan waarderen

Waarderen is misschien een tè groot woord in zijn algemeenheid.

Bombong schreef:

Het zal toch niet zo zijn dat jij een gat in mijn theorie gaat schieten!

Ik onderscheid ook twee groepen: diegene die Bombong wél graag ziet acteren en diegene die hij niet graag ziet acteren!

avatar van GioFunny

GioFunny

avatar van paul83

paul83

teveel hollywood saus

Doe eens normaal en geef een normale waardering......Een 0.5 slaat natuurlijk helemaal nergens op wanneer je eerder een 3.0 gaf. Slaat uberhaupt nergens op, maar dit geheel terzijde

avatar van 13woutie13

13woutie13

teveel hollywood saus

En wat verstaat men dan onder teveel Hollywood-saus bij deze film?

teveel hollywood saus

Beetje apart kan je je eigen nader verklaren want ik zou graag willen weten waarom dat je een prima film een 0.5 geeft.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Is er iemand cooler dan Clint Eastwood !?! Ha, ha, ha. En dan te bedenken dat hij 78 jaar was toen hij deze film regiseerde en er een hoofdrol in speelde. Ik vind het geweldig goed van hem.

De film zelf vond ik erg leuk. Ik had niet verwacht dat er zoveel humor in zou zitten. Zoals dat gesprekje met de pastoor "De politie bellen ??? " "Toen we in Korea door 1.000 spleetogen werden aangevallen, gingen we ook niet eerst even de politie bellen !". De manier waarop hij het zei, echt geweldig. Heel de film door behoudt hij ook deze droge humor.

De film had misschien iets korter gemogen want af en toe neigde het een beetje naar langdradigheid. Maar het einde daarentegen was weer een knaller. Heel tragisch en toch ook mooi dat zo'n chagarijn aan het einde van de rit zoveel over had voor zijn medemens.

avatar van MovieMind

MovieMind

Een aardig filmpje om een keer te kijken als je niets beters te doen hebt.

Clint Eastwood's acteerprestaties zijn redelijk tot goed maar dat alleen kan de film niet overeind houden.

Een aardig filmpje zeker niet meer.. eerder minder.

avatar van EliasZ

EliasZ

Goede film, vond het geen topper maar wel heel goed