• 9.378.673 stemmen

Geregisseerd door: Martin Campbell

Met onder meer: Mel Gibson, Ray Winstone en Danny Huston

Releasedatum: 28 januari 2010

Plot Edge of Darkness

"Some secrets take us to the edge."

Thomas Craven is een rechercheur, wiens dochter vlak voor zijn huis is vermoord. Men gaat ervan uit dat hijzelf het doelwit was, maar als Craven in het verleden van zijn dochter duikt, blijkt dat ze een gevaarlijke doofpotaffaire heeft ontdekt. Daarbovenop ontdekt hij dat er afspraken zijn tussen het bedrijf waar ze werkte en de overheid, waarbij ze iemand inhuren om het bewijs te vernietigen.

avatar van Zeriel

Zeriel

De film gaat wat mij betreft na 5 minuten al de mist in , als zijn dochter voor de deur, met een shotgun(?) uit een rijdende auto midden in de borst geschoten wordt, als ze nog geen halve tel de deur uit zijn. Dan denk ik; "al dit komt niet meer goed." Dit wordt later nog eens overtroffen door de nog belachelijker auto-aanslag op een rustig weggetje nog binnen een halve tel.

Tussendoor is het gek genoeg een vrij degelijke doch ingetogen standaard- thriller tot de finale.

Nog net onderhoudend, maar zeker niet boeiend.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Mel Gibson is na 8 jaar eindelijk weer terug van weggeweest en je zou je toch afvragen waar ie al die tijd toch is geweest. Hij keert terug in het uitstekend geslaagde wraakthriller Edge of Darkness met een climax die hier en daar nog wel bekend voorkomt maar toch wel erg opmerkelijk is. Ook heeft de film een beetje een typische jaren 70 80 sfeer en oogt heel vaak ook erg rauw. Het begint allemaal met Mel Gibson als Craven die zijn dochter na een lange tijd weer ziet, zijn dochter blijkt ernstig ziek te zijn en naderhand word ze zomaar doodgeschoten voor de ogen van der vader. En ja, dan denk je ook wel weer. Moord op dochter, vader neemt wraak. Maar langzamerhand werkt de film naar de conclusie die en verrassend is maar tegelijkertijd ook erg bekend voorkomt. De dochter scheen te veel te weten van een terroristische organisatie en werd daarom vermoord. Dat term deed me wel een heel klein beetje aan A Beautiful Mind denken en zelfs een beetje aan Arlington Road. Het heeft wel wat met elkaar gemeen. Het lijkt allemaal standaard maar uiteindelijk word het hele term Aanslagbommen, nucliare wapens erbij gehaald

Ook de aanwezige actiescenes waren in orde en gore word hierin ook niet geschuwt. Verder een uitstekend spannende Wraakthrillertje en ook een mooie come back van Mel Gibson, die hopelijk hierna in nog wat films gaat spelen.

Niks mis mee.

avatar van kalehein

kalehein

Ondanks de vele lage beoordelingen van anderen hier, moet ik toch eerlijk bekennen dat deze film van begin tot het eind geboeid heeft.
Vooral het begin waarin de dochter van Craven op nogal brute wijze wordt afgeschoten, trekt je meteen lekker in de film.
Dat het verhaal hierna overgaat in een 13 in een dozijn complot - wraakfilm is me om het even. Martin Cambell weet het heel erg goed inelkaar te steken.
De rol van "opruimer" Jedburgh is me niet geheel duidelijk, maar volgens mij is hij m door de Amerikaanse overheid ingeschakeld om in bepaalde doofpotjes de losse eindjes aan elkaar te breien. Het stuk bij de psychiator is ook zo'n stuke waar ik niet echt weet wat ik er van moet denken.
Zoals enkele reacties eerder al is aangemeld zijn de flashbacks / gedachtegangen van Craven een beetje over the top, met het doodgaan en als geest vertrekken in het witte licht als toppunt
Al met al heeft deze film mij en mijn vriendin tot het einde geboeid en is het al die tijd doodstil geweest in huis

avatar van Aapje81

Aapje81

Edge of Darkness was in mijn ogen een moralistische zeverfilm met een nietszeggend scenario en vlakke acteerprestraties. Sinds Gibson telkens de behoefte voelt om te preken in zijn films ben ik compleet op hem afgeknapt. Elke vorm van relativering ontbreekt en inhoudelijk interessant zijn zijn films zelden.

Zeer matig.

avatar van Decec

Decec

Ik vond spannend misdaad/thriller film....

Terugkeer acteur Mel Gibson speelt goed..... (hij heeft wel grijs haar geworden...)

Prima acteerwerk...

Zeker goed onderwerp en goed verhaal.....

Prima aanrader!

avatar van DVD-T

DVD-T

Prima Thriller van Campbell.

Gibson is heerlijk bezig zo op de automatische piloot, meer doet hij ook niet. De actie is leuk in beeld gebracht. Dat kun je wel overlaten aan iemand als Campbell. Helaas hebben de schrijvers te weinig aandacht besteed om echt een slim script neer te zetten. Wat overblijft is en clichérijk verhaal wat erg slim wil zijn. Winstone steelt echt de show. Dat was een genot om naar te kijken. De rest van de cast deed het matig. Neemt niet weg dat Edge of Darkness lekker weg kijkt.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Goeie thriller. Het verhaal was best spannend maar niet al te ingewikkeld en niet erg origineel maar bleef toch spannend genoeg om naar te kijken. Wat mij het meeste opviel in deze film was toch wel het sterke acteerwerk van Mel Gibson. Ik vond het vooral knap hoe hij bepaalde schrikreacties wist over te brengen. Bijvoorbeeld als hij een nachtmerrie heeft of als hij overvallen word door het vriendje van zijn dochter. Zoals hij dan zijn lichaam als een soort adrenalineschok laat reageren vond ik knap gedaan.

Toegegeven, een meesterwerk is het niet maar ik vond het spannend en goed genoeg om er van te genieten.

avatar van Leno

Leno

Prima actiefilm met een rol die Gibson op zijn lijf geschreven is. De aardige regie en montage zorgen voor een goede sfeer en de bijrolspelers, met name Winstone, vullen goed aan. Het verhaal is dan weinig bijzonder en richting het einde niet meer zo geloofwaardig; desondanks wel een vermakelijke film.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Zelfs Mel Gibson kan deze film niet redden..

Een slap verhaal, alle nodige clichés komen weer voorbij en de rest van de cast is ook niet echt uitblinkend.

Blijft over dat Mel Gibson moet proberen met al z'n ervaring de film van z'n ondergang te redden maar dat kan zelfs hij niet.

Ik kreeg nergens het gevoel dat het nog op de een of andere manier spannend of verrassend zou worden en m'n gevoel kwam precies uit.

Gibson speelt z'n rol prima en blijkt toch echt wel een goede acteur te zijn, maar de film is niet best, en dan is het nog zacht uitgedrukt..

Jammer, maar een onvoldoende is zeer op z'n plaats naar mijn mening..

avatar van Film Pegasus

Het sterkste punt van deze film is de regisseur. Ten slotte zijn er de laatste tijd al een boel wraakfilms gemaakt en dan is het moeilijk om nog origineel uit de hoek te komen. Qua verhaal is het dan ook niet zo speciaal natuurlijk, al is dit meer dan het gewoonlijke 'wat weet jij? - knal neer - de volgende...' Campbell is opnieuw goed bezig en zorgt voor een kabbelende film die af en toe de kijker wakker doet schieten op de momenten dat het nodig is. Gibson doet gewoon z'n ding en is al lange tijd veel van z'n strepen kwijt. De rest van de cast loopt er ook maar wat bij. Blijf enkel het gegeven van de wraakfilm over (dat me wel interesseert) en de regie van Campbell.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Mel Gibson de regisseur moet even pas op de plaats maken voor Mel Gibson de acteur. De twee hebben met elkaar gemeen dat ze een soort bizarre fetisj hebben met excessief geweld. Hoe verklaar je anders de reeks aan religieus getinte geweldsorgies die de man recentelijk heeft geproduceerd en dan ook nog eens een oeuvre waarin vrolijk gemoord en gewraakt wordt? In het kielzog van Payback en Ransom hebben we nu dit verhaaltje over een rechercheur die een dochter verliest aan een complot. Niet dat het verhaal erg veel uitmaakt, want het is de doorgroefde en immer getergde kop van Mel Gibson die deze matige bedoening nog van enig cachet voorziet. De rest is alleen maar bijzaak. Het maakt deze film een warrig kluwen van onlogische plotwendingen en vooral een nogal geforceerd clichématige bedoening.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Prima film.

Mel Gibson heeft me nog nooit teleurgesteld en dat blijft zo. Hij zit lekker in z'n rol.

Mooie settings, goede belichting.

Het hele gedoe met dat corrupte bedrijf blijft een beetje vaag omdat de praktijken zèlf niet in beeld komen met die bestraling en eventuele kernwapens. Je moet de rode draad oppakken uit de vele dialogen maar als je de aandacht erbij houd is het best te volgen.
Toch komt het grofgezecht neer op een 'speurtocht naar de dader'.

De kills zijn ijskoud en soms best verassend. Wel een beetje vreemd trouwens dat Thomas zo snel een nieuwe deur in z'n auto had zitten na die crash.

Het einde zag ik niet aankomen en het is best leuk dat ze Thomas met zijn dochter naar de hemel laten gaan.

American flag.

Niet erg spectaculair, wel overtuigend genoeg.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Dit is opzich een leuke film om te kijken en Mel Gibson doet het goed, maar ik vond hem soms wat saai. Hij had wel 30 minuten minder lang mogen duren. De laatste scénes zijn het wel waard om te wachten. Verder vond ik dat er best veel schrikmomenten in de film zaten, dat had ik van te voren niet verwacht.

avatar van Elineloves

Elineloves

Deze film was niet direct mijn eerste keuze om te kijken, maar vooruit, we geven het wel een kansje. Al snel had ik door dat de film sowieso heel anders was dan ik verwacht had, verhalenderwijs betreft. Zeker wat de dochter betreft had ik andere ontwikkelingen verwacht, iets ingenieuzer, maar helaas werd het vrij standaard. Te braafjes, ondanks enkele goede actiescènes duurt de opbouw naar de ontknoping, die trouwens ook tegenvalt, te lang. Het wordt onnodig langdradig omdat er geprobeerd wordt de kijker zo lang mogelijk in spanning te houden.

Redelijk.

avatar van Bossie14

Bossie14

Hier ben ik eens goed voor gaan zitten en zat er ook vanaf het begin meteen in. Halverwege een mindere fase waar ik zo nu en dan de aandacht verloor. Zitten wel goede stukken in met een licht voorspelbaar eind. Al met al de moeite waard maar zal bij niemand in zijn/haar top tien staan! Voor mij 3*

avatar van scorsese

Onderhoudende thriller waarin een agent een complot ontdekt, wanneer zijn dochter wordt vermoord. Ondanks het schijnbaar complexe complot, waar je als kijker lang in het ongewisse van wordt gelaten, is dit uiteindelijk een vrij rechttoe rechtaan wraakfilm. En ook al is de film op sommige vlakken wat voorspelbaar, komt ie nogal eens verrassend uit de hoek. Redelijk spannend en Mel Gibson is perfect gecast hier. Drie dik verdiende sterren.

avatar van david bohm

david bohm

Onderhoudende thrillert die voldoende vaart heeft om de aandacht vast te houden. Het is een weinig originele vertelling maar best aardig. Af en toe wel erg dertien-in-een-dozijn en ook de gimmick van het ginger ale drinken, tja.

avatar van K. V.

K. V.

'k had eigenlijk ook een soort wraakfilm gelijk "Taken" verwacht, maar dat is deze film niet. De nadruk ligt veel meer op drama/thriller.

De film bevat heel wat onverwachte wendingen en dit vind 'k altijd aangenaam. 'k vond de film ook een beetje te lang en ook niet altijd even interessant.

Hoe dan ook vond 'k hem de moeite om te bekijken.

avatar van frolunda

frolunda

Beviel me een stuk beter in de herziening iets wat misschien ook kwam omdat ik er de eerste keer te veel van verwachte.De rol van wraak cop is Gibson wel toevertrouwd maar het verhaal is wat ongeloofwaardig en ontwikkelt zich niet altijd logisch.Dat krijg je waarschijnlijk als je een mini serie van ruim 5 uur in een film propt die nog niet de helft van de tijd duurt.Desondanks is Edge of darkness toch een aardige,wat duistere actie thriller die me bijna geen moment verveeld heeft.

avatar van JanLo

JanLo

confucius repeat schreef:

Typisch een Gibsonfilm. Typisch een Amerikaanse "ik kan overal tegelijk zijn" misdaadfilm. Na negentig minuten kon ik er niet meer tegen, tegen dat gezever en tegen dat welles-nietes spelletje. Doe me een lol Mel en stop met acteren want je begint vervelend en lachwekkend over te komen. Als regusseur, en vooral als acteur heb je veel moois nagelaten. Deze Edge komt niet in mijn dvd-collectie terecht. Een mager beestje. Next.

Ik vond het een leuke film, dus ik vind het opportunistisch om te zeggen dat Mel moet stoppen met acteren omdat jij hem vervelend vindt. Je kunt ook gewoon niet kijken naar zijn films!!

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Mel Gibson had een slechtere comeback kunnen hebben. Niet dat Edge of Darkness een fenomenale film is, maar de film kent oprecht een paar zeer effectieve scènes, zowel qua drama als qua actie. Het verhaal en de karakters zijn alles behalve bijzonder, maar de momenten dat Edge of Darkness werkt, werkt het ook goed. Alleen het laatste shot van de film hadden ze echt achterwege moeten laten.

3 sterren.

avatar van VincentL

VincentL

Edge of Darkness

Dit is één van de weinige Gibsons die ik nog moet zien. Na een heftige, maar kortstondige liefde voor hem toen ik ooit een The Patriot en Braveheart - toevallig - achter elkaar zag is de vlam toch ietwat gedoofd. Naast die twee goede prestaties kan het ietwat beter. Hij is wat doorsnee. Toch hoop ik telkens dat mijn hartje weer in voor en vlam wordt gezet. Op naar Edge of Darkness dan maar.

Qua verhaal valt het geheel nog niet zo zeer tegen. Het is wat aan de clichématige kant echter. Toch weet Cambell door de simpele detective-structuur je aandacht lang vast te houden. Lang, maar niet de gehele tijd. Op het einde kakt het geheel wat in en de climax is ietwat teleurstellend. Het geheel is wat gewoontjes. De mindfuck die je hoopt te krijgen ontbreekt en Cambell volgt de regels van "film maken voor dummies" nauwgezet. Zonde want er zat meer in.

Toch blijkt uit alles dat Edge of Darkness een typische Gibson film is. Naast dat de film om zijn karakter draait, is het ook zijn show. Hierdoor weet hij zich niet te onderscheiden van de andere films op zijn cv. Jammer.

Zoals ik al zei ik het een beetje een Gibson-show. Klaarblijkelijk voelt hij zich hierbij het best in zijn element. Aardig, maar cliché. Het toneelstukje is reeds opgevoerd en hij mag van dit spel afstappen. Nu is het een film uit 2010 en kijk ik hem 5 jaar later, dus misschien verklaart dat mijn gevoel.

Bojana Novakovic speelt kort en aardig. Ze heeft niet heel veel tijd gekregen om zich te onderscheiden, maar toch weet ze een stempeltje te drukken. Met haar erbij speelt Gibson beter. Misschien komt het omdat dan niet alle aandacht op hem gevestigd is.

Visueel doet de film grotendeels donker aan. Zowel letterlijk als figuurlijk. De, vooral in het begin, nachtelijke scènes geven gelijk al sfeer die de rest van de film grotendeels aanhoud. Voor de rest is het directe contrast tussen heel rustig scènes die gelijk omslaan in spanning goed gedaan. Dit houdt je langer aan de buis gekluisterd.

Edge of Darkness is een aardige film geworden die zich echter niet van vele anderen weet onderscheiden. Leuk, maar niet memorabel.

avatar van lana50

lana50

was best een aardige film

lekkere wegkijker,

niet kritisch, gewoon lekker lui

doet was een aardige film moet doen: afleiden, meenemen, boeien

avatar van jippie2010

jippie2010

Prima 13 in dozijn thrillertje. Alle ingrediënten zitten er in,

helaas met een vreselijk voorspelbaar plot met bijbehorende clichés.

Daarom ook zeker niet meer dan 3 sterren. *3.0

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Eigenlijk best goed.

Had het niet echt verwacht, maar de film heeft mij de volledige speelduur aangenaam geboeid. Ben geen fan van Gibson, maar hier speelt hij verrassend sterk. Van conspiracy filmpjes zijn er een hoop gemaakt, maar dat is een van de betere die ik heb gezien.

3,5*.

avatar van des1

des1

Ondanks de cliché's van een CEO zonder enige scrupules, het samenzweerderige van het verhaal en de onvermijdelijke payback, was dit een doorwrochte voorstelling, waar een Gibson (getekend door het leven) goed mee overweg kan. Zetten en tegenzetten waren mooi in evenwicht. Voor Amerikaanse begrippen ongewoon duister, zeker de afloop, wat weer een tikkie too much was. Op de keper beschouwd, had het verhaal zich prima geleend voor een 6-delige TV serie. Zodat de zonderlinge figuur van Jedbergh, gespeeld door Winstone, ook beter uit de verf had kunnen komen ("opruimer met gereactiveerd geweten"). Niettemin een dikke 3,5*. Altijd leuk om even wikipedia er op na te slaan. Deze film heeft dus $80 miljoen gekost, en haalde $81 miljoen binnen aan box office sales.

avatar van IH88

IH88

“I'm a guy with nothin to lose!”

Degelijke en soms spijkerharde thriller/wraakfilm. Regisseur Martin Campbell weet er een sfeervol geheel van te maken en het acteerwerk van vooral Gibson en Winstone is erg sterk. Het verhaal is wel iets te standaard en sommige plotontwikkelingen zie je van mijlenver aankomen, waardoor het op een gegeven moment erg voorspelbaar wordt. Er zit ook weinig actie in de film, alhoewel de scènes tussen Gibson en Winstone genoeg vuurwerk opleveren. Wat een geweldig duo. Het einde is iets te vergezocht en te sentimenteel, en ik had zonder de scènes met de dochter gekund.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Prima film met een goed acterende Mel Gibson, een acteur die weer iets op de waarderingslijst van ons is gestegen. Het is een verhaal over een politieman die ten koste van uiteindelijk alles, de dader wil achterhalen die zijn enige dochter overhoop schiet. Als hij na enig "vissen" erachter komt dat niet hij maar zij de prooi was van de schutter, slaan langzaam maar zeker de "stoppen door" en gaat hij rechercheren tot hij tegen de hoogsten van de samenleving aanloopt. Mensen die zonder scrupules de ander omleggen om zelf maar niet in beeld te komen. Ergens in de film heeft Thomas Craven een gesprek met een vriendin gehad van zijn dochter en in de buurt van deze scène schrok ik zoals ik dat nog nooit eerder meegemaakt had bij een film. Moet er wel bij vertellen dat dit ook deels kwam door het geluid!
Een pracht van een film in zijn genre en van ons een 7,5!

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Armoedig, saai en soms ronduit slecht.

Het plotje rond dochter in een anti protest beweging is aardig. De flashbacks naar de dochter in haar jeugd zijn eveneens aardig. Maar naast dat heeft de film moeite te boeien, lukt het Gibson wat mij betreft niet empathie los te maken bij de kijker en zijn er tal onwaarschijnlijk dingen zoals hoe en waarmee dochter geraakt wordt, hagel lijkt me, en Gibson niet? Dan de ongeloofwaardige wijze waarop hij ergens binnen dringt en eerst zijn wapen door de open deur steekt...joh!? En dat is een ervaren rechercheur?

Edge of darkness boeit mij niet genoeg, Gibson zet zijn rol te vlak neer en dingen komen te geforceerd over. Neen, matige, hele matige film wat mij betreft.

avatar van Jynxter

Jynxter

Een actiethriller zoals er al veel zijn gemaakt, met Gibson in een rol die hij al vaak heeft gespeeld. Wat er wel voor zorgt dat hij in zijn element is en de film prima draagt. Het plot is weinig bijzonder maar de film ziet er prima uit. De dialogen zijn veelal vrij sterk. Daarentegen is Edge of Darkness toch af en toe wat saai en flets. Hoewel dat wel lekker contrasteert met de expolievere momenten, die er daardoor best hard inklappen.

Geen hoogvlieger dus. Maar met een ouderwets nukkige en bijdehante Gibson in een simpel doch toereikend plot, zeker een keer die moeite waard.