• 9.374.845 stemmen

Met onder meer: Kate Winslet, Ralph Fiennes en David Kross

Gesproken taal: Engels, Duits, Grieks en Latijn

Releasedatum: 2 april 2009

Plot The Reader

"Behind the mystery lies a truth that will make you question everything you know."

Wanneer de jonge Duitse scholier Michael Berg op weg naar school ten val komt, wordt hij geholpen door tramconductrice Hanna. Ondanks dat zij tweemaal zo oud is als hij, raakt Michael volledig door haar geobsedeerd. Ze geven zich hartstochtelijk aan de liefde over en daarna leest hij haar telkens voor, het ene boek na het andere, de hele wereldliteratuur. Totdat Hanna van de ene op de andere dag verdwenen is. Wanneer Michael acht jaar later als jonge rechtenstudent het nazitribunaal observeert, staat hij plots tegenover Hanna in een heel andere setting. Hanna staat terecht voor een verschrikkelijk misdrijf, maar weigert zich te verdedigen. Dan realiseert Michael zich dat zijn jeugdliefde een geheim bewaakt dat zij als een grotere schande ziet dan moord.

avatar van 2aces

2aces

best wel OKEEE

goed gespeelt vind ik

avatar van LEIDENAAR187

LEIDENAAR187

medansavamhel schreef:

De scènes waarin bloot te zien is komen voor mij erg erotisch over en zijn essentiële elementen om de relatie tussen de twee mooi neer te zetten. Het is een relatie met passie, maar die ook vervreemd is. Zonder de seks scènes zou het onduidelijk zijn geweest wat de relatie tussen de twee precies inhoudt. In Nederlandse films komen vaak seks scènes voor die niets toevoegen aan het verhaal. Als je ze weg zou laten, zou je niet het gevoel hebben dat er iets uit her verhaal mist. Deze film is erg geraffineerd terwijl Nederlandse films dat over het algemeen niet zijn. Ik vind ze simpelweg banaal. Het is niet voor niets dat er zoveel commentaar wordt gegeven op bloot in Nederlandse films.

In elke film zitten scenes die je kunt weglaten zonder iets te missen,dat het bloot is bij nederlandse films zou geen probleem moeten zijn.

Vind het niet erg om tatjana naakt te zien huppelen in flodder,toen ik jong was leefde ik voor die scenes haha.

avatar van stinissen

Ik ben 46 en mag nog altijd graag naar vrouwelijk schoon kijken

avatar van Stephan

Stephan

medansavamhel schreef:

Daar ben ik het dus niet mee eens. Neem bv. Turks Fruit, Ik ook van jou, Oesters van Nam Kee, Zomerhitte, Swingers, Zwartboek...

Films waar men het tot vervelens toe over het bloot had. Nou zijn die films niet allemaal even goed, maar het bloot had zeker functie.

avatar van LEIDENAAR187

LEIDENAAR187

Precies,ik zie liever extra bloot dan die series als as the world turns,bold and the beautiful,gtst,onderweg naar morgen,en een heleboel films waarin ze sex hebben(waar je niks van ziet) en de vrouw dan daarna de deken altijd voor de borsten houd.

Als ze liggen ligt de deken tot hun nek,als ze overeind komen houden ze hem vast zodat die daar blijft.

Ze naaien wel maar daarna mag die haar borsten niet zien?

Duidelijk omdat de actrices niet bloot in beeld willen of omdat in sommige series geen bloot mag,maar dat irriteert en herinnert dat het nep is,dat ze dus geen sex hebben gehad,en dat er geen connectie tussen die spelers is.

Dus gewoon extra bloot,kwaad kan het zowiezo niet!!!

avatar van gotti

stinissen schreef:

Ik ben 46 en mag nog altijd graag naar vrouwelijk schoon kijken

Alleen als je vrouw weg is zeker...

avatar van P8rb

P8rb

Wel een aardige film. De eerste anderhalf uur zijn erg leuk om te volgen maar helaas moet het einde weer behoorlijk uitgerekt worden waardoor mijn interesse een beetje verdween. Leuk liefdesverhaal om een keer gezien te hebben maar niet het type film dat ik weer eens zal herzien. 3 sterren.

avatar van plompa

plompa

vond het een lange film waarin weinig gebeurt. Niet slecht maar ook niet goed. Als je naar de bios gaat zou ik maar een kussen meenemen (of een grote kan koffie)

avatar van Fargo78

Fargo78

Wat een lelijke tieten...

avatar van medansavamhel

medansavamhel

Stephan schreef:

Oh ik beweer niet dat de seks in Nederlandse films altijd zonder functie is. Ik zeg alleen dat ze niet essentieel zijn voor het verhaal. De meeste van de door jou genoemde films heb ik niet gezien, maar bij een film als Turks Fruit lijkt mij de seks scène essentieel voor het verhaal. Bij Zwartboek was dat niet het geval. Echter, storend was het niet en zeker wel passend.

avatar van picesof69

picesof69

Wat mij betreft hadden hadden de oscars dit jaar naar deze film mogen gaan: wat een prachtige film!...

Ik moet er eerlijk bij zeggen dat ik ook wel 'wat heb met' de jodenvervolging

(en met romantiek overigens....èn met kate winslet ahum...)

Maw: ademloos gekeken!.... mijn top-film van 2008 in elk geval...pffff

Nb. Wie gaat discuzeuren over de ethische kant van naakte lichamen & sex in de film , gaat mijn inziens volledig en vol oppervlakkigheid voorbij aan de ethische tragiek van deze personages (en de reële ethische tragiek van reële mensen in een reëel leven en een reële oorlogsituatie...)

avatar van picesof69

picesof69

rupie schreef:
Het het hele plot van het analfabetisme blijft inderdaad vragen oproepen. Begrijp wel enigszins het gevoel van Hanna, dit is schaamte, blokkerend, naiviteit, acceptatie, ontkennend.
Ondanks dat kan je nog steeds de vraag stellen, waarom ze hier niet aan toe geeft tijdens het proces. Een film waar je over nadenkt, voor mij een 4 stemmen.

Wat mij betreft was Hanna meer dan alleen analfabeet; in haar gedrag heb ik van het begin af aan een zekere gedrags-gestoorheid (of geestelijk ongezond gedrag) gezien.

Deze gedragsgestoordheid word in de film echter niet zo expliciet benoemd of uitgemeten (als het analfabetisme),
maar echter in mijn ogen toch ook weer wèl expliciet verfilmd;

zoals haar bijna dwangmarig gepoets van de jonge jongen,
haar hang naar sterke basale beheersing en regie van haar leven,
haar mijns inziens weinig empatische omgang met haar geliefde
(maar bijv óók tov haar optiek tov "haar gevangenen" e/o verantwoordelijkheid bij de brand in de kerk) ,

etc.etc.

Maw: het zou mij niet verbazen als ze een psychopate was e/o een onafhankelijke persoonlijkheidsstoornis had.
Ook zie ik wel overeenkomsten met het syndroom van Asperger (dit zit in het spectrum van Autisme).
... Hoe dan ook: gezien haar keuzes en daden lijkt het mij wel duidelijk dat er meer met haar aan de hand was dan analfabetisme alleen...

avatar van Mads Smikkelsen

Mads Smikkelsen

Prachtige film, het verhaaltje erbij staat hierboven.............

Geweldig geacteerd door Kate Winslet, petje af. Ralph Fiennes was altijd al een van mijn favoriete acteurs en dat werd alleen maar bevestigd. Mooie film, schrijnend, intiem en ontroerend............. een aanrader!!

hollywood king

opzicht een goede film, alleen David Kross was een grote stok.

en kate winslet ga zo door (boops)

avatar van wibro

wibro

Dat gedeelte van deze film dat zich afspeelde in het jaar 1958 vond ik verreweg het best. De erotische scènes met Hanna en Michael oogden ontzettend mooi. Daarna - wij zitten nu acht jaar verder - neemt de film een drastische wending en wordt ineens superdramatisch. Boeien kon de film mij nog amper, wat zonder meer ook ligt aan het verhaal. Als Hanna liever beschuldigd wordt van moord - met als gevolg levenslange gevangenisstraf - dan toe te geven dat zij analfabeet is en dit allemaal uit schaamte, dan is zij voor mij toch niet meer dan gewoon een domme gans. Met een dergelijk persoon kan ik toch echt niet meevoelen. Ik kan mij dit soort situaties in de praktijk absoluut niet voorstellen. Het einde van de film vond ik trouwens ook gewoon slap en die Ralfh Fiennes ligt mij ook niet als acteur; vond hem in deze film maar een houten klaas. Kate Winslate acteerde best goed, maar ik vond ze toch beduidend minder als in "Revolutionary Road". Dat zij voor deze film toch een oscar kreeg ligt volgens mij gewoon aan het feit dat het verhaal weer over de oorlog ging en de jodenvervolging en dat doet het nu eenmaal atijd goed in de VS. Ik zelf begin over dit onderwerp behoorlijk uitgekeken te raken.
Minpunt in deze film vond ik verder dat de voertaal Engels was ipv Duits. Heel het verhaal speelde zich toch bijna af in Duitsland en we hadden in dit verhaal toch met Duitsers te doen.

hollywood king

2,0* dankzij het eerste ½ uur.

Ralph Fiennes is een goede acteur maar niemand kent zijn echte waarde. kate winslet verdiende die oscar omdat niemand dit jaar echt goed was van de vrouwen, en wrm vond je haar goed in

Revolutionary Road omdat ze een drama queen speelde, en met dat ze engels praten heb je wel gelijk, dat gebeurt in vele films (jammer genoeg)

avatar van Brotherband

Brotherband

4 ****

avatar van Ramie

Ramie

Deze film viel me nogal tegen (kan te maken hebben met het feit dat ik erg moe was en mn ogen af en toe dichtvielen)!

Uiteindelijk is het natuurlijk zeker een goede film, ik miste alles het 'gevoel', het 'contact' met de film. Het kon me niet zo boeien.

Ook vond ik het allemaal nogal simpel, niet erg goed uitgewerkt en voorspelbaar. Het acteerwerk is natuurlijk wel goed.

Vooral Kate Winslett, in mijn ogen 1 van de mooiste vrouwen ter wereld en 1 van de beste actrices ter wereld, is zeer goed.

1 minpunt; ze is duidelijk wat ouder aan het worden... Ik doel op de stevigheid van de borsten.... haha! Gelukkig wordt dit gecompenseerd door ze extreem vaak te laten zien in deze film.

avatar van joko16

joko16

Mooie ontroerende film.

Zeer goed geacteerd.

Wat een gezeur over het naakt in deze film; 't viel best mee en hoorde er gewoon bij.

Leuk Lena Olin ook weer eens terug te zien als actrice.

avatar van Gabriel

Gabriel

deze film was gewoon ronduit saai/vrouwen film. Normaal zou ik dit onderbouwen, ik bedoel; dit komt niet van de eerste de beste The Fast & The Furious fan ofzo.. maar heb nu iets teveel wijntjes op

avatar van something_else

something_else

2,0* dankzij het eerste ½ uur.

Ik denk dat wanneer iemand echt grote schaamte in zijn of haar leven heeft gevoeld, dit wel daadwerkelijk kan gebeuren. Okee, het voorbeeld in de film is weliswaar extreem, maar als je weet wat echte schaamte is en wat dat met je doet kan ik me wel inbeelden dat iemand ver zou gaan om een geheim niet te laten uitkomen.

avatar van kakstoel

kakstoel

mooie film

Pfoeeeeeeeee ....

Ik kijk best nog veel saaie, slechte en ronduit belachelijke films, maar de sufste film van het jaar heb ik er hopelijk alweer opzitten. Dit was echt té erg.

Het eerste deel wordt gekenmerkd door saaie, troosteloze tristesse. De relatie tussen de twee kon mij voor geen meter boeien, mede dankzij het droevige camerawerk en de immer jankende muziek. Dramatische soundtrack doorheen de hele film trouwens, die bij elke scene wel jammerlijk loopt mee te mekkeren. 2 uur lang.

Na enigszins mee te zijn met het persoonlijk geëuvel slaat de film plots om. Anno 2009 voelt men blijkbaar nog steeds de nood om de aloude vraagstukken van WOII even de gracht te slepen. 60 jaar aan films, miniseries, tv-series, docus en specials waren blijkbaar nog niet genoeg. Nadat dat deel er vakkundig doorheen gejaagd wordt is het dan weer tijd voor de afloop van het menselijke drama.

Buttlelijke film, foeilijke en veel te nadrukkelijk aanwezige muziek, acteerwerk was ook allesbehalve (die oude Winslet leek ook net de vrouwelijke versie van Christopher Walken) behalve Fiennes die nog wel aardig was.

En verder oerconventioneel en belachelijk geforceerd drama dat mij geen halve seconde wist te boeien. Zelf de intieme scenes waren banaal houterig.

avatar van Olaf K.

Olaf K.

Hear, hear!

avatar van titia

titia

wibro schreef:

Wat dat betreft vond ik het irritanter dat de film engels werd gesproken met een nep-duits achtig accent. Doe óf de film in het engels, óf in het duits, maar zo'n mengelvorm is raar.

Verder vond ik het een prachtige film. Ik zat echt helemaal in het verhaal, en heb genoten. Mooi om door verschillende tijden heen te springen! Wel vond ik het jammer dat teveel werd uitgelegd, hoe dom denk je dat het publiek is? (als hij alle clues achter elkaar ziet wanneer hij zich realiseerd dat ze analfabeet is bedoel ik)
Kate was naakt wel op haar alleronvoordeligst in beeld zeg, mooi realistisch, maar het lijkt me voor haar niet fijn om terug te zien.

avatar van gotti

Krijg steeds minder zin in de film. Ontzettend lange en enigszins truttige trailer. Heb het idee de film al gezien te hebben, afgaande op de trailer...

avatar van pim-klaver

pim-klaver

begin steeds meer een hekel te krijgen aan trailers

ik zie ongeveer 3 films in de week

waarvan zeker 2 van de films ik al de trailer gezien heb in de bios

het schijnt erug moeilijk te zijn om een goede trailer te maken

vaak als ik in afwachting ben om de sneak preview te kijken in de bios krijg je eerst trailers ,ik zie dan zovaak trailers die de hele film verklappen !!!!

bij deze film gelukkig niet .

ik heb de trailer niet gezien en niets over gelezen en daar ben ik zo blij mee want de turn die deze filmzit komt zo onverwachts dat de film uiteindelijk steengoed in elkaar zit helemaal top

enige minpunt waar ik meerdere mensen over hoor en zie schrijven is dat de taal

doe og engels of duits maar niet engels met een duits accent

vreselijk

avatar van Lenny_DH

Lenny_DH

titia schreef:

Die clues waren niet echt voor het publiek bedoeld denk ik, maar dienden eerder om het besef van Michael (David Kross) te tonen. Het is natuurlijk ook om de scene een dramatische impact te geven, wat in dit opzicht wel geslaagd is.

avatar van mipha

mipha

mooie verhaal, goeie wending!

Maar wat ziet Kate Winslet eruit.. gadver.. ik dacht, hollywood actrices zitten strak in het velletje en zeker de young ones, maar dat valt bij Kate Winslet even tegen. het leiden mezelf regelmatig af van de film..

Waarschijnlijk is deze info voor een hoop, lekker belangrjk.. sorry daarvoor. maar was voor mij wel een aftershock na de fim.

avatar van Semsoethot

Semsoethot

Ademloos heb ik naar de film zitten kijken. Goede acteerprestaties, vooral van Kate Winslet die volkomen terecht een Oscar heeft geïncasseerd voor haar rol als Hannah. Deze dieptragische vrouw werd zeer geloofwaardig neergezet. Zwakste deel vond ik het "geneuzel" bij het graf.