• 9.377.533 stemmen

Met onder meer: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard en Alfred Molina

Releasedatum: 11 februari 2010

• meJane Bekijk via meJane

Plot An Education

"An education isn't always by the book."

Londen in de jaren 60. Jenny (Carey Mulligan) is een 16-jarig meisje. Wanneer de charmante dertiger David (Peter Sarsgaard) in haar buurt komt wonen, krijgt ze al snel een relatie met hem. Dit zet een serie gebeurtenissen in gang die van invloed is op Jenny's verdere leven. Moet ze met David mee, of is het toch verstandiger dat ze aan haar toekomst denkt en haar geplande studie gaat volgen?

avatar van RickZ

RickZ

Brits drama uit jaren 60 over kostschoolmeisje en relatie met oudere man, meer dan onderhoudend. Jenny is wel wat te wijs voor haar leeftijd, maakt het wat ongeloofwaardiger.

avatar van james_cameron

Aangename, onderhoudende 'coming of age' film met een indrukwekkende hoofdrol van nieuwkomer Mulligan. De film zelf is qua plot niet heel erg bijzonder, maar het leuke tijdsbeeld en de voorbeeldige akteerprestaties van de hele cast maken het toch de moeite waard. Vooral de rol van Alfred Molina als Mulligan's vader is fantastisch. Uiteindelijk is de film iets te lichtgewicht en vrijblijvend om echt indruk te maken.

avatar van Redlop

Redlop

Ook met Wibro eens. An Education kijkt lekker weg en ontstijgt alleen de middelmaat door de geweldige Carey Mulligan. 3,5*

ps: lekkere soundtrack!

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Verrassend. Ik had eigenlijk meer een 'heavy drama' verwacht, maar kreeg in plaats daarvan een aangenaam filmpje dat vlot voort kabbelt en heerlijk weg kijkt. Daarbij wordt de drama echter niet teniet gedaan, mede omdat het uitstekend gespeeld is. Carey Mulligan is hier de grote ontdekking maar ook Sarsgaard mag niet vergeten worden met zijn heerlijk ingetogen spel, alsmede Molina die weer een briljante rol af levert.

avatar van pietpuk

pietpuk

Fijne sfeerfilm

avatar van salimmilas

salimmilas

heb me vermaakt tijdens deze film

avatar van danuz

danuz

Wat een heerlijk basisgegeven heeft An Education. Je zou bijna denken dat het een Godard betreft. De keuze tussen keihard via een leersysteem met je hoofd in de boeken te zitten of gewoon een schilderij jatten en je zo bekend maken met het vakjargon - de vraag is welke je prefereert en wat het je uiteindelijk oplevert. En dan ben je nog maar zestien en spreek je al aardig wat Grieks, rook je je eerste sigaretten en wordt je weldra meegenomen naar Parijs - omdat je zo'n liefde voelt voor de Franse cinema. Spannend! Ik vond het enerverend, zo erg dat je de wat duffe scènes met paps wel vergeet. Maar dan komt daar ineens een afwikkeling die me volkomen vertwijfeld achterliet. Is dit nu een protest tegen die vrijheid, of tegen jong trouwen, tegen overspel? Of is dit nu juist een existentiële uiting (c'est la vie, je komt er toch wel)?

avatar van 93.9

93.9

Manco van deze film is dat het erg cliche en convensioneel uiteengezet is.

Wel integer en ook zelfs heel goed gemaakt, maar de EO zou er geen buil aan vallen...

3 sterren.

avatar van Apster

Apster

Voorspelbare en oudbollige film, die weinig indruk op me achter gelaten heeft. Je ziet van mijlenver al aankomen waar dit verhaal naar toe werkt en het is oerdegelijk in beeld gebracht. Ondanks dat de film leuk is aangekleed in jaren 60 stijl, mistte is ik toch die nostalgische sfeer die je bij een coming of age film verwacht. Wat rest is een behoorlijk stoffige productie, die gelukkig gered wordt door de acteerprestaties.

avatar van Smirnovv

Smirnovv

Aangenaam verrast door deze film. Inderdaad, het verhaal is misschien niet echt zo origineel en al in meerdere versies verhaald, maar toch wist deze film me te pakken. Ook leuk hoe de film langzaam verandert van eerder comedy naar een drama. De figuren zijn wat karikaturaal neergezet, maar juist dat vind ik een sterkte van de film en desondanks slaagt de film er toch in om je emotioneel mee te voeren. De dweperij van het hoofdpersonage met de Franse taal geeft de film wat extra sfeer. Kortom: een film die vlot wegkijkt!

avatar van tal1b

tal1b

simpel verhaal, en wat voorspellend, maar leuk uitgewerkt, en zeer goed geacteerd

avatar van Katharina

Katharina

tal1b schreef:
simpel verhaal, en wat voorspellend

Haha, het leuke aan deze film vind ik juist dat ik me continu heb lopen afvragen over hoe de film zou aflopen. Ik dacht aan het begin aan deze wending, maar toen leek het dat hij echt om haar gaf en hij vroeg haar zelfs ten huwelijk!
Echt een leuke film!

avatar van tal1b

tal1b

ja oke, maar wel wat geeikt wat betreft eerst school afmaken, en je voelt gewoon aan dat het te mooi is om waar te zijn

avatar van Zonderiaan

Zonderiaan

Alfred Molina en die blonde snol waren echt fantastisch

avatar van BB1991

BB1991

een heerlijk verfrissende film met indrukwekkend acteerwerk. het verhaal is simpel, waardoor de film erg lekker weg kijkt.

het is echter jammer dat het einde nogal afgeraffeld wordt en bepaalde plotlijnen onaf lijken te zijn. hierdoor weet de film geen al te hoge indruk achter te laten, maar heb ik me door de frisheid en het acteerwerk toch niet hoeven te vervelen.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Geen opzienbarende cinema, maar een filmpje dat eigenlijk niets fout doet voor mij. An Education is nochtans wel zo'n prent die in allerlei valkuilen had kunnen stappen.

De luchtige sfeer in Jenny's school, het ambigue personage van Sarsgaard, het ontbreken van grootse Dramatische Momenten en een slot dat niet eindeloos wordt gerokken: Lone Scherfig scoort punten.

Op visueel vlak doet ze dat eveneens. Hoewel An Education redelijk sober in beeld is gebracht, ademt de film elegantie. Ook van de muziek heb ik genoten. Voelt allemaal fris aan.

Dan is er nog de bejubelde Carey Mulligan, die hier ook in mijn ogen een uitstekende prestatie neerzet. Ontwapenend levenslustig. Ook Peter Sarsgaard doet het aardig.

Had er niet zo heel veel van verwacht, maar een dikke meevaller. 3,5*

avatar van _Moonwalker

_Moonwalker

Zeker een leuke film. Had eigenlijk zware drama verwacht, maar viel uiteindelijk toch mee. Wat ik wel goed vond is dat het uit het leven gegrepen is, want zulke dingen gebeuren wel vaker. Alleen deze keer besloot de dame/meisje om het anders aan te pakken.

Oh voordat ik het vergeet: De sountrack aan het begin van de film vond ik geweldig! Heerlijk muziek.

avatar van gauke

gauke

Alles klopte in deze niet te voorspellen, romantische, sfeervolle en aanstekelijke jaren zestig film, vol humor, compassie en naïviteit. Hartstikke leuk!

avatar van meekmusic

meekmusic

Saai, voorspelbaar, oninteressant, onrealistisch, moralistisch. Nee, deze film deed me weinig.

avatar van pardalis

pardalis

Toffe film, leuke jaren 60 decor en toffe franse muziek. Acteerwerk was top !! I liked it !!!

avatar van Billy-Pilgrim

Billy-Pilgrim

Vermakelijk maar oh zo voorspelbaar filmpje. De hoofdrolspeelster is een mooi ding. De overige acteurs doen het ook prima. Het sfeertje is goed. Maar waar het heen gaat kon je natuurlijk van mijlenver zien aankomen. Wat ik dan wel weer sterk vond was de aandacht die er besteed wordt aan de visie van de ouders. Zij lijken het opeens niet meer zo belangrijk te vinden dat hun dochter gaat studeren op Oxford als zij een rijke oudere man ontmoet .

avatar van shockdog

shockdog

Playboy in de 60's

Praktisch onmogelijk om niet aangegrepen te worden door dit drama. Vooral Carey Mulligan was om op te vreten zo mooi/goed Met de sfeer, leuke muziek en luchtige humor daarbij opgeteld kan ik alleen maar concluderen dat dit een uitstekende film is.

****

avatar van Mescaline

Mescaline

Zonder enige verwachtingen deze film in de bios gezien net, en ik moet eerlijk zeggen dat de film mij niet tegen viel!
Ok, sommige dingen zoals het meisje in de hoofdrol die eerst frontaal tegen roken is, en daarna de 1 naar de andere sigaret opsteekt, yeah right? zo snel verslaafd?
Daar bij komt dat ze inderdaad wel wat te volwassen overkwam voor een 17 jarige, maar ok ik mag hier over niet te veel zeuren want hij komt zonder twijfel boven de middelmaat uit! en het is een film geworden die zeker gezien mag worden.

Het einde vond ik zelf wel iets minder, de film had moeten eindigen toen ze in de bus zat en er achter kwam dat ze alles had vergooid, maar nee in plaats hier van werd er nog een geforceerd happy end aan gegeven, past totaal niet bij de rest van de film!

Kortom: Sowieso een aanrader zonder meer, maar laat hier en daar wat steekjes vallen..

3,5 sterren.

avatar van laundromat

laundromat

Mooie film. Voorspelbaar, maar dat is ook wel een keer lekker (:

En wat is Carey Mulligan mooi, cool en goed gecast. Love her! Heb aantal schurkenrollen van Alfred Molina gezien, leuk om hem zo es te zien.

Jammer dat Mulligan zich leent, nou ja,is nog rumored voor de hollywood-verfilming van Män Som Hatar Kvinnor (2009)?!

avatar van wenna89

wenna89

Mooie film, ik vond de film niet voorspelbaar, je kan wel merken dat er iets niet klopte maar dat bleek dat hij getrouwd was had ik niet gedacht.
Maar ik vond sommige dingen ook een beetje raar, ik vond de ouders nogal slap overkomen tegenover de relatie die hun dochter heeft met een dertiger. Misschien in die tijd wel normaler maar alsnog. Ze maakten daar geen punt van terwijl het in mijn ogen niet normaal is, het gebeurt wel maar meestal hebben de ouders er in het begin wel wat meer moeite mee. Ook toen die gast getrouwd bleek te zijn, werden ze niet echt boos terwijl ze allemaal toch flink genaaid waren
Mja verder goed geacteerd en Peter Sarsgaard is echt leuk om te zien hoewel hij in deze film af en toe wel een gladjakker is:P

avatar van laundromat

laundromat

wenna89 schreef:

Past ook wel bij zijn persoontje/beroep vind ik (:

avatar van jeuletaxi

jeuletaxi

pardalis schreef:

Niks aan toe tevoegen.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Mooie film. Heb toch wel een kleine zwak voor dit soort klassiek-ogende films. Het is vooral de sfeer in dit soort films die mij weet te grijpen. Prima scenario ook, alhoewel de uiteindelijke ontknoping een lichte teleurstelling bleek. Verder een fijne Britse cast met Rosamund Pike in een vrij geestige rol:

I always think i'm going to my own funeral when I listen to classical music.

Someone told me that in about 50 years, no one will speak Latin, probably. Not even Latin people.

avatar van gastank888

gastank888

Aardige film. De ouders van Jenny zijn wel erg aardig en begripvol. Het einde is naar mijn gevoel wat afgeraffeld. Mindere tweede helft vindt ik.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

niet echt mijn kopje thee, maar door alle goede geluiden, toch aan begonnen. en ik moet zeggen... ja. leuke film met aardig verhaal. nog steeds niet mijn plakje cake, maar het was van niveautje hoog, en dat maakte hem boeiend. goed acteer werk en mooie karakters.

en wie zou niet "i love" vallen met zo'n meisje!

3.5