The Dark Tower (2017)
Met onder meer: Idris Elba, Matthew McConaughey en Tom Taylor
Releasedatum: 24 augustus 2017
Bekijk via Netflix
Plot The Dark Tower
"There are other worlds than these"
De wereld van Roland Deschain valt uit elkaar. Eens werd deze gekenmerkt door vergaande magie en technologie, maar beide lijken slechts relieken uit het verleden te zijn. Om de wereld te redden is hij op een queeste naar de Donkere Toren, een verbindingspunt van alle universa. Hij moet de Donkere Toren vinden, voordat de slechterik Man in Black dat doet en de toren vernietigt. Dit zou namelijk het einde van de mensheid betekenen.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Dark Tower I: The Gunslinger (BoekMeter)
- The Dark Tower (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Richard Sayre
Laurie Chambers
Steven Deschain
Timmy
Ik vond het allemaal ook niet zo dramatisch.
De film begon zelfs erg leuk. Het mysterie bouwt goed op en betreft het young adult fantasy genre lijkt het de goede weg in te slaan.
Echter deel ik de algemene kritieken hier ook wel dat alles in een sneltreinvaart voorbij komt, waardoor de noodzakelijke diepgang ontbreekt om volledig mee te kunnen leven met het verhaal (dat potentie heeft om echt episch te zijn) . Maar echt zwak vind ik de film ook niet, daardoor ligt de productiewaarde te hoog en heb ik me wel vermaakt met de gladde McConaughey en stoere Elba.
Het enige gevoel dat je blijft hebben is dat er meer uitgehaald had kunnen worden.
Ik zou van dit specifieke verhaal dat de film verteld liever een (mini) serie van een aflevering of 8 willen zien op Netflix. Dan had alles rustig verteld kunnen worden en zouner meer diepgang in het hele universum kunnen worden gecreëerd.
CorvisChristi
Bah!! Wat een ellende deze film. Een slordig en gehaast in elkaar gezet werkje die de verhalen waarop het gebaseerd is, totaal geen eer aan doet.
Her en der zijn wat elementen uit de boeken gehaald, die vervolgens in een anderhalf uur durend filmpje gekwakt zijn. Voeg daarbij een platvloers verhaaltje waarin een toren centraal staat en je hebt een inspiratieloos fantasy-werkje. Een film die zelfs degenen die de boeken niet kennen, niet zou moeten imponeren. Er is namelijk al zoveel beters uitgebracht op dit gebied.
Matig tot slechte acteerprestaties van de gehele cast en ja, ook van Elba en McConaughey (doorgaans goed) die blijkbaar ook niet weten wat ze met het matige script aanmoeten.
Als Stephen King dit goed vind of hier zijn goedkeuring aan heeft gegeven, dan is hij blijkbaar weer een aantal miljoen dollar rijker geworden, door zijn "enthousiaste mening en reactie" in een promotiefilmpje te verkondigen.
Het is ook gewoon zo zonde. Er is zulk gaaf bronmateriaal om zoveel meer te doen met het universum van The Dark Tower. Oprecht compleet debiel dat hier groen licht voor gegeven is. Mensen die de boeken kennen voelen zich bedrogen met deze troep en degenen die deze niet kennen zullen niet veel kaas kunnen maken van deze film.
Gauw vergeten!!
Ed Kroket
De boeken heb ik lang geleden gelezen en zoals eigenlijk bij veel van de uitgebreidere Stephen King boeken vallen veel films tegen. Enkele uitzonderingen, voor mij dan natuurlijk, is IT en dan alleen het eerste deel met de kinderen. Uiteraard zie ik erg uit naar de remake van 2017! Green Mile, Christine en room uh...1408 met Samuel L. Mijn grote held! Misschien lenen zijn uitgebreide boeken zich toch niet voor verfilmingen en de kortere weer wel?
Anyway, deze film wordt nergens echt spannend. Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij de boeken niet precies herinner. Maar wel de feel en dat ik de boeken beter vond. Ook als je de boeken niet kent: Er zijn 3 hoofdrolspelers, de slechterik gaat dood en het goede wint. De gunslinger en de jongen overleven alles. Dat zie je al aankomen. De karakters worden niet uitgewerkt zoals eerder opgemerkt door iemand anders en daardoor krijg je geen sympathie voor de karakters ondanks de grote namen van Eldris en Matthew.
DMF
Allegaartje zonder focus. Het is net alsof Nikolaj Arcel uit ieder boek een klein deel heeft gepakt en dat vervolgens in anderhalf uur heeft gepropt. Hoe je dan belangrijke personages als Eddie en Susannah helemaal over het hoofd kunt zien is beyond me.
Uiteindelijk is het misschien maar beter ook, want de drie hoofdpersonages krijgen nu al geen enkele uitdieping en ontstijgen het predicaat bordkarton geen moment. Ongelooflijk knap hoe je uit zoveel bronmateriaal vol met creatieve ideeën en iconische personages dit wanproduct samen kunt stellen. Roland is niet half zo mysterieus als in de boeken, en The Man in Black krijgt ook geen enkele achtergrond mee. Verdienstelijk acteurs als Elba en McConaughey krijgen dan ook helemaal de kans niet om nog wat van het geheel te maken. Tussen de fragmentarische scènes door worden er nog wat geforceerde verwijzingen naar de boeken en andere werken van King gepropt en voor je het weet ben je aangekomen bij het pief-paf-poef einde vol met enorm matige effecten. Het leek wel alsof ze tijdens het filmen zelf door hadden dat er prutswerk afgeleverd wordt, want net als in de rest van de film zijn er weinig zaken die enthousiasmeren voor een vervolg.
wexxel
Kan iemand mij vertellen waarom ze de protagonist als donkere acteur gecast hebben? Ik vind Idris een prima acteur, maar om hem nu de rol van Roland te geven is 'beyond' me. De raciale spanningen die de boeken van King in zich hebben zijn nu volledig van tafel, tenzij ze Detta blank maken.
3 2 1 cut
Volgens mij moet je even een paar 'bladzijdes' hier terugkijken (blz. 5). Is al eerder behandeld en bediscussieerd.
GrobbekuikenXL
Rommelig en sfeerloos gedoe. Heeft zo goed als niks met de boeken te maken. Lijkt meer op een aflevering van dr Who of zo. Paar leuke scenes en ziet er wel aardig uit ( 4K) maar spannend is het allemaal niet. Dat hadden ze toch anders moeten aanpakken. In plaats van een smakelijk 3 gangen diner krijg je een cheesburger zonder kaas ☹️
Timothyvdmeer
Boeken zal ik zeker nog wel eens lezen. Maar ik heb me wel vermaakt met deze film. Beide heren acteren goed, wanneer eigenlijk niet?
Maar miste wel enige kennis volgens mij dus maar snel de boeken eens regelen
3 2 1 cut
Vandaag twee leerlingen van mij afgeluisterd die aan het smoezelen waren. Wat bleek, ze waren samen naar deze film geweest. Ik vroeg ze hoe de film vonden. Ze waren allebei zeer enthousiast en hadden echt genoten, conclusie: superfilm. Twee jongens van 15 jaar. Ik vroeg of ze de boeken hadden gelezen. Enige verwondering op hun koppies: "Boeken ?". Heb ik ze dus aangeraden om eens te lezen.
bart007bond
Hebben ze een hele dikke kluif aan ?
TZ1984
Vanavond zal ik deze film zien, ben erg benieuwd hoe 'ie uitpakt! Zelf heb ik zes van de acht boeken van dit verhaal (want dat is het) gehad en was bezig te lezen in het eerste deel, maar heb het nooit uitgelezen. Puur vanwege het feit dat ik het nogal langdraderig vond. Daarentegen boeiden de boeken 'Desperation' en 'Rosie' mij meer. Ca 4000 bladzijden is ook niet niks....De boeken heb ik inmiddels allemaal verkocht op een vlooienmarkt, omdat ik toch meer een 'filmmens' ben, dan een 'boekenmens'.
Lijkt mij idd ook sterk dat ze ca. 4000 bladzijden verfilmen tot ca. 90 minuten afspeeltijd. Maar dat wil nog niet zeggen dat de film daarom ook slecht is. Zoals ik uit de vele recensies lees is de 'rode draad' toch wel dat het complete verhaal meer tot z'n recht was gekomen als er een serie van was uitgebracht. Desondanks laat ik vanavond de film gewoon 'op mij af komen'. Dan zal de beoordeling neutraler zijn, dan dat je er al met een bepaalde verwachting naar toe gaat. We zullen zien!!
bombario
"Ïn de boeken gaat het anders en daarom is het een slechte film."
Ik heb de boeken niet gelezen en ben gisteren neutraal de film in gegaan. Dan kun je met droge ogen niet beweren dat hij zo slecht is dat hij slechts 1 ster verdient. De film zit goed in elkaar, de acteurs - en dan met name de jonge hoofdrolspeler - spelen overtuigend en sfeer en muziek (van Tom Holkenborg, daar is hij weer) zijn aangenaam. Geen meesterwerk, maar als op zichzelf staande film zeker vermakelijk.
Jolienepien87
Nou, bij deze film brak mij echt de klomp. Ken je dat gevoel dat je jezelf soms in je gezicht wilt slaan? Nou, dat gevoel had ik gedurende de hele film.
Even een positief puntje voordat ik los ga: Matthew M, heeft een goede rol neer gezet!
Dus, ik snap er niets van! Ik wil niet teveel in detail treden, want menig van ons heeft de film nog niet gezien, maar WAAROM wordt er niet meer verteld over de Toren? Matthew, jij bent een krachtige tovenaar, ga naar de toren toe!
Verhaal was onduidelijk. Als de film iets langer had geduurd, waar ze meer konden uitleggen was het misschien al beter geweest.
Verhaallijn sloeg nergens op, te overdreven allemaal, niet geloofwaardig en teveel film in een te korte tijd gestopt!
De film krijgt van mij een 2!
Linn
"Ïn de boeken gaat het anders en daarom is het een slechte film."
Het is niet omdat de film anders is als de boeken dat het slecht is. De nieuwe It is ook met momenten anders als het boek en die film vind ik geweldig. Deze film is afgeraffeld en doet het meesterlijke epos van The Dark Tower gewoon geen eer aan. Het is onsamenhangend en de geweldige karakters uit het boek zijn in deze film leeg en zonder enige betekenis. Zoveel jaar is er aan deze film gewerkt, maar er is niets van te zien. Het is bijeengeraapt uit 8 boeken. Deze film mag er zijn, maar hij zou de naam The Dark Tower niet mogen dragen in verband met de boekenreeks. Ik heb me 90 minuten geirriteerd aan hoe gemakkelijk Arcel zich er vanaf heeft gemaakt. Zonde!
Tup&Joep
Dit was natuurlijk maar een glimp van het universum van Roland (waar ik eigenlijk meer de focus op had verwacht). De film was natuurlijk véél te kort. De vete tussen Roland en de man in het zwart wordt nauwelijks uitgediept. Dat was ook een erg gemis.
Daarentegen speelden Idris Elba en Matthew McConaughey hun rollen goed, voor zover dat mogelijk was.
Twintig jaar geleden begon ik met het lezen van de Donkere Toren serie en ze hebben een groot deel van mijn leven beslagen. Ik had gehoopt op een serie als GoT zodat alle boeken de tijd krijgen om te schijnen. Wie weet, in de toekomst…
Toch was het leuk om ‘wat’ bekende elementen uit de boeken op het grote doek te zien.
bombario
Het is niet omdat de film anders is als de boeken dat het slecht is.
Goed onderbouwd en ik snap je gevoel volledig hoor. Ik heb dat ook wel eens gehad bij een film waarvan ik het boek gelezen had. Maar bij deze film had ik die voorkennis niet.
Ik begreep wel dat heel veel regisseurs voor deze film bedankt hebben en het uiteindelijk een groot compromis werd. Ik vond hem wel te pruimen, maar dat zou wellicht anders zijn als ik de boeken kende. Stephen King vond hem geloof ik wel aardig. Maar het is vast ook prettig voor zijn bankrekening om dat te zeggen
Woland
Een week of twee terug had ik hier kaartjes voor gewonnen (dank John Milton!) dus het moest er toch maar even van komen. Het is zo'n film die ik niet zo snel zelf uitgekozen zou hebben, en de recensies zijn ook niet echt mals, dus mijn verwachtingen waren behoorlijk laag. Maar gelukkig viel het alleszins mee. Nu heb ik het bronmateriaal niet gelezen, dus ik kan daar geen vergelijking mee trekken, maar het was een vermakelijk anderhalf uurtje fantasy-actie-scifi. Er gebeurde in ieder geval genoeg in een behoorlijk tempo, al was het af en toe wel redelijk voorspelbaar. Veel aspecten van het verhaal werden niet echt uitgediept, en hoewel ik dat hier maar voor kennisgeving aannam zou het wel behoorlijk wat toevoegen als de achtergronden van de personages en de fantasy-wereld waarin alles plaatsvindt wat uitgebreider werden behandeld. Wat is de achtergrond van die Gunslinger, van die Dark Wizard, waarom kan hij zelf niet naar die toren toe, waarom komt die hele toren uberhaupt nauwelijks in beeld, wat voor reden heeft de Dark Wizard uberhaupt om de Dark Tower te willen slopen (er wordt wel wat uitgelegd, maar dat slaat als een tang op een varken)? Ongetwijfeld wordt dat in de boekenreeks wel behandeld, maar het zou wel behoorlijk verschil maken. Maar alsnog was er genoeg te beleven in de film, en als je niet teveel nadacht over het script waren het acteerwerk en de effecten acceptabel genoeg om de film met redelijk plezier uit te kijken.
Bauer
Waarom is het toch zo moeilijk voor een regiseur van een boekverfilming om het oorspronkelijke verhaal aan te houden?!? Ik snap dat je her en der wat afwijkt, maar wat Nikolaj Arcel heeft gedaan is een hele eigen film maken welke slechts 10% van het oorspronkelijke boek volgt. Hij pakt elementen uit latere boeken, verzint er hele andere landschappen en creaturen bij, en breidt er een eigen film van. Erg jammer. ik kan me niet voor stellen dat Stephen King hier achter staat.
Voor degene die de boeken niet gelezen hebben zal het wellicht een vermakelijke film zijn, maar fans van King die de reeks wel hebben gelezen zullen hier echt niet gelukkig van worden.
legian
Heb mij hier prima mee vermaakt eigenlijk. Grootste probleem is dat er ontzettend veel informatie langskomt zonder er aandacht aan te besteden. was de film een uur langer geweest dan was dat probleem minder groot. Echter is de kans groot dat de film dan ook een stuk trager word en ik vond hem nu juist lekker vlot gaan. Afgezien daarvan weinig op aan te merken.
De film heeft mij tevens geïnteresseerd om de boeken te lezen en dat is in het voordeel van de film. Het universum wat er gecreerd is trek mij erg en na het zien ervan is dat alleen maar meer geworden. Heb het eerste deel vandaag ontvangen dus daar ga ik binnenkort maar eens in beginnen. Ergens hoop ik wel dat ze toch doorzetten met de vervolg film/serie hiervan (voornamelijk omdat ik films/series prefereer over boeken). Maar gezien de slechte ontvangst verwacht ik het eigenlijk niet.
Ach in ieder geval was het een vermakelijke 1.5 uur in de bios. Misschien dat het ook wel helpt om geen epos ala Lord of the Rings te verwachten, dat gaan wij toch niet meer meemaken
. En dan valt het allemaal nog wel mee.
mixmaster
Wat een slappe zooi zeg, kinderachtige film met een flinterdun verhaaltje en vreselijk slap uitgewerkt.
Nee, Stephen King wordt hier op een vreselijke manier te kakken gezet met deze bagger zooi !!!
Alathir
Ik heb de boeken ook nooit gelezen, maar ik kan de teleurstelling van de fans wel begrijpen. Deze film kent gewoon helemaal geen achtergrondinformatie waardoor het niet meer dan een standaard vertelsel wordt. Je kan het natuurlijk ook op een andere manier bekijken: er was geen tijd (of misschien budget?) voor een langere film. Hoe dan ook de film die hier gecreëerd is, is niet meer dan een eenvoudige blockbuster en ik denk dat het de reden is voor het bestaan van deze film. Het wilt entertainen, niet door te complex in te gaan op heel de wereld en de personages, maar met goed acteerwerk, schitterende actie en special-effects alsook een vleugje drama. Ik had eerlijk gezegd adhv de trailer een veel tragere film verwacht, maar het is me aardig meegevallen. Matthew en Idris waren hier weer behoorlijk lekker op dreef en zeker Idris is weer wat in de achting gestegen. De jongen die Jake Chambers vertolkt deed het ook meer dan aardig.
renzoroy
Er komt een tv serie van, die dieper in zou gaan op de achtergrondinformatie van de personages e.d. uit de film. Een 2e film zit ook nog in de planning, maar die is nog niet officieel bevestigd.
Ik heb de boeken niet gelezen, maar ik vond dit zeker wel een vette film. Je kan helaas wel zien dat het een PG-13 film is... Das wel jammer, want daardoor is die wel wat softer. De boeken schijnen vrij geweldadig te zijn, dus ik snap niet dat ze er geen R rated film van hebben gemaakt.
lees hier o.a. King's mening:
CorvisChristi
PG 13 of R-rated, het had bij dit gedrocht van een film geen moer uitgemaakt. Het blijft een misbaksel eerste klas en voor mij de slechtste film van 2017. Als ie R-rated was geweest, was ie dus enkel bloederig en gewelddadiger geweest; voor het verhaal had het niets uitgemaakt. Feit blijft, dat ze de film om zeep geholpen hebben en absoluut de boeken geen eer aandoet.
De boeken zijn fantastisch en inderdaad erg gewelddadig. Het mooiste zou zijn als ze de verhaallijnen op een ingenieuze manier naar het scherm kunnen vertalen en niet schromen om het brute geweld op een overtuigende manier in beeld te brengen. We hebben het wel over Stephen King en zijn boeken zijn over het algemeen gezien erg gewelddadig, dus laat dat dan ook zien.
Maar ik koester vooralsnog weinig hoop, gezien er blijkbaar weinig inzicht is geweest om het slim aan te pakken. En uiteindelijk met dit wanproduct op de proppen kwamen.
Als ze het meteen goed hadden aangepakt, er goed over nagedacht hadden, was er nog hoop geweest. Echter hebben ze met deze film een behoorlijke inschattingsfout gemaakt wat de toekomst van evt. verdere projecten v.w.b. The Dark Tower behoorlijk onzeker hebben gemaakt. Eeuwig zonde!
Vergeef wellicht mijn enorm gefrustreerde reactie, maar als fan van zijn boeken en die van The Dark Tower in het bijzonder kwam ik zwaar ontgoocheld de bios uit. En ik had het eigenlijk op basis van de trailer en de speelduur al eigenlijk moeten weten...
schumacher
Helemaal in het begin vond ik de film nog redelijk god beginnen maar dan vond ik het maar slap gedoe.
Mss omdat het ook minder mijn genre is dat kan ook.
Als er blabla inkwam dan heb ik al heel wat films gezien dat het toch kon boeien als ze aant kletsen waren maar hier, saai.
Ik vond dit geen goeie film ondanks een aantal leuke scenes.
grandpa
Alles van King gelezen dus ook De Donkere Toren. Jij ook? Dan deze lekker aan je voorbij laten gaan. Ga Seven Sisters, The Book of Henry of desnoods Thelma & Louise kijken, maar niet deze.
Zelfs "Heel Holland Bakt" is leuker.
Mondragon
Begint nog redelijk maar zakt dan weg naar zeer slechtniveau. Ook totaal geen goede rol van McConaughey . Met 1,5 ster ben ik nog vriendelijk.
tattoobob
De tegenvaller van dit jaar denk ik.
De film begint aardig maar word naarmate de film verder gaat steeds saaier.
Weinig origineels te zien op het scherm.
Al het toffe zit in de trailer en van die sfeer zie je weinig terug in de film.
McConaughey is echt een misscast in deze film.....misschien wel slechtste rol ooit van hem.
Jammer want ik heb hem best hoog zitten.
De rest van de cast is aardig maar dat haalt de film niet meer naar boven.
Glacius
Lijkt op een zeer korte samenvatting van een deel van de boeken (die ik niet gelezen heb). Gemiste kans. Een tv serie was een veel betere keuze geweest. Helaas waren ze daar te laf voor.

Felbekritiseerde scifi-film 'The Dark Tower' van Stephen King is vandaag op televisie

Netflix voegt felbekritiseerde scifi-film 'The Dark Tower' van Stephen King toe aan het aanbod

Na filmflop krijgt Stephen King's 'The Dark Tower' nieuwe serie én twee films

Spannende Stephen King-verfilming 'The Dark Tower' met o.a. Idris Elba vanavond op TV

Blade Runner 2049

What Happened to Monday
Sciencefiction / Actie, 2017

The Foreigner
Thriller / Actie, 2017
gunslingergebaseerd op boekportalmind controlparallel worldanother worldparallel dimensions loose adaptation