• 9.175.768 stemmen

Geregisseerd door: Edgar Wright

Met onder meer: Ansel Elgort, Kevin Spacey en Lily James

Releasedatum: 29 juni 2017

Plot Baby Driver

"All you need is one killer track."

'Baby Driver' volgt een jonge, getalenteerde chauffeur van vluchtauto's die lijdt aan tinnitus en vertrouwt op het ritme van zijn persoonlijke soundtrack om de beste te kunnen worden. Wanneer hij de vrouw van zijn leven ontmoet, doet hij een poging om uit de criminele wereld te stappen. Een verdoemde overval zorgt er echter voor dat hij voor zijn leven, liefde en vrijheid moet vrezen.

avatar van stefan dias

stefan dias

Beetje off-topic, maar over het (weliswaar vriendelijke) gekissebis over de score:

1 = kut

2 = onder de maat, maar er zaten wel dingen in die nog ergens door de beugel kunnen

3 = oké

4 = geweldig

5 = ik sta te trillen op mijn benen, deze film heeft me in mijn ziel geraakt, ik weet niet wat ik gezien heb, ik kan hem zo opnieuw bekijken…

Dat kan een een oude Pinocchio film zijn, een abstracte Antonioni, een experimentele Japanner… maakt niet uit.Daar ztiiten appelen en peren tussen.

Er is geen objectieve maatstaf om films te vergelijken, de scores zijn alleen je persoonlijke ervaring, aanvoelen.

avatar van Lavrot

Lavrot

Niet alle meningen zijn gelijk. Sommige hebben meer gelijk dan andere.

How we consume art.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

stefan dias schreef:

1 = kut

3 = oké

4 = geweldig

Dit is bijnaam hetzelfde hoe ik films beoordeel. 2 films kunnen dan ook 4 sterren hebben maar de ene kan wel degelijk dan nog beter zijn dan de andere. Die het hele Shawshank / baby driver verhaal. (Ik heb met laatstgenoemde meer vermaakt!)

avatar van Vidi well

Vidi well

Vlotte film met goede muziek, en komische personages. Baby doet het goed als lieve gevoelige jongen met een hart van goud, die door pech in het criminele circuit is beland. De relaties die hij opbouwt in zijn persoonlijke leven zijn warm, en voelen oprecht. De contacten in de criminele wereld zijn echter kil en karikaturaal, en zo blijven deze werelden fijn gescheiden.

Baby Driver gaat een hele tijd goed, maar richting het eind vond ik de film steeds minder worden. Dat uitgerekend de minst tot de verbeelding sprekende gangster uiteindelijk de slot scenes bepaalt, vond ik een slechte keuze. Hij mist de dreiging die om Foxx’s personage hing. Daarnaast gaat het uiteindelijk behoorlijk over de top: Baby die moedwillig die vuilcontainer ramt en zijn collega zo doodt, om van die scene in de parkeergarage nog maar te zwijgen. Baby wordt ineens een koelbloedige moordenaar, en die transitie komt nogal ongeloofwaardig over, gezien zijn overduidelijk gevoelige karakter.

Wat mij betreft had dit een dikke 4 kunnen zijn als ze de coole vibe van de eerste twee akten hadden weten vast te houden. Nu rond ik het naar beneden af.

avatar van Boneka

Boneka

Opnieuw bekeken nu op een prachtige 4K transfer en Dolby Atmos geluid. Absoluut een pluspunt ten aanzien hem van de vlakke versie op de normale blu ray. Ik was de vorige keer niet bijster tevreden over deze film. Vooral het begin is wat rommelig en oninteressant. Maar het tweede deel van Baby Driver is een stuk beter. Vooral ook de rol van Kevin Spacey haalt de film omhoog. Vroeg me alleen weer af wat nu de schuld was van onze baby driver. Wordt in de film nooit echt duidelijk. Half puntje erbij.

Film 3,0

Beeld 4k 4,5

Geluid 5,0

avatar van Shadowed

Shadowed

Zalige herziening.

Edgar Wright is sowieso een regisseur die ik ondertussen hoog heb zitten. In het begin vond ik zijn films voortdurend wat halfbakken. Ze waren altijd onderhoudend maar hadden regelmatig een vorm van humor die me niet lag. Ondertussen heeft hij zich sterk weten te ontwikkelen als regisseur en levert leuke toppers af.

Baby Driver is een actiefilm die voor de verandering actie, misdaad en romantiek wel op een gepaste wijze weet te combineren. Geen genre krijgt echt een voorkeur, de balans wordt perfect gevonden en de film vliegt daardoor nergens uit de bocht. Daarnaast versterkt Wright ook de luchtigheid mooi door middel van wat sterke montage, snelle editing en een knap tempo.

Door deze film heenkomen is nergens maar een klein beetje vermoeiend, het tempo ligt namelijk hoog en veel scenes bevatten tenminste wel iets dat je geboeid weet te houden. Jammer was wel dat ik Elgort een beetje tekort vond schieten in de hoofdrol, maar dat ligt niet direct aan zijn eigen acteerwerk. Het is vooral dat Baby coolheid en gewichtigheid niet zo lekker bij elkaar kan krijgen, maar gelukkig zijn de bijrollen meer dan competent in het oplossen hiervan.

De film is nergens echt grof en het is zeker niet zo dat er bloed in het rond vliegt, maar het geweld wordt wel erg lekker naar voren gebracht. Knap geschoten en ondersteunt met leuke extraatjes. Kogels afvuren op het ritme van de muziek bijvoorbeeld weet wat lollige dingetjes te doen. Het is ook meteen de reden waarom Baby Driver zich wel degelijk van genregenoten kan onderscheiden.

Goed kunnen genieten van deze film. Mooi tempo, sterk kleurgebruik en uitstekende regie. Ik kijk uit naar de volgende film van Wright, want ik vind hem steeds beter op zijn plek zitten. Het is dan ook een stilering die me persoonlijk erg aanspreekt, maar daarnaast is hij ook gewoon erg goed in het vinden van een goede balans tussen de genres die hij benadrukt.

avatar van Mickey b

Mickey b

Deze film nu pas 2022 ontdekt op Netflix. Nooit eerder van gehoord bij release. Volgens vele recensies hier blijkbaar een ‘cultfilm’. Ok, is wel wat speciaal: combi actie romance en wat coole muziek, maar om eerlijk te zijn ben ik niet helemaal overtuigd. Slecht is de film niet, maar zo speciaal vond ik hem nu ook weer niet. Heel wat coole scènes en actie ok, zekerlijk de muziek kon mij bekoren. Maar verder had ik ergens net geen klik met deze film. Misschien dat ik net daarom deze nooit eerder heb opgemerkt. Alles bleef voor mij wat oppervlakkig. Natuurlijk wel leuk om Kevin Spacey en Jamie Foxx in een film te zien, maar toch mankeert het ergens. Fast and Furious is weliswaar veel meer over the top, maar die franchise heeft ergens meer flair dan deze. En de muziek is cool maar niet afdoend genoeg om F&F te overtreffen. Verder is het wel een leuke misdaadfilm. Ergens las ik iets over humor, maar dat miste ik wel. Is pure actie met wat romance. Film is geen afknapper, maar zeker ook geen topper. Wat voor mij dan wel weer 100% coolness heeft, is hoofdrolspeler Ansel Elgort met zonnebril op. Vind zijn manier van acteren echt wel iets genre Blues Brothers uitstralen. 3,5 *

avatar van jordorientje

jordorientje

Boneka schreef:

Opnieuw bekeken nu op een prachtige 4K transfer en Dolby Atmos geluid. Vroeg me alleen weer af wat nu de schuld was van onze baby driver. Wordt in de film nooit echt duidelijk.

Je hebt hem 2x bekeken en weet nog steeds niet wat Baby schuldig was aan zijn baas?

Wauw dan heb je echt liggen slapen. Vraag me af hoe je deze film dan kunt beoordelen als je het hele doel van de film hebt gemist

Het wordt juist heel duidelijk uitgelegd: baby stal zijn Mercedes toen het nog een jochie was met waardevolle spullen in de kofferbak. En sindsdien betaalt ie hem dus terug.

avatar van Boneka

Boneka

jordorientje schreef:

Dan gaat ie vast opvallen in de 3e kijkbeurt..........lol

avatar van DragQueen

DragQueen

Zeer aangename vlotte misdaadfilm, die boordevol hapklare actie zit. Verder worden de leuke personages tof neergezet door de goede cast. De aanwezigheid van een heerlijke soundtrack tilt de film ook nog een beetje naar boven. Uiterst vermakelijk kijkvoer. 3,5 Ster.

avatar van mrkos

mrkos

Baby Driver

Fijne romantische misdaad film was dit. De film had vanaf begin al een lekkere vibe te pakken. Goede actiescenes, goed gespeelde characters en lekkere muziek tussendoor. En met Lily James wil ik ook wel een road tripje maken .

3,5 sterren.

avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

De Bellbottoms scene : leuk begin waar we onmiddellijk kennismaken met de mojo van de film. De Harlem shuffle scene : deze generiek is een onbetwistbaar terugspoelmoment om alles te kunnen ontdekken. Dat was het goede nieuws. Maar langzaam brokkelt de creativiteit en geinigheid af tot we met de derde act aan een standaard goed tegen slecht actie voorgeschoteld krijgen. Waarom het nodig was om Elgort dan nog een epiloog te geven om eerst in de gevangenis te belanden en dan met zijn geliefde naar de zonsondergang te rijden, weet ik niet. Toch niet wegens politieke correcte redenen ? Mocht er ooit een volwassen versie gemaakt worden (mag gerust 'Adult driver' heten, geen probleem) dan zal ik zeker kijken.

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Super soundtrack, snelle vette film.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

LeBlanc schreef:
Actiefilm voor tieners. Totaal ongeloofwaardig..

Inderdaad, deze tienerfilm is niet aan mij besteed! Ongelooflijk saai en kinderlijk. Ik was opgelucht toen Buddy Baby's iPod in stukken schoot, want die irritante muziek en danspasjes van dat baasje maakte mij horendol. Zelfs Spacey en Foxx kunnen deze film niet redden.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

Tegenvallertje. Gaat razendsnel uit de startblokken maar ik had het trucje al heel snel wel gezien en hoe mooi het er ook uitzag, het kon me allemaal niet zoveel schelen. Wéér een drugsverhaal met alle voorspelbare elementen van dien... het boeide me niet. Lily James is prachtig maar een gigantisch eendimensionale rol. Geef mij dan nog maar een keer Hot Fuzz, ik vond Baby Driver erg saai. 2,5*

avatar van MindlessAssassin

MindlessAssassin

Origineel en creatieve verfilming van een simpel heist-concept film. Karakters waren leuk, acteerwerk goed rn jezus, wat is die Lily James knap.

Ook de laatste échte film van Kevin Spacey eigenlijk. Toch wel jammer wat er met zijn carrière is gebeurd, want wat een fijne acteur is het eigenlijk.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Bij herziening van 'Baby Driver' (2017) toch wel onder de indruk van de snelle montage, kneitergoede soundtrack en de nerderige coolheid van Baby (Ansel Ergort) als de aaibare slechterik tegen wil en dank. Het helpt dat deze prent een charismatische cast heeft met grootheden als Kevin Spacey, Jon Hamm en Jamie Foxx. Een doorwrochte analyse over de staat van de wereld zul je er niet in vinden, maar het is zonder meer een frisse genrefilm.

avatar van Filmreiziger

Filmreiziger

Een beetje vreemd, maar wel lekker: geen standaard actiefilm.

Het is lastig om de film minder dan 4 sterren te geven: er wordt uitstekend in geacteerd (eigenlijk door de hele crew met een extra compliment voor Ansei), de casting is goed gedaan, camerawerk perfect, choreografie top en natuurlijk één van de beste soundtracks die we in films zijn tegengekomen. Dit is zeker geen 13 in een dozijn actiefilm. Er is goed nagedacht over het verhaal en de mengelmoes van personages is uitstekend gekozen. Of je er van houdt of niet moet iedereen zelf beoordelen, maar objectief gezien is dit een uitstekende film.

Mijn voornaamste kritiek is dat de film geen enkele geloofwaardigheid heeft en dat de besluiten die genomen worden zo dom zijn (ongeloofwaardig dom, want de personages zijn dit zeker niet) dat je vaak een 'yeah, right' gevoel krijgt. Bijvoorbeeld als een bezetene wegschuren in een auto, door rood licht rijden, driften door de bocht, andere auto rammen..... terwijl de politie je nog niet gespot heeft. Lekker slim. Ook de actie om te besluiten 's nachts weg te sluipen om Deborah op te halen kan er bij mij niet in. Waarom niet 1 dagje wachten en dit risico niet nemen? En er zijn meer van dit soort momenten, dat is jammer.

En houd ik van dit soort films? Ja, ik wel. Na een uur dreigde het wat saai te worden: inmiddels kende ik de choreografie wel, de personages, de coole soundtrack, het racen door de straten. Maar gelukkig verdiepte de film toen en ging een andere kant op. Zoals iemand anders al opmerkte, gebeurde de omslag van de lieve Baby naar de moordlustige baby nogal plotseling, maar dat stoorde me niet.

Al met al een uitstekende film die me niet teleur heeft gesteld. Maar dit is geen 'Fast and Furious' concept: het is een aparte film die niet alleen draait om actie en snelheid. Maar goed, als je alleen actie en snelheid wil zijn er genoeg alternatieven om met een zak popcorn de avond door te komen. Deze krijgt van mij 4 sterren.

avatar van ParkfilmPiet

ParkfilmPiet

Ik had precies hetzelfde maar dan van 5 naar 4. Openingsscène wandelend door de stad op ritme van de muziek is Imo briljant!

Ook wel behoorlijk Nederlands tintje in de film. Niet alleen Radar Love van Golden Earring, ook Hocus Pocus van Focus. Bovendien een hoofdrolspeler met niet alleen het rijders-talent maar ergens ook de looks heeft van Max Verstappen.

avatar van JessicaD

JessicaD

Deze recensie verscheen eerst op mijn blog. Deze is offline sinds 1 november 2024. Daarom heb ik alle recensies hiernaartoe verplaatst (om ze te behouden).

B – A – B – Y, Baby

Ik zag Ansel Elgort, dacht aan The Fault in Our Stars, en zette Baby Driver op mijn to-watch lijstje. Toen zag ik dat de film al een week eerder in de bioscoop draaide dan aangekondigd was, en zag ik op Facebook allemaal lyrische reacties voorbij komen. Maar ik kon mijn vriend niet overhalen om deze film te bezoeken, dus bezochten we Spider-Man: Homecoming. Uiteindelijk is het mij toch gelukt en gingen wij afgelopen vrijdag alsnog naar Baby Driver. Tijd om te zien wat mijn vriend en ik er van zouden vinden.

Ansel Elgort

Wat ik wist van de film is het volgende: Ansel Elgort speelt de hoofdrol. Hij rijdt in de getaway car en luistert ondertussen muziek. De muziek wordt door mijn Facebook vrienden als geweldig bestempeld. En ik had toevallig een livestream van Ansel Elgort bekeken op Instagram waarin hij aangaf dat hij de kijkwijzerleeftijd te hoog vond.

Twijfel

Hoewel ik in het begin nog twijfelde wat ik van de film zou gaan vinden omdat de karikatuur”boeven” wat van de geloofwaardigheid snoepten, ik ook de liefde nog niet helemaal passend vond in het verhaal en ik het eerste deel misschien ietsje te traag vond af en toe, kan ik zeggen dat de tweede helft mij enórm verraste. Mede doordat ik niet door had dat het nog zo spannend, hard en serieus zou gaan worden. Al was ik wel direct gek op de stunts die gedaan werden. Tsjah… ik hou nou eenmaal van snelle auto’s en deze geweldige rijkunsten. Ook twijfelde ik in het begin of Ansel Elgort wel paste bij deze rol, maar aan het einde van de film waren mijn twijfels helemaal verdwenen.

Bijzonder

Maar waarom is iedereen zo lyrisch over deze film? Ik denk dat dat is omdat deze film anders is dan andere films. Het is een film die ik zo één twee drie niet kan vergelijken met een andere film, maar het bevat wat invloeden van de films uit ik denk ongeveer de jaren 80. Het is een mix van actie, misdaad, komedie, drama, romantiek en parodie, en snijdt onderwerpen aan die je niet vaak terugziet in films. Eén van die onderwerpen is bijvoorbeeld ASL (American Sign Language), en ook muziek speelt een veel grotere rol dan ik had verwacht. Muziek is waar de film echt op draait en waar ze veel aandacht aan hebben besteed. Ook de timing in de film is overal in de film fantastisch uitgedacht.

Conclusie

Hoewel Baby Driver niet een film is die ik keer op keer op keer zal kijken, vind ik het wel een bijzondere film omdat hij zo verfrissend anders is. In het begin twijfelde ik even – al vond ik het komedie deel in die helft beter -, maar ik heb genoten van de film. Of ik ook daadwerkelijk net zo lyrisch ben als al die anderen? Nee. Maar ik vond hem wel erg leuk en de manier waarop met muziek en timing om werd gegaan bijzonder. Als je zin hebt in een film die anders is, dan kun je zeker een bezoekje aan Baby Driver brengen. Na de film heb ik overigens ook direct de liedjes Baby Driver en Brighton Rock aan mijn huidige playlist toegevoegd. Wat een fijne nummers!