Genre: Drama / Avontuur
Geregisseerd door: Nicolas Winding Refn
Met onder meer: Mads Mikkelsen, Gary Lewis en Ewan Stewart
Bekijk via CineMember
Plot Valhalla Rising
De stomme slaaf One-Eye wordt gedwongen te vechten tegen andere slaven zodat zijn meester geld kan winnen met het afsluiten van weddenschappen. Wanneer een nieuwe meester zich aandient, weet One-Eye zich te bevrijden. Gevolgd door zijn jonge verzorger Are laat hij zijn oude bestaan achter zich. Niet lang na zijn ontsnapping komen One-Eye en Are een groep vroeg-Christelijke Vikingen tegen. Ze worden ingelijfd om samen met hen het Beloofde Land en de Heilige Stad te bevrijden. Na een zeetocht die eeuwig lijkt te duren bereiken de kruisvaarders eindelijk land. Tijdens verkenningstochten wordt de groep aangevallen door een onzichtbare vijand. Zijn ze wel aangekomen in het Beloofde Land of zijn ze in de Hel beland?
One-Eye
Olaf
Are / The Boy
Hagen
sweinsteiger
Het 1ste deel gaf ik 5**.
Maar daarna dwaalde het fel af.
3**
Butcher Bacteria
Wat leuk ! M'n eerste berichtje op deze site, dus heet me welkom allemaal !
Ik ervaarde de film als een echte trip, ik kan best begrijpen dat er mensen zijn die de film niet "snapte", voor mij persoonlijk boeide dat eens niet zo, ik zat er lekker in en liet me meevoeren en het beviel me prima. Zeker de moeite waard om nog eens op m'n gemakje te bekijken.
TimZor
Ben erg benieuwd naar deze film. Werdt op een arthouse site aangeraden, en Mads Mikkelsen staat eigenlijk altijd wel garrant voor goed acteer werk
Toch maar eens op zoek gaan om hem te gaan kijken (de videotheek hier heeft hem helaas niet)
Fortune
Videoland moet deze wel hebben.
Sid-the-gekste
Was wel te pruimen.
In het begin vond ik hem wel gaaf met die gevechten etc.
DwarreI
Fantastische recensie Sid-the-gekste, werpt voor mij een heel ander licht op deze film.
TimZor
@Fortune
Thnx dan rijd ik even naar de stad om daar naar de videotheek te gaan. Want bij mij in het dorp hebben we er dan wel een maar zoooooooo beperkt.
MarcusViridis
Eventjes een andere interpretatie, die misschien slechts gedeeltelijk toepasbaar is: Eenoog is een incarnatie van Odin (die immers ook maar één oog heeft) en stierf voor de zonden van de Christenen?
Minotaures
Het zou best kunnen. Ik had dat helemaal niet in gedachte, dat Noordse mythologie.
Gangleri
Goed, het was gelukkig niet het ongeloofwaardige Viking spectakel dat een dergelijke titel en grote verspreiding doen vermoeden, maar ik moet zeggen dat ondanks de interessante aanpak de film niet helemáál is geslaagd. Er komen toch weer wat Viking clichees voorbij (zouden het eigenlijk geen Angelen of Saxen zijn geweest daar in Brittanië?) en het verhaal was behoorlijk dun. De sfeer is deels goed gelukt, lekker minimalistisch en donker. Toch 3.5 sterren vanwege de verassing en het feit dat Refn toch weer een tegendraadse film heeft gemaakt.
IcU
Beschamend lage waardering krijgt deze film hier. Dit is audio-visuele pracht. Ijzersterk sound design en beeldschone fotografie. Het verhaal kruipt hier en daar, maar er is genoeg schoon te zien in deze film. Arthouse liefhebbers, gaat dit zien.
misk
De donkere contrasten en de prachtige natuur doen het hem! Alleen daarvoor al geef ik een 10. Het verhaal, ja daar kun je van denken wat je wilt en ga ik verder niet op in.
Door de subjecten verraad, geloof, geweld en de tijd waarin de film zich afspeelt in combinatie met de prachtige beelden kon ik de film erg waarderen!
Tja, hoe moet je zo'n film beoordelen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet ten volle heb genoten van deze film. Wat verkeerde verwachtingen misschien of denkelijk gewoon mijn ding niet. Wat ik wel moet erkennen is de kwaliteit van beeld en klank. Mooi shots, prachtig kleurenpallet en een geweldige soundtrack. Het lift de film helemaal omhoog. Het verhaal zelf is te flinterdun, en de sfeer die er hangt is zeer donker (mede dankzij beeld en klank). En dat ligt me gewoon niet. Dit zal hoofdzakelijk een 'love it or hate it' film zijn, en hoor ik tot de minderheid uit die dit in het midden laat.
Madecineman (moderator films)
Jezus was a Viking!
Bloedserieus arthouse avonturen spektakel met Mads Mikkelsen als brute zwijgzame krijger op het martelaarspad.
Vind de film eerlijk gezegd, op enkele scènes na, vrij zwak. Vooral inhoudelijk lijkt het me allemaal niet al te veel voor te stellen. Wat moeilijk kijkende kruisridders, wat loze woorden over hel, verdoemenis en de stichting van een nieuwe wereld orde.Uiteindelijk een redelijk straight forward Jezus verhaaltje compleet met en visionaire hoofdpersoon die zichzelf opoffert op het eind van het liedje... Vooral als een stel ridders in zo'n bloedserieus concept dan ineens ook nog eens met kreten als; 'Let's get the fuck out of here' aan komen zetten dan bekruipt mij het gevoel dat de film toch niet helemaal zo goed doordacht is als de makers ons willen doen geloven. Het komt mij allemaal nogal hol over en alles is zwaar ondergeschikt aan het audiovisuele concept. Niet mijn soort films die zich in zo'n keurslijf wringen, geeft te weinig ruimte voor emotie, spanning, humor etc.
Deed me uiteindelijk niet zo veel. Enkele saaie stukken (de boot, laatste 20 minuten) afgewisseld met best mooie scènes (de trip) en enkele brute en grove kills.
Ik hou het op een bescheidde 2.5*
Jawaddedadde
Sluit me eigenlijk volledig aan bij bovenstaande recensie.
Visueel meer dan geslaagd maar tergend traag en inhoudelijk een sof. Wat stuurs kijkende vikingen die vage woorden mompelen en maar in de verte staren naar God weet wat... Vooral de hele sequentie op de boot was moeilijk om door te komen. Niet alleen uitermate saai maar ook nog eens lelijk gefilmd. Staat visueel gezien eigenlijk in schril contrast met de rest van de film. Eerste half uur was het sterkst. Niet alleen visueel maar ook qua sfeer heel erg sterk. En ongelofelijk brute moorden en gevechten.
Jammer dus dat het nadien als een pudding in elkaar zakt en een erg lange zit wordt (ondanks de korte speelduur)
groente12
Ik snap de negativiteit rond deze film helemaal niet. Dit is echt een pure stukje cinema. Schitterend gemaakt werkje. Echt een aangename verrassing dit.
gmx
Ik snap de negativiteit rond deze film helemaal niet.
Mwah, dit is nou niet bepaald toegankelijke cinema en in combinatie met een poster die juist het tegendeel doet vermoeden, is het niet meer dan logisch dat er veel negatieve reacties volgen.
orbit
- 12092 berichten
Rare en trage film die onder meer naar films als Dead Man heeft gekeken.. broeierige sfeer, amper tekst en zo nu en dan wat occulte scènes en geweld. Weinig boeiend, zeker geen actiefilm.
jipt
nightbreed
Zeer indrukwekkende film, vooral als je niet zo snel verveeld raakt van rustige beelden van de natuur met weinig woorden. De regie is betoverend, sfeervol, rauw, duister, autistisch en rustig. De regisseur weet dus een unieke stempel te drukken op de film, iets wat je van 90% van de regisseurs niet kunt zeggen. De film is erg rauw en somber, en er wordt niet veel gesproken. Het is geen heldenverhaal, waarin 1 man een paar pakkende oneliners uitspuugd en tussen neus en lippen door 26.000 man de pan inhakt. De meeste kijkers verwachten wel zo'n film en ik denk dat deze film daarom zo laag scoort (het 'verkeerde' publiek komt dus op deze film af). De film gaf in ieder geval een realistischer beeld van die tijd dan de meeste heldenfilms over die tijd. Het geeft de kracht van de natuur aan en de nietigheid van de mens aan, iets wat me zeker aanspreekt. De film geeft ook een mooi en realistisch tijdsbeeld en toont de duistere kant van de mens. Hou je van de natuur? Hou je van rustige en betoverende shots? Hou je van een duister sfeertje? Hou je van een rauwe film? Dan is deze film wat voor jou. Heb je 4 keer nee moeten antwoorden dan moet je een andere film gaan kijken.
Madecineman (moderator films)
He das raar..? 4x ja beantwoord en toch vind ik deze film maar zozo
eppo349
Wel mooie beelden, maar de rest had ik helemaal niets mee.
Ergerde me mateloos aan de muziek en acteurs, een drone-movie waar je van moet houden.
Mr_White
- 2067 berichten
Bijzonder filmpje, al is het alleen maar omdat we een grimmige viking film vanuit arthouse standpunt krijgen. Dan zit je met Refn in ieder geval goed want de beelden zijn schitterend en de sporadisch aanzwellende muziek wordt effectief gebruikt, waardoor de stiltes ook beter werken. Aan de andere kant heb je het verhaal (of beter gezegd thema) wat beperkt wordt verteld. Zo beperkt dat het toch iets teveel zoeken en gissen is.
Ik zie veel mensen de link leggen met Jezus en de messiah maar ik zag One-Eye toch echt als Odin, al dan niet een avatar van de Noorse god, die zich afzet tegen de heidenen die hem verstoten (het begin) en wraak neemt op degenen die de ondergang vormen voor zijn religie (de kruisvaarders). Waarom hij dan op het einde zelf een soort van halve Jezus wordt, is mij onduidelijk, misschien het besef dat hij zelf ook inbreuk maakt op het land van de indianen en zichzelf dus gewillig opoffert.
Maar dat is dus giswerk en een beetje mijn probleem met de film. Het is één ding om de kijker zelf tot begrip te laten komen, maar hier is het allemaal net iets te vaag om echt conclusies kunnen te trekken die je kan ondersteunen met meer dan speculatie.
Decec
Ik vond een redelijke Avontuurfilm...
Wel prachtig omgeving HD kwaliteit...
Redelijk verhaal...
Héél stille (geen bekende) acteur Mads Mikkelsen vond niets aan...
Alleen maar vechters...
Geen spannende verhaal...
Redelijk acteerwerk...
Noodless
Het verhaal wordt traag opgebouwd met heel wat stiltes en oog voor de mooie omgevingen.
Dit werkt slechts gedeeltelijk. De beelden zijn mooi en die stiltes hebben wel iets. Maar anderzijds wordt het ook wat saai. Veel van hetzelfde. Het kwam niet echt boeiend over.
Spanning was er allerminst aanwezig. 5/10
IcU
Ligt er natuurlijk aan welke films je bekijkt. Als je de Deense cinema een beetje volgt heb je al snel met deze acteur te maken. Hij heeft prachtige rollen gespeelt in o.a. Efter Brylluppet en Adams Æbler. Daarnaast huilt hij bloed in Casino Royale.
Decec
voor mij geen goede smaak voor horror film... brrrr
Maar hij heeft wel gespeeld: Clash of the Titans, dat is super!
Maar 't gaat om deze film, dat hij heeft niets gezegd, alleen maar stillllll
de kardinaal
Rauw!!!!!
Rauwer dan een ongebakken biefstuk met rauwkost.
Rauwe beelden,rauwe gevechten,rauwe muziek,rauwe natuur.

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

Na Srebrnym Globie
Sciencefiction, 1987

Pusher 3
Drama / Misdaad, 2005
mythologieonwerkelijkvikinghelbloedvergietenmuteontsnappenwreedheidgeweldslaveone eyed mannew worldchieftain starvationwar paint warrioraction adventure