• 9.385.834 stemmen

Wit Licht (2008)

Thriller / Drama | 115 minuten / 92 minuten (The Silent Army)

Genre: Thriller / Drama

Speelduur: 115 minuten / 92 minuten (The Silent Army)

Alternatieve titel: The Silent Army

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Jean van de Velde

Met onder meer: Marco Borsato, Thekla Reuten en Peter Van den Begin

Gesproken taal: Nederlands en Engels

Releasedatum: 11 december 2008

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Wit Licht

"A Father. A Missing Child. A Mission."

Eduard Zuiderwijk (Marco Borsato) heeft zijn dromen gerealiseerd in Afrika. Zijn droom wordt echter ruw verstoord als zijn vrouw bij een ongeluk overlijdt en niet veel later de politieke situatie in het Afrikaanse land instabiel wordt. Na een gewelddadige overval op een nabij gelegen dorp wordt het beste vriendje van zijn zoon ontvoerd en met harde hand opgeleid tot kindsoldaat. Verlies en onmacht, hoop en woede, angst en overtuiging staan vanaf dat moment centraal in het leven van Eduard Zuiderwijk.

Eduard Zuiderdijk

Anna Zuiderwijk

Agnes van Dam

Joyy

wat is er goed aan het verhaal erachter?

het verhaal er achter is namelijk ronduit triest te noemen

avatar van Jeauhan

Jeauhan

Hij heeft het waarschijnlijk over de uitwerking van het verhaal mbt tot deze film.

Ik begin me steeds meer af te vragen hoe deze film ontvangen en beoordeeld zou worden als de titel niet Wit Licht was geweest, niet was 'gekoppeld' aan z'n single/cd/tour en de marketingmachine het niet als 'een idee van Marco zelf' naar voren het gebracht (ik meen me de eerste interviews mbt deze film te herinneren waarin het leek alsof Marco later ingestapt is)

Vast een stuk beter.

Nasir

Phoe! Gisteren toch maar de film meegepakt en ik moet zeggen dat Marco en co inderdaad best trots op zichzelf mogen zijn om zo'n film af te leveren. Nee mensen het is geen oscarmateriaal, maar om dit zoooo slecht te noemen vind ik iets te ver gaan.

Geloof het of niet maar vanaf de eerste scene had ik geen enkel moment het gevoel dat ik naar neerlands populaire zanger zat te kijken. Z'n spel was niet vlekkeloos maar scoort bij mij een voldoende. De zoon daarentegen irriteerde ik me een beetje aan. Het moment dat Eduard besluit om Abu te gaan zoeken had ik ook m'n vraagtekens bij, een huilbui van het zoontje is genoeg om die gevaarlijke jungle in te gaan. maar de vaart bleef er daardoor wel lekker in. De andere spelers deden het ook goed met als uitschieter de gevreesde Daddy.

Camerawerk verdient niets meer dan lof. Sommige shots die de cameraman schiet van Afrika zijn gewoonweg 'Magnifique'. Op sommige momenten werd ik geshockeerd op een manier die ik niet aan zag komen. De regisseur schuwt er niet voor om bepaalde gruwelijkheden expliciet te laten zien( Dikke pluim voor van de Velde!) Je ziet ook dat er een hollywoodsausje over het gerecht is gestrooid maar dit stoorde me niet. Vond het eigenlijk wel stoer uitzien. De laatste scene wist me dan weer te ontroeren.

Borsato kon voor de makkelijke weg kiezen door voor zijn eerste rol in een romcomkommer te gaan spelen. Wat ik 'm trouwens nog zie doen en dat geeft allemaal niet. Ik vind dit project in ieder geval geslaagd.

avatar van Quentin

Quentin

Nasir schreef:
De laatste scene wist me dan weer te ontroeren.
Ben het grotendeels met je eens, maar vond je die cliché eindscène, dus niet de verdienstelijke climax boven op die berg, maar het fijne gezinnetje en ' ... wil timmerman worden ... ' niet te veel van het goede?

avatar van gotti

Het ging imo al mis bij dat gedoe in het vliegtuig. Nogal flauwig...

Nasir

Ja inderdaad Quentin, dat mochten ze d'r wel uitlaten.

Quido

Het lijkt me vrij evident dat de film eindigt met de hereniging van Abu met zijn moeder. Zie niet in wat daar mis mee is, al denk ik dat Quentin doelt op het feit dat dat zoontje van Eduard de hand van zowel zijn vader als Valerie vastpakt. Maar ook dat bleef vrij onschuldig. Die titels op het eind zijn natuurlijk bedoeld om te onderstrepen dat dit soort dingen in de realiteit gebeuren. En vreemd genoeg kunnen mensen films dan vaak beter waarderen.

avatar van Quentin

Quentin

Vind ik niet, de film had moeten eindigen op het moment dat Abu in het vliegtuig 'Help me' zegt fade out en klaar.

Quido

Denk dat veel mensen dan met een onbevredigend gevoel de bioscoop uit waren gelopen omdat ze wilden weten of hij al dan niet verstoten wordt door zijn moeder/wat er met hem gebeurt. Zie het probleem niet van dit einde. Om het verhaal daadwerkelijk af te ronden en commercieel gezien dus beter, artistiek valt er wat van te zeggen. Zou het allebei prima hebben gevonden.

avatar van josje51

josje51

he hallo allemaal

je moet meer naar het verhaal kijken als naar marco

want alleen hij wil ons wakker maken dat er nog te veel kinderen met de oorlog te maken hebben

daarom moeten we met zijn alle zorgen dat er eigelijk helemaal geen kinderen oorlog moeten voeren maar gewoon moeten kunnen spelen.

en als je zo naar de film kijkt weet je ook wat hij bedoeld

ik wens jullie allemaal een fijne kerst en een vrede 2009

Nasir

De hereniging vond ik ook nodig voor het verhaal maar daarna hadden de eindtitels wat mij betreft gelijk mogen komen.

@josje51

Dat weet ik ook wel zonder uberhaupt de film te zien. Maar ik behoor dan ook niet tot de doelgroep waarvoor de film bedoeld is. Sowieso, het onderwerp 'kindsoldaat', hoe cru het ook wel niet mag klinken, is wel erg passe...

Best eng... "want alleen hij wil ons wakker maken". Alsof His Excellency Borsato de enige persoon op aarde is die begaan is met het leed van kinderen in (voormalige) oorlogsgebieden. Een bioscoopfilm met de Nederlandse Bono/Sting creeert een andere insteek voor WarChild en dat is leuk voor de organisatie.

(Ook voor Unive natuurlijk... )

avatar van Stephan

Stephan

Mug schreef:

Dat klinkt niet alleen cru... dat is het ook.

Geldt ook voor hongersnood in Afrika. Laten we daar ook maar niet meer over praten. Is zo vervelend, als je op het punt staat een lekker kerstmaal op te dienen.

Zullen we het dan over mensenhandel hebben? Hè bah nee...

Doe me nog maar een biertje.

Quido

Ach, volgens mij begon het 'verhaal te rollen' naar aanleiding van een boekje. Dus het idee dat Borsato achter 'alles' van deze film zit is ook erg passé ...

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

De poster is ook verschrikkelijk....

Mug schreef:

@josje51

(Ook voor Unive natuurlijk... )

wat doe jij om deze kids ,die regelrecht verneukt zijn voor het leven te helpen?

als borsato zijn bekendheid mede gebruikt om dit soort gruwelijke misstanden op de agenda te krijgen , maggie van mij nog 50 tranentrekkende platen maken die mijn neus uitkomen

het is ook passe, net als 40/45, moeten we ook maar eens over ophouden

wel goed bij je hoofd?

Stephan schreef:

Dat klinkt niet alleen cru... dat is het ook.

Zullen we het dan over mensenhandel hebben? Hè bah nee...

Doe me nog maar een biertje.

Complete onzin natuurlijk. Ik heb ook een geheel ander perspectief dan de doorsnee burger. In de ontwikkelingssamenwerking is het thema 'kindsoldaten' (onterecht overigens) historie. Ik vind het vreemd dat nu dit thema opeens aangeboord wordt dat niet meer zo 'hot' is. Het zal me niks verbazen als er snel een vervolg komt dat handelt over aids-wezen en over 5 jaar zien we Borsato ronddrentelen in een vluchtelingenkamp in Darfur. Inspringen op de actualiteit lijkt me 'beter'.

Joyy

jongeman, de actualiteit IS dat over de gehele wereld anno 2008 nog stees kindsoldaten worden geronseld, daar is niks pase aan, dat is de regelrechte realiteit, en actualiteit

en het dan raar vinden dat die kids als vluchteling eenmaal in nederland volledig ontsporen

Joyy schreef:

Je laatste alinea komt ook uit de lucht vallen, nietwaar. Of ik ben inderdaad niet goed bij mijn hoofd.

Ik bedoel gewoon dat het thema 'kindsoldaten' passe is. Alsof ik daar blij mee ben, integendeel. Leuk dat dit een poging is het weer in de belangstelling te krijgen, maar inspringen op actuelere onderwerpen lijkt mij verstandiger.

passe:

achterhaald, afgedaan, verouderd, voorbij

dat is gewoonweg niet het geval

het is niet passe, afgedaan verouderd of nabij, sterker, het is wat er anno 2008 actueel aan de gang is

er is zelfs voor het eerst serieuze media aandacht voor dit probleem dankzij de film, zeker in nederland ,maar ook buiten de grenzen

noem eens wat onderwerpen die in jouw optiek actueler zijn?

of zijn er anno 2008 geen enkele oorlogen aan de gang in de wereld, en bestaan anno 2008 kindsoldaten dan ook niet?

Mug

Ik ontken (verdorie) niks, sjonges, ik zeg gewoon dat het onderwerp passe is. Dat het nu opgerakeld wordt, prima, alle lof. Maar het zal van korte duur zijn. Juist ook door grotere onderwerpen die verbonden zijn aan het sub-onderwerp kindsoldaten. HIV/AIDS (ook al een passe onderwerp helaas): toenemende groei van wezen. Het leven in vluchtelingenkampen: daar worden kinderen geronseld danwel ontvoerd, slechte beveiliging etc. Het zou me niks verbazen dat deze onderwerpen ook aan bod komen in de film.

Voor het eerst serieuze aandacht van de media? Nee hoor, die was er al veeeeeeeeeeeeeel eerder (Oeganda). Een betere phrase is, opnieuw aandacht.

Tja, vanzelf zijn er genoeg prangende onderwerpen die actueler zijn, die monddood gemaakt worden door de multinationals (hohoho, CocaCola sponsort 3FM Serious Request, what the fuck). Hun uitbuiting van kinderen, niet alleen door kinderarbeid, maar ook door land-afpikkerij, vernieling van het land en haar rijkdommen, noem maar op. Dat is nu een actueel onderwerp, die serieuze aandacht zou moeten verdienen. Maar ja, wie sponsort nu zo iets...? Darfur krijgt ook aandacht aangezien de westerse pers daar is verzameld. Niet dat ze een kijkje mogen/kunnen nemen in het zuiden van Soedan waar de situatie even erg is.

Ach ja, ik blijf een roepende in de woestijn. He, desertification...ook nog zo'n onderwerp.

vraagje:

wat bedoel je nu exact met passe, want ik heb het id dat je er een hele andere betekenis op nahoud dan de werkelijke volgens van dale

tot dan lijkt het me niet zinvol om in te gaan op de rest van je bericht

avatar van trebremmit

trebremmit

Hij bedoelt denk ik dat het onderwerp kindsoldaten niet meer op de agenda staat zoals een paar jaar geleden wel het geval was, het bestaat nog wel maar er werd geen aandacht meer aan besteed.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Alsof films altijd maar actueel moeten zijn.

avatar van rose

rose

Zoiets kan niet genoeg opgerakeld worden...

avatar van Wouter

Precies. Na het irrationele Borsatobashen krijgen we nu dit?

Mug, een onderwerp wat nog steeds een probleem in de wereld is, maar niet meer het momentum heeft van een paar jaar gelden kan toch wel een goede film opleveren? Mogen we dan alleen hippe onderwerpen verfilmen? Alle films over het milieu?

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Zeiken om het zeiken noemen we zoiets.

avatar van emporio

emporio

Ben gister naar deze film met mijn vriendin geweest, en ging eigenlijk allen maar voor haar, ik had er niks van verwacht.

Wat schetste mijn verbazing, deze film was een stuk beter dan ik had verwacht, ik was ook af en toe was wel een beetje geschrokken van de dingen die ik zag, vooral omdat je weet dat zulke dingen echt gebeuren, vond het acteerwerk wel aardig.

avatar van Rodehaan

Rodehaan

emporio schreef:

Als je er niets van verwacht kan het alleen maar beter worden