• 9.382.523 stemmen

Wit Licht (2008)

Thriller / Drama | 115 minuten / 92 minuten (The Silent Army)

Genre: Thriller / Drama

Speelduur: 115 minuten / 92 minuten (The Silent Army)

Alternatieve titel: The Silent Army

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Jean van de Velde

Met onder meer: Marco Borsato, Thekla Reuten en Peter Van den Begin

Gesproken taal: Nederlands en Engels

Releasedatum: 11 december 2008

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Wit Licht

"A Father. A Missing Child. A Mission."

Eduard Zuiderwijk (Marco Borsato) heeft zijn dromen gerealiseerd in Afrika. Zijn droom wordt echter ruw verstoord als zijn vrouw bij een ongeluk overlijdt en niet veel later de politieke situatie in het Afrikaanse land instabiel wordt. Na een gewelddadige overval op een nabij gelegen dorp wordt het beste vriendje van zijn zoon ontvoerd en met harde hand opgeleid tot kindsoldaat. Verlies en onmacht, hoop en woede, angst en overtuiging staan vanaf dat moment centraal in het leven van Eduard Zuiderwijk.

Eduard Zuiderdijk

Anna Zuiderwijk

Agnes van Dam

Macmanus

Owkee, jullie hebben gelijk, niet goed ingelicht. Beetje jammer dat me andere punten een beetje wegvallen, daar had ik toch wel een paar aardige punten als het op Borsato's acteerwerk aankomt. Maar Will Smith was een rapper/zanger die ging acteren, en het wel kon.

Maar punt is meer dat die niet te vergelijken is met Borsato, Smith heeft eerst in een simpele komedie serie gespeeld, en daarna nog gewoon eerst in vrij low budget films. Dus hij heeft zich kunnen ontwikkelen. Borsato gaat meteen in het diepe en je ziet dat hij er niet klaar voor is en waarschijnlijk helemaal niet geschikt voor is.

Bij Borsato heb ik meer zoiets van, als zanger en entertainer komt hij al te nep en te gemaakt over dus als acteur moet dat al wel helemaal dramatisch zijn.

(maar wellicht zit ik er helemaal naast of niet ))

Macmanus schreef:

Je ziet dat zonder de film te hebben gezien ... knap. Bovendien typisch Nederlands om het glas half leeg te zien als het om nationale figuren gaat en half vol als het om buitenlanders gaat.

Stephan

We zullen zien. Misschien is zijn manier van acteren in het totaalplaatje helemaal in orde.

Wat me in ieder geval gerust stelt is dat Borsato als "ster" een nuchtere kijk op zaken houdt en geen "sterallures" lijkt te hebben.

Als hij zijn starpower inzet om een probleem te belichten dat hem na aan het hart ligt is dat alleen maar te prijzen. Ik zal hem dan ook niet als acteur afrekenen als hij het niveau van een Bowie niet haalt. Als het me maar niet teveel stoort.

Quido

Dat zijn bedoelingen oprecht zijn blijkt uit alles uit en rondom de film, en ik zal niet gaan verkondigen dat een nieuwe ster is opgestaan, maar storend was zijn prestatie nergens. Hij redt zich uitstekend.

Stephan

En als Quido de film 4 sterren geeft zegt dat ook wat. Hij lijkt me geen hysterisch 15 jarige met een vochtig badstoffen kruisje.

Macmanus

Nou ik zag gister een stukje in Pauw en Wittenman en de trailer ja. En daar viel het me erg op, zou me erg verbazen als die in de film opeens heel anders acteert. Zou best kunnen dat door de explosies en het wellicht puike camerawerk het allemaal wel minder opvalt, maar maakt het niet opeens goed.

Zijn overigens veel buitenlandse zangers/acteurs die ik ook helemaal niet wil zien acteren. Volgens mij zijn er ook wel wat berichten te vinden bij films met Britney Spears en Justin Timberlake waar van te voren kritiek is te horen.

Macmanus schreef:

Ow ik dacht dat die de rol had gekregen wist niet dat hij de film verder ook bedacht had.

Is ook niet zo. Men was al jaren met deze film bezig. Borsato kwam er later bij.

Macmanus

Om de financiering rond te krijgen? of vonden ze hem de beste van een groep acteurs?

Quido

Hoe Marco erbij is gekomen en erbij is gebleven heeft Jean van de Velde gister uitgelegd bij Pauw en Witteman, heb je dat stukje gemist?

Macmanus

Ja zag dat stukje dat die afscheid neemt van zijn zoon en toen moest ik naar bed

Wouter schreef:

In een interview zei Borsato dat hij met een "idee" naar Jean was gelopen omdat hij bekend stond als regisseur die onervaren acteurs goed kon laten presteren. Van de Velde heeft daarna pas het script geschreven.

Volgens Borsato is het geheel zijn initiatief geweest.

Bron

Kies even de uitzending van 2 december.

Vanaf 32 minuten.

avatar van gotti

Stephan schreef:

Dan ken je Quido nog niet...

Quido

Ik hield me al extra stil ...

avatar van Wouter

Over welke films heeft ie het dan?

Van de Velde heeft daarna pas het script geschreven.

Volgens Borsato is het geheel zijn initiatief geweest.

Blijkbaar is er een ander promotieverhaaltje verzonnen dan voorheen.

Eerder was de promotietalk:

avatar van AC/DC

AC/DC

Als deze film en Oorlogswinter tegelijk draaien, ga ik zeker liever naar Oorlogswinter.

Gewoon de hele film bevalt me niet, waarom moet dat jochie nou in een v. Nistelrooij shirt rondlopen?

avatar van Reinbo

Ik heb op zich wel vertrouwen in Jean van de Velde als regisseur, maar twee uur naar Borsato kijken lijkt mij doodvermoeiend..... Vraag me af of ik 'm ooit zal huren.

Quido

Hij is niet eens zoveel in beeld hoor, focus ligt op de kindsoldaten. En dat dat jochie in een een paar scènes in een Oranje-shirt loopt, komt door de voortgang van het verhaal.

avatar van Wouter

Maar Borsato is toch het hoofdverhaal, zoals het hier genoemd wordt?

Quido

Hij is de spil van het verhaal, maar in feite lopen er een aantal verhaallijnen door elkaar, waarvan die van Abu volgens mij de meeste aandacht kreeg.

Gelukkig overigens dat er in de recensies die er tot nu toe te vinden zijn gewoon genuanceerd verslag wordt gedaan.

En over de 'vrijkaartjes' voor de mensen die de concerten hebben bezocht: deze worden gefinancierd door een deel van de winst die er op de concerten gemaakt zijn. Dus al die berichten over geldklopperij e.d. snap ik niet. En als we mogen geloven wat er in interviews gezegd wordt, heeft Borsato zijn gage terug in het budget voor de film gestopt. Ook hier dus geen sterallures.

avatar van rose

rose

kos schreef:

(maar wellicht zit ik er helemaal naast of niet ))
Dat vind ik dan juist weer helemaal niet. Vind hem zo nuchter en lief overkomen. Volgens mij is het gewoon een hele leuke man.

Zal ie ook best zijn in realiteit hoor. Jammer dat ie dan ook niet gewoon wat nuchterder liedjes zingt met een wat ingetogener setting in plaats van dat bombastische geneuzel.

avatar van Val.Broman

Val.Broman

Heb eergister in Pauw en Witteman kleine fragmenten uit de film gezien en was niet erg onder de indruk. Een scene waar hij zijn zoon gedag zegt is zeer slecht opgenomen zowel qua geluid als beeld. Bij een andere scene zien we Marco eindelijk acteren maar ook daar komt hij veelst te geforceert over. Geen film voor mij dit denk ik

avatar van timbo_

timbo_

Quido schreef:

Marco Borsato is al ruim 10 jaar oprecht bezig met Warchild, acteert ingetogen, probeert absoluut niet de show te stelen (hij weet dondersgoed waar het om draait in de film en wil dat dat verhaal ook verteld wordt) en als men de mensen echt uit had willen zuigen, zou men bovenop het concertkaartje ook nog een kleine financiële bijdrage voor het bioscoopkaartje kunnen vragen. Ik ben ervan overtuigd dat Borsato gewoon wil dat mensen kennis nemen van dit verhaal.

Ik heb nooit beweerd dat Borsato nooit oprecht was dus beetje rare opmerking.

Quido schreef:

Al blijft het voor zuurpruimen natuurlijk de mooiste tijd van het jaar, nu de film bijna gaat draaien.

En of Wit Licht de grootste film van het jaar is, valt nog te betwijfelen. Qua budget vergelijkbaar met De Brief voor de Koning en Bride Flight, maar ook Oorlogswinter is een erg grote film.

Beetje flauw om meteen ieder kritiekpunt af te doen als die van een zuurpruim. Maar ja dat moet je natuurlijk zelf weten. Wat je andere opmerking betreft. Qua budget wel ja maar wel al 250.000 gratis kaartjes weggeven dus hij moet wel gigantisch floppen wil hij op die manier niet de grootste worden.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

kos schreef:

Wat een onzin. Moet ie toch zelf weten?

timbo_ schreef:

Ik heb nooit beweerd dat Borsato nooit oprecht was dus beetje rare opmerking.

Het was ook geen directe reactie op jouw bericht (enkel het 2e deel).

Beetje flauw om meteen ieder kritiekpunt af te doen als die van een zuurpruim.
Niemand heeft hier nog inhoudelijke kritiek geuit, omdat ze de film niet gezien hebben. Mijn opmerking was dan ook bedoeld voor al die mensen die nu al op Marco's acteerwerk en Marco zelf beginnen te vitten.

Van andere acties (zoals de Albert Heijn acties, 2e kaartje voor de halve prijs, etc.) wordt door andere films weer geprofiteerd. Dat dit uitzonderlijk is zal ik niet ontkennen - al zal een groot deel van die 250.000 kaartjes ook niet gebruikt gaan worden omdat ze of de film niet willen zien, of te jong zijn - maar dan nog: wat is er mis mee om mensen iets gratis te geven (er zelf voor te betalen om dit mogelijk te maken) om een film (in dit geval een film met een verhaal dat volgens de initiatiefnemers verteld moet worden) te zien?

Stephan

En waarvan de opbrengsten geloof ik ook nog naar het goede doel gaan...

avatar van timbo_

timbo_

Ik zeg niet dat er iets mis mee is en vind het zelfs een nobel streven maar ik vind het wel oneerijke concurrentie.

avatar van Jeauhan

Jeauhan

Gewoon jammer dat veel mensen al een vooringenomen mening over de film en het acteerwerk van Marco hebben zonder dat ze ook maar echt iets van de film gezien hebben.