• 9.381.092 stemmen

Met onder meer: Dev Patel, Freida Pinto en Anil Kapoor

Gesproken taal: Frans, Hindi en Engels

Releasedatum: 12 februari 2009

Plot Slumdog Millionaire

"What does it take to find a lost love?"

Het verhaal van Jamal Malik, een jong weeskind dat besluit deel te nemen aan de Hindi versie van het programma 'Who Wants to be a Millionaire'. Het hele land kijkt toe terwijl Jamal nog maar één vraag verwijderd is van de hoofdprijs. Tijdens de pauze van het programma gebeurt er echter iets waar Jamal niet op had gerekend; hij wordt gearresteerd, omdat de politie zeker weet dat hij de boel aan het oplichten is. Ze kunnen het niet geloven dat een straatjongen zoals hij zoveel kennis heeft. Vastberaden zijn onschuld te bewijzen vertelt Jamal verhalen over de krottenwijk waar hij samen met zijn broer opgroeide, de avonturen die ze beleefden, ontmoetingen met bendes en hij vertelt over zijn vroegere liefde. Elk hoofdstuk in zijn verhaal is een wonderbaarlijke sleutel naar het antwoord op elk van de vragen. Verwonderd over zijn verhalen vraagt de politie zich af wat een jongen als hij - zonder een schijnbaar verlangen naar rijkdom - op zo'n spelvertoning doet. Als de laatste vraag beantwoord moet worden krijgen ze, samen met ongeveer negentig miljoen kijkers antwoord op deze vraag...

Older Jamal

Sergeant Srinivas

Vision Mixer

Older Latika

Police Inspector

Airport Security Guard

Rechtstreeks naar mijn top-5. Daarom ook 5 sterren.

Mooie shots. Je kunt India bijna ruiken (of je daar blij mee bent is een ander verhaal).

avatar van the new guy

the new guy

whimp schreef:

tja, kijkt wel lekker weg, was benieuwd geworden naar door de hoge waardering, schepte nogal wat verwachting. De kleine jochies waren schattig maar ook dieven en oplichters, gezien de omstandigheden waarin ze waren is het ze vergeven. De film kreeg me niet te pakken, kan er mijn vinger niet op leggen waarom niet.. De acteurs deden het goed en over de andere kant werd het beeld wat we van india hebben bevestigd door deze rolprent. Ik vind dat je in een film moet gaan voor een realistisch beeld of voor een hele mooie film maken (acteurs, beelden, etc) deze film is een mix van beide wat beide doelen tekort schiet. toch een 4* voor originaliteit, het stijgt bove de middenmoot uit.

Leuk verhaal, maar je hebt 3,5 gestemd

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Schitterend, maar enigszins voorspelbaar liefdesverhaal dat me wel 2 uur kon boeien dankzij de acteerprestaties van vooral de kinderen.

Tel daarbij de schitterende soundtrack en kleurgebruik en ik kom voorlopig op een 4 uit.

Danny Boyle weet me toch steeds te verrassen met telkens een totaal ander soort film dan zijn vorige en dat dwingt alleen maar respect af.

avatar van the new guy

the new guy

stinissen schreef:

Een film kan niet jou smaak zijn dat begrijp ik maar een halve ster is in mijn optiek een 1 en dat kan er bij mijn niet in.

Dit is ook zoiets

Maar ja ieder zijn smaak of een 1 of een 10

Jah, belachelijk, kan hier niet iets aan gedaan worden.

avatar van Denveen

Denveen

(Bij de recensie zullen we het dansen op het einde maar even vergeten..)

Leuke film met een origineel en verfrissend concept. De scenes uit het verleden (die me vaak deden denken aan Cidade de Deus) zijn prachtig, daar moet de film dan ook veel kracht uit putten, want de rest is eigenlijk niet echt interessant.

In tegenstelling tot veel anderen lees ik hier vond ik de muziek in de film vind ik lang niet altijd geweldig, zodra er nummers uit de Top 40 worden gebruikt, haak ik af.. (Ik bedoel natuurlijk het nummer over het geld met die geweren tussendoor, op het moment dat de twee kinderen op de trein zitten )

Aardige film, maar zeker niet fantastisch, ik hou het op 3,5*.

avatar van P8rb

P8rb

Denveen schreef:

avatar van Day-V

Day-V

Denveen schreef:

*zucht

Ik had niet eens door dat het een top 40 nummer was, dus loop niet te overdrijven.

avatar van Day-V

Day-V

P8rb schreef:

avatar van mcdaktari

mcdaktari

ik heb hier echt van genoten, alleen dat gedans op het einde van de film had voor mij niet gehoeven, echt bollywood , maar toch 4,5*

mooi verhaal en de flashbacks naar z'n jeugd waren heel mooi in beeld gebracht

avatar van Denveen

Denveen

P8rb schreef:

Hoe heet dat nummer eigenlijk? Ik vond het trouwens wel goed passen in de film.

Ik heb geen idee, volgens mij Money in the Bag ofzo (dat roepen ze de hele tijd).

EDIT: Het is dus Paper Planes (n.a.v. Day-V)

Day-V schreef:

*zucht

Als je wat radio luistert en af en toe de TV aanzet wordt het grijsgedraaid. Daar erger ik me er al aan, laat staan als ik rustig een film zit te kijken.

Als enig lichtpunt moet ik wel zeggen dat ze het best goed hebben ingepast, het gaat mij alleen om de keuze opzich.

avatar van genietje

genietje

Wauwww wat een film! Veel drama, kommer en kwel, aangrijpende beelden, goed verhaal! De laatste 5 minuten waar de hele cast danst op een super irritatnt liedje was voor mij een beetje een anti-climax en paste mijns inziens totaal niet in het plaatje. Maar verder......een hele mooie film!

avatar van lykathea

lykathea

Ach, dat was gewoon een knipoog naar al die bollywood films, het was sowieso de aftiteling, dus het echte einde kwam daarvoor al.

Ik vond het eigenlijk ook wel wat hebben, sowieso omdat je eindelijk weer die jongere acteurs tevoorschijn zag komen.

Van een 0,5 stem van zo'n user krijg ik toch echt de gaperitus

avatar van Waku

Waku

the new guy schreef:

Jah, belachelijk, kan hier niet iets aan gedaan worden.

Ja..."Shawshank Redemption"...een 0,5 en "Barb Wire".een 5.0

Hij is om te gieren!!

avatar van holamundo

holamundo

echt...een hele goeie film..super.!

avatar van Kraay

Kraay

Leland Palmer schreef:

Van een 0,5 stem van zo'n user krijg ik toch echt de gaperitus

Moet je zn stemtabel zien Bannen/waarschuwing lijkt mij hier gepast.

avatar van Apster

Apster

Als je het plot zou lezen, zou je denken: hoe maak je hier nou een film van? Maar als zoiets dan verfilmd gaat worden door Boyle, weet je dat je iets eigenzinnigs gaat krijgen.

Visueel weer geweldig (zelfs zo'n duffe spelshow), maar ik had ook niet anders verwacht van de man. Heb sinds City of God ook niet meer een film gezien die zo dynamisch het leven in sloppenwijken in beeld bracht. Een eigentijdse soundtrack, dat goed past in de film, al zou ik dat ene nummer nu niet direct thuis opzetten .

Het einde waarin de hele cast danst is eigenlijk geen verrassing, aangezien de hele film gebouwd is rond thema's die in Bollywood films aan bod komen. Dus dan kan je het moraaltje slap vinden, dit is met opzet gedaan. Doet er verder ook niet toe. Boyle levert opnieuw gewoon weer iets unieks af.

Apster schreef:

Visueel weer geweldig (zelfs zo'n duffe spelshow)

Wat is er visueel dan zo geweldig aan die duffe speelshow? Volgens mij zie je nauwelijks meer dan op t.v. of niet?

Macmanus

Hij speelt veel meer met de ruimte, wat ook moeilijk kan bij het spel zelf natuurlijk op tv. Maar shots van de regieruimte waren sfeervol, en de shots van de camera's geven deze scènes iets sfeervols mee.

avatar van ZuAndy

ZuAndy

Pareltje, Komt zeker in mijn top-10!

Ik vond hem eigenlijk wel goed bij de films passen, en idd jammer dat het nummer is kapotgedraaid, maar toen was de film al lang uit;)

En wat is die Freida pinto mooi:p(L)

avatar van Apster

Apster

Macmanus schreef:

Amen . Het gebruik van kleur en licht was ook mooier, dan dat je op tv ziet.

Tayama

Even serieus gasten, die spelshow zag er écht niet anders uit dan wat je bij Robert van den Brink ziet. Sfeervol? Mooi licht en kleur? Het waren shots van twee mannen in een stoel! Wat jullie doen is lekkermakerij omdat je zo genoten heb van die film. Dan wil je vaak alles mooi vinden - dat is niet erg hoor, betrap ik mijzelf ook vaak op. (Wil je verder niks opdringen hoor, mag misschien zo klinken .)

Ik was in ieder geval groots teleurgestelt in deze film. Wat klonk als zo'n interessant plot, komt er weer uit als een hoop gezeur wat er toch af en toe wel heel mooi uit ziet. Zo'n luchtshot van een krottenwijk, of het rennen van de kinderen door drukke straatjes en steegjes is echt prachtig. Houten toilethuisjes tegen oranje lucht was ook echt indrukwekkend. Maar dan?

Een jongen krijgt een kans, grijpt die mogelijkheid, en wint. Van krottenbewoner tot miljonair, van vuilniswijk naar miljoenenstad. Van onschuldige broerliefde tot gemeende haat. Een kinderhandelaar, eindeloze jeugdliefde en meer. Zoveel inhoud. Te veel inhoud. Dat de film constant speelt op toevalligheden kan ik nog accepteren, maar dat elke vraag en antwoord valt in een stereotype beeld van India vind ik dan weer jammer.

Voelde wat mij betreft hélemaal niet los geschoten met veel vrij gevoel. Zoals bijv. die scenes op de trein volgens mij wel bedoeld zijn. Op de vlucht van een kinderhandelaar, jippie - met als achtergrondmuziek fucking "Paper Planes" dat mij doet denken aan mijn fucking kantoorbaan terwijl ik de hele dag pistoolschoten bij de Coen en Sandershow moet horen. Dat was echt fout.

Slechts in een paar scenes indrukwekkend. Jammer genoeg niet door verhaal, waar ik vooral op hoopte. Kinderacteurs waren fijn om te zien, ook de agent was aardig op dreef; cinematografisch vaak te genieten, maar ook niet het "indrukwekkende" waar ik op hoopte.

2.0/5.0

Leland Palmer

Denk je even om spoilers?

Oh sorry, grote spijt.

Zo beter? De uitkomst van de film was natuurlijk heel verrassend.

"It is written."

Leland Palmer

Najah, iemand met een beetje verstand vult nu logischerwijs nog in wat je tussen spoilertags hebt gezet. Het is natuurlijk logisch wat daar staat, maar oké. En jah, ''its written''. Betekend natuurlijk niet dat ie' de show ook wint. Vind ik dan...

Tayama schreef:

Mwa kleur vond ik ook niet heel veel anders, maar de manier hoe hij er soms filmde maakte dat wel. Had wel het idee dat het iets minder licht was in deze miljonairs setting. Maar verder niet zo heel belangrijk, de echt goede beelden kwamen inderdaad uit het coming of age verhaal.

avatar van Yugnav

Yugnav

mooie film

avatar van Goodfella

Goodfella

De nuances lagen toch echt anders. Klopt helemaal wat MacManus zegt. Zou ook beetje raar zijn om alleen maar de televisiebeelden te gebruiken. Verder idd een weinig ter zake doenend detail.

Tayama

Als het zo zo'n klein detail is waarom wordt het zo vaak genoemd?

Ik zie echt geen "nuances", of "manieren van filmen" in die scenes. Gewoon een spelshow. Ja, belichting is anders, mag ook wel met een modern filmbudget vergeleken met een televisieserie. Verder zag ik alleen steady- en craneshots. En een focus puller. Volgens mij zie je dat overal en elke dag, of heb ik echt iets gemist?

Maar goed, ik wil enkel zeggen dat als het SBS6 logo erboven stond ik gewoon doorgezapt had waarschijnlijk.

Macmanus

Maar andere belichting kan een verschil maken tussen dag en nacht natuurlijk. (zelfs letterlijk ) Maar mijn en wellicht ons punt was meer dat het er wat sfeervoller uit zag dan als je Robert den Brink ziet, want dan zie je niet de crane camera's en de regieruimte. (Focus Puller niet gezien in deze film en die zie ik ook niet elke dag tenzij je in de filmwereld zit volgens mij) Niks wereldschokkends verder. En het is niet belangrijk omdat het het grootste gedeelte bestaat uit het coming of age verhaal. Het werd door mij meer aangehaald als een extra lofkreet in een vrij meesterlijke film. Maar goed je moet de feel en bewondering nadien hebben als kijker, anders krijg je van die nuchtere berichten.