• 9.380.162 stemmen

Geregisseerd door: Gaspar Noé

Met onder meer: Nathaniel Brown, Paz de la Huerta en Cyril Roy

Gesproken taal: Engels en Japans

Releasedatum: 23 september 2010

• Bioscoop Zaterdag 21 februari in één bioscoop (Amsterdam)

Plot Enter the Void

Oscar en zijn zus Linda wonen sinds kort in Tokio. Oscar leeft van de inkomsten van kleine drugsdeals en Linda werkt als stripper in een nachtclub. Tijdens een inval van de politie wordt Oscar geraakt door een kogel. Hij ligt op sterven, maar zijn geest, die eveneens trouw is aan zijn belofte om zijn zus nooit achter te laten, weigert de wereld van de levenden te verlaten. Tijdens de dwaaltocht van zijn geest door de stad worden de visioenen steeds chaotischer en veranderen ze in een ware nachtmerrie. Het verleden, het heden en de toekomst vermengen zich in een hallucinogene draaikolk.

avatar van otherfool

otherfool

Enter The Void begint gewoonweg fenomenaal, van de superbe openingstitels via Oscar's trip naar een schier oneindige longshot door de straten van Tokio, richting The Void. Eénmaal overhoop geschoten zweeft Oscars ziel (of hoe de Boeddhisten dat ook maar noemen) over fel verlichte straten, vieze gangetjes, sleazy nachtclubs en rommelige kamertjes om met de kijker mee te beleven hoe het afloopt met, met name, zijn zus.

De zus speelt, zo leren we in flashbacks, een belangrijke, complexe en, if you will, dubieuze rol in het leven van Oscar. Sinds een fataal auto-ongeluk leven de 2 zonder ouders en werden vroeg uit elkaar gehaald. Weer samen in het heftige uitgaansleven in Tokio gaan drugs en sex een centrale rol spelen, met Oscar's dood als eind- en startpunt tegelijk.

Het complete visuele register wordt opengetrokken, maar helaas is deze trip wel na een uurtje uitgewerkt. Noé vindt het nodig zijn trucjes en experimentjes tot in den treure te herhalen waardoor het toch nog een lange zit werd, en niet een overdonderende film-belevenis. Verder is die baardmans (Roy) een hoogst matig acteur, merkwaardige casting.

Nee, net toen ik er eens goed voor ging zitten ging de film uit als een neon nachtkaars. 2,5*.

avatar van Phoenix

Phoenix

Het grootste probleem is denk ik dat Noe de lat meteen zo hoog legt aan het begin met Oscar's trip en de navolgende longtake, dat de film vanaf 30 minuten tot 120 minuten inderdaad af en toe een beetje trekkebeent. Opvallend genoeg is dat ook gelijk het meest verhaalgedreven segment, ondanks dat er natuurlijk veel te zien en te horen is, maar de plotontwikkeling had hier iets beter gemogen om je er doorheen te slepen.

Uiteindelijk blijkt dan dat het gelukkig toch de opmaat is geweest naar een ongelooflijke climax. Noe geeft op het einde ongelooflijk gas wat echt leidt tot de meest indrukwekkende cinema die ik tot nu toe heb gezien. Vanaf dat Oscar in het hoofd van zijn zus duikt (waarin ze droomt dat hij in het mortuarium tot leven komt) tot en met de wedergeboorte, toch bijna 40 minuten film, heb ik echt met uitgesperde ogen en ingehouden adem gekeken. Hoogtepunt na hoogtepunt.

Had Noe dat vanaf minuut 1 vol kunnen houden, dan was de trip voor mij compleet geweest. Nu was het middenstuk een beetje dat moment waarbij je nog nuchter genoeg ben om dat volgende biertje te laten staan en een soort van gesprek te volgen (maar niet helemaal). Wanneer je hem dan toch achterover slaat, is de rest van het gebeuren een heerlijk delirium.

Maar zoals blijkt lukt het ook velen om de hele film zo te ervaren, dus ik moet hem nog maar eens bekijken .

avatar van Phoenix

Phoenix

Overigens had ik echt een veel hoger tempo verwacht na het zien van de trailer/openings credits en het VEEL beluisteren van LFO's Freak.

avatar van DiStefanO

DiStefanO

Ik moet bekennen dat qua orginaliteit deze film hoge ogen scoort, echter kon ik nauwelijks in het verhaal komen. Mede door de slechte uitwerking van de trip in het begin. Ik kon mezelf er niet in herkennen, omdat ik toch ook wat tripjes heb gehad

Niet geheel mijn stijl van filmen, en ik was ook niet gecharmeerd van het acteerwerk.

Hoewel de laatste drie kwartier / half uur de film eindelijk in een greep hield, ging hij zoals ook één van mijn voorgangers schreef als een nachtkaarsje uit.

Threeohthree

Minder aan de drugs jij. Maar bedoel je het spreken in monotoon? (acteerwerk)

avatar van decicco

decicco

En wanneer komt de film met NL subs hier in Nederland uit? Kan bijna niet wachten.

avatar van Baldur

Baldur

Visueel imponerende trip met zoals verwacht veel memorabele shots, maar het is al met al gewoon wat te langgerekt. Wel weer zo'n typische bezinkfilm, indruk heeft het zonder meer gemaakt.

Threeohthree

@decicco: Dat zal waarschijnlijk eind april pas worden.

avatar van Crook

Crook

DiStefanO schreef:

Wat voor tripjes dan? Jointje gerookt zeker? Moet je maar 's DMT pakken daar lijkt t echt precies op. Nog nooit zo'n realistische trip verfilmd gezien.

avatar van DiStefanO

DiStefanO

@Boogeyman, je raakt het punt waar ik juist tegen aan liep. Het monotome is niets voor mij.

@Crook, wellicht dat ik het anders heb ervaren. Het is ook niet iets waar ik trots op ben.

Het was eerder een nieuwsgierigheid geweest, die destijds uit de hand liep.

avatar van chevy93

chevy93

Enter The Void draait helemaal niet meer in het Kriterion?

Threeohthree

Nope, ook al staat hier boven van wel. Foutje denk ik.

avatar van Montorsi

Montorsi

Hij draaide afgelopen vrijdag, niks fout aan.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Psychedelische reis tussen dood en reincarnatie

Ik ben er zonder veel vertrouwen aan begonnen met de gedachte dat het weer eens een 'boring' film voor arthouse nerds zou zijn. Wel, dit laat zien dat ik me ook eens kan vergissen. Ik vond het tegen mijn verwachtingen in een fantastische film. Fantastisch, en ook net iets te lang. Op enkele momenten leken de beelden wat in herhaling te vallen. Ik heb hier technieken gezien die ik nog nooit eerder gezien heb. Zoals het knipperen van de ogen, de sierlijke en vloeiende camerabewegingen. Ja, dit is echt wel een audiovisuele filmervaring. Dat Noé er een spiritueel verhaal aan verbindt maakt het alleen maar fascinerender en dramatischer. De film volgt grotendeels de dwalende geest van Oskar, eerst tijdens zijn leven, dan na zijn dood tot de hergeboorte . Niettemin geeft hij ook een troosteloze kijk op vernietigde levens, drenkelingen in een ondergrondse wereld van decadentie. Hij schuwt de pornografische kijk niet zoals die zoom op de foetus en die sextaferelen op het einde die mooi ten dienste van het verhaal staan en een heel andere betekenis krijgen dan platte porno. De eerste 40 minuten vond ik prachtig en waren precies één vloeiende beweging. Trippy, spiritueel en grensverleggend op cinematografisch vlak... Eerlijkheid gebiedt me het te zeggen : Noé is een kunstenaar.

avatar van DV1984

DV1984

Wat een trip ! Vanaf de intro tot het eind van de film heeft de film me geboeid en je word helemaal meegetrokken in de film! De visuals waren herkenbaar bij de trips en erg mooi in beeld gebracht!

avatar van mr_erp

mr_erp

Voor de liefhebbers: film met veel seksscenes

Zeer aparte film,
dus qua orginaliteit scoort deze film hoog.
De aftiteling in het begin van de film sprak me wel aan en het begon dus veelbelovend.
Ongeveer het eerste half uur vond ik ook nog wel leuk eigenlijk tot het moment dat Oscar wordt neergeschoten
Daarna wordt de film vreselijk langdradig. Ik viel zelfs bijna in slaap en dat gebeurt me toch niet vaak tijdens een film.. (kan er ook aan liggen dat ik nog moe was van nieuwjaar )
Laatste half uur was wel weer goed.

Al met al dus een veel te langdradige film waarin de maker er niet in slaagt om mij te boeien en mij echt in het verhaal te sleuren.
Voor mij was het ook een zeer lastige film om serieus te beoordelen. Alles van 0,5 tot 3* was mogelijk. Uiteindelijk toch maar besloten om de film 1,5* te geven voor het begin, het eind en de originaliteit.

avatar van RickZ

RickZ

Langdradige visuele fantasiefilm als een soort lange drugstrip met onzinnig verhaal. Orgineel, dat zeker, maar nergens interessant om de aandacht erbij te houden.

Voor de liefhebbers: film met veel seksscenes

...

Nee, geen expliciete seksscenes, dus ook dat viel tegen...

(al was die abortus- en bevruchtings-scene wel weer groot in beeld gebracht)

avatar van Asaharo

Asaharo

Noé heeft een pretentieuze film gemaakt, de man lijkt geobsedeerd om seks (of seksuele frustratie?) op het beeldscherm te toveren met daaromheen een klein verhaaltje die de lading moet deken. Want hoe je het ook draait of keert, het is wederom een decadente beleving die hij je voorschotelt. De laatste akte is zonder twijfel het sterkst,Noé laat oscar zweven doorheen de straten en gebouwen van Tokio om op deze manier zijn visuele spiraal optimaal te gebruiken. Heel sterk.

Dat er ook een verhaal in zit dat slaat op een trauma vergeef ik hem, er moet namelijk een klein beetje emotionele voeling zijn met de personages(voor mij hoeft dat niet maar swat) alhoewel het op deze manier ook niet echt lukt. Dat is misschien nog de reden waarom je dit pretentieus kunt noemen, de man kan geen verhalen vertellen dus waarom probeert hij het nog. Alles is namelijk onderhevig aan zijn visuele stijl.

Een heuse ervaring dus, deze Enter The Void.

avatar van DwarreI

DwarreI

Zeer aparte film,

dus qua orginaliteit scoort deze film hoog.

Langdradig

Je constateert terecht dat deze film 'langdradig' is, maar wat is daar mis mee? Deze langdradigheid wordt juist express nagestreeft door de regisseur om het eindeloze gevoel van een trip op te wekken dus je komt met een nogal vreemd punt van kritiek..

mr_erp schreef:

Alles van 0,5 tot 3* was mogelijk.

Zeg mr erp, alleen SBS-6 kijkende PVV-stemmers waarderen artistieke originaliteit met een 0,5*

Omhoog met dat aantal sterren tenzij je met betere argumenten komt, of bekijk de film eerst nog maar eens als je wel uitgeslapen bent.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Ik heb hem niet zozeer als langdradig ervaren want de film vraagt zoveel concentratie en inlevingsvermogen dat de tijd zo voorbijgaat.

avatar van sakkediemus

sakkediemus

Wat heb ik hier lang, maar dan ook erg lang naar uitgekeken...

Geduld loont zegt men, en of dit zo is... Allemachtig, wat een film..

Reviews, teasers, trailers e.d. heb ik vermeden omdat het wachten zo al erg genoeg was.

Het concept, (het enige dat ik wist over Enter The Void) deed me sowieso al watertanden.

Waar ik me op voorhand wel een beetje zorgen over maakte was de erg lange speelduur.

Zorgen om niets bleek dus..

De tijd vloog voorbij omdat er geen seconde verveling was en eigenlijk voelde het tegelijkertijd ook een stuk langer aan dan de aangegeven speelduur.

Visueel ongelooflijk verbazingwekkend, soundtrack absoluut geniaal en het verhaaltje dat er rond gebreid is wist me bovendien ook nog eens te raken.

De binding met de personages was voor mij enorm, ook al wordt het niveau van Cassel en Bellucci in Irréversible nergens gehaald.

Fascinerend stuk cinema en er zal flink wat naar beneden donderen in m'n top 10.

5 *

avatar van Dirksk

Dirksk

Trip gezond, trip op "Enter the Void".....Psychadelic

avatar van DV1984

DV1984

De dvd met nl subs iste pre-orderen op bol.com zie ik net en verschijnt op 17 februari:

bol.com | Enter The Void | Dvd

avatar van james_cameron

Op franse blu-ray disc gezien, maar ik was van de beeldkwaliteit niet echt onder de indruk. De film ziet er opzettelijk nogal groezelig en buiten focus uit, iets dat de kijkervaring niet echt ten goede komt. Visueel wel knap in elkaar gezet verder en de dreigende soundtrack is eersteklas, maar qua verhaal en personages boeide de film me absoluut niet. Het is inderdaad een (veel te lange) trip langs de dood en wedergeboorte... so what? De grootse thema's maken het helaas nog geen grootse cinema. Het deed me hier en daar flink denken aan Irreversible, maar die film is wat mij betreft oneindig veel beter. En een stuk minder saai.

avatar van joepp

joepp

Ik snap toch niet wat je bedoelt met "groezelig" en "buiten focus"... De film was naar mijn idee op een bepaalde manier juist kraakhelder, misschien alleen niet in de stukken dat er boven/door de stad gezweefd werd.

Tenminste wanneer we het hebben over 'beeldkwaliteit' (ik heb de film in de bios gezien btw) snap ik die opmerking niet helemaal. Zelfs stukjes (trailers, teasers etc.) op YouTube (HD) zijn qua beeldkwaliteit erg goed.

avatar van Fortune

Fortune

Is deze in hd op YouTube te kijken?

avatar van joepp

joepp

Nee, maar trailers, kleine stukjes etc.

Ongelukkig geformuleerd, ik zal het verbeteren

avatar van Olaf K.

Olaf K.

Voor een film slash regisseur die polariseert is mijn mening niet wat je wilt: Ik vond het wel aardig. Noé, vermaard om de 10-minutenlang durende verkrachting in Irréversible (waarvan sommige mensen zelfs weten dattie anaal was), filmt een drugtrip, en doet dat met verve. Niks zo filmgevoelig als een dj/drugsdealer in Tokio. De eerste helft is smullen geblazen, en Noé neemt de tijd. Neon, neon handheld, puntje van stoel. En een hoop esoterische kleurenpracht. In de tweede helft probeert Noé de trip te rekken en te rekken en te rekken. Want een trip duurt namelijk een tijdje. Inderdaad. Die enorm bewegelijke camera, die zoveel bewondering afdwingt in het begin, geloof je dan wel.

Berichten verplaatst naar Irréversible (2002)

avatar van VanRippestein

VanRippestein

DV1984 schreef:

bol.com | Enter The Void | Dvd

weird. play.com heeft m pas in april.