Enter the Void (2009)
Geregisseerd door: Gaspar Noé
Met onder meer: Nathaniel Brown, Paz de la Huerta en Cyril Roy
Gesproken taal: Engels en Japans
Releasedatum: 23 september 2010
Zaterdag 21 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Enter the Void
Oscar en zijn zus Linda wonen sinds kort in Tokio. Oscar leeft van de inkomsten van kleine drugsdeals en Linda werkt als stripper in een nachtclub. Tijdens een inval van de politie wordt Oscar geraakt door een kogel. Hij ligt op sterven, maar zijn geest, die eveneens trouw is aan zijn belofte om zijn zus nooit achter te laten, weigert de wereld van de levenden te verlaten. Tijdens de dwaaltocht van zijn geest door de stad worden de visioenen steeds chaotischer en veranderen ze in een ware nachtmerrie. Het verleden, het heden en de toekomst vermengen zich in een hallucinogene draaikolk.
Linda
Young Oscar
Tito
Saki
Magnifiek!
Gisteren dus gezien in de Sphinx in Gent. Wat Noé laat zien is echt verbluffend. Op vlak van het audiovisuele heb ik het nog nooit iemand beter zien doen.
De film begint erg sterk met o.a. een prachtig in beeld gebrachte trip en houdt dat niveau eigenlijk de hele film aan. Het was als het ware één grote trip. Noé had alleen iets meer naar een climax mogen toe werken. Het had de film er zeker niet slechter op gemaakt.
De sfeer is niet minder dan fenomenaal te noemen. Grotendeels de verdienste van het kleurgebruik, maar ook het camerawerk doet flink zijn duit in het zakje. Erg origineel is het intussen misschien niet meer, maar het perspectief waarbij we door de ogen van het personage meekijken, mist zijn beoogde effect hier zeker niet.
Ook het verhaal was zeer aangenaam om te volgen. Het pakte mij misschien iets minder bij de strot dan Irréversible, maar wat we te zien kregen was dan weer iets fraaier. Voor de rest is Noé er zeker niet preutser op geworden.
Noé gunt zijn publiek wel weinig momenten van rust. De ronddraaiende camera en het onstuimige bassgeluid uit Irréversible zijn ook hier alomtegenwoordig. Verder valt het ook op dat hij elk ideetje dat in hem opkwam per se in de film wou opnemen. Iets overhouden voor een volgende film, dat zat er duidelijk niet in.
Ik heb me op geen enkel moment verveelt, maar de film had misschien ook wat korter gemogen. Twee uur en een half is erg lang om er de hele tijd met de volle aandacht bij te zijn. Bovendien is het nieuwe/verrassende er na zo'n anderhalf uur wel een beetje af. Zeker omdat Noé voortdurend dezelfde stijlmiddeltjes gebruikt. Alles wat ook maar een beetje op een gaatje lijkt, daar wil hij in met zijn camera. Maar begrijp me niet verkeerd, storend was het zeker niet.
Dit is één van de meest bijzondere werkjes die ik tot nu toe heb gezien. De vijf sterren zijn dan ook meer dan verdiend.
5.0/5.0*
$pecial
Is er geen site waar je in een overzicht kunt zien in welke steden Enter the Void allemaal zal gaan draaien?
Hmm, dat durf ik niet te zeggen. Ik zou als ik jou was gewoon gaan kijken welke filmhuizen bij jou in de buurt zijn en op die site gaan rondneuzen wat er op het programma staat.
Fijn om , net als bovenstaande, lovende recensies te lezen !
Naomi Watts
Zo zin in deze film, de review van dEUS bevat precies wat ik wou weten over de film. Dit gaat gewoon een geweldig filmjaar worden. Draait ie in België wel al of was het op een filmfestival?
Hij draait al in de Sphinx in Gent, niet zo overdreven ver van jou deur zie ik
Dank je dEUS
. Een klein uurtje met de auto, dat ga ik volgende week eens doen dan.
Hij draait op 23 september ook in Maastricht
Eindelijk kan ik de nieuwe Noe zien, heb er ontzettend veel zin in
voomzap
Zo dat cijfer is binnen een paar dagen tijd flink omhoog geschroefd hier...
s0062423
Hij draait al in de Sphinx in Gent, niet zo overdreven ver van jou deur zie ik
Naomi Watts
. Ik wou ook nog richting Gent. Dan nog maar drie weken wachten.
dEUS
Ja het programma was enkel voor augustus. Maar wel vreemd dat hij nu niet meer geprogrammeerd staat
. In het vervolg een beetje sneller zijn he Naomi Watts
misterwhite
Deze film klinkt ook wel intressant en de trailer ziet er zeker niet slecht uit. Ik ben niet zo'n Noe fan maar toch vond ik Irréversible best wel een sterke film maar Seul Contre Tous viel mij wel wat tegen. Maar heb goede hoop in deze, lijkt me ook erg indrukwekkend op een groot scherm.
legatus
Zaterdag 18 september 2010 eenmalig te zijn bij Pathé Helmond op een groot doek, met het geluid een tikje harder dan normaal.
Kaartverkoop al begonnen. Je kan kaarten ook online kopen.
Seam
Ik wacht wel een paar dagen zodat ik hem lekker dicht bij huis kan zien. Heb er enorm veel zin in en ik ben benieuwd hoe druk het in Maastricht gaat worden.
DOTF
Dank voor de hint van 'Helmond, 18 september', voor mij ook een aardig stukje rijden maar ik ga zaterdag die kant op en heb het E-ticket zojuist ontvangen. De verwachting is hoog, en misschien is dat niet handig van me .. maar als je zo de reviews leest, rest niets anders dan gespannenheid. Dit moet bijna wel een 'hell of a trip' worden, zin in!
$pecial
Oh oh nog een week
Zaterdagavond Helmond wordt hem toch maar niet dus dan volgende week maar op de release dag zelf.. de grote vraag is of er een top 10 mutatie gaat plaatsvinden...
Safri
De Filmkrant, althans de recensent aldaar, was niet lovend over Enter the Void. Ook kraakte hij tussendoor Seul contre Tous af (dmv een foutief aangehaalde passage, dat wel), Seul vond ik juist wel erg goed, dus heb nog steeds alle hoop op Enter the Void.
Ik neem aan dat de film vanaf 23 september in vele zalen gaat draaien toch? Weet iemand of deze ook in de buurt van Deventer zal gaan draaien?
Alvast dank!
Seam
Bij dit soort films kun je ook moeilijk uitgaan van recensies. Je moet er maar net de pracht van inzien. Dat er zoveel wisselende recensies zijn maakt mij alleen maar nieuwsgieriger.
chevy93
Het verstikkende pessimisme van 'Seul contre tous' en de duizelingwekkende verteltrucs van 'Irréversible' kunnen niemand voorbereiden op de nieuwste cinematografische tour de force van Frans schandaalfilmer Gaspar Noé. Vergeet het nihilisme van Philippe Nahon en de onhoudbare verkrachting van Monica Bellucci en bereid je voor op een bioscoopervaring zoals je die zelden aanschouwt. Het relaas van een langzaam maar zeker stervende drugsdealer, is immers volledig uit 'point of view'-shots opgebouwd. Dat levert een overdosis aan beklijvende sequenties op die qua 'cinema pur'-kracht met momenten de vergelijking doorstaan met Stanley Kubricks magistraal sciencefictiongedicht '2001: A Space Oddysey'.
Bron: cinenews.nl
(Ik heb maar een klein stukje gequote, voordat er commentaar komt).
Nakkie13
Als ze 2001 aanhalen is mijn nieuwsgierigheid gewekt.
En moeten ze een boel bewijzen.
Naomi Watts
Ik heb er zin in maar voor zover ik zie gaat ie bijna nergens draaien
chevy93
Naomi Watts
Misschien inderdaad handig even donderdag af te wachten. Bedankt iig
Montorsi
Schema van Pathé komt vaak op maandag online voor de week erna als ik me niet vergis.
Bottleneck
Jammie in de Pathé, relaxte stoelen, groot scherm, goed geluid

Woodstock
Documentaire / Muziek, 1970