Wyatt Earp (1994)
Actie / Western
191 minuten
geregisseerd door Lawrence Kasdan
met Kevin Costner, Dennis Quaid en Gene Hackman
Voor de jonge Wyatt Earp zijn familie, gerechtigheid en eerlijkheid de drie belangrijkste dingen in het leven. Dat heeft hij zo van zijn vader geleerd. Wyatt huwt met Urilla, zijn jeugdliefde, en gaat rechten studeren. Later vertrekt hij naar Wichita en daarna naar Dodge City. Daar krijgt hij de sheriffster opgespeld. Gelouterd door zijn avonturen en vastbesloten zijn leven toch een doel te geven, ontpopt Wyatt Earp zich in Dodge City tot een rechtvaardige maar harde hand van de wet. Maar na een tijdje wordt hij opnieuw rusteloos en ruilt samen met zijn broers en hun gezinnen Dodge City in voor Tombstone...
Trailer
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (6,7 / 45552)trailer (YouTube)filmscore (MusicMeter)iTunes: € 7,99 / huur € 2,99Google Play: € 7,99 / huur € 2,99Kevin Costner zet de rol van Earp vrij geloofwaardig neer, een hardvochtige en enigszins egoïstische persoonlijkheid, die er alles voor over heeft om zijn idealen te vervullen.
Voor de rol van Doc Holliday hadden ze beter een jonger iemand gecast. Ten tijde dat de film speelt was hij eind jaren 20, begin jaren 30. Dennis Quaid ziet er toch een stukje ouder uit.
Al met al 3*.
Vind ik niet ik vind de andere acteus wel goed acteren en de film is echt geweldig maar Dennis Quaid past niet in een western.
Waarom niet?
Slecht was deze film dan ook zeker niet. Het was best wel onderhoudend allemaal, mede dankzij de mooi plaatjes en de prettige muziek. Ook komen er erg veel bekende acteurs voorbij. Leuk om Gene Hackman te zien als de vader van Wyatt Earp. Jammer ook dat we niet te weten komen hoe het met hem afloopt. Verder zat er dan wel weer een lekker tempo in de film. Dat was het allemaal wel zo'n beetje. Was dus wel een aardige film die als grootste probleem de speelduur kent. Zoek je een echt goeie film over Wyatt Earp, dan raad ik je Gunfight at the O.K. Corral aan.
2,5*, voor de vermakelijkheid dan maar, al vond ik het niet heel veel bijzonders.

Toch vond ik Tombstone (1993) net iets beter.
Verder wel raar dat de film zo ongewaardeerd word. Ik vond hem toch zeker wel in het rijtje western klassiekers thuishoren en het speelduur is toch ook zeker wel te doen. Het einde is ook erg mooi trouwens.
Prima western: 4,0*

Verder mis ik echt de wat meer gedetailleerde fragmenten van de jeugd van Earp. Er wordt in sneltreinvaart doorheen gejaagd, vooral het hoofdstuk met Urilla had van mij langer mogen duren gezien de impact op Earp in zijn verdere leven.
Laatste opvallende gebrek is dat ik nergens echt de spanning heel duidelijk aanwezig vond tussen de Clantons, de Earps etc. Het ontploft uiteindelijk totaal, maar ik had het idee dat die ontploffing op dat moment in de film wat vroeg en overdreven was.
Het is natuurlijk niet allemaal verschrikkelijk. Earp wordt door Costner perfect neergezet als onsympathiek en als de egoïst die hij is. Vooral Costner redt de film uiteindelijk, samen met de mooie setting. Maar de duur + eerder genoemde punten die ik toch vond ontbreken in het verhaal zorgen ervoor dat de helft van de maximale score resteert.
Die film is trouwens ook beter dan deze, maar ik vind dat deze 3 uur durende prent er ook best mag wezen, want al is ie dan zo lang, vervelen heb ik me zeker niet gedaan.
Prima cast trouwens ook, zonder uitzondering.

Goede western---- wat is er nu goed?--Film duurt te lang- -sommige scènes zijn overbodig-- dan wordt hij vervelend--acteren was maar zozo--, acties waren ook al niet te talrijk dit alles prima in beeld gebracht.
In tegenstelling tot Tombstone met Russell, is deze gelijkaardige film toch een stuk minder ondanks de lange speelduur. De prent voelt namelijk niet coherent aan, maar eerder als een verzameling losse scènes. Een rommelige vertelling dus, die ondanks de sterrencast, weinig bijzonders biedt. De acteerprestaties zijn wisselvallig en Quaid kan niet tippen aan Kilmers vertolking van de Doc, in de eerder genoemde versie uit 1993.
Redelijk.
Verveelt geen minuut eigenlijk deze sfeervolle en boeiende western.
Is de film Wyatt Earp meer een biografie die dan ook een groot deel van Wyatt Earp's leven laat zien.
Voor wie graag een goede western kijkt met veel actie erin en niet geïnteresseerd is in de levensloop van Wyatt Earp die doet er beter aan om Tombstone te kijken die is dan ook het populairst.
Maar wie wel geïnteresseerd is in het levensverhaal van Wyatt Earp die heeft hier een interessante film aan. De film laat ons een duidelijk beeld zien over het leven van Wyatt en leert ons dan ook de slechte kant van Wyatt kennen .Met andere woorden wat maakte Wyatt Earp de man die hij was.
Kevin Costner die de legendarische marshall niet als een held neerzet vind ik briljant.
Ook de rest van de acteurs is indrukwekkend al hadden voor mij sommige acteurs waaronder b.v. Michael Madsen wel wat meer in beeld gemogen.
Maar het zijn niet alleen de filmsterren die indruk maken maar ook de locaties en de outfits zijn prachtig.
Kortom met deze drie uur durende western met veel bekende filmsterren erin heb ik mij prima vermaakt.
Er is in deze film een goede mix te vinden tussen drama, avontuur en actie. De film focust zich grotendeels op Wyatt Earp uiteraard als broer en als persoon. Zeker de bromance is erg belangrijk in de film. Dat zie je niet zo vaak in films. Soundtrack was dik in orde. Dennis Quaid was bijna onherkenbaar vermagerd voor deze film, maar speelt wel zeer goed. Ook Michael Madsen deed het voortreffelijk. De andere broer Lynden Ashby ken ik van Teen Wolf. En Jim Caviezel tja, hoeft dat zelfs uitleg (topacteur imo) heeft hier een klein rolletje. Ook Gene Hackman krijgt weinig screentime in het begin van de film. Een onderschatte film lijkt me.
En bovendien ook nog met toffe rollen van Dennis Quaid én Michael Madsen !