• 9.372.317 stemmen

Geregisseerd door: Lawrence Kasdan

Met onder meer: Kevin Costner, Dennis Quaid en Gene Hackman

Releasedatum: 29 september 1994

Plot Wyatt Earp

"The epic story of love and adventure in a lawless land."

Voor de jonge Wyatt Earp zijn familie, gerechtigheid en eerlijkheid de drie belangrijkste dingen in het leven. Dat heeft hij zo van zijn vader geleerd. Wyatt huwt met Urilla, zijn jeugdliefde, en gaat rechten studeren. Later vertrekt hij naar Wichita en daarna naar Dodge City. Daar krijgt hij de sheriffster opgespeld. Gelouterd door zijn avonturen en vastbesloten zijn leven toch een doel te geven, ontpopt Wyatt Earp zich in Dodge City tot een rechtvaardige maar harde hand van de wet. Maar na een tijdje wordt hij opnieuw rusteloos en ruilt samen met zijn broers en hun gezinnen Dodge City in voor Tombstone...

Doc Holliday

dttom

Veeeeeeeeeeeeeeeeeeeel te lang.

avatar van vic

vic

tombstone met kurt russel vond ik persoonlijk veeeel beter

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Veel te lang, inderdaad, met te weinig vulling. Tombstone is wat vlotter en neemt zichzelf minder serieus. Daarom ga ik ook voor Tombstone. En Kurt Russell zit erin. En die snorremans uit Road House (Sam Eliott).

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

Wel aardig,maar haalt natuurlijk bij lange na niet het niveau van de western toppers. Desondanks geen onaardige film die mij in ieder geval niet verveelde,met degelijke acteerprestaties van alle acteurs. Pluspuntje vond ik wel dat er zo af en toe schitterende landschappen voorbij kwamen,waaronder degene met de honderden buffels/bizons! Schitterend gezicht!

Toch wel een 3,5 ster waard voor mij.

avatar van SuperSideSwipe

SuperSideSwipe

Dit een een waar meesterwerk! Daarom ben ik ook zo een grote fan van Costner, omdat hij altijd in deze prachtige films zit.

Ben echt blij dat er af en toe zulke films van rond de 3 uur uitkomen, vind 1,5 uur voor een film eitenlijk te kort. In 3 uur kun je veel dieper op personages en het verhaal ingaan.

En ik vind dat "Dennis Quaid" een van de beste acteerprestaties aller tijde neerzet als "Doc Holliday" werkelijk ongeevenaard!

4,5

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20219 berichten

Ik weet nog wel dat ik deze film met heel de familie bekeken heb in de bioscoop.

De helft was in slaap gevallen......

avatar van animalkrullie

animalkrullie

een goede western met Kevin Costner, vindt hem wel wat lang maar stoort niet.

avatar van Pacino88

Pacino88

Zeer degelijk epos over de legendarische Wyatt Earp.

Persoonlijk heb ik zeker genoten van de verhaalloop, de prachtige opnamen en sterke bijrollen voor Michael Madsen, Tom Sizemore e.a

Kevin Costner werd in de tweede helft veel emotielozer en dit beviel me niet zo. Dit blijken dan wel duidelijk veranderingen te zijn in Wyatt's ervaringen.

Dennis Quaid's Holiday vond ik ook wel redelijk, maar net als Val Kilmer wat overdreven gespeeld. Ook komt hij niet over als een 31 jarige, maar dat kan met die tubercolose te maken hebben.

Helaas wat voortslepende scenes in de 2e helft, maar alsnog een dikke aanrader.

avatar van Gompie84

Gompie84

Lange maar goede film.

avatar van veron35

veron35

SuperSideSwipe schreef:

Vind ik niet ik vind de andere acteus wel goed acteren en de film is echt geweldig maar Dennis Quaid past niet in een western.

avatar van wyatt earp

wyatt earp

geweldige film, is wat aan de lange kant maar dat stoort helemaal niet

het 2e gedeelte van de film word hij wat emotioneler, dat vind ik wel mooi

avatar van veron35

veron35

Dat is al aan je naam te zien.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Op Nederland 3 nog wel.

en ja 2 sterren in de veronica gids zo verschillend allemaal

avatar van gotti

Wat een belachelijke tijd zeg. Is een uur of 3 pas afgelopen...

avatar van garlic senior

garlic senior

mijn oogleden vielen dicht zo lang duurde deze film

voor de rest is de film best goed maar echt veeeeeeeeel te lang

avatar van voltazy

voltazy

vooral op het laatst hoop je maar dat wyatt in een beetje tempo in de ronde knalt om klaar te zijn met de film

avatar van Ace Hanlon

Ace Hanlon

Eigenlijk zegt dit al genoeg over de hele film:

Negatieve prijzen:

Gouden Framboos: Slechtste acteur: Kevin Costner

Gouden Framboos: Slechtste remake of vervolg

Negatieve nominaties:

Gouden Framboos: Slechtste regisseur: Lawrence Kasdan

Gouden Framboos: Slechtste film

Tel daarbij op dat de film $ 63.000.000,00 kostte en in de VS

slechts $ 25.052.000,00 opbracht en je hebt een film om maar zo gauw mogelijk te vergeten.

Dat Kevin Costner een Gouden Framboos met deze film won is wat mij betreft geen wonder. Dit is een acteur die voor elk van zijn films voor deze onderscheiding in aanmerking komt, of hij nu als acteur of als regiseur optreedt.

Uiteraard is "Tombstone" met Kurt Russell en Sam Elliot veel beter, maar nog beter vind ik "My Darling Clementine" met Henry Fonda en Victor Mature.

avatar van garlic senior

garlic senior

met een halve ster verlaagd, de film is gewoon te langdradig.

avatar van stinissen

Vandaag herzien en ik moet zeggen de film wordt er steeds beter op , het was 3.5* dat wordt nu 4.5*

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

stinissen schreef:

Vandaag herzien

Dat je ook nog tijd de tijd hebt om films te herzien Ongelofelijk

avatar van 606

ik vond het helemaal niet slecht en kijhk niet naar de slechte recensies over gouden framboos ik vond kevin helemaal niet slecht.

ik heb genoten van de film

avatar van 606

ik vond het helemaal niet slecht en kijk niet naar de slechte recensies over gouden framboos ik vond kevin helemaal niet slecht.

ik heb genoten van de film

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Super film...........echt geen momemt langdradig..........alles erop en eraan, prima western met super cast. 4,0

avatar van Kokopelli

Kokopelli

Al ben ik geen Costnerfan, hij heeft die Wyatt Earp goed neergezet. Ik vond de film niet te lang. Het leven van Earp is gewoon degelijk verfilmd waardoor je begrip krijgt voor de toch harde man die hij was geworden. Een man die in ieder van ons schuilt, als we de moed maar hadden.

avatar van Barfly

Barfly

Het probleem dat mensen misschien hebben bij het zien van deze film, is dat de hoofdpersoon niet bepaald sympathiek te noemen is.
Eigenlijk is het een egocentrische eikel die zich niet om het wel en wee van een ander bekommert.
Bovendien maakt de man nogal discutabele keuzes in zijn leven:

- De man zet het op een zuipen na de eerste de beste tegenslag.
-Steelt een paard.
-Schiet een hoop bizons voor de huiden.
-Houdt het met twee vrouwen.
-Geen mededogen en begrip voor de vrouwelijke leden binnen de familie.

Niet echt een held om lekker bij mee te gaan leven.
De film houdt zich aardig aan de historische feiten cq. redelijke aannames.
Goed opgebouwd vanaf de jeugdperikelen zodat je een beeld hebt waar de man vandaan komt.
Wat ik minder vind aan deze film is dat de ruzie tussen de Clantons/MacLaury's en de Earps wat onduidelijk weergegeven wordt.
De opbouw van spanningen tussen de twee kampen is niet goed uitgewerkt. Hierdoor komt de O.K. Corral wat uit de lucht vallen.

Over de acteerprestaties van Costner heerst nogal scepsis maar dat is naar mijn mening hier niet terecht.
Hij zet Earp niet neer als held, maar meer zoals de man volgens de overlevering daadwerkelijk is geweest.
Ook Dennis Quaid bevalt mij prima als Doc Holliday. Eigenlijk geldt dat voor de gehele cast.
De andere broers Earp komen er wat bekaaid af met maar weinig karakterontwikkeling, maar de film duurt zo al lang genoeg.

Dit is de tweede keer dat ik deze film heb gezien en hij moet inderdaad groeien. Ik waardeer hem nu meer dan een paar jaar geleden.
Om de film meer te waarderen is het wel waardevol om wat te lezen over de geschiedenis van Wyatt Earp, bv. de Amerikaanse Wikipedia-pagina.
Daar staan ook links naar andere historische pagina's.

Binnenkort maar eens de film "Tombstone" bekijken omdat velen deze vergelijken met "Wyatt Earp".

Deze film krijgt van mij 4*

avatar van Rogyros

Rogyros

SuperSideSwipe schreef:

4,5

Kan ik me wel in vinden. Lange films die veel vertellen, daar hou ik wel van. Ik vind overigens 4,5 net te veel, van mij krijgt de film 4 sterren. Dit is volgens mij de meest onderschatte film van Kevin Costner. Werkelijk een prachtig Epos en uitstekende acteerprestaties.

avatar van DVD-T

DVD-T

mwah, vond hem matig.Geef mij maar Tombstone, die vond ik veel beter.

De film is gewoon aan de lange kant en weet op momenten niet meer te boeien.Dit komt met name al door de oninteressante ontwikkeling van Earp en zijn familie.Drama ligt er te dik boven op net als de moraal "familie is het belangrijkste wat er is".Costner doet het nog best goed als Wyatt Earp, Dennis Quaid is een complete mis cast.Hij zet nergens een overtuigende prestatie neer.Iets wat Val Kilmer wel deed als Doc Holliday.Hackman was te weinig aanwezig in de film, want die deed het echt goed net als anderen in de wat kleinere bijrollen(zoals Sizemore en Pullman).

De muziek was iets te aanwezig.Het geluid was trouwens wel erg goed.Ook krijgen we net als in Dances With Wolves een heel antal mooie plaatjes voorgeschoteld.Zoals al gezegd, de oninteressante plotontwikkelingen maken er een wat saaie film van en dat wordt door de extreem lange speelduur alleen maar meer benadrukt.Verder wel een vermakelijk geheel.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Ace Hanlon schreef:

Brrr... een 'John Ford Western'

Ga dan voor Gunfight at the O.K. Corral met Burt Lancaster, Kirk Douglas en de onweerstaanbare Rhonda Fleming!

avatar van Awake78

Awake78

Nou ik vond het wel een goede film. Niet een die al te lang blijft hangen, maar erg genoten en liet me helemaal meeslepen in deze interessante karakterstudie. Kevin Costner, tja....heb ik wel eens moeite mee. Vond hem op het randje in deze film. Hij is voor mij gewoon niet de juiste man op de juiste plek in deze film. Zoals hij dat in bijvoorbeeld DWW wel was.

Verder inderdaad een lange film, had echt moeite om d'r bij te blijven. Weliswaar niet echt de schuld van de film, maar het droeg er ook niet aan bij dat ik de volle 182 minuten geconcentreerd was.

Mooie plaatjes, wervelende dialogen en unieke scenes. Ook qua geloofwaardigheid en authentieciteit zat het allemaal wel snor. Een leuk avondvullend filmpje, maar een klassieke western zal het nooit worden.