• 9.381.208 stemmen

C'era una Volta il West (1968)

Western | 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)

Genre: Western

Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)

Alternatieve titels: Once upon a Time in the West / Er Was Eens in het Verre Westen / Het Gebeurde in het Westen

Oorsprong: Italië / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Henry Fonda, Charles Bronson en Claudia Cardinale

Gesproken taal: Italiaans, Engels en Spaans

Releasedatum: 3 november 2016

Plot C'era una Volta il West

"There were three men in her life. One to take her… one to love her —and one to kill her."

Brett McBain is een welkomstfeest aan het organiseren voor Jill, de vrouw waarmee hij de vorige maand getrouwd is in New Orleans. Wanneer hij en zijn drie kinderen neergeschoten worden door 'desperados', erft Jill de grond van haar man. Er is echter een spoorwegbouwer die een spoorbaan aan het aanleggen is dwars door het land dat Jill geërfd heeft. Maar dan komt er uit een onverwachte hoek een redder in nood.

avatar van Warren Stantin

Warren Stantin

Legendarische western, in alle opzichten (met het begin van de film wat mij betreft als hoogtepunt). De opnames zijn subliem, de muziek is fantastisch en met het acteerwerk is helemaal niets mis. Henry Fonda is werkelijk weergaloos als 1 van de grootste bandieten uit de filmgeschiedenis. Claudia Cardinale is eveneens geweldig en plaatst zowel qua acteerwerk als ook uiterlijk al die zogenaamde baywatch-babes van tegenwoordig ver in de schaduw. Eeuwig zonde dat Bronson na deze film bijna uitsluitend in foute films heeft gespeeld.

avatar van Brix

Brix

• 19685 berichten

Warren Stantin schreef:

Hm..., kan ik het niet mee eens zijn.

Als ik even alleen bij zijn westerns blijf, dan zie ik er toch al vijf die zeer de moeite waard zijn: 'The Red Sun', Chato's Land', 'The Valdez Horses', 'Breakhart Pass' en 'The White Buffalo'.

Daar zitten een aantal zeer goede tussen, en geen enkele slechte.

avatar van Darbie

Darbie

Deze film staat op de zesde plaats staat in de notering van beste films ooit.

Ik ben al meer dan een uur naar de zogenaamde stoere cowboys aan het kijken en heb, en dat moet ik vanuit de grond van mijn hart zeggen, geen idee wat deze film zo bijzonder maakt dat het een van de beste films ooit is .

Dit is geen discussie over de top 250- notering.

Dit is mijn mening.

Mijn mening over een film.

Darbie schreef:

Deze film staat op de zesde plaats staat in de notering van beste films ooit.

Dit is geen discussie over de top 250- notering.

Dit is mijn mening.

Mijn mening over een film.

Helemaal mee eens. Deze film vannacht met de grootste moeite afgekeken. Ik vond de opening en ook de scène van de moordpartij op Brett McBrain en zijn drie kinderen zeer sterk. Voor de rest vond ik het een zeer langdradige film die bovendien veel te lang duurde. Wat ik mij vooral afvraag is in hoeverre de muziek van Morricone bijgedragen heeft in het hoge gemiddelde van deze voor mijn gevoel zeer overgewaardeerde film. Ik denk zelfs dat zonder de muziek van Morricone deze film nog niet eens in de top 100 terecht zou zijn gekomen. Qua verhaal en sfeer haalt deze film het absoluut niet bij "The Good, the Bad and the Ugly" die ik toch een stuk beter vond, hoewel ook die film bij mij bij herziening in waardering is achteruitgegaan.

Waardering 3,0* dankzij de zeer mooie soundtrack van Morricone..

avatar van Greeneyelady1

Greeneyelady1

Het is dat de film wat langdradig op mij overkomt, anders had ik zeker 5 sterren gegeven. Verder kan ik enkel zeggen dat ik het een prachtig in elkaar gezette film vind. Ben helemaal hotel de botel op de muziek! Waar blijft toch de tijd ...

P.s. Kan me voorstellen dat 'ie op IMDB afgerond een 9 scoort!

avatar van Joyy

Joyy

sjoit, weer in slaap gevallen

heb deze film nog nooit volledig gezien

maar de aanwezigheid van de mooiste sensueelste vrouw ter wereld aller tijden maakt de film alleen al het bekijken waard, al kon ze me weer niet behoeden voor vroegtijdig in slaap vallen

avatar van Reinbo

Ik zag gisteren enkel de laatste 5 minuten en kreeg onmiddellijk zin de film in zijn geheel te herzien. Wat een schitterende meeslepende fotografie en muziek. Goede kop ook die Bronson.

avatar van Devoo

Devoo

Heb hem ook bekeken, en hij verdient meteen een plaatsje in mijn top 10. Dit vond ik werkelijk schitterend!

Joyy schreef:

Nou zo mooi was ze in deze film niet. Veel te opgedirkt en heel onnatuurlijk zelfs. Wil je een echt mooie Claudia Cardinale zien, dan kan ik je de film "Otto y Mezzo" van Fellini aanbevelen. Daar is ze een en al sensualiteit.

avatar van smeetsm

smeetsm

ook in slaap gevallen, maar wat ik zag als ik zo af en toe wakker was, was heel mooi.Prachtig camerawerk, en dan natuurlijk die muziek.

avatar van Ungar

Ungar

Als je voor dit meesterwerk maar 3* over hebt dan denk ik dat je de film nog eens moet gaan herzien.

De film staat als een huis. Acteerprestaties zijn erg sterk, verhaal is eenvoudig (maar daardoor juist zo goed) en de muziek is subliem. Traag verteld verhaal dat enorm sterk overkomt door de opzwepende muziek die vele malen kippenvel oplevert.

De muziek draagt de film en laat de film boven zichzelf uitstijgen.

En dan vergeet ik nog bijna de meesterlijke shots, de inzoommomenten.

Completer kan een film niet zijn! Ik vond hem zelfs te kort duren!

Dus: bekijk hem nogmaals en geniet ervan. Lees ook eens een recensie, zodat je je wat meer in het tijdsbeeld kunt verplaatsen.

Als dan de sterren niet omhoog gaan, is schaamte het enige dat je rest.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Knappe film, de begin scene is toch wel mijn favoriet. Veel erg mooie scene's maar het wordt soms toch allemaal net wat te langdradig.

Ik zal de zoveelste zijn maar de muziek is erg goed, al werd ook dat me soms te veel, elke keer die kortje stukjes had van mij niet gehoeven. Met uitzondering van het harmonica stukje van Bronson, alleen knap dat wel een beetje nep over, ongeacht hoe oud de film is.

Ik zat overigens de hele film met Tulpen uit Amsterdam in mijn hoofd. Afschuwelijk...

Ungar schreef:

Als dan de sterren niet omhoog gaan, is schaamte het enige dat je rest.

Deze film vond ik geweldig toen ik hem voor de eerste zag, ik vond hem minder toen ik hem voor de tweede keer zag en ik vond hem nog minder toen ik hem voor de derde keer zag. Het enigste wat overeind bleef was de muziek van Ennio Morricone, die deze film volledig droeg. Zonder die muziek zou deze film helemaal nergens zijn. Dus kort gezegd; de sterren gaan bij mij bij herziening niet omhoog maar omlaag en of ik mij hiervoor schaam? Waarom zou ik?.

avatar van SSS

SSS

De film was erg langdradig maar ik had niet het idee dat ik naar een film van bijna 3 uur had zitten kijken. Ik was wellicht te geboeid aan het kijken dat ik niet elke minuut op mijn stopwatch heb gekeken. Dit was na Blazing Saddles pas mijn tweede Western, maar deze was een stuk beter.

Ik was erg blij dat dit op Nederland 3 werd uitgezonden en niet op de commerciële want dan had ik 'm niet gekeken.

avatar van deccol

deccol

Zeer goede film dit. Het camerawerk en de editing geven vooral de eerste helft een hele bijzondere sfeer. De tweede helft vond ik ietsje minder en ietsje warriger. Goede karakters, aardige dialogen.

avatar van Darbie

Darbie

avatar van Guinness

Guinness

avatar van Joy Pol

Joy Pol

Martijnnn schreef:

Het begin is inderdaad sterk, zonder woorden spanning opbouwen.

Ik vind het een wereldfilm. Staat in mijn top 10 op nummer 2 met een score van 5 sterren.

Laatst liggen kijken met mijn dochter van 11. Eigenlijk moest ze al naar bed, maar was niet voor de buis weg te krijgen.

avatar van aerts007

aerts007

Verder dan 2 sterren kom ik niet.

Misschien Bud Spencer eens proberen?

Was maar een voorbeeld,of lucky Luke!

avatar van Handsome Bill

Handsome Bill

Joy Pol schreef:

Het begin is inderdaad sterk, zonder woorden spanning opbouwen.

Ladies love outlaws, dat begint al vroeg.

De ultime western een echt meesterwerk! ijzersterk acteerwerk muziek zo mooi dat je er kippenvel van krijgt en natuurlijk een prachtige locatie!

Het begin van de film laat al zien dat je zonder woorden al de nodige aandacht en spanning opbouwt en het eind duel is heel erg goed gedaan door het in en uit zoomen van de blikken en de muziek natuurlijk een onvergetelijke film

een zeer verdiende 5!

avatar van dennis013

dennis013

Dit is niet de beste western, OK, het intro is geweldig, maar daarna moet deze film het in alles afleggen tegen The good, the bad and the ugly.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

dennis013 schreef:

Vind ik niet. Deze film is toch een stuk zwaarder van toon dan de frivole jongensboekavonturen uit The good, the bad and the ugly.

avatar van Brix

Brix

• 19685 berichten

Donkerwoud schreef:

Het is m.i. sowieso zeer relatief om een film als 'de beste western' te bestempelen.

Daarvoor zou je alle westerns (Amerikaanse, Italiaanse- etc.) gezien moeten hebben, en dat zijn er vele duizenden.

Wie kan zeggen die allemaal gezien te hebben?

Weinigen onder de MM gebruikers denk ik, want western kenners zijn hier niet dik gezaaid.

Ik vind die 'nek aan nek race' die hier schijnt plaats te vinden tussen de voor en tegenstanders van 'Once upon a time' en 'The good, the bad and the ugly' zeer betrekkelijk (en bedenkelijk)

Dat velen op een van beide films stemmen wanneer zo nodig 'de beste' benoemd moet worden zegt mij ook nog helemaal niets.

Verwar de mening van de meerderheid niet met de waarheid is mijn motto.

Het zou al een stuk makkelijker zijn om de 'beste' spaghetti western te kiezen, en dan nog...

Zoals hier al gezegd werd, ook daarin is er nog onderscheid tussen de 'realistische'-en de ' jongensboek-avonturen' tak.

Daaraan wil ik zelfs nog een derde tak toevoegen, de humoristische, oftewel comedy western.

Hoe kun je appels met peren vergelijken?

Mijn mening: laat dat 'beste'dit-of dat gewoon weg.

Goed is leuk genoeg.

avatar van finitio

finitio

Een film waar ik geen rating aan kan geven, het heeft een oude sfeer ( nogal logisch natuurlijk ) en een interessant verhaal. Helaas was de film wat langdradig en sommige mensen hebben daar moeite mee. Al met al een film die je zou moeten kijken, ook al vond je er achteraf gezien niks aan.

Persoonlijk vind ik deze een stuk beter dan 'The good, the bad and the ugly'.

avatar van Nomak

Nomak

dennis013 schreef:

Pfff, The good, the bad and the ugly is een kinderfilm tegenover deze.

En beste film of beste western is toch voor iedereen persoonlijk.

avatar van gi30171

gi30171

Persoonlijk een van de beste films ooit. Muziek, de close-ups, sfeer. Geen 5 omdat er misschien geen beste film ooit bestaat, En wat dat betreft, smaken verschillen. De vergelijking met de good, the bad and the ugly is naast de kwestie.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Het vervelende van Once Upon A Time In The West is dat er, mijns inziens, in wezen maar weinig op aan te merken valt, hetgeen die eindeloze stroom aan lofprijzingen onder de recensies wellicht verklaart. De ongeduldige kijker zou hooguit kunnen beweren dat de film te traag verloopt, ware het niet dat dit trage tempo, in combinatie met de (al zo vaak genoemde) fantastische muziek van Ennio Morricone, de film juist een bijzonder mooie sfeer en spanning meegeeft. Zo goed als deze worden ze tegenwoordig nog maar zelden gemaakt - en ik ben niet eens zo'n liefhebber van westerns.

avatar van LordOfTheWest

LordOfTheWest

Zelden gemaakt?? Voor mijn gevoel worden deze klasse films NIET meer gemaakt.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Er worden tegenwoordig heus nog wel goede films gemaakt, maar doordat dit zelden tot nooit westerns zijn, loopt een eventuele vergelijking natuurlijk scheef, en berust het oordeel dat men velt meer op smaak dan op wat anders (waar niks mis mee is, uiteraard). Doet echter niks af van het feit dat dit een topfilm is, en daar draait 't natuurlijk om.