

Un Homme Qui Dort (1974)
Genre: Drama
Speelduur: 77 minuten
Alternatieve titel: The Man Who Sleeps
Oorsprong:
Frankrijk / Tunesië
Geregisseerd door: Bernard Queysanne
Met onder meer: Jacques Spiesser en Ludmila Mikaël
IMDb beoordeling:
8,0 (4.446)
Gesproken taal: Frans
On Demand:
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Niet beschikbaar op meJane
Plot Un Homme Qui Dort
"Just to wait until there is nothing left to wait for."
Een zwijgzame jonge student (Jacques Spiesser) besluit zich volledig terug te trekken uit de maatschappij om zijn bestaan uit te wissen en daarmee volledige vrijheid te verkrijgen. Hij sluit zich op in zijn kamer, vergeet de tijd en doet niet meer dan absoluut nodig is om in leven te blijven. Zijn innerlijke overpeinzingen tijdens de nachtelijke wandelingen en tijdens het wederkerend lange verblijf in zijn smalle bed op zijn studentenkamer komen de kijker toe als een ongeschreven dagboek, voorgelezen door Ludmila Mikaël.
Externe links
Video's en trailers
Reviews & comments

Fortune
-
- 3960 berichten
- 2482 stemmen
Je leven is in mijn ogen best wel arm als je daadwerkelijk denkt dat het kijken van films jou meer zou kunnen bieden ten opzichte van de wereld zelf ten volle te beleven en dus een beperkte virtuele ervaring geprojecteerd op een scherm prefereert boven the real deal. Ik hou ook van boeken en films, begrijp me niet verkeerd, het een hoeft het ander niet uit te sluiten.
Dat is niet helemaal hetzelfde wat je nu zegt. Ik sluit het een ook niet uit. Ik ben heel veel op reis geweest en heb veel van de wereld gezien en ga ook nog steeds op reis. Een film is niet een virtuele ervaring van een reis geprojecteerd op een scherm. Ik hoef geen vakanties van willekeurige mensen op een scherm te zien, dat zou een ontzettende marteling zijn. Dat is gewoon niet boeiend tenzij er echt iets speciaals gebeurt. Een film of een boek geeft of kan een perspectief geven op de wereld in een bepaalde vorm of stijl waar je zelf nooit aan hebt gedacht met thema's en onderwerpen die je prikkelen en dat is niet een soortgelijke ervaring als een reis.
Reizen geeft je levenslust zeg je als eerste en dat klopt maar dat is niet iets wat je vast kan houden, dat gevoel verdwijnt al heel snel. Het is korte termijn en niet lange termijn. Dus als je dat gevoel wil blijven vasthouden dan moet je blijven reizen. Ik ben een rijk persoon want ik doe vrijwel heel mijn leven dingen die ik zelf leuk vind met intrinsieke motivatiefactoren. Mijn levensrichting/doel daar ben ik al helemaal achter, dus ik hoef daar niet op zoek te gaan. Overigens vind je dat niet in je omgeving maar eerder zit het antwoord in jezelf. Ik ken mensen die niet weten wat ze met hun leven aanmoeten dus gaan ze maar op reis en als ze terugkomen weten ze nog steeds niet wat ze moeten doen. Het maakt niet uit waar je bent, je zit toch altijd met jezelf opgescheept. Veel mensen die ik ken die veel reizen die geven zelf aan dat ze de Nederlandse maatschappij ontvluchten en dat is puur escapisme net zoals films overigens. Ook dat is een vorm van escapisme maar is totaal niet een soortgelijke ervaring.
Maar met betrekking tot de film denk ik niet dat reizen nou de oplossing was voor de protagonist en dat zou de film ook echt niet beter maken en heeft helemaal niks te maken met de visie van de maker.
Reizen is leuk maar ook niet meer dan dat en ik begin me te irriteren aan al de wannebe Jack Kerouac's overal maar nooit de durf hebben om echt zoals Jack Kerouac te leven. Want vrijwel alle mensen die ik ken die romantisch praten over reizen, zijn uiteindelijk gewoon conformisten en Kerouac was dat absoluut niet en de hoofdpersoon in deze film is dat ook niet.

DwarreI
-
- 1169 berichten
- 1352 stemmen
Er zijn dan ook vele vormen van reizen, de ene manier van reizen heeft veel meer te bieden dan de andere. Ik reis persoonlijk graag op een gedwongen minimaal budget waardoor ik o.a. veel moet liften, genoodzaakt ben om nieuwe vrienden te maken en veel op mijn inschattingsvermogen moet vertrouwen. Ook mijd ik het liefst toeristische bestemmingen waardoor ik situaties meemaak die reguliere toeristen meestal niet zullen ervaren. Door zo te reizen ben ik de wereld en vooral mezelf beter gaan leren kennen. Ik denk dat het maken van een reis vooral een zoektocht is naar jezelf, hoe cliché dat ook mag klinken.
Ik hoef geen vakanties van willekeurige mensen op een scherm te zien
Naar reizen van anderen moeten kijken zou over het algemeen saai zijn omdat het interessante gedeelte zich voornamelijk afspeelt in het hoofd van de reiziger. Ik heb het dan ook over het beleven van je eigen reis t.o.v. het bekijken van een film.
Dat jij je levensrichting al gevonden hebt is ontzettend fijn en ook niet iedereen hoeft te gaan reizen om daar achter te komen. Maar ik richte me vooral op de protagonist van bovenstaande film die daar naar mijn idee nog geen enkel licht op leek te hebben en voornamelijk moeilijk aan het denken was om excuses te vinden om vooral maar niets met zijn leven te hoeven doen, daarmee een totaal gebrek aan levenslust bloodleggend.
Ik had persoonlijk nog nooit echte armoede gezien met mijn eigen ogen totdat ik op reis ging, voor die tijd bekommerde ik me eigenlijk vooral om het lot van mijzelf, door tijdens mijn reisperiodes te zien dat de overgrote deel van de wereldbevolking in nood verkeerd is dat wel veranderd. De hoofdpersoon in kwestie heeft ook het probleem zichzelf continu in het centrum van zijn aandacht te plaatsen, dat egocentrisme is al reden genoeg om depressief van te worden. Zoals ik al eerder heb gezegd veranderd door uit je eigen beknopte wereldje met dito beknopte visie te stappen veranderd je perspectief, iets wat deze persoon in mijn ogen ook heel hard nodig had.
Het maakt niet uit waar je bent, je zit toch altijd met jezelf opgescheept.
heeft helemaal niks te maken met de visie van de maker

DwarreI
-
- 1169 berichten
- 1352 stemmen
heeft helemaal niks te maken met de visie van de maker

Fortune
-
- 3960 berichten
- 2482 stemmen
Haha, nee ik ben even een paar weken aan het paffen op mijn kamer en naar muren aan het staren en in mijn eentje aan het kaarten
Ik vind het een interessante discussie maar ik dacht dat we behoorlijk off-topic aan het gaan waren. De visie van de maker moet je denk echt uit het boek halen maar je kan er wel wat uit opmaken. Jij zegt dat de omgeving depressief is maar dat is niet de reden. Het is een doodnormale studentenkamer en Parijs is een toffe stad om in te wonen. Nu misschien niet zo...maar in het algemeen.
De film geeft mij een soort roes, een hypnotiserend gevoel en dat vind ik vooral heel sterk. Ook de afwezigheid van plot vind ik fijn en de hele film wordt gedragen door mood, atmosfeer en gevoel en het is denk ik dat je hier een persoonlijke connectie mee moet maken, wil je het goed vinden. De narrator praat ook rechtstreeks naar de kijker naar jou!
Ik denk dat iedereen of heel veel mensen op een bepaalde moment in hun leven afvragen: waar doe ik het allemaal voor? Wat heeft het voor zin? Misschien kan ik kiezen om niet te leven en dat dat beter is dan wel leven. Overigens zijn heel veel mensen game verslaafd met een goed voorbeeld World of Warcraft. Al die mensen die hun elf naar level 70 willen krijgen, leven eigenlijk ook niet en kiezen voor een digitale wereld. Nu virtual reality om de hoek staat, volgend jaar populairder gaat worden dan kun je nog meer kiezen om niet te leven maar virtueel te leven. Nou wat fantastisch!
Ik denk dat de film/boek een overdrijving is van de maker om een punt te maken of een gevoel over te brengen. De film is wel optimistischer dan je denkt. Naar het einde wordt het steeds akeliger en dan wil de film eigenlijk wel zeggen, kies wel voor het leven! Maar ik moet de film nog een keer kijken wil ik een betere mening hierover vormen of het boek lezen. Het behandeld thema's zoals leegheid, bestaan, conformisme, doel en het is puur existentieel puur door de vorm. Ik kan er verder ook niks uit op maken behalve dat dit echt een unieke ervaring is die ik niet in andere films ben tegengekomen.

Movsin
-
- 7562 berichten
- 8025 stemmen
Afzondering, onverschillgheid, ontoegankelijkheid, een deprimerende keuze.
De fantastische woordenvloed, poëtisch en realistisch, (zelfs voor franstaligen een karwei om perfect te volgen) en de beelden gaan hand in hand maar het zijn deze laatsten die ge vooral niet moogt loslaten.
Film maakt je in de beginne nieuwsgierig, al gauw besef je dat er geen verhaaltje van A tot Z zal insteken en geraak je meegetrokken in de trieste sfeer van de nutteloosheid van het individu, gecreëerd door in snel tempo opeenvolgende wit-zwart beelden van monumenten, straten en hoekjes van Parijs en ook van mensen. Vooral dit laatste komt naar het einde toe sterk aan bod en maakt indruk met meerdere expressieve scènes.
Bijzonder en sterk filmwerk, waar ge moet inkomen of afblijven.

Woland
-
- 4133 berichten
- 3367 stemmen
Best wel interessant, deze Un Homme Qui Dort. Echt heel veel plot is er niet, maar dat hoeft ook niet; het is een film lang kijken naar een student die op een gegeven moment besluit om elk sociaal contact te mijden, en doelloos en in zichzelf gekeerd de film doorstruint. Daarbovenop is een voice-over die over zijn interne gedachten en motivaties filosofeert, zonder dat het direct op de op beeld gebeurende situaties van toepassing is. Fraaie beelden, en de spoken word is een behoorlijk indrukwekkende beschouwing van vereenzaming, afzondering en bewust jezelf afsluiten van de wereld. Zeker richting het einde wordt het steeds associatiever en ook manischer. Het deed me qua sfeer en thematiek ook wel wat denken aan Hunger van Hamsun. Toch is het wel een hele rit, zelfs als je redelijk in de film zit. Deze existentialistische ellende heeft desondanks wel indruk gemaakt.

tbouwh
-
- 5590 berichten
- 4838 stemmen
Die geluidsband richting het einde - werd daar nu voorgesorteerd op de geest van Sigur Ros? Ronduit indringende en fascinerende film die een herziening op groot doek vraagt, als het daar ooit nog van zou mogen komen.
Nu te koop

Analyse littéraire de référence et résumé complet • Paperback
€ 8,99
Kopen
Résumé et fiche de lecture plébiscités par les enseignants sur fichedelecture.fr • E-book
€ 6,99
KopenHet laatste nieuws

'Squid Game'-regisseur: 'Nieuwe seizoen bevat uitgebreidere verhaallijn en boodschap'

Dramafilm 'Beautiful Boy' van Felix van Groeningen vanavond te zien op televisie

Mark Ruffalo over werken met Channing Tatum tijdens 'Foxcatcher': 'Het was makkelijk om hem te slaan'

Redactie 'Op1' stuurt woedende brief naar NPO: 'Sprake van achterkamertjespolitiek'
Bekijk ook

Ivanovo Detstvo
Drama / Oorlog, 1962
114 reacties

Nostalghia
Drama, 1983
161 reacties

Petrovy v Grippe
Drama, 2021
7 reacties

Mon Oncle d'Amérique
Drama, 1980
6 reacties

Angel and the Badman
Western, 1947
14 reacties
Gerelateerde tags
depressienihilismsurrealismeno dialoguevoice overexistentialismanomie
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes | Publishing Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes | Publishing Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2023 MovieMeter B.V.