Genre: Misdaad / Actie
Releasedatum: 30 juli 2009
Bekijk via Prime Video
Plot Public Enemies
"America's Most Wanted."
De jaren 30 worden in de Verenigde Staten gekenmerkt door misdaden en gangsters die het land onveilig maken. John Dillinger (Johhny Depp) is een bekende bankrover en moordenaar die steeds uit de handen van de politie glipt. Tijdens haar zoektocht naar Dillinger en zijn collega's Baby Face Nelson en Pretty Boy Floyd krijgt de politie de hulp van een nieuwe instantie, de eerste federale politiemacht: de FBI. Melvin Purvis (Christian Bale) leidt het groepje agenten dat probeert om de gevaarlijke gangsters te arresteren.
John Dillinger
Charles Winstead
Phil D'Andrea
Alvin Karpis
Montorsi
Met een 9.1 zou je in de top 3 staan en niet #147.. iets zegt me dat dat gemiddelde nog niet is aangepast.
ghostman
Deze film heeft te weinig stemmen voor een top10 notering. IMDB gebruikt een apart rating systeem.
Maar over een paar maanden zal deze film sowieso niet eens in de top 250 staan. Heel veel mensen hebben zonder deze film gezien te hebben hierop gestemd. Top 250 hier en op IMDB zijn voor mij niet belangrijk. Ik kijk er niet eens naar. Is meer een momentopname.
Ricky Roma
Who cares om die rating? Zeker na nog maar 2.000 votes. Als je zo een toestanden krijgt zoals The Dark Knight (een 9.7 na 40.000 votes), dan zijn we aan het praten.
Jawaddedadde
Mja, The Dark Knight is toch wel een klein beetje (veel) gehyped door de tragische dood van Ledger. Doch dit geheel terzijde en off-topic.
Bart Simpson

wie, wat, waar, waarmee, waarom, op welke wijze en wanneer ....
Op welke wijze? Je bedoelt volgens mij hoe.
dumble
Ik heb hem gister gezien in antwerpen metropolis, hij valt zeker niet tegen! Prachtige set, vette actie scenes met tommyguns
, (toch wel mijn favoriete wapen), mooi verhaal over de pulic enemie number 1 uit de jaren 30 in amerika. En natuurlijk weer onvoorstelbare acteerprestaties van zowel depp als bale. Dit is een must see!
Leland Palmer
Johnny Depp
Ricky Roma
Een meisje, 13 jaar, die nickname, die avatar. Yup, vijf sterren omdat Sjonnie erin speelt.
unexpected_faith
nouu ik heb hem gezien !
en ik vond hem dus eigenlijk niet veel aan..
domme actie scenes, beetje dom schieten.. raar verhaal !
alleen 2 sterren voor johnney depp, die vond ik wel erg goed !
maar ook al is het niet mijn genre, ik vond hem zelfs saai soms..
Sorry johnney depp fans, maar hij red hier de film.
Jawaddedadde
You convinced me!
Grapje, ging 'em sowieso wel al zien
s0062423
Sterk staaltje cinema
Gisterenavond ben ik deze in de cinema gaan zien met onder andere MM-user Matchostomos. Als onversneden fan van Mann had hij torenhoge verwachtingen bij de film. Ik stond er eerder onverschillig tegenover, want zijn films zijn mij al zowel goed als slecht bevallen. Ook de gehele commotie rond het HD filmen en toestanden heb ik aan mij laten voorbijgaan. Zonder enige voorkennis zat ik dus in de zaal en heb ik mij gewillig laten overdonderen door Manns vakmanschap.
Public Enemies opent met een zeer indrukwekkende scène, waar Mann direct zijn visuele troeven op tafel legt. Wat hierbij direct opviel was de handheld camerastijl. De camera beweegt druk van links naar rechts, maar voelt toch zeer gechoreagrafeerd uit. Mann mag dan wel een vrijere weg ingeslagen zijn, hij blijft trouw aan de Amerikaanse filmtaal. Zo zijn de dialogen bijvoorbeeld volgens de conventies gemonteerd, met veel aandacht voor de positionering van de personages. Dit is dan ook mijn enige punt van kritiek; ik had hem liever nog experimenteler te werk zien gaan. Hoe dan ook, Public Enemies is visueel/stilistisch een zeer interessante film.
Op muzikaal vlak stelt Mann nergens teleur. De soundtrack ademt zowel de sfeer van de jaren dertig uit als het emotionele klankbord van bepaalde scènes. Andere sfeerschepper is de kostumering, die tot in de puntjes verzorgd was. Depp werd hierdoor nog meer één met z'n personage, niet dat hij deze ondersteuning nodig had want hij zet echt een majestatische rol neer. Nog nooit zo'n betoverende acteerprestatie van hem gezien.
De andere sterspeler, Bale, zet ook een mooie rol neer, al krijgt hij aanzienlijk minder schermtijd. Op zich wel jammer, maar hij weet toch telkens de aandacht volledig naar zich toe te trekken. Z'n personage is bovendien ook niet zo bijster interessant en ook niet echt diep uitgewerkt. Dit valt eigenlijk te zeggen over het gehele politiekorps, wat bemand wordt door een aanzienlijk aantal personages, die allemaal slechts lijken te passeren. Drijfveren en ambities blijven verborgen onder de oppervlakkigheid. Maar deze zijn uiteindelijk niet zo belangrijk, het draait immers allemaal rond Dillinger. Zo blijft eveneens Cotillards personage op de achtergrond, waar ze toch steeds weet te schitteren. Prachtig muurbloempje.
Concluderend; Public Enemies is een geweldige film van Mann, die voor mij althans z'n majustueuze Collateral heeft geëvenaard.
Don MN
Oké, mooie recensie, dit maakt me toch nieuwsgieriger dan ik eerst was. Deze week maar eens een bezoek brengen als de film blijkbaar al in België te zien is.
tyler-durden
ben ook zeer benieuwd, Bale en Depp in een film dat kan niet mis gaan dunkt mij
dumble
@ Don MN, dat waren avant-premières.. je zult nu dus nog moeten wachten tot 22juli(belgie), 30juli(nederland)
fappie
- 2005 stemmen
ok mooi zo
thanks
Rosicky
4.05... hij valt enigsinds tegen en dat had ik ook wel verwacht. Volgens mij is het verhaal erg eentonig en buitengewoon voorspelbaar.
xekjiram
Ik ben er inmiddels achter dat de rating in Nederland 16+ is. Jammer, want mijn zoon van 14 wil (en mag) ook mee.
Hoe zit dat met de rating in België?
WOW!
(Ik heb vorige week nog Chinatown herzien om speciaal in de 'mood' te komen voor Public Enemies. Waarom Chinatown zou je je afvragen? Heel simpel; vooral door de setting (kostuums, klassieke auto's, etc) en natuurlijk wilde ik die jaren '30 sfeer weer eens herbeleven.
Maar achteraf gezien is dat niet echt nodig geweest, omdat dit nieuw meesterwerk van Mann meer de cinema / harde gewelddadige sfeer van Sam Peckinpah uitademt. Jammer dat Sam Peckinpah niet meer onder ons is, hij zou erg trots en zwaar onder de indruk zijn geweest op wat Mann hier laat zien. Eindelijk iemand die het werk van Peckinpah voortzet.
De shoot-outs in The Wild Bunch en Pat Garrett & Billy the Kid zijn legendarisch en ongeëvenaard. Maar in Public Enemies zijn de shoot-outs minstens zo goed, crème de la crème!
Dit is een geëvolueerde kruising tussen The Wild Bunch, Pat Garrett & Billy the Kid, Manhunter en Miami Vice.)
***** / *****, niet voor iedereen en zeker niet voor de 'verhaaltjeskijkers'...
schram101
zeker niet voor de 'verhaaltjeskijkers'...
Hoe bedoel je? Heeft een de film geen goed verhaal?
30 juli.
Deze lijkt me zoals elke Mann wel de moeite waard voor de bioscoop.
ghostman
Enig verschil met Miami Vice is dat Mann hier vaker digitale zoomlenzen gebruikt. Je ziet dikwijls alleen maar gezichten; net als in La Passion de Jeanne d'Arc van Dreyer. Er zitten ook niet zoveel aerial shots in (1 of 2 en meer niet).
dumble
waarom ga je films vergelijken alleen maar omdat ze door dezelfde regiseur gemaakt zijn? ik weet niet hoor maar Miami Vice en Public enemies zijn alles behalve vergelijkbaar..
Dat lijkt me sterk, dat zou de eerste film van Mann zijn die niet herkenbaar is.
ghostman
Heb jij de film wel gezien? Van alle films van Mann lijkt dit het meeste op Miami Vice. Vooral door de montage en hand-held shots.Overigens wil ik alle niet J. Depp fans geruststellen. Dit is een Mann film en niet JD film. Depp krijgt hier geen ruimte van Mann om een irritant typetje neer te zetten. Ik vind hem hier juist zeer sympathiek overkomen. Christian Bale krijgt meer ruimte...
De dood van Nelson is een van de 'coolste' scènes uit de film.
Knisper
Die filmstijl zag er behoorlijk goed uit in de trailer. Jammer dat het genre me verder weinig aanspreekt, maar van mij mogen ze dit soort camera's wel meer gebruiken.

Misdaadfilm 'Public Enemies' van Michael Mann vanavond te zien op RTL 7

De vijf best beoordeelde films van de jarige Leelee Sobieski (39)

Deze goed beoordeelde films verdwijnen vandaag nog van Netflix

Netflix voegde vandaag onder meer deze vijf goede films toe

Blood Diamond

Blow
Biografie / Misdaad, 2001

The Life of David Gale
Drama / Misdaad, 2003
horse racebioscooppistoolhiding placegangstermachinegunbiografieschietenprison guardontsnapping uit de gevangenisontsnappenbank overvalsurveillancetied upcops and robbers dillinger handgunpocket watch escape from jailjaren 30manhuntvicious killings begin 1900sexfbi agenttied to a treetiedsemi-automatic rifle