Sahara (1943)
Geregisseerd door: Zoltan Korda
Met onder meer: Humphrey Bogart, Bruce Bennett en Dan Duryea
Gesproken taal: Duits, Engels en Italiaans
Plot Sahara
"Their dramatic story can now be told!"
Na de val van de Libische stad Tobruk rijden de ervaren Amerikaanse sergeant Joe Gunn, Fred Clarkson en Jimmy Doyle met hun tank de Sahara in. Onderweg pikken ze zes verloren Britse bondgenoten op en niet lang daarna de Soedanese sergeant-majoor Tambul, met zijn Italiaanse gevangene. Tambul leidt het groepje naar een verloren fort, waar ze eindelijk water hopen te kunnen vinden. Een detachement Duitse soldaten komt wat later ook bij het fort aan voor water, maar Gunn wil wapens voor water. De Duitsers weigeren dat en gaan tot de aanval over. Gunn leidt zijn manschappen, die inmiddels getekend zijn door het woestijnleven, een uitzichtloos gevecht in, in de hoop, dat Fred Clarkson de Britten op tijd zal kunnen bereiken voor versterking.
Sergeant Joe Gunn
Jimmy Doyle
Williams
Bates
Frenchie
The film portrays all of the images that the U.S. deemed important for the American people see in regards to the war."
(bron: imdb)
DaveV
Moet destijds een waar kijkspektakel zijn geweest. Prachtig camerawerk (van Rudolph Mate) en goede acteerprestaties doen je wanen in de van zandverstuivingen vergeven eindeloze Libische woestijn. Water is voor de strijders verworden tot belangrijkste wapen en dit goddelijke vocht sijpelt dan ook als een rode draad door het verhaal heen.
Natuurlijk weet deze Hollywoodproduktie de oorlog weer aantrekkelijk voor te stellen door de vriendschap tussen de soldaten en hun moedige gedrag te beklemtonen. Sterven voor het vaderland en de vrije wereld is vanzelfsprekend een eer. Maar ja, de oorlog was nog in volle gang toen de film werd opgenomen en dan is het niet de bedoeling het moreel van de geallieerde troepen te ondermijnen.
Film is in ieder geval bestand gebleken tegen de tand des tijds. Ik heb me dan ook geen moment verveeld. Jammer alleen van het einde waarin slechts twee overgebleven geallieerde strijders waaronder Bogart een hondertal dorstige ariërs weten in te rekenen. Typisch Amerikaanse hoogmoed die gelukkig voor ons destijds niet is geeindigd in de spreekwoordelijke val. In de rest van de film bezwijken voor de realiteitszin gelukkig ook de nodige geallieerden.
De film is trouwens opgenomen in de woestijn van Imperial Valley in Californië Korda liet hiervoor 2000 ton los zand storten op de verharde woestijnbodem.
FisherKing
"Filmed during World War II, this film was intended to be a propaganda piece for the U.S. government. "
(bron: imdb)
Zie ik overigens niet staan op IMDB, wel dit :
"It's somewhat unusual for a war movie shot during the war in that this story doesn't overdose on sappy patriotism."
Overigens is de DVD bij play.com verkrijgbaar voor 8 gbp met Nederlandse subs.
Zie ik overigens niet staan op IMDB.
Nog maar eens de bril opzetten dan.
FisherKing
Das de mening van Kasey Kist, en geen bronnenonderzoek.
Werwolf
Lang geleden gezien. Wat ik me ervan herinner was het wel een aardig filmpje. Maar een topfilm kan ik het ook niet noemen... Toch 3,5 sterren.
jordybeukeboom
Kost de film inderdaad misschien een half punt. Totaal ongeloofwaardig
Gompie84
Bogey als tankcommandant......niet echt. Verder wel een aardige film.
boerenpummel
Ook in een oorlogsfilm overtuigt Bogart, dat bewijst hij in Sahara. Ook de rest van de cast acteert prima en het verhaal is aangrijpend. Zelfs qua actie zag het er heel aardig uit. De Amerikaanse soldaat wordt misschien wat teveel als held neergezet, maar de oorlog was natuurlijk ook nog bezig tijdens de opnames. Echt heel patriotisch kan ik de film ook niet noemen.
is dit ook een propaganda film geweest tijdens de tweede wereld oorlog?
binnenkort maar eens kijken!
is dit ook een propaganda film geweest tijdens de tweede wereld oorlog?
binnenkort maar eens kijken!
tsjidde
Nee, verhaal speelt aan begin van WO-I.
=michael=
Ja dat denk ik ook kan niet anders!
heb de film paar dagen geleden gezien mooie film!
WB
Hmmm, die met James Belushi is dus een remake...? Misschien moet ik deze ook maar es zien dan.
=michael=
ja als ik het verhaal lees dan zou het een remake moeten zijn. die uit 1943 vind ik zelf wel goed!
The One Ring
is dit ook een propaganda film geweest tijdens de tweede wereld oorlog?
Nogal. Het propaganda springt onsubtiel van het beeld af. De film wil vooral het belang benadrukken van de samenwerking die de Amerikanen en de andere volken kunnen aangaan om de vijand te verslaan. Het team van de film bestaat uiteindelijk uit 3 Amerikanen (waaronder dus Bogart), een handjevol Britten, 1 Soedaanse Brit, een Italiaan die uiteindelijk de kant van de geallieerden kiest en het idealisme van zijn leider laat voor wat het is en een Fransman. Allemaal goede jongens natuurlijk. De Duitsers, dat waren pas nare mannetjes volgens de makers van deze film. Ze schieten mensen in de rug terwijl die een witte vlag dragen, vermoorden hun eigen mannen om niets en zijn gewoon constant gemeen. Er wordt ook bijna letterlijk in een dialoog gezegd dat Duitsers geen gevoel kennen en een soort duivels zijn. Wat je met dit soort propaganda doet moet je zelf weten. Ikzelf heb het zoveel mogelijk genegeert.
En dan is Sahara een zeer aangename film. Wat ik me vooral afvroeg is waarom ik nog niet veel films gezien heb die zich in een woestijn afspelen. Blijkt een prima locatie te zijn. De strijd om de bunker is zeer boeiend en goed gefilmd, met de nodige spanning. Ook wel realistisch dat de meeste geallieerden het niet redden. Slechts twee halen het einde, waarvan we er een opvallend genoeg niet eens echt kennen. Dat Bogart het haalt is geen verrassing, maar vind ik niet echt storend.
Vermakelijke oorlogsfilm dus. Misschien niet superbijzonder, maar je kunt je vrije avond veel slechter besteden dan naar Sahara te kijken.
Razorcut
Zeer leuke film die, hoewel hij als propagandamateriaal voor de Amerikanen in WO2 diende, zeker niet overdreven patriotisch of heroisch is. Goed rollen, om van Bogie. (Sowieso leuk dat er Amerikanen, Britten, een 'Frenchie', een Italiaan en een (Duitssprekende) Duitser in meedoen) . Mooie woestijnbeelden. 4*
italian
Goede oorlogsfilm, geen verrassing op dat gebied al lijkt het me wel een prototype zijn geweest voor de latere oorlogsfilms. De cast is gewoontjes, zelfs Bogart steekt niet echt boven de middelmaat uit, maar verveelt niet. Over het verhaal valt niet veel aan te merken,behalve dan wel wat onlogische zaken, maar ik stoorde me wel, vooral in het begin, aan het nogal banale script waarbij het lijkt dat iedereen wel een oneliner of een of ander cynische opmerking moet uitspreken : het komt nogal ongeloofwaardig over, ze lijken beter te passen in een film noir dan in een oorlogsfilm.
Ik vind het moedig om zo'n film te maken middenin de tweede wereldoorlog, en dat is waarschijnlijk ook de reden waarom het een klassieker is geworden (naast het feit dat de meeste films waar Bogart in speelt klassiekers worden, ongeacht of hij de sterren van de hemel speelt of een gewone rol heeft maar dat terzijde... ), maar het propagandistisch en patriottistisch toontje, gevuld met waardes als eer, vriendschap, trots en opoffering, konden die Amerikanen blijkbaar echt niet laten, ten koste van alle geloofwaardigheid, zoals de Italiaan di niet verlaten wordt of het besluit om bij de bron te blijven en desnoods vechten tot de laatste kogel... En dat scheelt toch weer een half punt.
3* gewoon tussendoor vermaak
Bart Simpson
Super goede film, jammer dat zo weinig mensen deze film gezien hebben. Een échte klassieker die in de top 250 thuis hoort!
hulkio
Prima oorlogsfilm met in de hoofdrol Humphrey Bogart. Wat mij met name opviel waren het voor die tijd vrij groots opgezette scenes. En verder is de film opgenomen terwijl de oorlog op dat moment in alle hevigheid nog bezig was. Men was er dus snel bij, al is het deels ook wel een propaganda film geworden.
rick@themovies
Lastig.
Aan de ene kant een pure propagandafim (er waren op dat moment helemaal geen Amerikaanse militairen in Afrika), aan de andere kant een strak geregisseerde en best spannende oorlogsfilm.
Interesant om te zien hoe de verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd zijn in hun strijd tegen de Duitsers. Nog opvallender, hoewel begrijpelijk, dat een Amerikaanse sergeant de leiding krijgt, of liever gezegd, neemt over dit gezelschap. Dit ondanks het feit dat er officieren met een hogere rang bij zitten.
Wat dat betreft is dit bijna een symbolische voorbode van de opzet van de Verenigde Naties, en van de machtsverhoudingen in die organisatie.
Terug naar de film zelf. Nog geen tien stoere, heldhaftige mannen houden stand tegen een overmacht aan Duitse soldaten. Veel zelfopoffering, veel drama, veel actie.
Ik heb me geen seconde verveeld.
MNV2
Sinds dat Casablanca mijn top 10 binnengeschoten is, was ik benieuwd in welke film Humphrey Bogart nog meespeelde. Ik kwam uit op deze film die een jaar later is uitgebracht dan Casablanca en zich ook tijdens de tweede wereldoorlog afspeelt.
Sahara is een tijdloze, spannende oorlogsfilm die gemaakt is voor propagandadoeleinden. Maar dat is meteen ook het negatieve punt aan de film, men moest er weer voor zorgen dat de Amerikanen de echte helden zijn van de oorlog en wat dan ook niet toevallig is, is dat Sgt. Gunn de leiding heeft over een vreemd groepje van diverse nationaliteiten waardoor het Amerikaanse heroïsme weer vingerdik aanwezig is. Verder heeft de film wat last van een gebrek aan realisme: zo kwam het wat ongeloofwaardig over dat amper 9 soldaten bijna een heel bataljon van 500 nazi's afknalt. Maar stoort dat? Helemaal niet. De film is zeer spannend, heeft de tand des tijds goed doorstaan en kent prachtige actiescènes, overigens vind ik de muziek heerlijk ouderwets, past het zwart/wit gebruik goed bij de film en vind ik Humprey Bogart weer schitterend.
4.0 sterren
Bart Simpson
4.0 sterren
Mee eens
Aanrader!
Dogie Hogan
Overigens is de DVD bij play.com verkrijgbaar voor 8 gbp met Nederlandse subs.
Dogie Hogan
Op en top propaganda film. Duitsers die bijvoorbeeld maar van 1 kant het fort aanval-len, ipv omsingeling.... Later overgedaan in de tv-Western 'The High Chaparral', waar de vijandige Apachen in de meeste afleveringen steevast, cq voorspelbaar ,alleen de High Chaparral ranch in grote getalen aanvielen aan de hoofdingang...
mister blonde
Hoewel de film inderdaad voor een groot deel onvervalste propaganda is, is het wel een ontzettend vermakelijk mix van oorlog en avontuur. Erg leuk. 4 sterren.
Mochizuki Rokuro
De gecomprimeerde setting van de film werkt enorm mee aan het feit dat-ie onderhoudend is. Niet geheel geloofwaardig, maar de microcosmos van de tank in de woestijn en het kleurrijke (zeer gecontrueerde) palet van culturen en karakters houden het boeiend. Het overschaduwd haast het patriotisme en de propaganda (hoewel het op het einde nog wel erg dik wordt uitgesmeerd - logisch gezien de tijd). Het ziet er fraai uit en de informatie in het boekje bij de DVD is wel aardig om te lezen hoe Korda in de Californische woestijn met aangevoerd zand heel aardig de Sahara heeft 'herbouwd'.
armand 1
Nogmaals naar gekeken ik vindt dit een hele goede film met veel actie. Met Humphrey Bogart in een zeer goede rol.

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan