- Home
Met onder meer: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson en Per Ragnar
Gesproken taal: Zweeds
Releasedatum: 23 april 2009
Plot Låt den Rätte Komma In
"Eli is 12 years old. She’s been 12 for over 200 years and she just moved in next door."
Oskar is een 12-jarig jongetje, dat continu wordt geplaagd door twee bullebakken. Op een dag maakt Oskar kennis met zijn nieuwe buurmeisje en de twee worden vrienden. Sinds ze naast Oskar en zijn familie is komen wonen, sterven plotseling een hoop mensen, maar niemand weet waarom, behalve Oskar, die een geheim van zijn buurmeisje kent.
MarlonW
Ik heb de film gister voor het eerst gezien. Het eerste half uur vond ik traag, maar werd goed gemaakt in de rest van de film. Ik vond het echt een mooie film om naar te kijken. M.i. komt het einde op het volgende neer: de oude man in het begin van de film was volgens mij ook een jeugdliefde (zijn jeugd) van Eli. Daarom heeft Oskar in de treinscene op het laatst ook van die oubollige kleren aan en zal hij, net als zijn voorganger(s), Eli helpen met het ombrengen van haar 'prooien'.
The One Ring
Ik hou niet zo van vampieren in films. Het zijn op een bepaalde manier wel fascinerende wezens, maar om de een of andere reden vallen de verhalen rond hen steeds weer tegen. Murnau maakte een bijzonder sfeervolle Nosferatu, maar daar houdt de genialiteit rond de cinematische bloedzuigers wel op. Zelfs Lugosi's legendarische optreden als graaf Dracula viel mij tegen. Gelukkig kunnen we Låt den Rätte Komma In binnenlaten.
Ergens is Låt den Rätte Komma In meer het verhaal van het monster van Frankenstein dan van Dracula. Dat monster (in ieder geval zoals hij geportretteerd wordt door Karloff in de klassieke filmversie) was een tragisch figuur dat opzoek was naar contact, maar door zijn gruwelijke verschijning en soms wat monsterlijke uitingen daar telkens in faalde. Dit leidde soms tot moord, al dan niet per ongeluk.
Eli is een zelfde soort wezen. Ze staat zo buiten de maatschappij dat ze zich wat ongemakkelijk rond Oskar gedraagt. Steeds meer komt ze erachter dat ze ook wel een serieuze contact wil hebben. Maar ook zij komt niet van het monster in haar af. Die blijft aanwezig omdat ze bloed nodig heeft om te overleven. Ook haar nogal gruwelijke manier om Oskar te redden van de pestkoppen is te verklaren omdat ze niet beter weet. Begrijp me niet verkeerd, die jongens verdienden het om gestrafd te worden, maar erg subtiel gebeurt het niet. Het levert wel een prachtige scène op.
Dit zal wellicht een favoriete film bij de gothics worden. Gruwel en romantiek gingen zelden zo hand in hand. Ik durf echter te beweren dat dit geen echte horrorfilm is, al beoordelen veel te veel mensen hier op MovieMeter hem wel als zodanig. Ja, er is gore. Ja, er zijn vampieren. Maar is het eng bedoelt? Het geeft een enorm ongemakkelijk gevoel, maar volgens mij is dat niet bedoelt om ons de stuipen op het lijf te jagen. Het ondersteunt het drama van het verhaal. Of beter gezegd, het verhoogt het. Ik lees hier en daar dat mensen beweren dat er schrikmomenten inzitten. Die heb ik vast gemist. Er wordt vooral gesteund op een tragisch gevoel in combinatie met een verhaal over een duistere, maar hechte vriendschap. De scène waaruit de film zijn titel ontleend is daar een prachtig voorbeeld van.
Technisch zit het ook prachtig in elkaar. Heel sfeervol gefilmd, met name de beelden in de sneeuw zijn om van te smullen. Het heeft iets warms en kils tegelijkertijd. En vergeet de mooie score ook niet. De twee hoofdrollen zijn ook bijzonder geloofwaardig. Hedebrant speelt knap een jongen die duidelijk niet geboren is met veel charisma en die al te veel tegenslag heeft gekend in zijn korte leven. Maar Leandersson is de werkelijke ontdekking hier. Ze speelt haar rol met een enthousiasme en nieuwsgierigheid van een kind, maar met een wantrouwen die meer op die van een volwassene lijkt. Zo wordt haar uiterlijk mooi gecombineert met haar werkelijke leeftijd. Ook het dierlijke van haar vampierenbestaan komt goed naar voren.
Låt den Rätte Komma In is een van de beste films van de afgelopen paar jaar. Het heeft een bepaalde soort magie in zich die we te weinig vinden in films en waar ik het gevoel bij heb dat regisseurs als Burton en Del Toro naar streven, zonder het te berijken. Het succes zit hem bovenal in de miks tussen verschillende gevoelens en tonen. De Hollywoodremake staat al in de planning. Geen idee hoe ze daar met de flink wat duistere elementen van de film om zullen gaan. Waarschijnlijk niet.
P.S.: Is het werkelijk een spoiler dat Eli een vampier is? Dit is volgens mij toch echt gepromoot als een vampierenfilm. Voor de zekerheid heb ik echter alle verwijzingen naar vampieren maar in spoilertags gezet.
P.S.S.: Ik lees enkele berichten dat dit een jeugdfilm zou zijn. Grote onzin. Het is zelfs opvallend volwassen allemaal. Dat een film twaalfjarige hoofdfiguren heeft betekend niet dat automatisch dat de thema's ook gericht zijn op die leeftijd.
otherfool
Tempoloze bedoening met een aardig uitgangspunt, maar te veel verholen blikken en veelzeggende stiltes dan uiteindelijk goed voor de film is. Kids spelen wel goed, maar de volwassen karakters waren lachwekkend en spannend wordt de film nooit. Visueel zeker niet slecht, maar op het puntje van m'n stoel; nou nee.
2*.
Chainsaw
Audiovisueel een bijzonder krachtige film, inhoudelijk jammer genoeg niet overal even sterk. Met name de momenten met de niet bepaald interessante bijpersonages (die vriendengroep, Oskar's vader) wisten voor mij nogal wat vaart uit het geheel te halen en boeide me niet. De momenten tussen Eli en Oskar leverden daarentegen een paar fenomenale momenten op. Sowieso bevat Lat den Rätte Komma In een paar overheerlijke scènes, zoals uiteraard de geweldige eindscène in het zwembad of Eli en haar vader in het ziekenhuis. Doeltreffende en goed uitgevoerde effecten, geweldig muziek en geluid en er hangt een prima sfeertje. Qua score een twijfelgeval; voorlopig hou ik het voorzichtig op een ruime 3,5 sterren, maar een verhoging is niet uitgesloten.
Dik 3,5 sterren.
DVD-T
Mag ik binnenkomen?
Lange tijd erg benieuwd geweest naar deze film, nu dan eindelijk gezien. Låt den Rätte Komma In heeft de hoge verwachtingen waar kunnen maken.
Niet meteen een standaard horror. Het is naast horror ook drama en een comming of age film, en laat ik daar nu net van houden. Verhaal wordt zorgvuldig en op een lekker laag tempo aan de kijker verteld. Hierdoor heb je genoeg tijd om alles op je in te laten werken. Toch voelt het nergens te traag aan en heb je het gevoel dat de tijd voorbij vliegt en is de film afgelopen voor je het weet. Goed teken dus. De karakters maken de film, erg goed geschreven. Ze laten je echt met hen meeleven. Oskar is een interessant karakter met een verhaal. Dat geld ook voor Eli. De rest wordt verder niet op ingegaan, en de relatie tussen de ouders en de kinderen komt ook niet echt aan bod. Ergens is dit jammer, maar aan de andere kant is het ook niet noodzakelijk.
Van begin tot eind blijft het boeien en daarnaast ook erg vermaken. Soms serieus en hard om op een ander moment weer erg liefelijk en aandoenlijk te zijn. Een geslaagde mix dus van verschillende genres. Toch mist er nog een klein iets in de film wat ik niet goed kan uitleggen. Het was het op sommige momenten net niet. Het einde ging ook iets te snel en te makkelijk. Over de gehele speelduur miste ik net dat kleine beetje meer impact om tot nog een hogere beoordeling te komen.
Prachtige setting wordt er gebruikt. De besneeuwde stukken laten je nog meer in een bepaalde sfeer komen. Muziek is ook erg mooi om aan te horen, en ook de sound design mag er zeker zijn. Als audio/visuele belevenis dus ook erg geslaagd. Acteerwerk is dik in orde. De kids doen het fantastisch, en tevens de ouderen die niet erg veel aan bod komen doen het goed.
Een geslaagde film. Leuk verhaal, goede karakters en een erg mooie setting.
sinterklaas
Deze had ik ook een tijdje in de gaten. En uiteindelijk vol verwachtingen bekeken, en dit is toch echt meer dan alleen maar horror...
Dit is toch wel weer een hele mooie ervaring die ik heb meegekregen kwa filmgebied. Het lijkt ook wel alsof de regiseur niet erg op horror doeld maar meer op een kalverliefde-verhaal tussen 2 hele bijzondere kinderen. En dat is het allermooiste want dat doet me ook meteen deels aan die hartverwarmde Zweedse jeugd-films denken. We beginnen eerst bij Oskar, een slachtoffer van pesterijen die zich verder ook geen raad meer weet en eigenlijk, in ogen van de vele oh zo stoere jongetjes, losertje eerste klas is. En dan krijgt ie te maken met het meisje Eli.(dat anders is dan de anderen) En dan begint de film zich helemaal op te bloeien. Om te beginnen vond ik die Lina Leanderson als Eli zoooooo schattig, subtiel en stoer!!! Maarja, aan de anderkant ook een gevaarlijk vampiermeisje. Die kalverliefde tussen Oscar en Eli is zowat wel het mooiste van de film waarbij je eigenlijk niet echt veel meer aan horror denkt. Al moet ik wel zeggen dat je je dan niet een bloeiende beelden voor moet halen want alles word lekker grauw en donker weergeven in die groezelige buitenwijk van Stockholm in de jaren 80. Prefecte locatie en helemaal voor de situaties die zich in deze film afspelen. Eng is het niet echt, maar de sfeer is wel groezelig en meeslepend en natuurlijk maakt de liefde/relatie de film helemaal mooi. Ook die ouwe kerel alias vader(?) van Eli vond ik erg griezelig.
Wat ik ook erg opmerkelijk en verbazingwekkend vond: Waneer Oskar, Eli ontmoet: verteld Eli als eerste: eigenlijk ben ik geen meisje... Verder zegt ze niks. En je weet natuurlijk al wel dat het een Vampiermeisje is, dat soms op eerste gezicht ook verdacht wat weg heeft van een Kat: vanwege der bewegingen en aangezien ze spint tijdens het slapen. En dan komen we bij een scene waar Amerika helemaal in rep en roer van zal liggen en er een schande over spreekt: je krijgt Eli der doos in close-up te zien en dat is wel lef hebben voor een regiseur om er niet met Pedofiele beschuldigingen vanaf te komen. Is het in Scandinavie dan nog heftiger dan hier in Nederland kwa bloot en de grenzen daarvan? En toch is er wel wat raars aan de hand: in eerste instantie denk je dat ze is besneden en dichtgenaaid, en als je de volgende dag op internet de boel nog even onderzoekt blijkt het gewoon 200 jaar geleden een jongen geweest te zijn waarvan de piemel is afgesneden en sindsdien altijd 12 jaar is geweest. En aan de andere kant lees je weer dat het alleen in het boek voorkomt dat Eli oorspronkelijk een jongen was en de regiseur zegt dat Eli gewoon een meisje is. Hoe zit dit nou eigenlijk in elkaar.
Verder voor bepaalde sentimenteel-pubertjes: vergeet Twilight (dat ook een beetje hetzelfte onderwerp heeft (alleen is dit keer de jongen een vampier) maar toch meer sentimenteler en kwijleriger is en het alleen maar gaat om een knappe stoere jongen die oh zo lief lijkt met zijn overdreven sexy haar en kuif) En ga deze film kijken. Ik weet iig al wel waar Twilight zijn mosterd vandaan haalde en het zou eigenlijk wel een remake/kopie hiervan kunnen wezen. Er word zelfs al gesproken dat hier een remake van gemaakt worden. Nou dat zal ik wel heel zonde vinden. Van die Aziatische horror vind ik het allemaal minder erg maar hiervan moeten ze echt van afblijven!
Je zult gewoon zien dat Zweden heel creatief zijn en graag meerdere genres in een blender gooien. Deze heeft ook vanalles: horror, psycho onderwerpen, school en pestdrama, prachtige kalverliefde scenes, drama waarvan de laatste twee nergens sentimenteel en uber zoetsappig word waar je dun van moet poepen (en dat zal in de remake wel het geval zijn) Ik zal zeggen: vergeet Twilight en al die andere Amerikaanse teenage shit voor een keertje en kijk deze en dan zeg je heel iets anders. En dan zul je zien dat kinderen van 12 al verschrikkelijk goed kunnen acteren en echt oscar-acteurs zijn vergeleken met al die 16+ stoere pubertjes uit Amerika. Echt deze kinderen waren kwa acteren echt het allerbeste uit de film. En ik zou zo verliefd kunnen worden op die Lina Leanderson. Wat een moordwijf die het in de toekomst ook helemaal gaat maken. En Oskar is ook als onzekere jongen die steun krijgt onvergetelijk. En dat bloederige zwembad scene en die geheimzinnige eindstukje in de trein zorgde voor een erg mooie finale.
5,0 Dik verdiend! Alfredson mag van mij nog meer films maken of een eventueel vervolg. Zolang ie maar een beetje in Zweden probeert te blijven.
Verhaal is best aardig en de beelden zien er ook regelmatig fraai uit en er wordt zelfs best aardig in gespeeld. Maar een echte topfilm (zoals ik vaak heb gelezen) vond ik het absoluut niet. Het is wel een mooie en ook goede film. Omdat er een vampier in meespeeld gaat het hier inderdaad om een horror film maar van het horror gedeelte moet je niets engs verwachten. Het einde vond ik overigens best goed. De film speelt zich volgens mij af ergens in de jaren 70.
Aapje81
Hele smaakvolle en vooral mooie film. Het acteerwerk van de kinderen is heel goed en de chemie tussen de twee hoofdpersonen is prachtig. Tel daarbij de melancholische muziek en de schitterende sneeuwlandschappen en je hebt werkelijk een film naar mijn hart. Enig nadeel vond ik de zwak uitgewerkte bij verhalen. Ook waren een aantal special effects nogal zwak.
Maar het hoofdverhaal en de sfeer zorgen ervoor dat je echt meeleeft en in het verhaal wordt opgezogen. Het is eigenlijk een soort kruising tussen Ben X, Bridge To Tahabitia en een willekeurige vampierenfilm.
Ik heb er in ieder geval van genoten en vind het alleen jammer dat de makers zich niet hebben beperkt tot het hoofdverhaal en er overbodige zijplotjes in hebben gedaan. Hierdoor valt mijn score iets lager uit.
Near_Dark
Mooi, mooi, mooi....
Vampierenfilms hebben steevast de neiging spectaculair uit de hoek te willen komen met hectoliters in het rond spattend bloed, vrachtladingen ingewanden en andere vetzakkerij. Denk daarbij gerust aan "30 Days of Night (2007)", ook een goeie film trouwens !
Hier gaat het er héél wat rustiger aan toe maar zeker niet minder meeslepend.
Je kan er best naar beginnen kijken met de verwachting een mooi en gevoelig Drama voorgeschoteld te krijgen dat af en toe een kortstondige opflakkering kent met bloederige Horrorscènes, maar die vormen zeker NIET de hoofdbrok van deze film.
De kennismaking met- en ontluikende vriendschap tussen de jonge Oskar en het vampiermeisje Eli is waar het hier om gaat, en dat werd wondermooi in beeld gebracht met bevroren en ondergesneeuwde landschappen als passend decor voor de kille emoties.
Tijdens het bekijken van het 'bloedmooie' einde met die oorstrelende muziek erbij begon het tot mij door te dringen wat het grootste gebrek is van deze film: er was haast GEEN filmmuziek aanwezig, alhoewel de pakkende eindscène duidelijk aantoont hoezeer dit kan bijdragen tot het versterken van de getoonde emoties. Een gemiste kans van de makers en de reden dat ik hem een volledig punt minder geef in mijn eindbeoordeling !
7,5/10.
Een beklijvende kijkervaring !
Bij een volgende kijkbeurt ga ik hem waarschijnlijk nog beter vinden, de tijd zal het uitwijzen
Filmsite : http://www.lettherightonein...
Goldenskull
Aardig.
Redelijk sfeervolle film, vooral voortkomend uit de setting, niet zo zeer uit de muziek, die ik eerlijk gezegd wat vond tegenvallen.
Een paar mooie shots, maar over het geheel toch net wat te weinig. Verder vond ik het verhaal niet altijd even boeiend, wat dat betreft was het eerste gedeelte nog het leukst. De scène met de katten zag er trouwens vreselijk uit. Verder prima film, maar er had meer ingezeten.
Prachtige coming-of-age-horror. Twee prachtige hoofdrolspelers en hoewel de film in de jaren '80 speelt is een prettig tijdloos aandoend sfeertje. Mooi veel laagjes in de film.
Een klein smetje op de film is de te grote aandacht voor de volwassenen. Die delen zijn aanzienlijk minder interessant. De film was nòg beter geweest als er nog meer op de twee hoofdrollen gefocusd was.
Fixi88
Onwijs mooie film. De laatste tijd doen Zweedse films het goed bij mij. Na de millenium trilogie wer een mooie Zweedse film. Tempo is goed , het verhaal is mooi en het is weer wat anders dan het standaard Hollywood gedoe.
basaalst
Het bovenstaande lijkt me een interpretatie waar geen speld tussen is te krijgen, al waren de "oubollige kleren" aan het einde van de film me niet opgevallen. Deze film heeft een happy end met een bijzonder wrange bijsmaak. Oskar is de nieuwe liefde van het meisje en vervangt de oude man die voor haar vader door moest gaan, maar in werkelijkheid haar handlanger (en geliefde) was. Oskar zal dus haar nieuwe handlanger worden. Wil hij haar "levend" bij zich houden, zal hij moeten toestaan dat ze andermans bloed drinkt. Zijn status van outcast is hiermee definitief en hij is dan ook genoodzaakt om samen met Eli te vluchten. En net als de "vader" van Eli zal hij ouder worden, maar het meisje niet...
Al met al een heel aangrijpende horrorfilm, hetgeen een opmerkelijke combinatie is. Zoals door vele anderen is opgemerkt, heeft "let the right one in" veel weg van een jeugdfilm. Het is echter beslist geen film die je woensdagmiddag bij de publieke omroep verwacht. Daarvoor is de film veel te bloederig. De geluiden die het meisje maakt als ze bloeddorstige neigingen krijgt zijn tamelijk onsmakelijk. En ook de scene in het zwembad mag er wat dat betreft zijn. De muziek is prachtig en levert een melodramatisch tegenwicht voor de sobere setting van de film, die overigens ook heel goed gekozen is (ik bedoel die bakstenen woonkazernes in een besneeuwde, parkachtige omgeving). Mijn aandacht verslapte na een uur kijken wel een beetje, maar naar het einde toe werd de film weer boeiender. De hoofdpersonages leverden mijns inziens mooi acteerwerk. Op het dvd-hoesje van de videotheek stond dat je deze film snel moest gaan kijken, voordat er in Hollywood een remake van wordt gemaakt en de boel goed zal worden verpest. Dat zie ik inderdaad nog wel een keer gebeuren.
maxcomthrilla
Laat dié vieze rat maar buiten staan!
Dat de titel van de film refereert naar een bepaalde scene binnen deze film is leuk bedacht. Helaas is deze film toch al gauw zo `n 30 jaar te laat, het daglicht onder ogen gekomen........
De film was pas net onderweg of ik had al schoon genoeg van het vreselijke flutjoch in de vorm van Oskar. In plaats van dat ik gegrepen en ontroerd werd door deze gemaskerde, Europese versie van Twilight, stootte de film mij zodanig af dat ik mij ging ergeren aan details rond het verhaal. Wat bezielde de moeder van Oskar wel niet om haar kind `s avonds laat nog buiten te laten spelen, terwijl hij al lang onder de wol had moeten liggen?
Het decor waar de film zich afspeelt, is qua aanzien nog deprimerender dan de flatgebouwen in menig oostblokland. De film ziet er oud en aftands uit, de moordscenes zijn saai en duf uitgevoerd en de film slaagt er vooral niet in om spannend te zijn of op dramatisch vlak te overtuigen.
Het is alsof ik een veredelde kinderfilm heb bekeken in een troosteloos decor, die slechts over een gaaf moment beschikt, namelijk de eindscene! Eindelijk een poëtisch geladen scene die tegelijk hard is maar gemakkelijk weet te overwelmen èn verbijsteren. Alsof de tijd even stilstaat......De eindscene trekt de beoordeling nog redelijk recht, aangezien dit moment mij wèl goed zal bijblijven.
Ik had mij deze film veel poëtischer voorgesteld! Een kleine 2,5*
Donkerwoud
Typisch zo´n film waar ik al kijkende nooit helemaal wist wat ik ervan moest vinden maar die naderhand een diepe indruk op me heeft gemaakt. Het mooiste is hoe ze het hele vampier-gegeven gebruiken als een metafoor voor eenzaamheid en de outsider zijn. Briljant in beeld gebracht met stilistisch afstandelijke shots van besneeuwd Zweden.
Madecineman (moderator films)
Hele behoorlijke poging om het bijna onmogelijke huwelijk tussen fantasy/horror en (coming-of-age) drama in art-house sausje te sluiten. Het blijft echter grotendeels imo toch een verstandshuwelijk want ook in deze film loopt het soms nogal stroef.
Probleem wat ik vaak heb met horror/fantasy is dat het eigenlijk zoiets belachelijks is (kan in dit geval ook positief zijn) dat wanneer daar een serieus drama tegen over staat dit vaak dan maar weer halve bak werkt.
Wel denk ik dat de romantische inslag best wel eens bedoelt kan zijn als een terugverwijzing naar het oorspronkelijke Dracula verhaal.
Wat Låt den Rätte Komma In dan wel weer erg goed doet is een soort van onderkoelde humor erin verweven die perfect past bij het besneeuwde, donkere en lichtelijk deprimerende Zweedse klimaat. Ik snap trouwens best dat Scandinavië vaak de geboorteplek is van allerlei horror, fantasy verhalen en muziek als doom-metal. Ik bedoel wat voor inspiratie krijg je anders uit een 6 maanden durende winter... Vreselijk lijkt me dat.
Het audiovisuele aspect van deze film vind ik persoonlijk wat overroepen. Ja er zitten een paar erg sterke scenes in maar het is nu niet dat ik constant met open mond zat te kijken. Grote gedeeltes van de film zijn daarvoor simpelweg te gewoontjes en die scene met de katten was zelfs ronduit slecht gedaan.
Ik was vooral gecharmeerd van de jonge hoofdrolspelers en dan met name het meisje deed het erg goed. Helaas kan ik dat niet altijd zeggen van de volwassen bijrollen, die lang niet altijd indruk wisten te maken.
Verder wel een briljant einde! Nooit eerder was een slachtpartij zo romantisch en vertederend
Leuke film, met helaas wat zwakkere elementen maar verdient zeker niet minder dan een nette 3.5*
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Mwaah, meer van verwacht.
Acteerwerk ligt het niet aan, dat zit allemaal knor. De man die Eli hielp was wel een beetje knullig, verder niks met het acteerwerk te maken.
Ook qua belichting en camera-werk dik in orde. Ook een aantal prachtige shots (vaak de totaalshots). Het trage van de film is erg goed terug te zien in het camera-werk, hoe langzaam een scene opent etc. Wordt verder ook erg veel met weerspiegelingen gewerkt, af en toe wel gaaf, nu helaas iets too much.
Alleen leunt het teveel naar de drama-kant en voelde de horror-kant af en toe te fragmentarisch aan. Af en toe wat traagjes, en dat helpt niet helemaal mee als de film ook bijna 2 uur duurt. Verder ook een zijplotje van de kennissen van het vrouwelijke (uiteindelijk verbrande) slachtoffer van Eli dat niet geheel onnodig was, maar desalniettemin erg oninteressant.
Verder wel een aantal toffe stukken waardoor het toch niet teveel inkakt, zoals bijv. toen Eli het ziekenhuis-gebouw opklom (trouwens ook een van die mooiere shots) en de zwembad-scène.
Voldoende zeker, maar voor veel meer liet het toch te weinig indruk achter. Ruime 3*
Knisper
Best een goede film, die zeker niet teleurstelt, maar in die hele hosanna-sfeer ga ik zelf dan ook weer niet mee. De setting is in ieder geval goed. Zweden in winter, lekker koud en vooral consistent in beeld gebracht. De personages zijn van vlees en bloed, al waren ze voor mij toch wel een tikkeltje te veel 'messed up', waardoor meeleven toch ook lastig wordt. De subtiliteit waarmee het vampierenthema behandeld wordt, is erg aangenaam en biedt basis voor een film met voldoende dramatiek.
Het resultaat van dit alles is dat het allemaal wel prettig wegkijkt, maar verder vrij weinig beklijven of emotioneel is. Ook zit er toch wat onkunde in, wanneer de regisseur zo graag duidelijk wil maken dat het de jaren '80 is, dat de Sovjet-Unie nog even kort in een nieuwsbericht naar voren moet komen; dat was wel duidelijk genoeg is. Maar al met al is het een toch erg aangename film.
Behoorlijk goede sfeerzetting, redelijk acteerwerk en een goede soundtrack.
Helaas kon het verhaal me niet de hele tijd boeien, al kwam dat ook omdat ik met anderen keek(dus sneller afgeleid). Wel zitten er lekker bloederige stukjes in en eindigt de film ook lekker stijlvol in dat zwembad.
Voorlopig 3 sterren, maar moet hem nog wel een keer herkijken, maar dan in m'n eentje.
Fortune
Mooie fijne film.
Die 2 kids acteren echt heel goed zo naturel maar werkelijk realistisch.
Denk dat ik in geen elke andere film kinderen zo goed heb zien acteren.
De omgeving waarin het zich afspeelt vond ik wel echt prachtig wel aan de grauwe kant maar dat past goed bij het verhaal.
De soundtrack was ook echt nice niet dat het blijft hangen totaal niet bombastisch maar rustig en ontspannen beetje dramatisch.
Zoals hierboven word gezegd die ziekenhuis scene en bij het zwembad was erg goed maar vond die scene met die katten ook erg grappig.
Maar als de film nog spannend was geweest had ik de volle 5 punten gegeven. Als ze toch met zoveel genres bezig zijn plaats er dan wat triller elementen in en schrikmomentje hier en daar zou ook niet verkeer vallen.
Maar wat moeten we nou met die close up van haar doos tjah misschien wel gedurfd om dat er in te zetten maar ik kan me er totaal niks bij voor stellen eigenlijk. Dat is geen typisch vampier kenmerk toch. Ook totaal geen zin om dat naderhand op internet op te gaan zoeken, beter hadden ze het eruit gelaten als ze er toch totaal niet op terugkomen.
3.5
John Lee Hooker
Wat een leipe film zeg. Fijn camerawerk en de muziek is mooi. Kinderen acteren erg sterk. Settings zijn bijzonder. Verassende wendingen ( bijvoorbeeld de afgehakte hand in 't zwembad, valt naar beneden ). Special effects waren keurig, bijvoorbeeld dat bloed.
Meteen mijn top10 in gevlogen, omdat hij zo bijzonder was.
namingway24
Deze film kan natuurlijk nooit alle elementen uit het boek bevatten, maar de sfeer van het boek is zeker bewaard gebleven.
De acteurs zijn perfect gekozen en Hedebrant en Leandersson zijn een mooi paar. Hun scènes waren uiteraard de hoogtepunten. De spacial effects zijn netjes, en zelfs de kattenscène zag er niet vreselijk slecht uit. De scène waarin Eli begint te bloeden is erg realistisch. Het boek bevat elementen die in deze film voor interpretatie open blijven, en dat vind ik op zich een verbetering ten opzichte van het boek. Het einde van het boek is perfect gevangen en op een erg originele manier gefilmd zonder te nadrukkelijk en expliciet dingen in beeld te brengen.
Prachtige ingetogen film dus; een perfecte vusualisatie van het boek. Prachtige plaatjes en muziek ook. Het eindshot is mooi maar op een bepaalde manier toch verontrustend.
TinkerTex
Meer drama dan horror in deze ingetogen Zweedse film. Sfeervolle sets, prima ingetogen acteerwerk, maar nergens echt griezelig. De nadruk ligt duidelijk op het drama-aspect dus hardcore horrorfans zullen wellicht teleurgesteld zijn. Weliswaar zitten er wel wat bloederigheden in zitten, maar geen Blade-taferelen.
Vampiers zijn in en Låt den rätte komma in steekt met kop en schouders boven de middelmatige drek als Twilight uit.
david bohm
Originele film over de vriendschap tussen een jongetje dat wordt gepest en een vampierenkind.
Goed acteerwerk, mooie sets. Het klopt gewoon in deze film.
FillumGek
Ik heb een tijd lang gewacht met deze film vooral omdat het in het Zweeds is. Hoewel ik het totaal geen mooie taal vind stoort het nergens. Ik zeg vaarwel tegen taalbarrières en hallo tegen een geslaagd vampierfilmpje.
Net als in Twilight worden vampiers hier geromantiseerd. Hoewel ik nog steeds liever kijk naar bloeddorstige monsters als in Blade is het verhaaltje van Låt den Rätte Komma In ook leuk voor de afwisseling. De twee kinderen acteren zeer behoorlijk en de film zit vol mooie scenes tussen de twee. Leuk om te zien dat Oskar Eli accepteert zoals ze is. Al vroeg ik me soms af of Oskar ze wel op een rijtje had. Als een vrouw meerdere malen zegt dat ze geen vrouw is ren je toch keihard weg?
De film richt zich duidelijk meer op het drama-aspect, iets waar ik mijn verwachtingen ook op had afgesteld. We zien hoe Oskar en Eli langzaam naar elkaar toegroeien ondanks het feit dat ze vampier is. Oskar wordt ook gepest door wat kindjes die verrassend genoeg even klein zijn als hem. Meestal zijn het toch de oudere die de pestkoppen spelen. Het zorgt in elk geval voor wat vermakelijke scenes.
Er wordt vooral veel sfeer geschept en de opbouw is langzaam, maar boeiend. Van vieze scenes is helaas nauwelijks sprake. Wel een erg toffe eindscene in het zwembad. Låt den Rätte Komma In is de moeite in elk geval waard!
Bijzondere film waarin de vriendschap/liefde tussen twee jonge buitenbeentjes centraal staat. De thuissituatie van het hoofdpersonage en het feit dat hij op school gepest wordt zorgen voor een extra laag in het verhaal. Een perfect werkende combinatie tussen drama en horror. Tevens één van de meest subtiele vampierenfilms die ik ooit heb gezien. Hierdoor komen de horrorscenes juist extra krachtig over.
Het rustige tempo en de muziek (of vaak juist ook het ontbreken van) zorgen voor een hypnotiserend effect. De twee jonge acteurs zijn overtuigend en de originele eindscene in het zwembad is zowel visueel als emotioneel erg sterk.
Insignificance
Mooi vormgegeven film. Aantal prachtige shots en de muziek zit als gegoten, maar de bloedeloze ambiance haalt de angel er na verloop van tijd uit. Ideaal sfeertje om een tere relatie op poten te zetten, maar buiten het initiële aftasten weet het maar weinig aantrekkingskracht op te roepen. Met name Oskar blijft, afgezien van een oplevinkje hier en daar, bijna apathisch door de film wandelen. Wat meer kleur op de wangen had wat mij betreft niet misstaan.
Die dosering valt voor wat betreft de vampierenstreken heel wat gunstiger uit. Voor horror-begrippen wel tam, maar zeker binnen deze context passend droog afgeleverd. Het zijn de stroomstoten van de film, want tussen Oskar en Eli wil het maar niet echt knetteren en de rest doet er eigenlijk niet zo gek veel toe. Het gebrek aan beleving is uiteindelijk toch een kleine afknapper. Dan is zo'n fraai in beeld gebrachte zwembad-scène ergens ook een beetje een sof.
Woeke
Onlangs wilde ik naar Let me in gaan in de bioscoop maar dat ging niet door. Vandaag Het origineel gekocht op BluRay voor slechts 10 euro
Wat een briljante film. Ik durf te zeggen dat dit de beste vampierfilm is die ik ooit heb gezien.
Prachtig gefilmd, overtuigend geacteerd...
Echt een aanrader!!!
Ben zeer benieuwd naar de remake.
eRCee
- 1979 stemmen
Heel aardig als concept, dat mengsel van tienerdrama en horror. De uitwerking had echter wel wat beter gekund, met name qua personages. Daarnaast ligt de combinatie met het thema pesten teveel voor de hand. Verder zijn er enkele dode momenten en een handvol ridicule scenes (die gast die iemand midden in een park ophangt om bloed af te tappen, hilarisch). Desondanks is Let the right one in vermakelijk en zelfs in zekere zin origineel. Prima filmpje.
Nitrouz
Saai. Héél erg saai.
Deze film stond al lang op mijn "nog zien" lijstje. Later heb ik deze film op DVD aangeschaft. Wachtend op het juiste moment om deze te kijken. Vanavond rond een uur of 8 de DVD erin gestopt en met hoge verwachtingen begonnen te kijken.
Op de achterkant van de hoes zag ik al dat mevrouw Eli een vampier is. Eigenlijk had ik dit liever niet willen weten, want zo was het geen verassing meer. Jammer.
Let The Right One In begint al erg saai, je merkt direct hoe laag het tempo is. En ik merkte direct al dat dit een lange zit ging worden. Na een uur gaf ik het op en wist ik dat het niks meer ging worden. Toch heb ik hem helemaal afgekeken, en het einde maakte het ook nog wel een beetje waar.
Maar als ik de voorkant van de DVD zie (een bloederig hoofd van Eli), daarboven zie staan "Mr. Horror Presents" verwacht ik geen drama over 2 kindjes van 12 die verliefd zijn.
Misschien had ik mij beter in moeten lezen, maar dit was toch echt een fikse tegenvaller.
Buiten het lage tempo gebeurd er niks noemenswaardig, de 'horror' die de film te bieden heeft valt tegen. En het drama komt zo gevoelloos op mij over dat ik er ook geen gevoel bij krijg.
Beide genres worden in mijn ogen dus niet goed gecombineerd/gebruikt. Hier had meer in gezeten.
Nog een voldoende. 2*

Wie het laatste lacht wordt niet afgeslacht: Een greep uit wraakhorror

Vijf goed beoordeelde horrorfilms/thrillers met kinderen in de hoofdrol

Zweedse horrorfilm 'Låt den Rätte Komma In' morgen op BBC Two

Serie rondom Zweedse horrorfilm 'Låt den Rätte Komma In' vindt eerste acteurs