• 9.371.629 stemmen

The Camp on Blood Island (1958)

Oorlog / Drama | 81 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Val Guest

Met onder meer: André Morell, Carl Möhner en Walter Fitzgerald

Gesproken taal: Engels, Japans en Latijn

Plot The Camp on Blood Island

"This is not just a story - it is based on brutal truth"

Diep in Malaya, op het ogenblik dat de Tweede Wereldoorlog bijna ten einde is, worden mannen, vrouwen en kinderen, die ooit verrast waren door de Japanse invasie, gevangen gehouden in het gevangenenkamp Blood Island. Wetende dat de sadistische kampcommandant Yamamitsu hen zal vermoorden wanneer hij de nederlaag van zijn land zal vernemen, vernielt Dutch, een Nederlandse plantagehouder, de kampradio.

Col. Lambert

Tom Shields

Commander Yamaitsu

Captain Sakamura

avatar van stinissen

Best vermakelijk oorlogsdrama met verder niet echt bekende acteurs.

avatar van stinissen

Film is nu onderweg naar Speedy

avatar van lezertje

lezertje

Opmerkelijke film uit de Hammer Studio’s, die zijn bekendheid voornamelijk ontleent aan het produceren van horrorfilms. Tevens is dit het bewijs dat dit soort films niet altijd gepaard hoeven te gaan met spectaculaire actiescènes.

avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

• 2065 berichten

Zeer zeker de moeite waard om dit oorlogsdrama te gaan kijken. Er zit niet veel actie in, maar geeft wel heel duidelijk aan onder wat voor vreselijke lot deze mensen hebben geleefd. Een zeer indrukwekkend portret over een gevangenenkamp waar ik zojuist met respekt naar heb gekeken. Een 3.5

avatar van Basto

Basto

• 11926 berichten

Het rauwe broertje van Bridge on the river Kwai.

Toevallig zag ik die vorige week en vond de film vooral niet vooruit te branden. Was dus op voorhand al erg blij dat deze slecht 80 minuten nodig had om min of meer hetzelfde verhaal te vertellen. Deze kon me op vrijwel elk vlak meer beroeren. De zwart wit fotografie past goed bij het gritty sfeertje. Hier geen beschaafde discussies, maar geschreeuw en executies . Met deze kampcommandant valt niet te sollen.

Halverwege zit een erg sterke plotontwikkeling die ik nooit eerder in een film zag. Het eind is fantastisch.

Film komt uit hetzelfde jaar als BotRK. Dit is duidelijk een exploitatiefilmpje, dat waarschijnlijk al in productie was genomen voordat Kwai uitkwam. Een goede gok, en wat mij betreft de sterkere film.

3,5

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Sterk oorlogsdrama.

Alleen jammer dat er wat acteurs in zitten die voor Japanners moeten doorgaan maar dat te duidelijk niet zijn.

Voornamelijk die in de grotere rollen.

Maar verder niets dan goeds over deze Hammer productie.

Basto heeft e.e.a. al duidelijk genoeg omschreven.

Daar ga ik volledig in mee.

3,5 *, bijna 4

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Ter informatie:

Sony heeft de DVD voorzien van een bijzonder interessante bijlage in de vorm van een 24-pagina-dik boekje propvol wetenswaardigheden.

(productie-info, kritieken etc. etc.)

avatar van clubsport

clubsport

Was dit verhaal gebasseerd op echte gebeurtenissen ? .

Kan me verder prima aansluiten bij wat er hierboven al vermeld is goed spannend verhaal vrij kort maar afdoende

avatar van TerryA

TerryA

clubsport schreef:

Was dit verhaal gebasseerd op echte gebeurtenissen ?..

sommige zeggen van wel, van een verhaal dat iemand had verteld aan een van de producers bij Hammer Films.

Toen het uitkwam had een Shiro Kido - the chairman of the Motion Pictures Producers' Association of Japan - aan Colombia Pictures gevraagd dat ze deze film in America niet uit brengen. Val Guest was director en zo ver ik weet was het best een grote success in de bioscoop.

On its release, the film was promoted with the tag line "Jap War Crimes Exposed!" - "We may forgive, but we must never forget".

Ook niet vergeten dat tot eind jaren 50 toen deze film uit kwam, was Malaysia of de Federation of Malaya nog steeds Brits, waar Elizabeth II de monarch nog was, en zelfs tot 1967 gebruikte ze daar de Malaya & British Borneo dollar!

Malaya and British Borneo dollar - Wikipedia - en.wikipedia.org

In deze film is de Nederlandse plantagehouder Piet van Elst, of Dutch, gespeeld door een Oostenrijker; Carl Möhner.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2062 stemmen

Deze heb ik bekeken omdat het een Hammer is maar zonder me op voorhand in te lezen. Ik zag een film die focuste op een Japans concentratiekamp met Britten, dat gebaseerd zou zijn op een waar gebeurd verhaal. Als een film van die tijd lag de nadruk meer op het drama en de interactie tussen Japanse bewakers en hun gevangenen dan op de gruwel. Al is de gruwel ook aanwezig met wrede executies. Het eerste uur van de film is het dan toch vooral een dialogenfilm met volle actie in de laatste 20 m. De actie is goed gebracht en levert spannende momenten op.

Nadien lees ik dat deze film bij release volop ter discussie stond omdat het naar de normen van toen een exploitatiefilm over WO II was. Dan zie je ook hoe tijden veranderd zijn. Voor een hedendaagse kijker is dit een net gebrachte film zonder uitspattingen. Hammers reputatie had echter te lijden onder de kritiek. Nadien zouden ze zich dan meer gaan richten op het fantasygenre. The Camp heeft dus een aardig historisch staartje gekregen en is vandaag toch een minder gekende film lijkt me. Hij is bovendien heel lang niet vertoond geweest op tv en het heeft ook tot 2009 geduurd eer hij een dvd release kreeg.

Vandaag heeft het niets shockerend meer maar blijft er een degelijk gemaakte low budget film over met enkele spannende momenten en in het algemeen goeie acteerprestaties.