Genre: Drama / Mystery
Gesproken taal: Japans
Releasedatum: 20 mei 2004
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Rokugatsu no Hebi
In de Japanse stad zonder naam regent het onophoudelijk. Onder de miljoenen naamlozen die dagelijks hun tijd doorbrengen in anonieme kantoorflats is ook Rinko (Asuka Kurosawa), werkzaam als zielenverpleegster bij een hulplijn voor kankerpatiënten. De jonge vrouw voelt zich gevangen in haar erotiekloze huwelijk met Shigehiko (Yuji Kotari), een man van middelbare leeftijd die na kantoortijd dwangneurotisch schoonmaakt en 's nachts in de woonkamer slaapt. Op een dag wordt Rinko tot haar ontzetting met compromitterende foto's gechanteerd door een mysterieuze fotograaf met maagkanker (Shinya Tsukamoto). Dankzij Rinko's invoelende begeleiding bij de hulplijn heeft de man van zijn zelfmoordplannen afgezien en in plaats daarvan een nieuw levensdoel gevonden: Rinko. Hij stuurt haar een mobiel telefoontje en draagt haar op om allerlei scabreuze handelingen te verrichten in ruil voor de negatieven. Langzaam maar zeker verschuift echter de verhouding tussen chanteur en slachtoffer, en ook Rinko's echtgenote krijgt lucht van de zaak. In de zwoele zomeravond klimt deze bizarre geschiedenis naar een climax. De stem aan de telefoon krijgt contouren, de regen wordt intensiever. Rinko wacht op wat komen gaat.

Halcyon
Alweer m'n vierde film van Tsukamoto en tot nu toe de beste die'k gezien heb (na Tetsuo, Vital en Haze). Niet onverdeeld positief nochtans want een echt goede film kan ik Snake of June bezwaarlijk noemen.
Naar mijn gevoel kan je Snake of June opdelen in twee stukken. Het eerste stuk waarin voornamelijk het narratief aspect aan bod komt, en het tweede deel waarin alle remmen worden losgegooid en de visuele flair het roer overneemt. Zo zijn we tijdens de eerste 45 minuten getuige van een sexy Rinko die psychologisch geterroriseerd wordt. De daaraan gekoppelde afstandelijke toon en het gebrek aan emoties worden versterkt door een onnodig steriele kleurfilter. Een visueel experimentje dat niet meteen z'n nut bewijst. De spectaculaire kentering barst los bij de tweede masturbatiescène in een wc-hokje. De erotische geladenheid en de passie die deze scène in zich draagt staat haaks op al het voorgaande, dat omwille van de ongevoelige aanpak redelijk saai neigde te worden. Een opzwepende soundtrack en een desoriënterende cameravoering zetten deze lang uitgerokken erotische sequentie intens in beeld. In schril contrast met de rustieke eerste 45 minuten die gebukt gingen onder een irritant eenvoudige klankband.
De film duurt dan nog 10 minuten te lang, want het ietwat vage einde is, hoewel niet meteen overbodig, nogal bizar en ongepast uitgevoerd. Gelukkig ontvouwen zich naar het einde toe oprechte emoties die Snake of June op de valreep nog een persoonlijke touch bezorgen.

JJ_D
Mooi geschoten, maar de plot dreigt soms nogal "gratuit" te worden. Tsukamoto werkt 'A Snake of June' echter stijlvol uit, al neigt oa. de muziek af en toe naar het bombastische. Zoals The One Ring ook aangaf is het nogal moeilijk om de fantasy-elementen in de context van dit verhaal te plaatsen, maar op zich geeft dat niet - inhoudelijk en visueel blijft dit een interessante film die je als kijker in verwarring achterlaat.
Jammer zijn de ondermaatse acteerprestaties, maar in elk geval wil ik wel wat meer gaan zien van deze bizarre regisseur, voor mij een nobele onbekende.

orbit
- 12092 berichten
Prima sfeerfilmpje dat niet de fout maakt oneindig lang door te gaan, zoals andere aziaten nog wel eens willen doen. Het intrigeert en suggereert wat en is dan alweer afgelopen. Waarnaar je nu precies hebt zitten kijken is niet zo duidelijk, de beelden waren prima!

wibro
Deze film wordt in de nacht van donderdag op vrijdag 16/17 okt. om 12,00 uur op de Duitse zender WDR uitgezonden. Het is te hopen dat hij niet nagesynchroniseerd is, maar wel of niet, ik ga toch wel kijken, gezien de vele positieve reacties op dit topic.

Knisper
Er wordt niet zo bijster veel in gesproken, dus wat dat betreft is het wel te doen.

Nasynchronisatie zou ik sowieso afraden, je wil toch geen Tsukamoto gaan kijken met een Duitse klankband?

wibro
Voor een nagesynchroniseerde film toch te veel, maar ik heb het maar voor lief genomen. Visueel vond ik dit een zeer mooie film; de schitterende fotografie - zwart/wit met een blauwachtige tint - gaf de constant neervallende regen iets extra's. Het verhaal vond ik nogal bizar, maar dat zal wel eigen zijn aan de films van Tsakamoto. Niettemin was deze film in ieder geval een stuk toegankelijker dan "Tetsuo".
Ook de score, de muziek van Chu Ishikawa vond ik best wel mooi en droeg ook bij tot de broeierige sfeer in deze film.

wibro
Ik heb hem dus inmiddels opnieuw bekeken, maar nu in het Japans en met Nederlandse ondertiteling. Lijkt er in ieder geval meer meer op. Deze film nagesynchroniseerd in het Duits, dat is toch eigenlijk heiligschennis.
Ik blijf echter de films van Tsukamoto erg bizar vinden. Ik denk toch dat "Vital" zijn meest toegankelijke film is.
Mijn waardering blijft op 3,5* staan.

Goldenskull
De eerste vijf minuten dacht ik serieus te zitten kijken naar een jaren '50 film ofzo, vreemd korrelig zwart/wit. De muziek is wisselvallig, dat ik dat nog eens moet zeggen van een Tsukamoto... de hoofdpersonen vond ik niet zo boeiend, maar de sfeer maakt een hoop goed. Erg sterk, het besluipt je en houdt je in zijn ban. Tsukamoto zelf speelt een sterke rol, die van het interessantste personage.
Inmiddels toch alweer mijn 8e Tsukamoto, Tetsuo blijft zijn enige misser, maar het is waarschijnlijk niet onverstandig om die over een tijdje eens te herzien.
Dan weer terug naar Snake of June, want ik vind dit zijn moeilijkst te beoordelen film met al die wisselvallige factoren. Na afloop misschien ook wel zijn meest vage film.
3.0* - tegen de 3,5 aan.

wendyvortex
Bizarre Japanse film.
Kost even wat moeite je in de personages in te leven. Nogal kil en afstandelijk allemaal. In de tweede helft worden alle remmen echt finaal los gegooid. Zelfs Cronenberg's Videodrome blijkt dan niet ver uit de buurt.
Visueel vaak schitterend. Soms ook echter met een misser ertussendoor.

Erwinner
Een 3.7* voor de schitterende gure sfeer, prachtige blauw/witte shot's,
goed tempo, mooie soundtrack, en dat alles in een mager verhaal hetgeen mij nog het meest tegen de borst stuit.
Groot pluspunt is dat bijna iedere scene wel iets unieks laat zien en tevens onverwacht uit de hoek komt. Inhoudelijk raakt het mij helaas nog niet tot het bot, neemt niet weg, dat tot nu toe, zijn films een bijzondere kijkervaring opleveren wat riekt naar... alles eigenlijk.

sinterklaas
Na Haze en Vital inmiddels weer de derde film van Tsukamoto die ik gezien had. En ook dit was me weer zo'n typisch Japans filmpje.
Om te beginnen was de wereld van ASOJ erg indrukwekkend en ook helemaal het manier van filmen. De hele film speelt zich af in een stad waar het gewoon nooit ophoud met regent. En om het nog even donkerder, depresiever en licht-hoofdpijn verwekkend te maken gooit Tsukamoto der ook nog een blauw/witte filter overheen. ASOJ herhaald ook het verhaal 2 keer maar dan is de ene helft uit de ogen van Rinko en de 2de van haar man. En het verhaal is wel dunnetjes maar wel erg bijzonder: Rinko word door der patient steeds gestalkt en moet ook de hele helft van de film door doen wat de patient zegt omdat ze anders gechanteerd word met naaktfoto's die ze heeft laten maken. En dat zijn dan ook net niet de dingen die een vrouw graag zou willen doen. Dan krijg je het verhaal van die man die er half bij betrokken word.
Decors waren ook erg mooi. Vooral die shot van die stad tijdens die hevige regenval zag er al erg somber uit.
Maar toch wel weer een zeer mooi en surealistische film van Tsukamoto. Je moet er ook maar van houden. Al geld dat meestal bij Japanse films.

Friac
Voor mij is dit een typische moderne Japanse 'underground'film waarin de stijl het haalt van de inhoud. Niet dat de inhoud van deze film zo slecht is - die is zelfs best interessant - , maar de film zal me hoofdzakelijk bijblijven omwille van de combinatie van beeld en klank. Op visueel vlak is er immers weinig aan te merken; wel vond ik de blauwfilter een tikkeltje hinderlijk (opmerkelijk, want het lijkt me perfect te passen bij de bedoeling van de regisseur, nl. een onderkoeld en afstandelijk sfeertje creëren). De regen die met bakken uit de hemel valt is een fijne stijlkeuze, evenals de gekozen muziek die de sierlijke beelden begeleidt. De film voelde een beetje onevenwichtig aan en haalt daarom nét geen 3,5*

Black Math
Een wat mindere Tsukamoto. Het begin was erg sterk. Hoe suf wil je het hebben, een vrouw die gechanteerd wordt omdat ze een keer een minirokje heeft gedragen, maar Tsukamoto weet desondanks een ontzettende beklemmende sfeer neer te zetten. Ik moet zeggen dat ik ook wel een beetje aan Saw moest denken, al zijn beide films verder totaal niet te vergelijken. De ijzingwekkende sfeer verdwijnt een beetje nadat ze de negatieven heeft gekregen, waarna voor mij de film ook een beetje richting lijkt te verliezen. De fotoscene in de regen was aardig, maar werkte ook een beetje (onbedoeld?) op mijn lachspieren. Sowieso vind ik de geluiden die Japanse vrouwen tijdens seks in films maken vrij belachelijk, hetgeen ook een beetje de sfeer in de film leek te verstoren. Toch zeker geen slechte film.

Meneer Bungel
Fascinerende film, zowel qua blauw/zilvere look als stemmige muziek en ook het verhaal verloopt intrigerend, alleen heb ik (vooral) van het einde helaas nog geen fluit begrepen... Acteerwerk van Asuka Kurosawa is noemenswaardig, evenals de gehele sensueel-erotische uitstraling van de gehele film. Af en toe een overview van de stad in de regen, maar verder tamelijk 'dicht op de huid' gefilmd. Zeer aangename eerste kennismaking Tsukamoto, waarbij verhoging van de score bij een nieuwe kijkbeurt zeker op de loer ligt.
4,0*.

VanRippestein
Helemaal mee eens.

Montorsi
Hele gave film.
Een fascinerend concept gecombineerd met een prachtige setting en mooie editing, shots en een effectieve blauwfilter. De film raast over je scherm, en door de lengte word je een dik uur meegesleept in een maf schouwspel. Eigenlijk heb je voor een film niet meer nodig dan dit, zeker niet als je het kort houdt. Heerlijk sfeertje.
Erg tof gedaan, paar bizarre scenes op het eind om de dip die toch al niet kwam weg te houden, en een audiovisueel plaatje 77 minuten lang. De altijd wisselvallige Tsukamoto weet nu eindelijk eens echt te overtuigen.
dikke 4*

wibro
Deze film weer eens herzien. Van het plot moet deze film het niet hebben maar op visueel vlak is deze film een juweeltje. Prachtig blauw-wit kleurengebruik en de voortdurend kletterende regen en de mooie soundtrack van Ichikawa dragen bij tot een geweldige mysterieuze sfeer.
Tsukamoto behoort voor mij inmiddels tot de absolute top van de Japanse cinema. muv Tetsuo heb ik alleen maar goede films van hem gezien.
Waardering; verhoogd naar 4,0*

Observator

leatherhead
Een sfeervol tussendoortje, maar niet zo geweldig als ik gehoopt had. Voornamelijk het eerste halfuur wil het allemaal nog niet zo vlotten. Het stuntelige acteerwerk, de wat te klassieke soundtrack en het saaiige stalkplotje waren hier onder andere debet aan. Gelukkig zet Tsukamoto met het blauwe filter en de constant stromende regen nog wel een aardig sfeertje neer, maar het blijft allemaal een beetje doods aanvoelen. Sowieso de meest brave film die ik tot nu toe van hem gezien heb denk ik.
Halverwege werd naar mijn idee het narratief wat meer naar de achtergrond geduwd en gaf Tsuka zijn audiovisuele pretenties meer de vrije loop. Na de ietwat slappe eerste helft krijgt de film ook een wat uitzinniger karakter. Met de achtervolging + fotoshoot scene als hoogtepunt. Lekker hectisch camerawerk en qua soundtrack vanouds sterk. Gelukkig weet de film vervolgens ook nog wel in stijl af te sluiten en overheerst toch nog een redelijk positief gevoel. Ruime 3*, jammer van het wat steriele begin.

Elijah Wood maakte zonder het te weten Russische propagandavideo's, Gérard Depardieu opnieuw beschuldigd van seksueel wangedrag | MovieMeter Recap

Gérard Depardieu opnieuw beschuldigd van seksueel wangedrag: 'Keek me aan alsof ik een stuk vlees was'

Geprezen misdaadkomedie 'Ocean's Eleven' van regisseur Steven Soderbergh morgenavond op televisie

Rachel Zegler reageert op kritiek na haar opmerkingen over live-action adaptatie 'Sneeuwwitje': 'Hartelijk bedankt'

Ai no Mukidashi
Drama / Komedie, 2008