• 8.903.052 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: John Hough

Met onder meer: Mark Lester, Lionel Jeffries en Susan George

Plot Eyewitness

"...with the most breathless chase scene since 'BULLITT'!"

Ziggy, een jongen met een rijke fantasie, is toevallig getuige van een moordaanslag maar de dader heeft hem ook gezien. Met de hulp van een toevallige passant weten hij en zijn zus, die geen woord van zijn verhaal gelooft, weer veilig thuis te komen. Terwijl de poltie nog raadt naar de reden van de aanslag moet Ziggy uit handen van de moordenaar zien te blijven.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

Local Police Sergeant

Local Policeman

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Werd hier in de jaren zeventig uitgebracht met als alternatieve Nederlandse titel "De Onbekende van Malta". Een dertienjarige knaap is getuige van een moordaanslag die op het eiland Malta werd gepleegd op een staatshoofd. Hij heeft de sluipschutters aan het werk gezien, maar niemand gelooft hem, behalve de mannen die in het complot zitten en hem uit de weg proberen te ruimen. Het is de verdienste van John Hough dat hij de spanning stelselmatig weet op te drijven tot een beklemmende climax. De cast is absoluut geloofwaardig en alles is vakkundig in beeld gezet door de maker van "Legend of Hell House" en "Twins of Evil".

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Het verbaasde me dat dit een engelse regisseur was want de film lijkt erg op wat er toen veel in italie werd gemaakt.(en dat is een compliment)

Tip, knip vanaf nu je nagels niet meer en kijk de film over een maand of zes, geloof me, ze gaan tot de nagelriem schoon op!

avatar van Fransman

Fransman

• 2099 stemmen

Heerlijke nagelbijter. Klassieke thriller zoals alleen de Britten die konden maken. Bloedstollend met volop achtervolgingen (misschien iets te veel), schietpartijen. corrupte politieagenten en spelend in het prachtige en schilderachtige Malta toen dat nog een Britse kolonie was. Maar ook met wat grappen hier en daar. Tongue-in-cheek noemen ze dat toch?

Jongen (Mark Lester) is er getuige van dat een president tijdens een staatsbezoek wordt neergeschoten. Hij heeft het gezicht van de dader gezien. Maar zijn zus (Susan George) en zijn grootvader (Lionel Jeffries) geloven hem niet, want het jochie heeft een rijke fantasie. Maar de daders zitten hem op de hielen (Peter Vaughan en Peter Bowles). De politiecommissaris (Jeremy Kemp) zit de moordenaars weer op de hielen. Het blijft spannend tot de laatste minuut.

De kenners hebben begrepen dat hier wel effe het puikje van de Britse acteurs van eind jaren zestig begin jaren zeventig aan het werk waren. Toen nog jong, nu oude mannen of dood. Schok der herkenning. Dijk van een film dus, die je anderhalf uur op het puntje van je stoel houdt. Als een film dat vermag is het een goede film.

Maar nou de bonus nog. Ik keek deze film vanwege Susan George, in haar rol van Pippa, de oudere zus van het jochie. Mensenlief, wat een stuk. Is ze nou zo mooi? Eigenlijk niet. Is ze nou zo sexy? Nou, beetje wel in die korte rokjes en die parelmoeren lipstick. Maar het is iets anders. Een soort 'it'. Een absolute 'Britishness', zo dat bestaat. Dat is niet in woorden uit te drukken. Dat herken je misschien alleen als vaak in de UK bent geweest. Engelse vrouwen zijn anders dan alle andere vrouwen. Pippa heeft een vriendje aan de haak geslagen. Maar helaas geen blote borsten en niet zoenen. Nou ja, je kunt niet alles hebben. Het blijft toch een dijk van een film

avatar van Brix

Brix

• 19187 berichten

Genoeg spanning om de bekleding van je stoelpunt slijtageplekken te bezorgen.

De car chase is een van de "hoogspannings" sequenties.

Mooi gefilmd op Malta; met een uitstekende cast.

Tip:

Wie de DVD aan zou willen schaffen is goedkoper uit met de Spaanse release (titel Testigo Ocular)

Die is perfect van beeldkwaliteit.

Heeft geen Engelse ondertiteling helaas, en dat is een beetje jammer, want de acteurs zijn soms niet goed te verstaan (en dat ligt niet aan de geluidskwaliteit van de DVD)

avatar van pjmj

pjmj

Ik was onder de indruk van het overtuigende spel van Mark Lester in deze spannende, giallo-achtige thriller met een bloedstollende autoachtervolging (prachtige Triumph Herald) in het laatste gedeelte van de film.

Mooi gerestaureerde transfer op blu-ray uit 2020 met Engelse ondertitels van networkonair.com.

avatar van Noodless

Noodless

Een spannende thriller waarbij de spanningskracht constant aanwezig is door de voortdurende zoektocht en achtervolging op de jongen ( Mark Lester ). Neem daarbij de mooie locaties in Malta, de vuurtoren, de catacomben die de sfeer van de film nog wat aandikken. De intro tot de moordaanslag wordt goed en sfeerrijk opgebouwd. Heel wat actiesequenties volgen, maar de de geweldige achtervolgingsscène per auto in de slotscène is het neusje van de zalm van de film. Al moet ik bekennen dat Susan George dat ook wel kan zijn. Ondertussen al een paar films van haar gezien en dat ze iets speciaals heeft kan niemand ontkennen. Niet alleen mooi, maar ook bijzonder stijlvol met haar leuke outfits. De jonge Lester speelt zijn rol overtuigend, ben benieuwd naar de film What the Peeper Saw waarin hij als jongen samen speelt met Britt Ekland. De film is op sommige momenten ook wat luchtig door de fantasie van de jongen en het slot is bevredigend. 7/10