Die Welle (2008)
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 27 november 2008
Bekijk via CineMember
Plot Die Welle
"Evil is something that you learn"
Gymnasiumleraar Rainer Wenger start, tijdens een studieweek met als onderwerp 'Staatsvormen', een project in zijn klas met de bedoeling een dictatuur voelbaar te maken. Wat vrij onschuldig begint met begrippen als groepsdruk en discipline ontwikkelt zich na enkele dagen in een serieuze beweging met als naam Die Welle. Al op de derde dag beginnen de scholieren andersdenkenden uit te sluiten en het ene na het andere conflict escaleert.
Rainer Wenger
Dennis
Bomber
Jens
10-StepKill
Heb meestal niks met Duitse films, maar deze beviel me uitstekend!
Heb het origineel niet gezien dus was een verrassend filmpje. Het einde is uitstekend en ook al weet je dat die ene gast gaat flippen, kwam het toch op een onverwacht moment.
top030
Deze film laat duidelijk zien wat er kan gebeuren als mensen blind achter een persoon aanlopen en niet zelf durven na te denken.
Deze film pakte mij erg en laat zien hoe een in eerste instantie onschuldig idee overgaat en uit de hand loopt.
wendyvortex
Ooit als kleine Wendy het boek gelezen.
Ondanks dat dat inmiddels wel erg lang geleden is kan de film het boek niet evenaren.
Heb nogal de indruk dat de film gemaakt is als lesmateriaal voor de maatschappijleer-les op het middelbaar onderwijs.
Te oppervlakkig.
Was beter geweest waarschijnlijk slechts 1 persoon te volgen en zo wat meer diepgang in de film te brengen.
Einde van de film vond ik het enige echt sterke deel.
Wel mooi dat de film laat zien hoe de zwakkeren in een groep dankzij een autocratisch systeem wel naar boven kunnen komen drijven binnen een groep.
Dat is waarschijnlijk voor de meesten ook de aantrekkingskracht van het groepsgevoel.
Maar verneukeratief voor het individu.
Prima als lesmateriaal.
Te matig voor een goede film.
Simon E
Net gekeken, Die Welle kijken Film die zeker tot nadenken aanzet. Hoe je een groep kunnen mobilseren voor een bepaald gedachte goed, en wat voor kudde gedrag men daarbij vertoond.
JDSsmetje
Zeer mooie maar vooral ook erg vermakelijke film van Duitse bodem. Qua score zou het vermaak dus veel meer scoren dan de kwaliteit. Want het begin bevat ook wel enkele clichés en het is niet zo'n mooi vooruitzicht op wat er nog moet komen. En ook vond ik het voorspelbaar dat die gast zou flippen.. Dit mede ook omdat ik net Klass had gezien. Dus ik vond het ook redelijk voorspelbaar dat hij bij afbraak van Die Welle, zelfmoord zou plegen. Maar toch blijft het einde, en ook het middenstuk puur genieten.
missl
met deze film heb ik hetzelfde als met het orgineel, het is te zien dat er een punt gemaakt moet worden en deze film zal het ook goed doen in de maatschappijleer lessen maar ook deze is net niet. ik had graag meer gezien over de weg er naar toe en niet dat die leerlingen binnen een week helemaal los gaan voor de wave.
Aapje81
Hele aardige film, waarin goed wordt geacteerd en het punt duidelijk overkomt. Enig probleem is dat de film weinig verassend is. In zijn soort is dit echter een prima film
- 12092 berichten
Het spijt me heel erg voor de pubergeneratie die dit the next best thing vindt na American History X.. maar helaas is The Wave iets te letterlijk gekopieerd hier en is zelfs nog iets beter ook. Verder natuurlijk een uitgekauwd thema en eigenlijk nauwelijks relevant te noemen.
BoordAppel
Groepsdruk en discriminatie? Lijken me voor altijd relevante themas.
Niet echt eerlijk om dat als argument te gebruiken. Die Welle is een remake van The Wave (gebaseerd op waargebeurde feiten trouwens), een film uit 1981 en dus jaren voor American History X!
- 12092 berichten
Dat weet ik.. heb die film ook op school gezien destijds. Kennelijk de meeste users hier niet, gezien de hoge score. Hij voegt namelijk niets toe aan het origineel. Vandaar ook dat ik letterlijk gekopieerd zeg.
American History noem ik omdat dat ook al zo'n politiek correcte hype is hier op MoMe die niets aan het thema toevoegt en discriminatie of rassenhaat behandelt zoals Andre Rieu klassieke muziek
Mug
Grote onzin. Die Welle is een Duits antwoord (met referenties naar de Duitse geschiedenis) op het Amerikaanse The Wave. Het basisidee is een kopie, de uitwerking (met enkele uitzonderingen) niet.
Ik heb deze versie nog niet gezien. Maar het is niet omdat het een remake is, dat de film echt een copy is. De film spreekt me wel aan, al ben ik benieuwd of het me evengoed zal aanspreken als The Wave.
tombolala
Vond het een goede film. Het verhaal zat goed in elkaar, de personages waren oke en de achterliggende gedachte was super. Het kwam op me wel enigszins "nep" over aangezien de hoofdpersonen in de film wel erg snel van gedachtes verwisselden. In mijn ogen niet reeel, wat jammer is. Heb me niet gestoord dat de film Duits is. Ondanks dat het eind vrij voorspelbaar was, zat ik een half uur later met mn gedachten nog bij de film. Iets wat in mijn ogen een film ook daadwerkelijk goed maakt.
The Wave heb ik nooit gezien/gelezen dus kan niet vergelijken met eerdere uitgaves. Gewoon een goede film
- 12092 berichten
Ga nou toch weg man. Het is letterlijk één-op-één gekopieerd. Die Duitse jeugd is al zover weg van hun verleden, dat dat amper een laagje toevoegt. Verder zijn die jongeren ook weer zo voorspelbaar in hun zwart/wit kampjes te krijgen dat enige relativering volstrekt zoek is, JUIST bij Duitse kinderen!
Mug
Ik heb anders al veel eerder geillustreerd dat je 'gebral' kant noch wal raakt. Zelfs is het einde van Die Welle substantieel anders dan het einde van The Wave. Het is maar wat je letterlijk één-op-één gekopieerd noemt....
- 12092 berichten
Als je meteen al over gebral begint als je je gelijk niet kunt halen laat dan maar zitten..
Aapje81
Beste Orbit,
ik kan me vinden in jou commentaar, maar is deze film echt The next best thing? Of heb ik iets gemist?
Bij American History X (wat ik overigens een draak van een film vind)was dit wel duidelijk het geval en voor mijn gevoel is die toch een stuk hypocrieter dan die Welle.
En wat ik mij ook afvroeg in welke zin heeft The Wave een meerwaarde ten opzichte van Die Welle?
- 12092 berichten
Nouja, niet de next best thing.. maar zodra een film op zo'n cliché manier iets over rascisme of discriminatie zegt lijken mensen het al meteen briljant te vinden. Dat, terwijl je er echt wel wat meer mee kan, zie Adams Æbler bijvoorbeeld of La Haine.
Ik zou dit willen omdraaien eigenlijk.
Zonder Die Welle gezien te hebben, zou ik al wel kunnen zeggen dat The Wave dichter bij het werkelijke experiment staat. The Wave was immers een Amerikaans experiment en geen Duits. Dergelijk experiment zou veel te gevoelig gelegen hebben in Duitsland.
Mug
Ik geef argumenten en voorbeelden. Jij roept maar wat, en weerlegt het niet. Dat is makkelijk. Die Welle is geen 1-op-1 remake van The Wave. En heeft zelfs een moderne meerwaarde, vooral in Duitsland.
- 12092 berichten
Argumenten en voorbeelden van niks.. basisidee, maar uitwerking niet
Slaat nergens op, dat kan ik ook gewoon inkloppen zonder concreet te worden. Ik vind de uitwerking wel heel erg dicht bij elkaar liggen, en dat het hier net wat meer uit de hand loopt, had ik eigenlijk wel verwacht met Columbine e.d. in het achterhoofd, maar veranderd dus geen zak aan de overige 109 minuten van de film
Mug
Klik op de link naar 'meningen'. Er is zelfs een duidelijke verhaallijn omtrent verzetsgroep Die Weisse Rose, die ontbreekt in The Wave. En nogmaals, het einde van Die Welle is een stuk heftiger dan 'het origineel'. Wat hier niet concreet aan is....?
- 12092 berichten
Nogmaals, dat had je kunnen zien aankomen, tenzij je in de tussenliggende tijd geen films hebt gezien
Mij is die specifieke verhaallijn geheel voorbij gegaan, het is gewoon de identieke verhaallijn van The Wave. Kennelijk moet je die nog maar eens herzien.
Mug
Nee hoor, de verhaallijn wordt met een zeer dikke Duitse knipoog uitgevoerd. Of je wilt het niet zien, of je hebt te weinig kennis van de Duitse geschiedenis onder het fascistische regime van Hitler.
Verder kun je je nog langer voor schut zetten om het einde van Die Welle te definiëren als een 1-op-1 remake van The Wave. Moet je vooral het vingertje naar mij wijzen om de film te herzien. Ik heb nog geen steekhoudend tegenargument gelezen.
- 12092 berichten
Ik van jou ook niet. Je blijft maar neuzelen over Duitse knipogen, diepere lagen, fascistisch regime Hitler (was je daar helemaal in je eentje opgekomen joh?).. zaken die ten eerste hyperduidelijk zijn en ten tweede in The Wave ook allemaal aanwezig. Die tegenbeweging is volgens mij in The Wave op een gegeven moment ook op gang gekomen, dus weet niet wat daar zo bijzonder aan is.
Ik denk gewoon dat je irritant je gelijk moet halen, terwijl je allang van je voetstuk bent geluld. Je volstrekt belachelijke conclusie dat ik het hier over het einde heb (die ene minuut die wat anders is dan het origineel), bewijst wel dat je wilt trollen en mijn posts niet eens leest. Hou dan gewoon monologen ipv met andere users in discussie te gaan
Kom nou toch! Orbit heeft zeker gelijk. Niet alleen voegt dit helemaal niets toe aan films en verhalen als The Wave maar het reduceert dat idee hier zelfs tot een basisschoolfilmpje.
Niet te geloven hoe simplistisch het hier wordt uitgewerkt.
Mug
Trollen? Ik ben verdorie aan het discussieren over je argument dat Die Welle een 1-op-1 remake op alle facetten van The Wave is. Dat is die dus niet. De pamflet-strooi-scene (de Duitse knipoog) + het einde (hardere klap) voer ik aan als argumenten. En dan ben ik irritant bezig als ik alleen maar 'nietes-nietes-nietes' geneuzel terug ontvang.
@kos: simplistisch. Voor de oudere kijker wellicht, voor de Duitse jeugd bereik je hiermee wel herkenbaarheid. Een filmmaker kan zijn doel juist beter bereiken door het 'simpel' aan te pakken ipv zweverige symboliek. Dat de simplistische aanpak voor jou niet werkt danwel irriteert, betekent dat niet automatisch dat dit geldt voor de doelgroep waar het in weze voornamelijk voor is bedoeld. Zie bijv. ook w.b. de simplistische aanpak (goed of fout?) de ellenlange discussie bij 12 Angry Men van een paar jaar geleden tussen mij en Onderhond [als ik het me dat nog goed herinner].
Dat zou kunnen, geen idee wat precies de doelgroep zou moeten zijn.
Maar dat maakt de film niet bepaald beter. Jongeren zien ook wel wat een overdreven stemmingmakerij het is.
Mug
Middelbare scholieren. Lesmaterialen n.a.v. beide films en het boek vinden hedentendage nog gretig aftrek in het middelbare onderwijs. Destijds vond ik op de middelbare school The Wave ook geen overdreven stemmingmakerij. Die Welle bevat genoeg (inderdaad opzichtige) links naar het moderne puberleven en puberstromingen. Herkenbaarheid. Dat het voor jou niet werkt, prima. Maar om dan ook weer te beweren dat (alle?) jongeren zien dat dit overdreven stemmingmakerij is....kom maar op met de bewijzen.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Sophie Scholl - Die Letzten Tage
Drama / Oorlog, 2005

Good Bye Lenin!
Komedie / Drama, 2003
dictatortrainerclassroomexperimentfascismegroup dynamicsopleidingnational socialismopleidingsquatteranarchistgymnasium middelbare schoollearning and teachingviolence in schoolshomepage high school teacherwater poloautocracy