Die Welle (2008)
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 27 november 2008
Bekijk via CineMember
Plot Die Welle
"Evil is something that you learn"
Gymnasiumleraar Rainer Wenger start, tijdens een studieweek met als onderwerp 'Staatsvormen', een project in zijn klas met de bedoeling een dictatuur voelbaar te maken. Wat vrij onschuldig begint met begrippen als groepsdruk en discipline ontwikkelt zich na enkele dagen in een serieuze beweging met als naam Die Welle. Al op de derde dag beginnen de scholieren andersdenkenden uit te sluiten en het ene na het andere conflict escaleert.
Rainer Wenger
Dennis
Bomber
Jens
Elkeee
Onze maatschappijleraar liet onze klas deze film zien. Mensen wisten er nog niets van en ik denk dat het een goed idee was om deze film te laten zien. De jeugd was geïnteresseerd.
robbie-x
Hoewel het thema van de film goed is, vind ik de uitwerking buitengewoon matig. Helaas is het uiteindelijk een film geworden met weinig diepgang.
merelroos
Voordat ik Die Welle zag heb ik het origineel gezien. De kracht van die film was de bondigheid - zo is het gebeurd, zo laten we het zien. Niets meer.
Het is dan heel moeilijk om er een anderhalfdurende speelfilm van te maken, lijkt me. Naar mijn idee zat er in Die Welle ook onnodig veel geweld. Er leek veel dynamiek in te zitten door de snelle beelden, het 'geweld' en maar het voegde allemaal niet veel toe. Oke, je moet het orgineel bewaren, maar toch.
Het is The Wave in een modern jasje met te veel poespas.
Quintus
Scenario fantastisch, acteerwerk uitermate bedroevend. Ben benieuwd naar de eerder verschenen versie.
Gabbere
Geweldige film. Ik heb het origineel nog niet gezien. Het verhaal doet me een beetje denken aan de docu 'The Eye Of The Storm' van Jane Elliot uit 1968, 1970, waarin ze een 'blue-eyed/brown-eyed' oefening doet met leerlingen en volwassenen. Ze laat hierin zien hoe mensen reageren in een sterke, positieve situatie en in een zwakke, negatieve situatie. Min of meer.
LuckySean7
die welle toen ik voor het eerst las over deze film kon ik niet wachten om het te zien Duits talig weer eens wat anders dacht ik ,het verhaal is uniek (ik vergat maar even dat het een remake is) en wekte nieuwsgierigheid. om maar meteen met deur in huis te vallen het viel me een beetje tegen vooral de langzame start vond ik een minpunt en soms wel een beetje onduidelijk ook begreep ik niet dat de politie of het schoolhoofd niet ingreep op het moment dat het uit de hand liep het neigde bijna naar het onrealistishe ondanks dit vond ik het een een spannende film maar is het een klassieker? nee .zou ik over een jaar nog zeggen :dat was een goede film nee had ik de film willen zien als ik dit alles van te voren had geweten??? ja vooral als film liefhebber maar sta je bijvoorbeeld in de videotheek huur dan voor de zekerheid nog een reserve.
Saaimen
Fantastische film vond ik dit. Deed me naast het orgineel ook veel denken aan Das Experiment... Weer zo heerlijk in beeld gebracht hoe verschillend mensen zijn en hoe makkelijk veel mensen te manipuleren zijn. Een absolute aanrader
timbo_
Best aardig filmpje maar ook niet veel meer dan dat. Die Welle moet het vooral hebben van zijn enorm interessante uitgangspunt dat zo sterk is dat je al weinig meer fout kan doen. Toch is het niet helemaal bevredigend uitgewerkt. Belangrijkste reden is het bij vlagen ongeloofwaardige scenario. Vooral het personage Tim is te ongeloofwaardig in zijn radicale ommezwaai.
Verder kijkt de film eenvoudig weg blijft de film redelijk braaf waardoor de film eigenlijk zelden een echt naargeestig gevoel weet op te roepen. Er had kortom meer ingezeten maar slecht is het in ieder geval allerminst.
3,5
Leo Van Steen
Goede film. Er zijn natuurlijk bij elke film minpunten op te noemen en dat is bij deze niet anders. Ik sluit me bij bovengenoemde meningen voor het grootste gedeelte aan. Echter, ik ben het niet helemaal eens over de mindere acteerprestaties want ik heb eigenlijk geen enkele slecht acterende jongere gezien. Het hoofdpersonage, de leraar, vond ik trouwens erg goed. Het verhaal is goed. Camerawerk prima. Geluid met muziek in orde en goed passend bij deze film. Kortom een goeie, kijkwaardige film met een zeer interessant onderwerp dat iedereen er nog eens aan herinnert hoe gevaarlijk een kwaadwillend en overheersend personage kan zijn en waarin dit kan ontaarden.....................
Oh ja, de gelijkenis met Das Experiment was mij trouwens ook opgevallen.
usr14112
Aardige film. Onderwerp is natuurlijk interesant maar ik vond het niet helemaal lekker uitgewerkt. Het ging me allemaal wat snel. Bedoel in een week zón hele klas om krijgen lijkt me niet geheel realistisch. Buiten de docent Wenger om vond ik de acteerprestatie's ook niet bijzonder.
the new guy
Goede film, een dikke 3.5!
Vond het eind van The Wave beter, maar dit was ook niet verkeerd.
93.9
Goede film, maar een gedachte overviel me op het einde toch wel.
Namelijk dat die Tim ook zonder Die Welle wel een aanleiding zou hebben gevonden door het lint te gaan.
3,5
Tarkus
Alweer een puike Duitse film, met een ongelooflijk sterk scenario.
Ook de acteerprestaties zijn bijzonder goed.
En het onderwerp is zeer interessant, bovendien ook nog eens goed mogelijk in deze tijd.
Ik heb geboeid zitten kijken, en heb me geen seconde verveeld.
De boodschap die in deze film zit is duidelijk genoeg.
Nog een pluspunt van deze prent, een zeer prachtige soundtrack.
sorbonne
sterke film, zo zie je maar hoe snel het allemaal kan , van een banaal project tot enkele felle aanhangers
tevelenco
Ja zo dacht ik er ook ongeveer over.
Alleen geef ik hem nog wel een voldoende.
Banjo
- 2035 berichten
Dit is totaal niet mijn film! het is net of alle leerlingen aan de prosac zitten ze zijn zo scherp cool alert en 'blij'. Het is allemaal zo eensgezind ik vind het vreselijk!. De sfeer van de film deed me aan elephant denken. En inderdaad het is net of het verhaal versnelt werd! het kan allemaal nooit zo snel...
deze film verdient geen voldoende, en ik durf zelfs te zeggen dat als mensen deze film een dikke voldoende geven, ze echt geen verstand hebben van hoe de vork in de steel zit..
Maykel_vM
Erg knap staaltje werk. Vooral het scenario is ijzersterk. Ik had het zelf niet beter kunnen doen.
Het is een gevoelig hoofdonderwerp, die zich enorm goed heeft uitgepakt. De boodschap van de film was meer dan duidelijk.
Erg interessante film om te kijken. Je moet er alleen net van houden.
Wel jammer dat het begin erg traag ging en het vervolg weer een versnelling had. Beetje verwarrend, maar dat is persoonlijk.
bollepeer
aardige film, met een super verhaal, de uitwerking is mooi, nog wel een paar minpuntjes: het acteerwerk is matig, ik stoorde me aan een paar personages, en natuurlijk dat in 1 week zoiets kan gebeuren. maar over het algemeen wel goed.
3.5 *
Embie
Het laat goed zien, hoe het experiment is gegaan. De acteurs spelen ook erg goed!!!
je80roen
Goede middelbare school-film. Laat zien hoe men groepen mensen kan manipuleren om zeer defensief en agresief gedrag te vertonen ten op zichte van buitenstaanders. Laat indirect zien de hoe het derde rijk in Duitsland heeft kunnen ontstaan. Wilders-stemmers zouden veel van deze film kunnen leren.
Xen0n
Wauw, geweldig hoe ze laten zien wat er mogelijk is. Een film met een boodschap!
timburton
Dat was nog eens een geweldig stukje psychologie! Petje af voor deze prachtige en uiterst realistische dramafilm. En Frederick Lau is geweldig in zijn rol!
geert bollen
'Die Welle'is een Duitse remake van de oorspronkelijke film ' The Wave' uit einde jaren 60. Deze nieuwe film is zeer goed en ophefmakend omdat ze aantoont hoe makkelijk het is via groepsdynamica mensen te conditioneren en in het gareel te doen lopen. Een geëngageerde leerkracht start een experiment in de klas over autocratie.De leerlingen blijken zich steeds meer te identificeren met het hele gebeuren en de situatie loopt uit de hand.De beweging is zijn eigen leven gaan leiden en de leerkracht ziet zich genoodzaakt op het experiment een halt toe te roepen.In de klas bespreek ik de kenmerken van ' Die Welle' en trek ik de parallel met de jaren 30 van Hitler, en er zijn frappante gelijkenissen.
Scarlett2
Goed verhaal, interessante gedachte, uitwerking vond ik wat minder en het einde vond ik ronduit tegenvallen.
chanel34
Ja, zeker een film waarover men gaat nadenken.
Pestiis
duidelijk netjes!!
van begin tot eind heeft deze film mij weten te boeien.
aant eind denkje dat die Wenger zelf ook nog ff flink de weg aant kwijtraken is met die speech tegenover "zijn groep", maar later (als het eigenlijk al te laat is), veranderd er toch nog wat...
zeker een goeie film dus, met een persoonlijke waardering van 4*
gauke
Ik was destijds geïmponeerd door de oorspronkelijke film uit 1981. Misschien dat ik daardoor deze film minder pakkend vond dan ik verwacht had. Er wordt zonder meer goed geacteerd en dat het verhaal verplaatst is naar het hedendaagse Duitsland is ook een voordeel, maar 'Die Welle' mist toch in mijn ogen enige meeslependheid en diepgang.
Noodless
Uitstekend verhaal, goed geacteerd.....een film die blijft hangen.
8/10

Sophie Scholl - Die Letzten Tage
Drama / Oorlog, 2005

Good Bye Lenin!
Komedie / Drama, 2003
dictatortrainerclassroomexperimentfascismegroup dynamicsopleidingnational socialismopleidingsquatteranarchistgymnasium middelbare schoollearning and teachingviolence in schoolshomepage high school teacherwater poloautocracy