Genre: Drama / Misdaad
Geregisseerd door: John Crowley
Met onder meer: Andrew Garfield, Peter Mullan en Siobhan Finneran
Releasedatum: 13 november 2008
Plot Boy A
"Who decides who gets a second chance?"
Jack Burridge is de schuilnaam die Boy A kiest als hij, 24 jaar oud, uit de gevangenis komt. Jack hoopt op een nieuw leven en krijgt een baantje bij een transportbedrijf. Zijn begeleider Terry, een warme vaderfiguur, is trots op hem. Alles verloopt naar wens: Jack maakt vrienden en wint het hart van een rondborstige secretaresse. Tot zijn dekmantel in gevaar komt, juist omdat hij een heldendaad verricht.
Jack Burridge
Philip Craig
Steve
FinkPloyd
- 1964 stemmen
Sterke film. Vooral gedragen door een echt prachtige hoofdrol van Garfield en een mooi gedoseerd script waar ik een klein schoonheidsfoutje (de verwaarloosde zoon van de hulpverlener lag er wat al te dik bovenop) makkelijk vergeef.
Nog niet opgemerkt is trouwens de chemie tussen Jack en zijn vriendin. De verliefdheid en onzekerheidjes en ook de fascinatie van haar voor hem, erg mooi en geloofwaardig.
Volledig mee eens. Lang geleden dat ik een romance nog zo ontroerend in beeld zag gebracht.
vph1272qm
vreselijk mooi gemaakte film, prachtige shots en een zeer goed verhaal.
ik zie niet vaak een zo mooi, met erg veel aandacht gemaakte film...
ben diep onder de indruk.....
eigenlijk ook weer een 5...
_Moonwalker
Zeer geslaagde film. Vooral de hoofdrolspeler die bijna in zijn eentje de hele film een betekenis gaf. Gewoonweg verbluffend. Een talent als deze jongen kom je nog weinig tegen en ik hoop nog meer van hem te zien. Ik houd hem zeker in de gaten.
De rest van het verhaal en de romantische gedeelte hebben in tegenstelling tot veel andere films, waarin ze als bijzaak worden neergezet een ijzersterke betekenis in deze film.
De film is zo mooi gemaakt met zoveel aandacht voor de kleine feiten dat je uiteindelijk toch medelijden krijgt met een jongeman die in zijn jonge jaren iets verschrikkelijks heeft gedaan. Zet je aan het denken of criminelen toch een tweede kans verdienen.
Het enige minpunt is dat de tempo niet zo hoog ligt, behalve aan het einde van de film. Sommigen zullen dat niet erg vinden, maar er waren tijden dat ik naar wat meer actie snakte.
Daarvoor geef ik de film een verdiende 4.0.
CrazyMovie
Het was echt een emotionele film, ik genoot er elk minuut van. Vooral het af en toe teruggaan in de tijd. Ik schelde tegen Ted(?)'s zoon in de film, wat een echo is dat. Het eind vond ik wel jammer. Voor de rest was het inderdaad een geslaagde film.
akka
Schitterende film Het verhaal is misschien wat langzaam maar dat maakt het verhaal alleen maar sterker.
Van de acteur had ik nog nooit gehoord maar ik ga hem in de gaten houden. Alleen het einde was nog al snel, maar wel begrijpelijk
5.0
Shelley 77
Heel mooi verhaal en triest einde wat ik wel goed vond in deze film.
vcrrr
Ik had deze film al een tijdje op de plank liggen omdat ik voor films als deze echt in de stemming moet zijn.
Het is écht een drama film, en zeker een goede.
Garfield is perfect gecast en speelt de sterren van de hemel.
Prima film!
CRu
Top. Ik vind het toch weer lekker om een niet-Amerikaanse film te zien. Dan krijgen ook eens andere elementen die een film belangrijk maken de nadruk. En laat je ook weer achter met iets om over na te denken. (en dan bedoel ik niet dat het plot vol gaten zit)
boemboem27
ik vond 'm langdradig,hou over het algemeen best wel van een drama.
maar deze kon mij helaas niet boeien.
ondanks de vele positieve reacties ,had ik er te hoge verwachtingen van..
Ceeda7
Zeer mooie film, waarin de emoties/ menselijke gevoelens en gedachten zeer goed worden neergezet.
Soms krijg je het ervan hoe bekrompen en kortzichtig de mensen wel zijn. Jaloezie, beinvloeding. We hebben dit nu wel in de film gezien, maar hoeveel keer komt dit voor in de echte wereld?
Verder prima acteurs, mooie sfeer en een terecht einde.
wendyvortex
Film die ietwat lijdt onder het kitchen-sink-drama-gevoel en het feit dat er al erg vaak films zijn gemaakt over dit onderwerp.
Voor de echt ijzersterke klassiekers (Sling Blade, The Woodsman) komt ie een tikkeltje eigenzinnigheid en orginaliteit te kort.
Film bevat wel ijzersterk acteerwerk en naarmate de film vordert ga je toch wel meevoelen met Boy A.
Zeer zeker geen slechte film, maar de vele lofuitingen deden een net iets sterkere film vermoeden.
maerk
Indrukwekkend verhaal, maar niet zo fantastisch uitgewerkt.
Boy A is een beetje langzaam. Het verhaal is zeer aangrijpend en laat zien hoe moeilijk het is voor ex gevangenen, met goede bedoelingen, om weer in de roulering te komen. Maar door de traagheid wordt het allemaal een stuk minder mooi. Daardoor zakte mijn interesse een beetje weg. Het acteerwerk is wel goed en af en toe zit er een mooi camerastandpunt tussen, maar over het algemeen overheerst een teleurstellend gevoel bij mij. Wel opmerkelijk is dat de romance tussen Jack en Michelle prachtig is, ik heb zelden zo'n overtuigende liefde op film gezien.
3*.
The One Ring
Boy A heeft een van de meest lelijke titels die ik ooit gezien heb, maar gelukkig is dat meteen ook het grootste minpunt, samen met wat kleine symbolische plotelementen die er wat al te dik bovenop lagen (de redding van het 10-jarige meisje en de zoon van de maatschappelijk werker). De film werkt omdat alle elementen zo goed op elkaar afgestemd zijn. De acteurs spelen hun rollen ingetogen en het script geeft ze geloofwaardige dialogen en situaties om mee te spelen. Regisseur John Crowley heeft een goed oog voor menselijke relaties schijnbaar want ik vod het zeldzaam realistisch allemaal. Mooi is ook dat hij de film lichte kleuren baadt en voor mooie locaties kiest. Het lome tempo laat de ontwikkelingen goed tot zijn recht komen. Het werd zo een ontroerende, soms wat harde, maar bovenal menselijke film, waarvan ik toch wel durf te zeggen dat ik blij ben dat hij niet in Hollywood gemaakt was. Ik zag veel momenten waar men duidelijk uit de bocht had kunnen vliegen, maar Boy A blijft altijd op de rails gelukkig.
Zeker genoeg voor 4 kleine sterren.
Cupido
- 1911 stemmen
Federer look-a-like.
Dacht meer aan die andere tennisser, Andy Murray. Ik was diep onder de indruk van Andrew Garfields performance. De onzekerheid, nervositeit en pijn die achter zijn personage schuilgaat bracht hij zo oprecht en overtuigend over. Ontroerend.
Tharoy
Alhoewel de film op een aantal fronten beter had gekund, werd ik toch enorm emotioneel betrokken in de ze film. Dat gebeurt niet vaak.
Garfield speelt echt fantastisch, misschien op sommige fronten een beetje overdreven spastisch voor mijn gevoel, maar verder echt fenomenaal. Ook zijn surrogaatvader doet het echt uitstekend. Enig minpuntje vond ik wel de wat inhoudloze zijkarakaters, met name die ene zoon wist absoluut niet een snaar bij mij te raken. Twee acteurs die een beetje hetzelfde personage voor moeten stellen is teveel van het goede. Ook zijn vriendin vind ik maar matig.
Cinematografie is goed gedaan. Het had voor mijn gevoel echter nog beter gekund, bijvoorbeeld met veel korte flashbacks in een aparte stijl, om nog meer te laten zien hoe Jack omgaat met zijn verleden. Ik denk ook dat een Jack in zijn eentje London doorlopend nog beter zou zijn geweest, het zou in ieder geval de sfeer wat killer en harder maken.
De laatste paar minuten zijn hoe dan ook fucking briljant en lieten mij verdwaasd achter. Dat dwaze gevoel kan ik altijd appreciëren.
Overigens is het boek 'Right behind you' een aanrader als je nieuwsgierig bent naar meer dingen zoals dit. Mijn interesse is hoe dan ook definitief gewekt, en ik ga hard op zoek naar meer films met een een dergelijk thema. Het kan nog beter. Mocht iemand dus een goed boek/film weten met zo'n thema als deze, zeg het maar.
Fran
- 1953 berichten
Wat een super, supermooie film. Zoals Tharoy hierboven beschrijft raak je inderdaad emotioneel betrokken bij deze film. Het is ook zo dubbel. Aan de ene kant zie je een lieve, schuchtere, aardige jongen waarvan je wel weet dat hij iets erg heeft gedaan maar bijna de gehele film zie je niet wat hij nou precies gedaan heeft.
Je hebt echt medelijden met de jongen. Dat roept hij ook in je op. En dan aan het einde, als je ziet wat hij echt gedaan heeft en dat hij dus echt moedwillig dat meisje heeft vermoord, samen met zijn vriend (ik had heel de tijd gehoopt dat hij er uiteindelijk toch niets mee te maken had) dan is het echt een schok. De tweezijdigheid van het verhaal, van het gevoel dat deze film in je oproept vind ik heel knap gedaan.
Flasbacks zijn meestal niet mijn favoriet in een film maar ik vond ze heel goed gedaan. Ik bleef wel gewoon in het verhaal en vond ze niet irriterend.
Een hele mooie scene vond ik waarin Jack een xtc pil op heeft en dan helemaal uit zijn dak gaat op de dansvloer. De manier waarop hij danste vond ik heel indrukwekkend en realistisch overkomen. Mooi stukje.
Het einde was triest maar wel heel mooi.
helleke
Aangrijpende film.
Ondanks dat hij als kind medeplichtig was aan moord, krijg je er, zoveel jaar later, toch sympathie voor.
De acteerprestaties waren ook af.
Alles kwam zeer realistisch over.
Vandaar een verdiende 4 sterren.
NotJustAnOpinion
Dubbelen gevoelens houd ik aan deze film over.
Aan de ene kant zijn de 100 minuten omgevlogen en is alles mooi in beeld gebracht, maar aan de andere kant kon ik nooit echt meevoelen met de personages waardoor ik niet echt in de film zat.
Ook op het einde had ik het gevoel dat er veel meer ingezeten had en was het allemaal nogal rechtoe rechtaan!!
Conclusie zeker geen slechte film maar zeker ook geen hoogvlieger.
Darbie
Redelijk denk ik tijdens de film.
Tot dat ongelofelijke slappe eind.
filmsmurfje
De idee van de film is goed gevonden, maar 100 minuten boeien kan de prent wel niet. En toch ga je meevoelen met jack en hoop je dat alles goed komt... Er zijn echter teveel scenes die te traag vooruitgaan en het einde is ook maar flauwtjes (al blijft het een open einde natuurlijk).
rickthequick
Ik vind het einde net het sterkste van de film, al kon de film mij vanaf het begin boeien.
mayhemblik
Fantastische indringende film, wat ik erg goed vind is dat je hem eerst leert kennen en er dan pas achterkomt welke grote fout hij in zijn jonge leven heeft gemaakt.
Als het mogelijk is verdient een ieder nog een kans, en met mogelijke kans bedoel ik natuurlijk niet gasten zoals die vrouwenhandelaar die even op kraam visite mag, dat soort demonen mogen van mij in een cel wegrotten.
Maar ja overal ter wereld zitten er debielen zoals onze ''eigen'' Willibrord Frequin die voor het geld en de kijkcijfers letterlijk over lijken gaan.
Ik blijf erbij dat er heel veel criminelen nooit meer vrij mogen komen maar diegenen die éénmalig een vreselijke fout begaan moeten na een zware straf gewoon weer meedoen in de samenleving.
Nadat diegene goed is bestudeerd en na zijn vrijlating in de gaten word gehouden en bovenal geholpen.
Terug naar de film, die zal nog wel even door mijn hoofd spoken.
Aanrader.
Woolf
Erg goede film die je natuurlijk ook aan het denken zet. Hoe zou je zelf reageren wanneer bijvoorbeeld je collega of buurjongen enz...
gauke
Indringende en inktzwarte film met als thema: hoe je van dader slachtoffer wordt. Sterke regie en acteurs. Gebaseerd op werkelijk gebeurde moordzaken in Engeland. Ook een mooie verwerking van vader-zoon relatie.
goongumpa
Inktzwart? Daar ben ik het niet mee eens. Het is inderdaad een tragische film, maar er schuilt ook een zekere hoop in.
Filmkriebel
Achtervolgd door het verleden
De Britten komen nu en dan met sterke drama's. De rehabilitatie van Jack Burridge lijkt eerst goed te verlopen, maar in de tweede helft van de film wordt het duidelijk dat er geen maatschappelijke aanvaarding is voor het laten loslopen van jeugdcriminelen in de samenleving. Dat de jongen van goede wil is en terecht een eerlijk leven wil opnemen haalt het niet. Hij bouwt een relatie op, gaat aan het werk en redt zelfs een meisje uit een auto-ongeval. Tot zijn verleden hem ten slotte inhaalt.
Evenwijdig aan de rehabilitatie zie je in flashbacks hoe het zover gekomen is via een vriendschap tussen twee jongens : hemzelf en een jongen, die voortbestemd is voor de criminaliteit
De film eindigt tragisch en ongeloofwaardig Het is waar dat zijn rehabilitatie mislukt. Dat wil nog niet zeggen dat al zijn kansen op zijn en hij zelfmoord moet plegen zoals gesuggereerd wordt. . Slecht aangepakt en enige groot minpunt van deze film, die met veel oprechte emotie gespeeld wordt.
PS: Wat heeft die Peter Mullan die Terry speelt een zalig accent. Een genot om naar te luisteren !

Sciencefictionfilm 'Prometheus' van Ridley Scott komt binnenkort naar Netflix

Mysterious Skin