• 9.377.445 stemmen

Burn after Reading (2008)

Komedie / Misdaad | 96 minuten

Genre: Komedie / Misdaad

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk

Geregisseerd door: Ethan Coen en Joel Coen

Met onder meer: George Clooney, Frances McDormand en John Malkovich

Releasedatum: 30 oktober 2008

Plot Burn after Reading

"Intelligence is relative."

Osbourne Cox is een voormalige CIA-agent die na zijn ontslag begint aan zijn memoires. Zijn inhalige en overspelige vrouw ziet de digitale versie daarvan aan voor hun financiële gegevens en gaat ermee aan de haal. Wanneer die gegevens vervolgens op straat komen te liggen, zien twee sportschoolmedewerkers het aan voor gevoelige CIA-informatie en proberen Osbourne te chanteren. Dat leidt tot meer problemen dan ze aankunnen.

avatar van maerk

maerk

Pastichio Rocker schreef:

Hopelijk zien we Pitt nu wat vaker opduiken in een Coen-film.

en Clooney mag ook blijven. Kijken wat voor obsessie hij krijgt bij een volgende samenwerking (die er vast wel gaat komen).

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Ze gingen nu een serieuze(re) rol voor hem schrijven als ik me niet vergis.

avatar van ViggøJøhnny

ViggøJøhnny

Het begin van de film was nogaal traag er gebeurde niks, pas na een klein half uurtje komt het verhaal goed opgang.

Brad Pitt zijn personage was om te gieren en Clooney was ook nog wel leuk en dat waren ook meteen de leukste 2 uit de film..

De andere personages konden me niet echt boeien...

Door Pitt en zijn geniale acties toch nog net een voldoende.

avatar van TimF

TimF

Dit gaat nergens over, ben na een half uur in slaap gevallen..

TimF schreef:

Dit gaat nergens over, ben na een half uur in slaap gevallen..

Jawel: dit gaat over de geestdodende filmindustrie die de doorsneekijker zo overgeconditioneerd heeft met (slechte) plots, een beetje spektakel ertussendoor en een crowdpleasende ontknoping, dat die kijker, zodra hij/zij iets te zien krijgt dat daar een beetje van afwijkt, hij/zij afhaakt of in slaap valt.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Jouw bericht gaat juist nergens over.

Ik geloof best dat er slaapverwekkende films zijn, maar dat is deze gewoon niet.

Het ligt in dit geval meer aan jou dan aan de film.

Nu kan je vragen of ik dat bepaal. Nee, dat niet.

Maar wellicht helpt het als je uitgerust aan een film begint.

De film heeft (voor sommige) even tijd nodig om op gang te komen.

Gun hem een 2e kans.

avatar van vinny70

vinny70

Top acteerwerk en speciaal verhaal zorgen ervoor dat deze film een degelijke film is.

avatar van DragQueen

DragQueen

Een zeer vermakelijk filmpje van de coens. de cast is top, en allen acteren goed. voor mij waren malkovich en pitt de uitschieters. verder is het verhaal leuk bedacht. en het is dan ook vermakelijk om te zien hoe iedereen zich zo druk maakt, om wat eigenlijk niets blijkt te zijn. prima film, die goed acteerwerk heeft te bieden, en een goed verhaal bevat. 3,5 sterren.

avatar van biebel

biebel

Dat einde!! Geweldig!

avatar van Rosicky

Rosicky

Geweldige Brad Pitt in een uitstekende comedy. Geen flauwe onderbroekenlol, maar wel oprecht grappig. Een van de beste Coen films!

avatar van G to the J

G to the J

ViggøJøhnny schreef:

De andere personages konden me niet echt boeien...

Door Pitt en zijn geniale acties toch nog net een voldoende.

avatar van Rosicky

Rosicky

G to the J schreef:

avatar van G to the J

G to the J

Rosicky schreef:

Sluit me volledig bij aan...

Als de twee hoofdrolspelers geniaal zijn, lijkt het me dat de film al een heel eind geslaagd is. Bovendien vond ik John-fucking-Malkovich ook erg grappig. [/quote]

nee.. dat is dus niet zo..

Ik kan zo een twee drie niet op een vergelijkbare film komen..

maar zonder een sterk scenario... kun je nog zo'n goede cast hebben.. de film zal dan toch slecht zijn..

Deze film was net zo..

Slap verhaal.. 2 goede acteurs. maar dat kwam de film niet ten goede...

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

stefan dias schreef:

avatar van leonjai

leonjai

Kan iemand mij vertellen waar deze film in hemelsnaam ove gaat? Terwijl ik deze film keek het ik het idee dat de makers het zelf ook niet wisten. Mischien zijn de films van de Coen broertjes wel niet zo geschikt voor mij (No country for old men vond ik stomvervelend en zonde van mijn tijd). John Malkovich vond ik uitstekend maar dat ben ik wel gewend van hem. Er zit totaal geen (leuke) humor in de film, tenzij je moet lachen om de grollen van Brad Pitt. Aan het eind van de film vroeg ik mij af waar het nou om draaide in deze film. Volgens verschillende filmcritici was dit wederom een briljante film van de Coen broers, misschien dat ik dan zelf wat ouderwets ben?Wie weet. Wel weet ik dat ik het bekijken van deze film opnieuw echt zonde vond van mijn tijd.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Dit is een film voor mensen die gevoel hebben voor geslaagde subtiele humor.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Het viel me bij deze film op hoe goed de karakters uitgewerkt zijn.

Het lijkt wel of zo'n 80% van de film steeds gaat over 2 mensen tegenover elkaar waarvan er 1 domineert. In heel veel scenes zijn het ook vaak maar 2 mensen die een confrontatie met elkaar aangaan. En dat gaat in de vorm van een discussie of een machtsstrijd, liefdesverklaring, ruzies enz.. etc.

John Malkovich met zijn vrouw, Brad Pitt die probeert John Malkovich te intemideren, de eigenaar van de sportschool die steeds maar probeert een liefdesverklaring af te geven aan de hoofdrolspeelster, de 2 CIA agenten, George Clooney met zijn vrouw en als je goed oplet komen dat soort dingen dus heel vaak aan de orde. Dat hebben ze erg goed gedaan vind ik. En de geslaagde subtiele realistische humor waarmee het gepaard gaat, maakt het er alleen maar beter op. Ook wordt er steengoed geacteerd wat ook bijdraagd aan deze goede film.

Mensen die van een huis, tuin en keukenfilm houden. Niet kijken in dat geval.

avatar van sander.h

sander.h

Ik heb deze film met een bijna constante grijns op mijn smoelwerk zitten kijken door het licht absurde scenario, dat door misverstanden en ongelukkige toevalligheden steeds verder uit de hand loopt. En wat een briljante dialogen, personages en liefde voor subtiele details.

De eerste scene met Malkovich op het CIA-kantoor zet al meteen de toon wat acteren en dialogen betreft, daarnaast vond ik die fronsende CIA-agent op het einde erg grappig. En het word alleen maar mooier. Mooiste scene vond ik die waar George Clooney en Tilda Swindon samen in bed liggen en Clooney heel moeizaam zijn zieleroerselen onder woorden probeert te brengen, waarna hij bruut wordt afgekapt door Swindon die alleen maar met zichzelf bezig is.

Alle hoofdrolspelers zijn in topvorm, vooral Brad Pitt zet weer eens een geslaagde rol neer. Echter ook de bijrollen zijn prima (de advocaat van Swindon en de chirurg van McDormand, of de sportschooleigenaar).

Echt een topfilm die ik nog vaak zal kijken.

avatar van moviemike

moviemike

Goede komedie met een leuke cast.

Brad Pitt steekt er bovenuit en geeft de 'tandpasta-smile' nieuwe, onverwachte wendingen!

avatar van jipt

jipt

erg droge film, goed personage van pitt. pitt ging alleen te snel dood waardoor de stukjes daarna erg saai waren. eindescene erg droog. het was een vermakelijke film maar geen aanrader. kortom een 2

avatar van 1976Ben

1976Ben

Weer een lekker complexe uitwerking van 'niets' en daardoor vergelijkbaar met de The Big Lebowski, hoewel veel grimmiger en met minder hilarische personages. Al met al heb ik wel het gevoel dat er veel meer in gezeten had. Malkovich en Pitt waren in aanzet zeker briljant, maar het had van mij allemaal wel wat verder over the top mogen gaan.

hollywood king

george clooney en brad pitt extra goed, de andere mannen waren ook goed, de vrouwen vond ik niet zo goed

de film zelf gezellig, maar geen grote meesterwerk

avatar van bellebeest

bellebeest

pitt, malkovich en clooney waren echt goed maar die Linda Litzke begon mij na een tijdje redelijk te irriteren --> 3/5

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

bellebeest schreef:

Misschien is dat haar rol?

AddictedToMovies schreef:

Misschien is dat haar rol?

Hoe zet ik een een sympathieke oppervlakkige, niet al te oientere, op geld beluste, übermaterialistische teef neer?

Misschien hadden ze haar een Reese Witherspoonsmoeltje moeten geven.

avatar van mipha

mipha

jammer.. veel van verwacht, helaas valt hij erg tegen. Brad pitt speelt slecht.

mipha schreef:

jammer.. veel van verwacht, helaas valt hij erg tegen. Brad pitt speelt slecht.

Brad Pitt speelt een lul en hij doet dat erg goed.

avatar van mipha

mipha

vind jij.. ik niet

avatar van sander.h

sander.h

mipha schreef:

vind jij.. ik niet

Maar leg eens uit waarom je dat vind?

Volgens de meesten hier (mijzelf incluis) zet Brad Pitt toch een geweldige rol neer.

avatar van mwoeb

mwoeb

Misschien herkent hij er te veel van zichzelf in. In mijn ogen is Pitt subliem, heerlijk die tikjes, lichaamshouding en lichaamstaal.